Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Палац Дожів: історія, опис, архітектура, фото

  1. Короткий опис
  2. Архітектурні особливості Палацу Дожів
  3. Внутрішнє планування Палацу Дожів
  4. Сучасний Палац Дожів

Адреса: Італія, Венеція, площа Святого Марка, 1
Початок будівництва: 1309 році
Закінчення будівництва: 1424 році
Архітектор: Філіппо Календаріо
Основні визначні пам'ятки: Порта делла Карта - «Паперова двері», сходи Гігантів, Золоті сходи, Зал Великої Ради, Зал виборів, Зал компаса, Зал Ради десяти, Зал Скарлатті, Зал Карт, Зал Колегії, Зал Сенату, в'язниця
Координати: 45 ° 26'01.5 "N 12 ° 20'26.2" E зміст:

Короткий опис

архітектурні особливості

внутрішнє планування

Сучасний Палац Дожів

Палац Дожів на мапі

Короткий опис

Італійський Палац Дожів, він же Палаццо Дукале, здавна прикрашає Венецію , Передаючи особливості готичного зодчества. Шикарне масштабне споруда знаходиться на міській площі Сан-Марко і простягається вздовж набережної. Роботи з його будівництва велися протягом шести століть - з IX по XV. Згодом палац багаторазово зазнавав змін, але, незважаючи на це, він завжди вважався одним з головних символів міста на воді.

Вид на південний фасад будівлі

Перше палацова будівля будувалося ще в 810 році, а виглядало воно як високий замок з вежами, оточений водою і захищений ровами і декількома підйомними мостами. Через багато років він двічі палахкотів у вогні. Вперше це сталося в 976 р, коли італійський народ повстав проти П'єтро Кандіані IV, який служив у той час дожем. Другий випадок підпалу палацу вже доводиться на 1106 рік, однак щоразу його відновлювали. Істотні зміни в своїй архітектурі замок зазнавав в XII столітті під час правління дожа Себастьяно Дзіані. За його вказівкою були знесені вежі, зруйновані стіни, засипані рови. На цьому місці з'явилася нова споруда, нічим не скидався на фортецю - потреба в потужних укріплених відпала через наявність організованого флоту. Таким чином, місто було захищене від ворогів, напад яких було можливим з моря. Основні будівельні роботи тривали досить довго - з 1309 по 1424 роки і, нарешті, територію Венеціанської республіки прикрасив палац, що поєднує візантійську пишність і готичний стиль.

Метою зведення такого солідного будівлі було отримання резиденції дожів, або вождів - республіканських некоронованих правителів. Замість корони у дожа був ріжок, і то, тільки в тому випадку, якщо він дійсно добре справлявся зі своїми обов'язками. В іншому випадку ріжок з нього знімали. Однак у венеціанському палаці працював не тільки дож - тут несли державну службу і співробітники таємної поліції, і представники Сенату і Верховного суду, і засідали члени Великої ради. Крім того, на першому поверсі будівлі розміщувалося морське відомство зі своїми численними службами юристів, канцлерів, цензорів.

Вид на Палац з кампаніли собору Святого Марка

Архітектурні особливості Палацу Дожів

Шикарний Палац Дожів представлений конструкцією з трьох корпусів-крил:

  • 1. античне крило, в якому розташовується Зал Великої Ради (роботи по його перебудові велися з 1340 року);
  • 2. крило Палацу Правосуддя, розташоване у напрямку до площі (його реконструкція почалася у 1424 р);
  • 3. крило, зведена в епоху Відродження (1483 - 1565 рр.). На його території розташовані урядові офіси і резиденція самого дожа.

Незвичайний зовнішній вигляд і розкішне внутрішнє оформлення палацових приміщень повністю відображають фінансове благополуччя Венеції. Стрілчасті арки лоджій, виконані в модному готичному стилі і декоровані витонченим візерунком з мармуру, зубчастий карниз, багате оформлення капітелей колон і стін, балкони і входи в будівлю, обрамлені цікавим орнаментом, - все підібрано зі смаком і передає велич і розкіш резиденції венеціанських вождів. Її нижня частина, вибудувана як портик з аркадою, спирається на кілька колон. Найпотужніші з них стоять за трьома кутами споруди та виконують відразу дві функції - і підтримують потужну конструкцію, і передають символіку давньої венеціанської республіки.

Центральний балкон на південному фасаді Палацу

З огляду на основне призначення Палацу Дожів, декоратори зобразили над капітелями колон кілька скульптурних груп, що символізують божественну справедливість і правосуддя:

  • «Суд Соломона»;
  • «Єва, Адам і змій-спокусник»;
  • «Сп'яніння Ноя».

Над нижнім портиком розкинулася лоджія з аркадою з тонкого мармурового мережива. За її кутах в скульптурні групи зібрані статуї архангелів. Капітелі портика багаті зображеннями таких древніх прославлених діячів, мудреців і талановитих вчених, як Навуходоносор, Тит, Аристотель, Піфагор, Соломон, Траян, Цицерон. Поруч з ними мирно сусідили і інші художні твори - алегоричні зображення, що передають різні ремесла, місяці року, планети. Для малоосвіченого італійського народу вони були своєрідною енциклопедією знань.

Стіни Палацу Дожів покриті плитами ніжного рожевого і білого кольору - майстри склали їх в геометричний візерунок. А центральні частини фасадів обладнані балконами, на які виходив дож для виступу перед народом. Балкони обрамлені витягнутими і загостреними башточками, але над одним з них «зависла» статуя Правосуддя, а над іншим - скульптура-уособлення Венеції.

