Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

мармуровий палац

  1. Подорож в минуле
  2. Внутрішнє оздоблення
  3. розширення палацу
  4. приміщення
  5. Власники Мармурового палацу
  6. палац сьогодні
  7. Час роботи палацу
  8. квитки
  9. Як дістатися
  10. Як я економлю на готелях?

Мармуровий палац розташований в серці красивого парку на березі Святого озера. Побудований в XVIII столітті в стилі раннього класицизму. За свою історію він був приватною резиденцією кількох прусських королів і кронпринців, клубом радянських офіцерів, тут виставляли озброєння і техніку армії НДР. Зараз це музей. Мармуровий палац розташований в серці красивого парку на березі Святого озера

Мармуровий палац на березі Святого озера, фото Dietmar Schwanitz

У північній частині Потсдама на березі Святого озера (Хайлігер Зеє - Heiliger See) коштує Мармуровий палац (Marmorpalais), побудований в стилі раннього класицизму. Тераса будівлі з кам'яними сходами звернена до причалу. Між центральним корпусом і двома крилами - просторий внутрішній двір з фонтаном. Палацовий комплекс розташований посеред мальовничого Нового саду. Ландшафтний англійський парк Neuer Garten був розбитий в 1787 році, одночасно з початком будівництва Мармурового палацу.

Подорож в минуле

архітектура

Літню резиденцію Marmorpalais в дусі раннього класицизму почали будувати по указу Фрідріха Вільгельма II. Проектував споруду придворний зодчий Карл Гонтард; в реалізації проекту брав участь Карл Лангганса-старший. Першим у озера побудували квадратне двоповерхова будівля, увінчана ажурною башточкою-ротондою, звідки відкривався чудовий вид на околиці і острів Пфауенінзель . Стіни склали з червоної цегли, портал з колонами і обробку фасадів виконали зі світлого силезского мармуру (звідси і назва палацу).

З боку озера розташована тераса з бічними сходами до самої води. Король отримував задоволення від човнових прогулянок. Звідси можна було дістатися по воді до палацу Шарлоттенбург в Берліні .

Стриманий вигляд палацу і просте убрання пейзажного парку контрастували з пишним бароковим комплексом Сан-Сусі .

Внутрішнє оздоблення

Інтер'єри проектував Карл Готтхард Лангханс, оформленням займався саксонець Фрідріх фон Ердманнсдорф. Каміни, портали, меблі привезли з Італії. Інкрустований цінний паркет створювали місцеві майстри; підлоговий годинник були доставлені з особняка маркізи де Помпадур, вишукана колекція керамічних ваз - з Веджвудской мануфактури.

Інкрустований цінний паркет створювали місцеві майстри;  підлоговий годинник були доставлені з особняка маркізи де Помпадур, вишукана колекція керамічних ваз - з Веджвудской мануфактури

Палацова кухня, стилізована під древні храмові руїни, фото olaf oehlsen

Палацова кухня (1788-1790 роки будівництва), розташована окремо, була стилізована під античні романтичні руїни і з'єднана підземною галереєю з літньої їдальні - Гротовим залом.

розширення палацу

Колонада, фото tel33

Резиденцію добудували до 1792 року, проте вже через п'ять років вирішили розширити. Міхаель Філіп Боуман спроектував два бічних прямокутних крила. Довгі флігелі з'єднувалися з головним корпусом двома галереями. Мармурові колони перевезли з парку Сан-Сусі. Стіни колонад оформили сюжетними фресками за мотивами легенди про Нібелунгів.

приміщення

Усередині Мармурового палацу - сорок залів, шість королівських покоїв. Вестибюль оброблений кольоровим каменем, подкупольное простір холу оформлено барельєфами. Від входу на всю висоту будівлі піднімається сходи. За вестибюлем відкривається Гротовий зал, облицьований сіро-блакитним мармуром. Над ним - Концертний зал, що зберіг оригінальні риси раннього класицизму. Всі палацові приміщення витримані в неокласичному стилі, за винятком Східного кабінету нагорі, стилізованого під турецький намет.

Власники Мармурового палацу

Після Фрідріха Вільгельма II в резиденції жили кілька поколінь Гогенцоллернів. Останніми були кронпринц Вільгельм зі своєю дружиною Цецилії. У 1917 році вони перебралися по палац Цеціліенхоф , Побудований спеціально для них. У 1926 році палац перейшов у відання держави. З 1946 року там містився Будинок офіцерів. З 1961 по 1991 роки працював Армійський музей, у дворі експонувалися артилерійські знаряддя і військова техніка.

палац сьогодні

Загальний вигляд палацово-паркового ансамблю, фото Koorosh Nozad Tehrani

З 1990 року ансамбль Marmorpalais увійшов до списку ЮНЕСКО. Внутрішні роботи в будинку, що постраждав від військових бомбардувань, завершилися до 2006 року, зовнішня реставрація тривала ще десятиліття. Щорічно Мармуровий палац відвідують з екскурсіями 15000 туристів.

Час роботи палацу

Відкрито цілий рік.
З травня по жовтень: ВТ-ВС 10:00 - 18:00;
з листопада по березень: СБ, ВС 10:00 - 16:00;
Квітень: СБ, ВС 10:00 - 18:00
ПН вихідний.

квитки

Повний квиток - € 6;
пільговий - € 5.

Аудіогід на німецькій та англійській мовах.

Як дістатися

Їхати на автобусі 603 до зупинки Am Neuen Garten / Große Weinmeisterstraße.

Як я економлю на готелях?

Все дуже просто - шукайте не тільки на букінгу. Я віддаю перевагу пошуковик RoomGuru . Він шукає знижки одночасно на Booking і на 70 інших сайтах бронювання.

Готелі зі знижкою тут

Як я економлю на готелях?

Новости