Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Греція, Кносський палац на Криті

Напевно, багато хто вже чули про цю загадкову і оточеним міфічним завісою Бог неба, грому, так само його називають «лабіринтом Мінотавра». Кносський палац знаходиться в однойменному місто Кносс розташований який на острові Крит, неподалік від адміністративного центру Іракліона. Кносський палац це справжній музей під відкриті небом. (11 фото)

Мабуть варто почати з того що побудований Кноський палац був ще в 1900 р до н.е мінойської цивілізацією жила в цих околицях в той час. Назва народу походить від стародавнього, міфічного імені царя Миноя. Будівництво палацу було розпочато з конкретною метою, а саме палац існував як місце проживання всіх жерців, сановників ну і звичайно ж царя.

Пізніше Кноський палац став справжнім адміністративним центром, навколо якого розрослося великий за тими мірками, місто Кносс, населення якого складалося 90 тис осіб. На жаль зараз ми можемо милуватися останками другого будівництва палацу, що вже по істині унікально, адже Кноський палац знаходиться в чудовому стані. Справа в тому що приблизно в 1 700 році до н.е. палац був майже повністю зруйнований поруч землетрусів, жителі покинули його і незабаром він був остаточно покинутий.

І лише в 1 600 році до н.е. палац був заново побудований, по суті це відродження Кносского палацу. Потім вже з невідомих причин був залишений жителями і кинутий напризволяще. Довгий час тут не ступала нога людини, поки в 1878 році Мінос Калокерінос часом не звернув увагу на підозрілий земляний пагорб, це і був тріумфальний момент для Кносского палацу.

Але повноцінні дії з розслідування історичної пам'ятки архітектури були розгорнуті аж на початку 19 століття, Артуром Джоном Евансом. В ході розкопок були виявлені раніше невідомі предмети побуту, а всю пишноту внутрішнього оздоблення досі вражає археологів. Тут були знайдені столові предмети, численні статуї богів яким поклонялися мінойци, стіни палацу розписані дивовижними фресками, на яких зображені тварини, зображення богів і ін.

Площа всього комплексу Кносського палацу складає 180 х 130 метрів і включає в себе близько 1000 приміщень. Все структура палацу являє собою якусь хаотичність, а саме кімнати і зали в незрозумілому порядку і без структури буквально нагромаджені один на одного. Проходи з однієї кімнати в іншу досить заплутані, а іноді і заплутані.

Багато знайомі з Кноським палацом як з Лабіринтів Мінотавра, це ще одна поширена назва Кносского палацу. Навколо цієї назви ходять цікаві міфи, по одній з версія лабіринтом Мінотавра палац був названий через що проживає тут чудовиська, якого місцеві жителі регулярно жертвували кілька дівчат, що б боги не розгнівалися і не заважали б їм жити.

Насправді ж лабіринтом мінотавра предки минойцев назвали палац якраз через заплутану систему розташування кімнат, яка походить на лабіринт. Ще одним унікальним надбанням палацу є його колони, які є основною опорою стелі. Справа в тому що тут вони, на відміну від всіх інших традиційних колон використовуваних в будівництві Греції і в усьому світі, є циліндр з розширюється площиною у верхній частині, і звужується в основі. Такі форми колон значно ускладнювали будівництво палацу. Фото Кносского палацу, на цьому знімку чітко видно унікальну будову колон.

Розкопки палацу велися з катастрофічною швидкістю, перш за все це прагнення швидше довідатися про давнє життя мінойської цивілізації. Археологам даний палац дозволив з різних кутів поглянути на життя і культуру стародавніх народів в цілому.

Відомо що Кноський палац був оснащений каналізаційною системою, і це при тому що палац існував в 1 900 році до н.е. так само Кноський палац мав унікальну вентиляційну систему. Загалом це був добре обладнаний палац, з усіма необхідними потребами і зручностями. Варто зазначити що Кноський палац мав систему освітлення, причому практично по всій площі палацу, промені падали таким чином що висвітлювали більшість кімнат палацу.

Ми спробували розглянути Кноський палац з різних сторін, і розповісти про нього якомога більше. Залишайтеся з нами і приємних Вам вражень від подорожей.

Так само варто подивитися - Мирський замок фото , Париж, Собор Паризької Богоматері , Букінгемський палац в Лондоні і його фотографії.



Коментарі

Новости