Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Букінгемський палац - хранитель британських традицій

  1. Історія будівництва Букінгемського палацу
  2. Як виглядає Букінгемський палац
  3. Букінгемський палац для туристів
  4. Що подивитися в Букінгемському палаці
  5. Галерея королеви
  6. Зміна варти в Букінгемському палаці
  7. Стайні при Букінгемському палаці
  8. Садово-паркова зона палацу
  9. Елітні сувеніри
  10. Вартість екскурсій в Букінгемський палац
  11. Букінгемський палац в цифрах

Ось уже другу сотню років головний палац Об'єднаного Королівства гостинно відкриває свої ворота перед високопосадовцями з усього світу. Королівська резиденція - Букінгемський палац - став центральним штабом монархії для проведення найважливіших заходів на державному рівні.

Королівська резиденція - Букінгемський палац - став центральним штабом монархії для проведення найважливіших заходів на державному рівні

Історія будівництва Букінгемського палацу

Перша назва палацу з 1702 року був Букінгем-хаус - будинок Букінгема. Лондонці відразу ж назвали його найпрекраснішим будинком столиці. Але герцогу не судилося насолодитися новою спорудою - незабаром він помер, а слідом, не оговталися після смерті чоловіка, померла його дружина. Будова в якості спадщини перейшло до незаконнонародженим синові Чарльзу Шеффілду.

Король Георг III придбав його в 1762 р, так як вважав, що колишній Сент-Джеймський палац занадто малий для нього Король Георг III придбав його в 1762 р, так як вважав, що колишній Сент-Джеймський палац занадто малий для нього. Ця дата вважається переходом будівлі до правлячої династії. Легенда свідчить, що коли Георг побачив з яким розмахом і розкішшю на ті часи було зведено це будова, він наказав продати йому його за будь-які гроші. І до сих пір точна сума угоди невідома, хоча деякі джерела називають суму 28 тисяч фунтів стерлінгів. Він відразу отримав нове ім'я: «Будинок королеви». Королева Шарлотта намагалася проводити тут весь свій час. Тут вона народила 14 дітей.

На його території король розгорнув велике і досить витратна будівництво. Запросивши відомих архітекторів - Джона Неша і Едварда Блора, він прилаштував ще 3 подібних флігеля, замкнувши їх в квадрат з розкішним внутрішнім королівським двором. Інтер'єр теж зазнав змін, збагатившись синім і рожевим ляпісом штучного мармуру. За його наказом була побудована величезна бібліотека.

Історія Букінгемського палацу як офіційної резиденції монаршої родини починає свій відлік з початком правління королеви Вікторії в 1837 році. До цього часу будівельні роботи були практично завершені, крім Бального залу - знадобилося ще чверть століття, щоб це приміщення набуло помпезний, величний і шикарний вид. У 1856 році в ньому було дано перший бал, приводом для якого стало закінчення Кримської війни. Історія Букінгемського палацу як офіційної резиденції монаршої родини починає свій відлік з початком правління королеви Вікторії в 1837 році

Вікторія любила влаштовувати тут костюмовані бали. Її чоловік Альберт був цінителем музики і запрошував відомих музикантів. Під склепінням залу звучала музика у виконанні Штрауса і Мендельсона. Їхні спадкоємці продовжили цю традицію, і в ньому завжди звучала жива музика. Легендарний джазмен Луї Армстронг також входив в список запрошених музикантів.

До сих пір Бальний зал вражає сучасників своєю пишністю і багатим декором. В наші дні глава держави проводить в ньому державні та дипломатичні прийоми, тут проходять ювілейні концерти, і театралізовані виступи. Він може вмістити 1500 чоловік.

