Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Палац дожів у Венеції: витончена краса і цікаві таємниці

  1. Як все починалося…
  2. палацові інтер'єри
  3. Секретні приміщення в палаці
  4. Екскурсії: скільки коштує і коли подивитися
  5. Де знаходиться, як дістатися

Інтер'єри цього палацу розписували кращі майстри своєї епохи. І тим яскравіше контраст між витонченими вітальнями і темними тортур камерами в підземеллі. Палаццо контрастів, палац, де були написані темні сторінки історії Венеції - Палац Дожів. до змісту ↑

Як все починалося…

Нинішній палац анітрохи, ні найменшої деталлю чи не нагадує той, найперший, який був побудований на зорі IX століття. У 810 році на центральній площі Сан-Марко став будуватися шикарний палац, оточений з усіх боків водою і міцними стінами.

Однак при першому ж народне повстання в 976 році особняк був зруйнований войовничо налаштованими венеціанцями Однак при першому ж народне повстання в 976 році особняк був зруйнований войовничо налаштованими венеціанцями. Після того, як відновлювальні роботи були завершені, резиденцію дожів спіткала нова кара - він згорів майже повністю під час руйнівного пожежі в 1106 році.

Але і на цей раз палаццо було відновлено. А вже в тому вигляді, в якому ми його знаємо зараз, Палац дожів з'явився в середині XV століття (роботи вів архітектор Себастьяно Дзіані). Оскільки відпала потреба в обороні і захисті від нападів, палацу при відновлювальних роботах надали витончений і урочистий вигляд. Так як будівництво йшло досить тривалий час, в роботі брали участь майстри з різних країн. Звідси і змішання стилів - строгий готичний, округлий романський, витончений арабська.

У 1577 році трапився ще один великий пожежа, який практично вщент знищив ліве крило будівлі. І це єдині приміщення, які відтворені точно такими ж, якими були і до пожежі. У реставраційних роботах брали участь найбільші художники і архітектори того часу - Тінторетто, Веронезе.

У відповідні періоди своєї історії Палаццо Дуккале встиг побувати в ролі місця для засідань сенатського комітету, ради Республіки, Верховного суду, інквізиції, морського відомства, Ради Десяти (таємна канцелярія).

Зовнішній фасад будівлі - це ряди строгих колон на другому ярусі і ажурні арки, які надають будові якусь легкість. І лише в одному місці на фасаді палацу дві колони виділяються серед інших; на відміну від інших ці колони мають червоний колір, оскільки саме тут, між 9-ої і 10-ій колонами оголошувалися смертні вироки.

З боку фасаду є вигадливо прикрашений балкон, з якого в дні великих свят венеціанський правитель звертався до городян.

Внутрішній двір - це кілька галерей. Раніше потрапити до палацу можна було через «Порта справи Карті» ( «Паперові ворота»). Назва це дано було через те, що тут писарі оформляли всілякі папери і дозволу. Сьогодні «Порта справи Карті» працюють тільки на вихід.

Вхід же починається зі сходів Гігантів у внутрішньому дворі Палаццо. Гіганти - це статуї Марса і Нептуна. Погляньте на фото цього місця в Палаці дожів у Венеції.

до змісту ↑

палацові інтер'єри

Палаццо Дуккале - одне з найбільш цікавих в архітектурному плані будівель: воно побудовано в поєднанні суворого готичного стилю і східній легкості.

На другий поверх ведуть Золоті сходи. Золотий її назву через велику кількість позолоченої ліпнини. Будівництво велося під невсипущим контролем Сансовино (1538 рік), а пізніше - Скарпаньино (1559 рік).

Будівництво велося під невсипущим контролем Сансовино (1538 рік), а пізніше - Скарпаньино (1559 рік)

Спочатку ці сходи призначалася тільки для високопоставлених осіб, імена яких були занесені в спеціальну Золоту книгу, (зберігалася під сходами, служителі звіряли - чи є ім'я гостя в Золотій книзі, і лише потім пропускали).

Північне крило - це особисті покої дожів. У коридорах і залах цього крила можна побачити статуї знаменитих філософів.

На верхньому поверсі південного крила знаходиться знаменитий Зал Великої Ради (займає все крило). Довжина цього залу - 55 метрів, ширина - 25 метрів, і це єдине в світі приміщення, висока стеля якого не підтримується взагалі ніякими опорами. На стінах можна побачити 66 портретів перших венеціанських дожів.

А ось один з портретів зафарбований чорним - це Марино Фальеро, який був страчений за спробу державного перевороту. В історію Венеції він увійшов, але в залі Великої Ради мимоволі увічнений таким ось незвичайним способом.

