Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Палац Топкапи | Русский Стамбул

  1. Султанський палац Топкапи в Стамбулі.

Султанський палац Топкапи в Стамбулі

Султанський палац Топкапи в Стамбулі.

Топкапи - це сама головна визначна пам'ятка Стамбула. Це як Ейфелева вежа в Парижі або Червона Площа в Москві. Це своєрідне місто в місті, що таїть в собі незліченну кількість таємниць і інтриг. Звідси османські султани правили половиною світу і тут вершилися великі справи.

Палац-музей Топкапи знаходиться на самій крайній точці півострова, яка з усіх боків омивається водами Мармурового моря і Босфору. Він надійно окольцован фортечною стіною і вежами з незабутніми формами.

Протягом декількох століть палац Топкапи був резиденцією османських султанів. А з 1924 року став називатися палацом-музеєм і відчинив ворота туристам з усього світу, потік яких збільшується рік від року.

Будувався цей красивий комплекс дуже довго - протягом декількох століть. Почалося воно ще за султана Мехмета Другому в 1462 році, і кожний з наступних султанів додавав до комплексу свої будівлі. При будівництві не дотримувалися ніяких проектів, просто будували кожне нове приміщення, виходячи з власних пріоритетів, і така форма будівель надає Топкапи привабливість і оригінальність. Дивлячись на ці величезні і розкішні палаци, які поєднали в собі найрізноманітніші стилі і культури, виникає розуміння, наскільки велика була влада османських султанів: більше 600 років Османська імперія простягалася на три частини світу - Європу, Азію та Африку.

Палац Топкапи - це ціле місто, яке знаходиться на території Стамбула. Комплекс за своїми розмірами перевищує площу Ватикану в два рази. Були часи, коли на його території проживало до 50 тисяч чоловік і палаци мали власні мечеті, зоопарки, лазні. Спочатку Топкапи будувався, щоб виконувати державні функції, які можна порівняти з Думою або Парламентом. Тут султан радився зі своїми чиновниками з приводу зовнішніх або внутрішніх політичних проблем. Але вже в 16 столітті султан Сулейман Пишний поселив у палаці свій великий гарем і почалася активна забудова комплексу.

Всього в Топкапи проживало 24 султана. А в 19 столітті черговий султан спорудив собі живописний палац на берегах Босфору і переїхав з палацового комплексу.

Топкапи має чотири основних двору, які розділяються між собою монументальними воротами. Через Імперські ворота мав право проїжджати на коні тільки султан, всі інші ходили під цією аркою пішки. У другому дворі знаходяться Привітальні ворота, які за своєю будовою (низькі арки) змушували кожного проходить схиляти голову. У третій двір ведуть ворота Блаженні. Вважалося, що близькість до Султана дає підданим неземну благодать. У першому дворі були службові будівлі, в яких розташовувалися казарми яничарів.

На відміну від древніх відвідувачів, сучасні туристи безперешкодно можуть увійти в найцікавішу частину Топкапи - гарем.

Це цілий комплекс будівель, які захищає висока стіна. На території гарему розташовується басейн, лікарня, дві мечеті, вісім турецьких лазень і чотири величезні кухні. В експозиції музею можна побачити цілу колекцію дорогих прикрас, нарядів і одягу, які носили наложниці. Раніше того, чия нога ступить в гарем, загрожувала смертна кара. Такі суворі правила були не тільки тому, що там жили жінки султана, а й тому, щоб захистити від небезпеки численних його дітей і спадкоємця в тому числі, які жили зі своїми матерями.

Знаходять багато цікавого у відвідуванні палацу не тільки мусульмани Знаходять багато цікавого у відвідуванні палацу не тільки мусульмани. Іудеї і християни знайдуть тут численні святині: жаровню Авраама, мощі Іоанна Хрестителя, посох Мойсея і меч царя Давида.

Топкапи вважається одним з найбільш відвідуваних місць в Стамбулі.

Вартість квитків: 40 турецьких лір (TL), Гарем 20 турецьких лір.

Вихідний - вівторок.

Адреса: Sultanahmet Meydanı, Sultanahmet Eminönü / İst
Телефон: 0 (212) 512-0480.

Скарбниця палацу Топкапи.

Новости