Балкони обрамлені витягнутими і загостреними башточками, але над одним з них «зависла» статуя Правосуддя, а над іншим - скульптура-уособлення Венеції

Порта делла Карта - «Паперова двері»

Вхід до палацу, найменувати італійцями як Порта делла Карта - «Паперова двері», має дві версії своєї назви. Перша - це розташування Палацу Дожів по сусідству з архівом документів. Друга - в Палаці працювали писарі, що допомагають простим венецианцам складати ділові папери (по-італійськи Carta означає «папір»). Отже, вхід до палацу став черговим шедевром готики, багатим архітектурним орнаментом у вигляді незвичайного мережива - позолоченого і блакитного, відточеного відповідно до кращих традицій ювелірного мистецтва. Декор Порта делла Карта доповнюють ніші зі статуями, що уособлюють чесноти, і скульптурна група, «учасниками» якої є крилатий лев Святого Марка нахилив перед ним коліна дож на ім'я Франческо Фоскарі.

Далі свій початок бере довга колонада, що веде у внутрішній двір. Вхід в нього прикрашений не менше багато, ніж Порта делла Карта. Тут є і башточки, і фронтони, і арка зі скульптурою, і фасад з годинником. Колонада має власну назву - портик Фоскари. Потім слід і сам двір з двома бронзовими басейнами, а вже навпроти арки-прикраси портика Фоскари розташовується вхід всередину палацового будівлі. Добиратися до нього слід по сходах Гігантів - привабливою конструкції з величезними статуями Нептуна і Марса. Однак це була не проста сходи для переміщення - в особливо урочистих випадках вона перетворювалася на престол, на якому старійшина Ради одягав новому правителю на голову спеціальний убір «коріння Дукале» (символ державної влади).

Однак це була не проста сходи для переміщення - в особливо урочистих випадках вона перетворювалася на престол, на якому старійшина Ради одягав новому правителю на голову спеціальний убір «коріння Дукале» (символ державної влади)

Внутрішній двір з видом на портик Фоскари (зліва), сходи Гігантів (праворуч) і бронзовий колодязь

міст Зітхань - важлива деталь Палацу Дожів. У давнину по ньому з Залу управління кримінальними справами переходили в Нові в'язниці злочинці, засуджені до смертної кари. Сьогодні міст Зітхань став привабливим місцем для побачень закоханих пар.

Внутрішнє планування Палацу Дожів

По сходах Гігантів можна потрапити в лоджію, а з неї по Золотий сходах перебратися у внутрішні апартаменти. Але по ній, тобто позолоченою сходах (такою вона була насправді) до Палацу Дожів могли проходити тільки особи, що значаться в «Золотій книзі» - реєстрі записів дат народження, смерті, одружень членів сімей, що належать аристократичного суспільства.

Усередині палацова будівля розбито на безліч приміщень:

  • апартаменти дожа;
  • книгосховище;
  • збройна палата;
  • судові відомства;
  • зали суду;
  • тюремні камери.

апартаменти дожа;   книгосховище;   збройна палата;   судові відомства;   зали суду;   тюремні камери

Вид на міст Зітхань

Найбільшим і значущим приміщенням палацу визнаний Зал Великої Ради, який посів окреме крило повністю. Його розміри становлять 54 х 25 х 15 м (довжина х ширина х висота). Над прикрасою і обробкою працювали кращі майстри. Наприклад, величезна розпис, яка прикрашає стелю по центру, є роботою Якопо Тінторетто і групи його помічників, що зобразили Венецію в оточенні морських божеств. Ці ж майстри попрацювали і над створенням гігантської картини «Рай», для написання якої знадобився полотно значних розмірів - 7 х 22 м.

По виходу з Залу Великої Ради через коридор можна потрапити в Зал виборів, облаштований для балотування в органи державної влади. І це приміщення, незважаючи на серйозність свого призначення, вражає пишністю оздоблення. Його стеля і стіни багаті композиціями зі сценами переможних битв. Верхівка одній зі стін облямована фризом, складеним з портретів дожів. І як тільки обирався новий вождь, фриз тут же поповнювався новими портретом. Але справжньою окрасою залу служить значна тріумфальна арка, зведена на честь Франческо Морозіні в кінці XVII століття за рішенням Сенату.

Цікавий своїм оздобленням і Зал Колегії, призначений для ранкового збору всіх представників уряду, на якому або вирішувалися повсякденні завдання, пов'язані з управлінням Венеціанською республікою, або приймалися посли, які прибули з інших країн. Різьблений позолочений стелю Залу Колегії - творіння Франческо Белло, обрамляє безліч алегоричних полотен, створених художником Паоло Веронезе. Над трибуною висить розкішне полотно під назвою «Венеція на троні».

Вид на сходи Гігантів з портіак Фоскари

Безліч мальовничих композицій прикрашають і Зал Ради Десяти. Їх головним завданням є не тільки прикрасити суворе приміщення, а й висловити всю міць Венеціанської республіки, і показати через свої зображення силу найвищого судового органу. Свого часу на стелі цього залу знаходилось розписне зображення Юпітера, що перемагає людські пороки. Але в кінці XVIII століття його вивезли французи, і тепер красою цієї картини можна помилуватися в Луврі . А місце реальної картини зайняла її копія, відтворена Якопо ді Андреа.

Сучасний Палац Дожів

В наші дні уряд на палаці немає засідає - він перетворився в художній музей. Для туристів, які з'їжджаються з усього світу помилуватися красою Венеції, колишній замок вождів привабливий отриманням можливості ознайомлення з культурним життям та історією Венеціанської республіки, які відіграли важливу роль у долі сучасної Італії .

Рейтинг пам'ятки

Палац Дожів у Венеції на мапі

Дивитися ще на Putidorogi-nn.ru:

Новости