У роки правління Вікторії Букінгемський палац дуже сильно змінився. Була перепланована площа навколо резиденції, змінився парадний вхід, і Мармурова арка була переміщена в Гайд-парк. Було добудовано ще одне приміщення, яке стало публічним фасадом будівлі. Знаменитий балкон, з якого королівське подружжя вітає своїх підданих в святкові дні, знаходиться саме на цій споруді. Внутрішнє оздоблення засяяло позолотою і полонило розкішшю. Кращі художники-сучасники написали картини на прохання Її Величності. Вони і зараз є гідною прикрасою палацових стін.

Король Едуард VII продовжив покращувати інтер'єр, і в георгіанський стиль вписалися кремові і золоті відтінки, запозичені з французького стилю Король Едуард VII продовжив покращувати інтер'єр, і в георгіанський стиль вписалися кремові і золоті відтінки, запозичені з французького стилю. Він дав вказівку замінити штучний мармур на натуральний. У приймальні покої Едуард додав елементи, характерні для китайської культури і використовував меблювання в китайському стилі за останньою модою. Щоб вирішити багато побутових проблем, він розпорядився провести електрику і поліпшити вентиляцію і опалення.

І після цього вигляд апартаментів змінювався неодноразово, залишаючись незрівнянно розкішним. Сьогодні, вивчаючи інтер'єри палацових приміщень і кімнат, можна простежити історію правлячої династії монархів.

Ну і яка ж історія старовинного англійського будинку без містики? Щороку, напередодні різдвяних святкувань, у Букінгемському палаці з'являється привид ченця, голосно брязкаючи ланцюгами, наводить жах на присутніх. Хто він - нікому не відомо, але вважають, що це дух загиблого ченця одного релігійного ордена, який містив на цьому місці лікарню для прокажених задовго до побудови особняка.

Як виглядає Букінгемський палац

Зовні Букінгемський палац нинішньої вінценосних осіб виглядає скромно і стримано. Здається, що будівля звичайне і може перебувати в будь-якому місті світу. На противагу йому парадні ворота дивують своєю вишуканістю і міццю одночасно. Витончена кована решітка воріт і огорожі, прикрашена позолоченими фрагментами, горить на сонці, створюючи неймовірне відчуття свята. Натовпи туристів намагаються сфотографуватися на їх фоні.

Найголовніше палацове приміщення - це його балкон. Ідея балкона належала принцу Альберту. Звідси королева Вікторія проводжала солдат британської армії на Кримську війну. І тут же вона їх зустрічала. Сьогодні в знаменні дні на балкон виходять Єлизавета II з онуками і принц Чарльз. В цей час збирається величезний натовп біля входу - всі хочуть подивитися на найвідомішу сім'ю Великобританії.

В цей час збирається величезний натовп біля входу - всі хочуть подивитися на найвідомішу сім'ю Великобританії

Всього в Букінгемському палаці 755 кімнат, кожна неповторна і розкішна. Парадна їдальня і Великий зал красуються червоним шовком на стінах і золотим оздобленням. У Парадній їдальні коштує розкішний стіл з натурального червоного дерева, за яким можуть поміститися 600 чоловік. При підготовці до обідів, стіл доводиться мити спеціальної шваброю і ганчіркою, стоячи прямо на ньому. А для брудного посуду або для її зберігання виділені спеціальні кімнати.

Відвідувачів чертога монархів вражає біла парадні сходи, по якій можна піднятися з Великого залу на верхні яруси Відвідувачів чертога монархів вражає біла парадні сходи, по якій можна піднятися з Великого залу на верхні яруси. Її витончені вигнуті форми, позолота ажурних балясин не піддаються опису. Піднімаючись сходами можна простежити династію монархів по портретам на стінах.

Зелений шовк стін, золото стелі і яскраво-червоний килим Зеленого залу - прекрасне поєднання, що дає відчуття свіжості Зелений шовк стін, золото стелі і яскраво-червоний килим Зеленого залу - прекрасне поєднання, що дає відчуття свіжості. Масивні люстри на стелі роблять його більш екстравагантним, ніж класичним. Спочатку він був салоном королеви Шарлотти. Пізніше він використовувався при прийомі почесних делегацій у монарха.

