Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Масандрівський палац в Криму - казковий замок в Ялті

  1. Історія Масандрівського палацу в Ялті
  2. «Житловий» палац царської сім'ї
  3. Парк Масандрівського палацу
  4. Ціна квитків в Масандрівський палац в Ялті

Серед південнобережних палаців Масандрівський в Ялті - не самий відомий. Він не стільки величний і суворий, як Ханський палац , Не такий розкішний, як Лівадійський. Однак саме цю південну резиденцію царської сім'ї можна назвати найбільш затишній, вишуканій, «легкої». Не випадково вже в XX столітті її уподобали керівники країни: тут відпочивав і Сталін, і Хрущов, і Брежнєв.

Де розташований: СМТ Массандра, вул. Набережна, 2 (заїзд від вул. Сімферопольське шосе, 9).

Як дістатися: від Ялти на автобусах № 29 або 31 або тролейбусі № 2 до зупинки «Верхня Массандра».

В яку пору року краще відвідувати: якщо ви хочете не тільки насолодитися екскурсією по палацу, а й погуляти по дуже красивому парку, вирушайте сюди в сонячну погоду.

Історія Масандрівського палацу в Ялті

У мальовничого ділянки землі поруч з Ялтою, звідки відкривається чудовий вид на море і схили Ай-Петрі, було багато власників - французький контр-адмірал принц Карл Нассау-Зіген, М. Нікітін, С. Потоцька, О. Наришкіна, А. Броневський. Зрештою Массандра дісталася родині Воронцових. Саме князь Семен Михайлович в 1881 році і запросив архітектора Е. Бушара для будівництва у Верхній Масандрі палацу. Вирішено було керуватися стилем середньовічного замку часів Людовика XIII з ажурними переходами і круглими вежами. За рік був розроблений проект і побудовані підвальна частина і два поверхи. Однак у зв'язку з кончиною Семена Михайловича будівельні роботи в 1882 році були зупинені.

Через сім років ділянку придбала царська родина. Олександр III довірив продовжити будівництво петербурзькому архітекторові Максиміліану Месмахеру. Йому вдалося практично неможливе: реалізувати задумки Бушара, при цьому несучи в проект унікальні деталі, які і зробили Масандрівський палац унікальним. Завдяки його нововведень - орнаментів, скульптурам, нішах - будівля набула витончений, казковий вигляд. Щоб відповідати високому статусу резиденції царської сім'ї, було вирішено розширити площу палацу за рахунок терас, балконів, галерей, високих веж і зовнішніх сходів.

Палац був завершений в 1902 році, вже за часів правління Миколи II. Царська родина не раз бувала в Масандрівському палаці, але постійно тут не жила і навіть не зупинялася з ночівлею.

На відміну від багатьох інших пам'яток Криму , Масандрівський палац практично не постраждав з приходом радянської влади. До Великої Вітчизняної війни тут розташовувався санаторій для хворих на туберкульоз, а з 1948 року Масандрівський палац став державною дачею, де зупинялися під час робочих візитів і відпочинку перші особи держави. З 1992 року на території Верхньої Масандри працює музей.

«Житловий» палац царської сім'ї

Відвідати Масандрівський палац - кращий спосіб познайомитися з побутом царської сім'ї і дізнатися, які інтер'єри були в моді на початку XX століття. Оскільки палац призначався виключно для відпочинку, тут немає розкішних прийомних, величезних танцювальних залів або помпезних столових. Невеликий за площею, Масандрівський палац - самий затишний і «домашній». Але в той же час в вишуканості обробки йому не відмовиш: кожне приміщення оформлене в своєму стилі і не схоже на інше.

Невелика більярдна з розкішним каміном, світла їдальня, в якій стіни прикрашені різьбленими дерев'яними панелями, шафи з червоного дерева, кришталеві люстри, дзеркала в литих оправах, картини з портретами членів царської сім'ї - оглядаючи Масандрівський палац, ви немов потрапляєте в гості до Миколи II і його рідним. Сильне враження справляє і екстер'єр будівлі: фігурна покрівля, прикрашені кам'яним різьбленням вікна, скульптури в нішах, кручені сходи, тераси і балюстради роблять палац трохи схожим на терем.

Сильне враження справляє і екстер'єр будівлі: фігурна покрівля, прикрашені кам'яним різьбленням вікна, скульптури в нішах, кручені сходи, тераси і балюстради роблять палац трохи схожим на терем

Парк Масандрівського палацу

Дивно, але парк в Масандрі заклали задовго до того, як почалося будівництво палацу. Сталося це в 1822 році, коли землею володіла О.С. Наришкіна. Вона запросила відомого німецького садівника (який, до слова, доклав руку до прекрасного Алупкінському парку) - Карла Кебаха. Під його чуйним керівництвом на місці дубово-грабового лісу влаштували унікальний ландшафтний парк. Кебах зумів дивним чином поєднає кримські рослини і іноземних «гостей». Так, в парку були посаджені ялівці, кедри, середземноморські сосни, лимони, фіги, апельсини, маслини. Між ними вилися вигнуті доріжки, огибавшие розкішні квітники. Сьогодні площа парку Масандрівського палацу складає 42 Га, і він заслужено вважається одним з найкрасивіших в Криму.

Ціна квитків в Масандрівський палац в Ялті

Дістатися до Масандрівського палацу дуже просто: з Ялти сюди ходить громадський транспорт. Музей відкритий цілий рік з 9 ранку до 6 вечора (каси закриваються в 17.15). Крім основної експозиції регулярно влаштовують виставки.

Основні послуги Ціна квитка дорослий дитячий Основна експозиція палацу Олександра III 300руб. 150руб. Виставка «Як ми жили ... Ідеали минулого» (твори українських художників і скульпторів 1940-50 рр.) 50руб. 25руб. «Архітектура, скульптура, флора палацу Олександра III» 60руб. 30руб.

Новости