Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Лондон - Букінгемський палац і Королівські стайні - відгук туриста

Черга в касу: 10 хвилин.
Вартість квитків:
Букінгемський палац: 20,50 фунтів.
Королівські стайні: 9 фунтів.
Вартість путівників:
Книга-путівник «Букінгемський палац» (рус.яз.): 5 фунтів.
Книга-путівник «The Royal Mews» (англійською мовою): 5 фунтів.
Буклет «Buckingham Palace» безкоштовно.

Букінгемський палац є резиденцією королеви Єлизавети II. Еежегодно в серпні і вересні палац відкривають для відвідування. А Королівські стайні можна оглянути і в іншу пору року. Я вирішила відвідати обидва заходи - і не пошкодувала про це. Палац і карети виявилися по-справжньому чудовими! (І як раз в цей день Місяць була у Львові, знаку королівської влади і розкоші).

У касі я купила квитки, на них було вказано час відвідування. Спочатку я оглянула Королівські стайні.

Для початку я розповім про тих людей, які керують королівськими каретами:

Кучер (Coachman) - сидить на козлах, які по-англійськи називаються «ящиком» (box). Кучер одягнений в довгий сюртук червоного кольору.

Форейтор (Postillion) - їде верхи на передній лівій коні, якщо коней запрягають цугом. На деяких каретах взагалі немає місця для кучера, і кіньми керує тільки форейтор. Англійська назва форейтора «Postillion» колись означало листоноші поштової карети (post - «пошта»). У королівських форейтором є кілька видів уніформи. Тут ви бачите куртку форейтора, призначену для виїзду на королівські скачки, які щорічно в кінці червня проходять в містечку Аскот (скачки «Royal Ascot»):

Черга в касу: 10 хвилин

Грум (Footman) - два грума їдуть на зап'ятках карети. Зазвичай вони їдуть стоячи, але для них також є спеціальне сидіння.

«Водний службовець» (Waterman), він же «Службовець Барки» (Bargeman) - працює на Королівській Барці під час подорожі королеви по Темзі. Але під час щорічної церемонії Відкриття Парламенту він їде на зап'ятках королівської карети - в пам'ять про те, що за старих часів королівські регалії для цієї церемонії перевозилися в Парламент по річці. Це уніформа «Службовця Барки»:

Отже, заходимо у двір Королівських стаєнь. У Королівських стайнях знаходяться коні, карети і автомобілі. В цьому ж будинку розташовані квартири для службовців та їхніх сімей. Робочий день службовців починається в 6-00 ранку і закінчується о 16-30, з перервою на їжу. Вони чистять і тренують коней. А майстри стежать за технічним станом королівських карет і автомобілів.

А майстри стежать за технічним станом королівських карет і автомобілів

Тут стоять королівські карети. На кожних дверях є докладна інформація про розташованої в ній кареті. А крім того, можна скористатися аудіогідом (в тому числі російською мовою):

А крім того, можна скористатися аудіогідом (в тому числі російською мовою):

Скляна карета (Glass Coach) була виготовлена ​​в 1881 році, вона використовувалася при коронації Георга V в 1911 році, а також для кількох весіль. Попереду знаходиться «ящик» (box) для кучера - ви бачите його з лівого боку, він червоного кольору, закритий плівкою: Скляна карета (Glass Coach) була виготовлена ​​в 1881 році, вона використовувалася при коронації Георга V в 1911 році, а також для кількох весіль

Далі знаходяться ще кілька карет - вони дуже схожі на Скляну карету, відрізняються тільки оформленням верху і зображенням тих чи інших королівських регалій. Це Шотландська Державна карета (Scottish State Coach), виготовлена ​​в 1830 році. На даху дві панелі виготовлені зі скла, завдяки цьому в карету проникає денне світло, а публіка має можливість бачити королеву. Нагорі знаходиться модель шотландської корони. На відміну від скляної карети, тут немає «ящика» для кучера. У цю карету запрягають чотирьох коней, і каретою управляє форейтор, який сидить верхи на коні. Ззаду є сидіння для грумів (на фотографії воно з правого боку):