В інтер'єрах апартаментів можна знайти практично будь-який архітектурний стиль: англійська традиційний, георгіанський, бароко, рококо. Але їх органічне поєднання утворюють цілісність образу резиденції. Їх гармонія виділяється як лейтмотив на тлі предметів і архітектурних фрагментів, запозичених з інших культур.

Букінгемський палац для туристів

Зручне розташування резиденції вінценосної подружжя відкриває вільний доступ для відвідувачів. Вона знаходиться на відстані пішої прогулянки відразу від декількох станцій метро. Дуже близько від неї Грін Парк і Пікаділлі, парк Святого Джеймса і Трафальгарська площа . На Трафальгарській площі від Адміралтейської арки починається алея, що веде до палацу. У святкові дні вона служить місцем проведення королівських парадів.

Сьогодні це не тільки місце перебування британських монархів, а й робоче місце - офіційне представництво Єлизавети II, принца Філіпа, герцога Единбурзького, їхніх дітей - принцеси Анни, принца Едварда і принца Генрі, герцога Йоркського, а також графа і графині Уессекська Сьогодні це не тільки місце перебування британських монархів, а й робоче місце - офіційне представництво Єлизавети II, принца Філіпа, герцога Единбурзького, їхніх дітей - принцеси Анни, принца Едварда і принца Генрі, герцога Йоркського, а також графа і графині Уессекська.

До кінця 20-го століття Букінгемський палац вінценосні пари був закритий від відвідувань. Але в 1992 році в другому житло королів - замку Віндзорі сталася сильна пожежа, і знадобилися значні кошти на його відновлення. З цього часу жителі і гості столиці мають можливість заглянути в покої Її Величності. Частина доходів від відвідувань перераховується на відновлення Віндзорського замку, а інші кошти йдуть на утримання колекційного фонду.

Поглядам гостей відкрито тільки 19 приміщень. Решта є робочими - офіси, апартаменти для переговорів, робочі кабінети придворних, гостьові; або приватними квартирами представників династії і житловими кімнатами для прислуги. Поглядам гостей відкрито тільки 19 приміщень

Про те, що Єлизавета II присутній в Букінгемському палаці, повідомляє спеціальний прапор, що розвівається над королівським палацом на центральному флагштоку - червоно-синій штандарт, прикрашений позолотою і символікою монархії. Якщо погода хороша, то видно штандарт великого розміру. Державний прапор Сполученого Королівства повідомляє, що королева поїхала з палацу.

Відчуття близької присутності Єлизавети II наповнює гостей столиці особливими відчуттями захоплення і причетності. Багато туристів кажуть, що це почуття не передається і його потрібно випробувати самому. А корінні жителі Великобританії відчувають особливу гармонію століть, стабільність і непохитність англійських традицій.

Що вже говорити про бажання зайти всередину, заглянути в зали і кімнати будинку глави держави, дізнатися про звички членів монаршої родини. На жаль, резиденція відкриває свої двері для туристів тільки протягом двох місяців (серпень і вересень) - в цей час у Її Величності відпустку і вона залишає своє лондонське представництво і відправляється на відпочинок до Шотландії. Але прийти до каси, купити квиток і побродити по апартаментах не вийде - кількість гостей в день строго обмежена. Тільки 30 тисяч туристів на рік можуть відвідати покої Найвищих осіб. Це ті, хто заздалегідь подав заявку на екскурсію. З року в рік їх число не змінюється.

Що подивитися в Букінгемському палаці

Екскурсоводи зазвичай починають показ з пам'ятника королеві Вікторії на Двірцевій площі Екскурсоводи зазвичай починають показ з пам'ятника королеві Вікторії на Двірцевій площі. Виконаний з білого мармуру, прикрашений позолотою, величний меморіал обійшовся скарбниці в 700 тисяч фунтів. Таку суму довелося викласти за цінний каррарский мармур. Існує легенда, що коли король Георг V побачив пам'ятник на честь своєї бабусі, він настільки був вражений його красою, що завітав скульптору Томасу Брока звання лицаря.

