Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Букінгемський палац в Лондоні (Buckingham Palace)

  1. Історія Букінгемського палацу
  2. Сучасний Букінгемський палац

В даний час королева Англії Єлизавета II більшу частину часу проводить в Букінгемському палаці - однієї зі своїх офіційних резиденцій. Букінгемський палац розташований напроти вулиці Пелл-Мелл і Грін-парку в кінці алеї, що починається від Адміралтейської Арки, яка як би відгороджує гучну і завжди багатолюдну Трафальгарську площу в Лондоні від тихого і повного гідності королівського світу.

Коли проходять якісь урочистості, алея стає місцем королівських парадів, які приваблюють туристів і місцевих жителів. Під час перебування тут королеви про це відомо всім: над дахом резиденції майорить королівський штандарт.

Під час перебування тут королеви про це відомо всім: над дахом резиденції майорить королівський штандарт

Букінгемський палац

Історія Букінгемського палацу

Територія, на якій знаходиться Buckingham Palace, в X столітті була подарована ченцям Вестмінстерського абатства Вільгельмом Завойовником. В середні віки Генріхом VIII ці землі були викуплені для монаршої родини.

Приблизно через 100 років король Джеймс наказав тут висадити тутового сад, щоб виробляти шовк, але справа не увінчалася успіхом, і місцевість незабаром відійшла у володіння сім'ї Шеффілд.

Джон Шеффілд, перший герцог Букінгемський, в 1703 році побудував тут будинок, іменоване в той час Бакінгем-хаус. Король Георг III придбав будівлю і землі навколо в 1762 році для своєї майбутньої резиденції і будинку своєї дружини Шарлотти, тому що офіційна резиденція того часу - Сент-Джеймський палац - стала для нього мала і некрасива.

Тоді місце так і називалося - «Будинок королеви» Шарлотти. Потім, цілі 75 років архітектори Д. Неш і Е. Блор займалися будівництвом трьох будівель, аналогічних Бакінгем-Хаусу. Всі разом вони стали мати вигляд квадрата, в центрі якого утворений величезний внутрішній двір.

Коли на престол в 1837 році зійшла королева Вікторія, Buckingham Palace був оголошений головною резиденцією монарха в Лондоні. При ній тут були добудовані деякі доповнення у вигляді флігеля, а також перенесений парадний вхід - Мармурова арка - на нинішнє місце.

У 1853 році було закінчено найбільше приміщення в палаці - бальний зал, який вперше був використаний в честь закінчення Кримської війни в 1856 році.

Зараз в Букінгемському палаці налічують 775 приміщень, 19 з них є державними, 52 - королівськими і для високих гостей, 72 - ванними кімнатами, 188 - для персоналу, 92 - офісними приміщеннями. Букінгемський палац займає близько 20 гектарів землі, з яких 17 гектарів - це сади.

Букінгемський палац займає близько 20 гектарів землі, з яких 17 гектарів - це сади

Сади, які стосуються резиденції - найбільші в Лондоні приватні сади, які спочатку були створені Л. Брауном, а потім перероблені В. Ейлтоном і Д. Нешем. У 1828 році на території саду з'явився великий штучний ставок.

Витрати на будівництво палацу виявилися величезні, матеріали використовувалися найдорожчі, але це не допомогло йому стати одним з найкрасивіших будівель як в Лондоні, так і за його межами. На думку деяких компетентних видань, Букінгемський палац - «одне з найбільш потворних будівель в світі».

Сучасний Букінгемський палац

До 1993 року палац був закритий для відвідувань широкої публіки. Тепер він відкритий для туристів тільки під час відсутності королеви - в серпні і вересні.

За ці два місяці палац встигають відвідати кілька десятків тисяч туристів, які дізнаюся всю цікаву інформацію про палац, беруть участь у прийомах і спостерігають за урочистими церемоніями, наприклад, парадної зміною варти палацової варти.

Велику цінність в палаці мають роботи з королівської колекції. Вона справді величезна і представлена ​​полотнами Рембрандта, Рубенса, Ван Дейка та інших відомих художників. Розподілена колекція живопису королівської сім'ї між декількома резиденціями, але більша частина робіт, яка представлена ​​тут, прихована від очей публіки.

Розподілена колекція живопису королівської сім'ї між декількома резиденціями, але більша частина робіт, яка представлена ​​тут, прихована від очей публіки

Королівська колекція

У 1961 році на місці зруйнованої під час війни королівської каплиці близько Букінгемського палацу була побудована невелика Галерея королеви, де іноді проходять виставки картин з королівської колекції.

У кімнаті Варти можна побачити колекцію скульптур XIX століття. Великий зал радує червоно-золотий багатою обробкою.

У Тронному залі розташовуються два крісла, на яких вибиті ініціали монаршої родини.

Тронна зала

У Зеленій вітальні можна побачити деякі зразки живопису, художню оригінальні меблі, предмети декору, а також колекцію виробів із порцеляни, яку збирав ще Георг IV.

Зелена вітальня

Відвідувачі можуть побачити Парадний їдальню, яка прикрашена парадними портретами ченців. У цій їдальні за одним довгим столом можуть розміститися близько 600 осіб.

парадна їдальня

Також відвідувачі можуть побувати в Білій вітальні, яка повністю оформлена в біло-золотистих тонах, і ще в кількох парадних залах палацу. Всього відкрито 19 залів з майже 800 приміщень.

Біла вітальня

Букінгемський палац вважається деяким міні-державою в Лондоні: тут є своє відділення поліції, своя пошта, бар, дискотека, кінотеатр, басейн, спортивні клуби.

Обслуговуючий персонал тут представлений 700 працівниками. Їх завданнями є утримання палацу і підготовка банкетів для правителів і послів держав і церемоній нагородження.

Для туристів є можливість вибору екскурсії в Buckingham Palace: можна відвідати тільки сам палац (його доступні приміщення) або відвідати і палац, і королівські стайні (карети і автомобілі для парадних і повсякденних виїздів), і зібрання творів мистецтва.

королівські стайні

Також доступний для відвідування палацовий сад, де можна милуватися водоспадами, озером і спокійними птахами фламінго.

Схожі статті

Новости