Королівський автомобіль, на даху прикріплено зображення корони. Королівські шофери носять темно-синю уніформу і кашкети морських офіцерів:

Королівські шофери носять темно-синю уніформу і кашкети морських офіцерів:

Державна Карета Діамантового Ювілею (Diamond Jubilee State Coach) виготовлена ​​в 2012 році для урочистої церемонії 60-річчя сходження на престол Єлизавети II. Довжина карети 5,5 метрів, вага 3 тонни. Кучера немає, карета управляється форейтором, ззаду лава для грумів. На даху знаходиться Імператорська корона, вона виготовлена ​​з дуба, використаного при будівництві корабля адмірала Нельсона «Вікторія». В корону вмонтована відеокамера, яка знімала поїздку Єлизавети II на урочисту церемонію. У позолочений декор на даху вплетені символи регіонів: троянда (Англія), чортополох (Шотландія), льон (Ірландія), цибуля-порей (Уельс):

У позолочений декор на даху вплетені символи регіонів: троянда (Англія), чортополох (Шотландія), льон (Ірландія), цибуля-порей (Уельс):

Виставка кінної упряжі. Ці підкови подарував президент США Барак Обама:

Ці підкови подарував президент США Барак Обама:

Заходимо в довгий зал:

Заходимо в довгий зал:

Тут знаходяться екіпажі поменше - фаетони, ландо і т.д. Виглядають вони досить скромно:


Виглядають вони досить скромно:

А в цьому залі знаходиться найрозкішніший Золота Державна карета (Gold State Coach), придбана Георгом III в 1762 році. Верхи на конях - воскові фігури форейтором. Причому, тут зображені реальні люди, їх фотографії навіть є в довідниках-путівниках. Червона Марокканська Державна упряж (Red Morocco State Harnes) була виготовлена ​​в 1792 році і використовується тільки для цієї карети:

Червона Марокканська Державна упряж (Red Morocco State Harnes) була виготовлена ​​в 1792 році і використовується тільки для цієї карети:

Вага Золотий карети 4 тонни, довжина понад 7 метрів. Вона настільки важка, що в неї запрягають 8 коней і їдуть дуже повільно. На кареті зображені тритони - морські божества, адже Британія вважалася володаркою морів. Дах підтримують пальми. На даху три херувима, що символізують Англію, Шотландію та Ірландію.

На даху три херувима, що символізують Англію, Шотландію та Ірландію

Панелі розписані флорентійським художником Giovanni Battista Cipriani:

Панелі розписані флорентійським художником Giovanni Battista Cipriani:

А тут можна побачити королівських коней:

А тут можна побачити королівських коней:

Ну, а тепер, після відвідин Королівських стаєнь, ми вирушаємо в Букінгемський палац. Будівля була побудована в 1703 році для герцога Букінгемсь (слово Buckingham в російській мові має два варіанти вимови, через Е і через У: герцог «Бекингемский», але «Букінгемський» палац). У 1762 році особняк придбав король Георг III. Будівля в той час мало два флігелі, і вид зверху був у формі літери «П».

У 1837 році на престол вступила 18-річна королева Вікторія. Відразу ж після коронації вона переїхала з рідного Кенсингтонського палацу в Букінгемський, який з тих пір став головною резиденцією британських монархів. Був прибудований передній фасад, і будівля набула форму прямокутника з великим внутрішнім двором. Під час своєї подорожі по Європі королева Вікторія звернула увагу на пишність європейських палаців. Вона веліла прикрасити Букінгемський палац і перетворити його в розкішне місце для проведення балів, концертів і свят.