Потім екскурсанти проходять через Палацові ворота і потрапляють в розкіш і пишність монарших покоїв. Потім екскурсанти проходять через Палацові ворота і потрапляють в розкіш і пишність монарших покоїв

Найбільше фотографій робиться в Тронному залі Букінгемського палацу. Відразу ж увагу падає на величну арку з крилатими скульптурами - «Победами», що підтримують її склепіння. Як видається в уяві, там обов'язково повинен бути трон. Але замість нього стоять два великих крісла з ініціалами Єлизавети і Філіпа. На цих кріслах сидять монархи, коли приймають офіційні привітання або беруть участь у формальних або весільних фотосесіях.

Під час екскурсії по апартаментах можна помилуватися неповторною живописом, майстерною меблями, експозицією скульптур Георга IV і весільним платтям Кейт Мідлтон. У Кімнаті Варти є прекрасна експозиція гобеленів і скульптур XIX століття.

У Кімнаті Варти є прекрасна експозиція гобеленів і скульптур XIX століття

Зелений зал зберігає раритетні безцінні предмети Зелений зал зберігає раритетні безцінні предмети. Наприклад, ароматніца, що належала мадам де Помпадур. Вона виконана у формі корабля на якому зображений герб Парижа. Вишукані меблі з натурального дерева, м'які дивани, роблять це місце особливо затишним і особливим. Її прикрашають прекрасні картини, витончені канделябри і старовинні годинники. Найкраще в світі зібрання предметів із порцеляни, що належало Наполеону і раритетна нумізматична колекція Георга IV зберігаються теж тут.

Білий зал оббитий білою і золотим шовком. Він відомий не зборами античних експонатів, цінність яких дуже висока, а маленькій потайний дверима. Завдяки їй, тут може несподівано з'явитися Єлизавета II.

Галерея королеви

Це найдовша кімната будівлі - довжиною в 2 тенісних корти. Круглий рік тут проводяться виставки з приватних колекцій монархів. Побудована він була на місці каплиці, яку зруйнували фашистські бомбардувальники в 1940 р На біломармурових камінах знаходяться барельєфи великих живописців - Тиціана, Леонардо да Вінчі, Альбрехта Дюрера і Ван Дейка.

Серед виставлених шедеврів живопису представлені тільки деякі картини з величезною особистої колекції Її Величності - тільки 2500 полотен знаходяться в Букінгемському резиденції Серед виставлених шедеврів живопису представлені тільки деякі картини з величезною особистої колекції Її Величності - тільки 2500 полотен знаходяться в Букінгемському резиденції. Велика частина безцінних творів дбайливо зберігається в сховищах. До експозиції входять приблизно 44 картини, які постійно змінюються.

Але і ті шедеври, які представлені широкій публіці, заслуговують на особливу увагу. Найкраще представлені фламандська і голландська школи. Тут зібрані вироби зі срібла, скульптури, оригінали Ван Дейка, Мікеланджело, Рубенса, Каналетто, Рембрандта, Хальса, Рафаеля, Вермеєра, цінність яких обчислюється мільйонами фунтів стерлінгів. Унікальне зібрання гравюр Леонардо да Вінчі і виставка яєць Фаберже є прекрасними незрівнянними перлинами галереї. За виставленим експонатам простежується 500-річна історія монархії і особисті смаки правителів.

Оглянути всі збори справжніх шедеврів доступно тільки обраним за спеціальним дозволом або під час офіційних прийомів.

Зміна варти в Букінгемському палаці

Перша асоціація при згадці про Букінгемському палаці - палацова варта в незвичайній червоній формі і у величезних чорних ведмежих шапках. Парадна зміна варти привертає щодня масу гостей з усього світу. Це саме урочисто-яскраве і впізнаване дійство. Гвардійці придворного дивізіону з бездоганною виправкою і характерною незворушністю, під прицілом сотень очей, проводять церемонію, що нагадує театралізоване видовище. Музичний супровід духового оркестру створює ще більш урочисту атмосферу.