Зал карт - це збори географічних карт XVI-XVIII століть, до виконання яких залучалися кращі італійські майстри. Раритетом є карта Марко Поло з пройденими їм маршрутами.

Раритетом є карта Марко Поло з пройденими їм маршрутами

Зал голосувань і зал колегії в Палаці дожів можуть похвалитися зборами картин майстрів Італії (Тінторетто, Веронезе, Франческо Бассано), Зал магістрату познайомить з відомими і маловідомими роботами Ієроніма Босха, а в Палаті зброї представлена колекція старовинної зброї.

до змісту ↑

Секретні приміщення в палаці

Є в Палаці не тільки пишні вестибюлі і парадні зали, в ньому знаходиться чимало приміщень, в яких велася своя таємна життя, вершилися справи державні, а також долі конкретних людей.

У числі таких приміщень - зал Ради Десяти, де проводив засідання суду, який виносить вироки злочинцям, нудиться в закритих камерах тут же, в підвальних приміщеннях (в'язниця Поцци) або в камерах на самому верхньому поверсі (в'язниця Пьомбі). Знамениті в'язні Пьомбі - Джордано Бруно і Джакомо Казанова.

Знамениті в'язні Пьомбі - Джордано Бруно і Джакомо Казанова

«Міст зітхань» - ще одна сумно відома пам'ятка Палаццо Дуккале. Цей вузький міст з'єднував палац Дожів з новим будинком в'язниці (Карчері), і по цьому мосту іноді проводили укладеного, який ледь встигав кинути останній погляд на місто.

Дізнайтеся про Палац дожів більше з цих відеороликів:

1. Зовнішня частина палацу і трохи історії

2. Внутрішні зали палацу

до змісту ↑

Екскурсії: скільки коштує і коли подивитися

Час роботи палацу залежить від туристичного сезону. Під час високого сезону (квітень - жовтень) Палаццо відкривається о 8.30 і закінчує роботу о 19.30. А в зимовий період час роботи палацу зменшується на 2 години - відповідно до 17.30.

Прогулянку по Палацу найкраще запланувати на післяобідній час, коли спаде основний потік туристів (організовані екскурсії припадають здебільшого на ранковий час).

Квиток до палацу коштує 20 євро. Студентам і пенсіонерам надається знижка - для них ціна квитка буде 13-14 євро (для отримання знижки потрібно пред'явити пенсійне посвідчення або студентський квиток). Діти до 5 років можуть відвідувати Палац безкоштовно, а з 6 до 14 років - за 12 євро.

Аудіогіда російською мовою немає, але екскурсію може проводити і російськомовний гід. В основному екскурсії англійською та італійською мовами.

Є окрема екскурсія для любителів всього таємничого. Вона називається «Секретні маршрути», і проводить всіх бажаючих по секретним приміщень палацу - підземним потайним ходам, казематах. Правда, ця екскурсія йде тільки на італійською, англійською та французькою мовами. Руській аудіоверсії немає.

Дізнайтеся все про ще одну культової пам'ятки   Венеції - Мосту Ріальто Дізнайтеся все про ще одну культової пам'ятки Венеції - Мосту Ріальто . Щодня безліч туристів відвідують це чудове містечко.

Фото і опис інших пам'яток Венеції ви знайдете в цьому матеріалі - не пропустіть нічого цікавого!

А що ви знаєте про флорентійському соборі Санта Марія Дель Фіоре і його знаменитому куполі? Не пропустіть жодної подробиці , Якщо плануєте відвідати це місто.

до змісту ↑

Де знаходиться, як дістатися

Адреса пам'ятки: San Marco, 1, 30124 Venezia Адреса пам'ятки: San Marco, 1, 30124 Venezia. Вхід знаходиться з боку лагуни.

Телефон для довідок: +39 041 2715911

з аеропорту «Марко Поло» щогодини відходить катер, кінцева точка якого - площа Сан-Марко. Квитки на катер можна придбати в спеціальній касі аеропорту.

Щоб потрапити на площу з будь-якого району міста, потрібно сісти на річковий трамвай (вапоретто) і слідувати до зупинки «Пьяцца Сан-Марко».

Протягом багатьох століть Палац дожів служив як резиденцією уряду Венеції, так і символом правосуддя міста. Сьогодні Палац є ключовим пунктом багатьох екскурсій, а в дні свят і Венеціанського карнавалу - центром святкового настрою.

А що ви знаєте про флорентійському соборі Санта Марія Дель Фіоре і його знаменитому куполі?

Новости