Зовні це звичайне лондонське будівлю сірого кольору, яких дуже багато в центрі міста. Відразу і не скажеш, що це королівська резиденція:

Відразу і не скажеш, що це королівська резиденція:

Але всередині Букінгемський палац просто блищить багатством і розкішшю! Цим він відрізняється від інших англійських королівських палаців ( Хемптон-Корт , Кью , Кенсінгтон ), Похмурих і сумних. Так що для російських туристів, які звикли до пишності Санкт-Петербурга і розчарованих зневірою англійських королівських палаців, відвідування Букінгемського палацу стане справжнім святом.

Втім, є і суттєва відмінність Букінгемського палацу від російських. Фасад Букінгемського палацу має три арки - в центрі найбільша, а праворуч і ліворуч арки поменше (тут ви бачите центральну і праву арки):

Через центральну арку має право проїжджати тільки монарх - та й то зрідка, під час важливих церемоніальних подій, а в інших випадках використовуються бічні арки. Почесні гості прибувають в Букінгемський палац через праву арку, а пошту і запаси доставляють через ліву арку.

А у російських царів і вельмож так не прийнято. Господар палацу і його гості завжди прибувають до парадного під'їзду і піднімаються по найрозкішнішої сходах. Тому що росіяни, на відміну від англійців, ні в чому собі не відмовляють!

Щорічно в серпні і вересні Букінгемський палац відкривають для туристів. Мені в цьому сенсі пощастило. Але була одна проблема - на території палацу категорично заборонено фотографувати. Службовці уважно спостерігають за туристами. Що ж робити? Я використовувала метод, який придумала ще навесні, під час відвідування Тауера (Там заборонено фотографувати виставку Королівських коштовностей). Адже ніде не сказано, що заборонено фотографувати рекламні плакати!

Я скористалася цим методом і на цей раз. Біля палацу було кілька плакатів, і я їх сфотографувала. На цьому плакаті ви бачите Велику сходи Букінгемського палацу. Архітектор Джон Неш (John Nash), який працював над реконструкцією палацу в 1820-і роки, мав досвід будівництва лондонських театрів. Тут він зумів досягти цікавого, майже театрального ефекту - з темнуватого Парадного вестибюля (який видно в глибині під сходами) ви переходите в високе світле приміщення зі скляним куполом, зверху ллються сонячні промені, і вас охоплює радісне відчуття свята! Ви піднімаєтеся по сходах, і вас немов зустрічають портрети англійських королів, розташовані на стінах:

Спочатку стіни залів Букінгемського палацу були поліхромними - на них були розпису блакитного, зеленого, червоного, жовтого кольорів. Але до кінця XIX століття стіни потемніли через лондонського смогу - суміші диму з вугільним пилом. Після смерті королеви Вікторії в 1901 році на трон зійшов її син Едуард VII. Він відразу ж наказав зробити в палаці ремонт, і замість кольорового розпису з'явилася біло-золота і червона обробка.

А це Блакитна вітальня (той же архітектор Джон Неш). Спочатку стіни цієї вітальні були оббиті червоним шовком, а на вікнах були червоні оксамитові штори. Колони розфарбовані під онікс. Блакитні шпалери з'явилися пізніше. У вітальні розставлені стільці і крісла з блакитною оббивкою і сині порцелянові вази:

Це Біла вітальня (архітектор Джон Неш):

Це Біла вітальня (архітектор Джон Неш):

Щороку в серпні і вересні, коли туристів пускають в Букінгемський палац, там організовується тематична виставка. На цей раз темою виставки було «Королівське гостинність» (a Royal Welcome). Були представлені зразки королівської посуду і столових приладів, розказано про організацію банкетів в Букінгемському палаці. Крім того, ми побачили наряди, капелюшки і коштовності королеви Єлизавети II.

Ми обійшли величезну кількість розкішних залів і галерей. Після цього вийшли в сад. Тут вже можна було фотографувати. Це зворотна сторона Букінгемського палацу, яку зазвичай ніхто не бачить, крім гостей:

Велика галявина, а за нею сад і ставок:

Велика галявина, а за нею сад і ставок:

Туристи не поспішаючи прогулюються по королівському саду, прямуючи до виходу:

Що ж робити?

Новости