У теплу пору року вона проводиться щодня о 11:30, а з вересня по березень - через день У теплу пору року вона проводиться щодня о 11:30, а з вересня по березень - через день. Біля входу знаходиться велика табличка з розкладом церемонії. Але задовго до початку відвідувачі займають місця біля огорожі, щоб отримати на пам'ять кращі фото. Їм не доводиться нудьгувати - побудова варти починається з 11:00.

Щогодини стражники змінюються і, хоча вони коштують досить далеко від глядачів, спостерігати за ними дуже здорово. З огляду на, як трепетно ​​і благоговійно англійці ставляться до своєї королеви, стає зрозуміло, що це дію непросто формальність. Щогодини стражники змінюються і, хоча вони коштують досить далеко від глядачів, спостерігати за ними дуже здорово Червона форма, дивовижна витримка, підкреслено лаконічні руху дають відчуття, що королева під надійним захистом цілодобово. Підкріплюється воно шумом вертольотів охорони, що курсують над палацом. Особливо багато їх коли Її Величність в своїх покоях. Кількість стражників біля воріт теж може підказати, де вона знаходиться. Якщо Єлизавета будинку - біля входу четверо стражників, якщо вона на виїзді - то тільки двоє.

Цікаво, що вперше чорні величезні шапки висотою 46 см з'явилися у англійських солдатів в XIX столітті при битві Ватерлоо. Гвардійці здавалися в них вище і більш могутніми. Тепер ведмежа шапка стала головним убором для урочистих процесій. Силу англійських традицій не похитнули протести зелених проти використання для шапок натурального ведмежого хутра. Причому, тільки хутра ведмедів-самців. Але так як вони переходять у спадок від одних стражників до інших, ведмедям зникнення не загрожує.

Стайні при Букінгемському палаці

Діючі стайні відкриті для відвідування туристами круглий рік. Вони виконують дуже важливі завдання - без них не обходиться жодна поїздка вінценосних осіб та членів її сім'ї. Тут можна побачити прекрасні попони, прозору карету нареченої і інші види транспорту монархів - сучасні екіпажі та автомобілі. Від золотої карети неможливо відірвати погляд, вона передбачена церемоніалом для найважливіших урочистостей, таких як коронація. Державна карета унікальна розписом, що належить кисті Чіпріані. Іноді можна побачити в стійлах коней. Вхід сюди коштує 9 фунтів. Але якщо при першому відвідуванні попросити проштампувати пропускної талон, то по ньому можна буде продовжувати відвідувати це місце протягом року.

Садово-паркова зона палацу

Якщо на землі є прообраз Едему, то це Палацові сади.

Спочатку ландшафтний дизайнер Ланселот Браун розбив його, а потім Джон Неш і Вільям Елтон його довели до досконалості, завершивши планування садово-паркової зони. У 1828 році штучне озеро ще більше перетворило його пейзажі. Для харчування водойми і створення водоспадів використовуються води річки Серпантин. Ще на цій території розташовуються тенісні корти, альтанки, вертолітний майданчик і особлива пам'ятка - ваза Наполеона. Вісім штатних садівників постійно стежать за станом паркових зон. Спочатку ландшафтний дизайнер Ланселот Браун розбив його, а потім Джон Неш і Вільям Елтон його довели до досконалості, завершивши планування садово-паркової зони

Серед рослин тут можна зустріти дерева багатьох порід. На особливу увагу заслуговує шовковиця, посаджена ще при Джеймса I. З його ім'ям пов'язана курйозна історія. Бажаючи посприяти розвитку виробництва англійської шовку, король наказав висадити цілий тутового сад. Але, на жаль, вибрав сорт дерев, на яких шовкопряди не живуть. І проект англійського шовку з тріском провалився.

