Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

палац Дюльбер

  1. GPS: 44 ° 25'45 "N 34 ° 5'46" E

палац Дюльбер

Палац Дюльбер вражає уяву і приковує до себе увагу з першого погляду.

Палац Дюльбер. фасад

Сама назва для слуху європейця звучить загадкою. 3амисел архітектора - різко виділити будівлю з навколишньої місцевості, прекрасно втілений в життя.

Територія палацу Дюльбер

Палац побудований в 1895-1897 рр. для великого князя Петра Миколайовича Романова за проектом ялтинського архітектора Н. П. Краснова.

сади

Білосніжна будівля з сріблястими куполами, зубчастими стінами, арочними вікнами, синім орнаментом, кольоровою мозаїкою здається прекрасним баченням з казок Сходу.

Палац Дюльбер. Водограй

І перекладається назва палацу з арабського як "прекрасний", "чудовий". Побудовано в романтичному, мавританському стилі.

У палаці більше ніж 100 кімнат і приміщень. Шляхом компонування на фасадах будівлі різних архітектурних деталей і прикрас його довгаста форма знайшла пластичність і завершеність, а самі фасади - неповторну індивідуальність.

Багато уваги приділялося декоративному оздобленню: оформлення входів, віконних прорізів, балконів, декорування дверних полотен. При виконанні оздоблювальних і декоративних робіт автор строго дотримувався сарацинському стилю Єгипту і Сирії. Цей стиль дуже імпонував князю, і він вважав його поетично початковим для створення нев'янучою і чуттєвої краси архітектурних творінь.

Кам'яна ніша зберегла медальйон з історичної написом: «1897 жовтень. Великий князь Петро Миколайович, Велика княгиня Меліц Миколаївна і їх діти - Великі княжни Марина Петрівна, Надія Петрівна, Великий князь Роман Петрович були присутні при освяченні палацу Дюльбер ».

Над головним входом до палацу висічено арабською в'яззю: "Нехай Господь благословить Аллах увійшов сюди". Цими словами "Дюльбер" зустрічає своїх гостей вже більше 100 років.

Через ворота палацу пройшли тисячі відпочивальників санаторію "Дюльбер", вони гостинно розкриті перед численними туристами, для яких "Дюльбер" завжди залишається однією з архітектурних коштовностей Великої Ялти.

Навколо палацу розбито парк, до пари Дюльбер - вишуканий і багатий. Цей парк цілком можна вважати ботанічним садом - так багато рідкісних рослин культивується на його землях. Троянди і водяні лілії, фонтани і штучні водойми - важко уявити місце, більш приємне для прогулянок. Руками декількох поколінь садівників і архітекторів парк прикрашався малими архітектурними формами: скульптури, альтанки, фонтани, штучні водойми з золотими рибками і квітучими ліліями.

Опорні стіни і арки повиті плющем, гліцинією, кучерявими трояндами.
Гордістю паркової архітектури Дюльбер є алея віялових пальм біля головного входу палацу. А вхід до палацу обрамляють розлогі віялові пальми, довершуючи його заморський південний вигляд.
Мальовничі алеї, і доріжки для теренкури, ведуть прямо до моря, а затишні романтичні альтанки та видові майданчики так і тягнуть чарівними пейзажами.
Санаторій «Дюльбер» знаходиться в 12 км від Ялти. Адреса: м Ялта, пос.Кореіз-1, Алупкінське шосе, 19. Дістатися можна автобусами і маршрутками, можна на катері прямо від Набережної Ялти до Місхора.

GPS: 44 ° 25'45 "N 34 ° 5'46" E
Google Maps
Адреса: смт Кореїз, АР Крим
Контакт: +38 (0654) 72-24-47, 27-41-01, [email protected]

Новости