Вишуканий Садовим украшением Букінгемського палацу є рожеві ФЛАМІНГО. Граціозні птахи, що не бояться ні людей, ні шуму вертольотів над головою, притягують увагу всіх відвідувачів.

Влітку в парку організовують спеціальні розважальні заходи - прийоми, обіди та банкети, на які продаються квитки. Завдяки їм це місце відвідують близько 50 000 гостей. Деякі заходи королівського двору починаються на його території. Наприклад, відкриття осінніх сесій парламенту традиційно проводиться в ньому. У червні тут проходить торжество в честь дня народження Її Величності. Під час святкового прийому на честь золотого ювілею Єлизавети було продано кілька тисяч квитків. Для музичного супроводу був запрошений один з гітаристів легендарної групи «Queen». Також в парку було організовано яскраве дитяче свято. Влітку в парку організовують спеціальні розважальні заходи - прийоми, обіди та банкети, на які продаються квитки

Він є лідером за площею серед приватних садів і парків Лондона. Приватним він і залишається - доступ публіки сюди суворо обмежений. Відвідувачі можуть потрапити в деякі ділянки парку, включені в екскурсійну програму. Зазвичай екскурсії завершуються у величезного намету, що продає сувеніри та королівське морозиво.

Елітні сувеніри

Біля резиденції є спеціальний магазин, який продає предмети «королівської колекції». Це копії речей, якими користуються в побуті її мешканці: рушники, кухонне начиння, посуд, аксесуари і різні дрібниці. Досить висока ціна не відбиває бажання туристів придбати розкішний лондонський сувенір з монаршими вензелями.

Вартість екскурсій в Букінгемський палац

Вартість відвідування в резиденцію залежить від обраного маршруту. Вибрати маршрут найкраще заздалегідь, на офіційному сайті палацу: www.royal.gov.uk. Тут же можна уточнити, коли доступні для перегляду різні пам'ятки і коли проходять особливі заходи.

Можна відвідати Галерею живопису і стайні з комбінованого квитка вартістю 17 фунтів. Екскурсія «Королівський день» дозволить оглянути парадні зали, сам палац, Галерею і стайні. Найдорожча - 29,5 фунтів, екскурсія по палацовим апартаментів і по парку.

Існує різноманітна і добре продумана система пільг і знижок для дітей, студентів, літніх людей та інвалідів. Наприклад, можна придбати окремо сімейний пропуск на 5 осіб з 50% знижкою.

Букінгемський палац в цифрах

icon-angle-right Загальна площа території палацу складає 20 га, з них 17 га відведено під сад.

Площа будівлі - понад 77 000 квадратних метрів.

640 000 фунтів стерлінгів коштувала його реконструкція за часів королеви Вікторії.

Всього в палаці кімнат - 775; з них: 188 приміщень для персоналу, 78 ванних, 52 гостьових, 92 є офісами. Тільки 19 з них доступні для публічного відвідування. Саме просторе приміщення - Бальний Зал - має 36 м в довжину, 18 м в ширину і 13,5 м у висоту.

Дверей - 1514, вікон - 760. Їх миють приблизно раз на місяць.

3 милі (приблизно 5 км) червоних килимових доріжок покривають прольоти сходів і коридорів.

Електрифіковано він був в кінці 19 століття і тепер в ньому 40 тисяч електричних лампочок.

Тут більше 350 годин. Їх обслуговуванням займаються два майстри-годинникаря.

30 000 чоловік - постійна кількість щасливчиків, які потрапляють в королівську резиденцію протягом 2-х місяців в році.

Протягом року на званих прийомах беруть понад 50 000 чоловік.

Підтримують належний вигляд палацу і заповнюють всі потреби сім'ї Її Величності 700 службовців і придворних.

Всесвітньо відомий, сучасний, розкішний, помпезний, діючий королівський - всі ці епітети описують Букінгемський палац. Майже 180 років він є офіційною резиденцією правлячим монархам Великобританії.

Ну і яка ж історія старовинного англійського будинку без містики?

Новости