Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як самостійно поїхати в Петергоф, що подивитися

  1. Як доїхати до Петергофа
  2. на метеорі
  3. На маршрутці від метро «Автово»
  4. На електричці від Балтійського вокзалу
  5. Як купити квитки
  6. Що подивитися в Нижньому парку

Петергоф однозначне must see в Санкт-Петербурзі. Його чудові фонтани потрібно побачити хоча б раз в житті, вони того варті. Фонтани Петергофа перевершили фонтани Версаля за всіма параметрами. Це той випадок, коли копія виявилася у багато разів краще прототипу. Петергоф будували за образом і подобою Версаля, як і безліч палаців того часу по всій Європі.

По-перше, фонтани Петергофа працюють з 10 ранку до 19 години вечора безперервно весь літній сезон. А по-друге, вони реально набагато більш вражаючі, це я вам кажу як людина бачив Версаль . Справа в тому що в Версалі немає можливості подавати воду в фонтани безперервно, там просто немає стільки води, тому їх включають по тільки вихідним і на короткий час.

У Петергофі вдалося використати унікальний місцевий ландшафт, що забезпечує перепад висоти між Верхнім і Нижнім парками. Вода в фонтани подається самопливом, і води в Пітері вистачає. Навіть місцевим дітям в школі тему по сполучених посудин пояснюють на прикладі пристрою фонтанів Нижнього парку Петергофа.

Фонтани Петергофа працюватимуть до 20-21 вересня в 2019 році, потім їх закриють у зв'язку з небезпекою заморозків.

Фонтани Петергофа працюватимуть до 20-21 вересня в 2019 році, потім їх закриють у зв'язку з небезпекою заморозків

Великий палац і Великий каскад

Зміст статті

Як доїхати до Петергофа

Самостійно доїхати до Петергофа можна трьома способами. Або ж можна взяти організовану екскурсію в Петергоф з відвідуванням Великого палацу на сайті Sputnik8, це допоможе уникнути проблем з транспортом і чергами за вхідними квитками. Квитки в Великий палац в високий сезон є дефіцитом, їх продаж обмежена всього двома годинами на день, потрібно стояти окрему чергу і не факт, що квиток дістанеться. Квитки в високий сезон продаються по сеансах, може статися, що ваш сеанс починається години через 2-3 після безпосередньої покупки. Якщо точно хочеться потрапити в Великий палац краще брати організовану екскурсію.

на метеорі

Найдорожчий і найзручніший спосіб - проїзд на метеорі прямо від Зимового палацу в Петербурзі. Цей метод хороший для тих, хто зупинився в центрі міста і хоче відбути в літню резиденцію, як імператор. Саме таким чином їздили до себе на дачу російські царі. Єдиний недолік цього методу - його очевидна дорожнеча. Пам'ятаю, що в моєму радянському дитинстві ми їздили в Петергоф по воді, це не було критично дорого. Якщо ви ніколи не каталися на метеорі, то раз в житті можна дозволити собі таке задоволення. Квитки на метеор можна купити тут (900 руб.). Вранці на пристані у Зимового палацу бувають черги за квитками, тому краще брати в інтернеті, в другій половині дня ажіотаж спадає. Сам по собі квиток на метеор не дає вам права увійти в Нижній парк, туди доведеться купувати окремий квиток. Найдорожчий і найзручніший спосіб - проїзд на метеорі прямо від Зимового палацу в Петербурзі

На маршрутці від метро «Автово»

Станція метро «Автово» вважається однією з найкрасивіших, там майже скляні колони, і це одна з найбільш дрібних станцій метро в Пітері, вам навіть не доведеться підніматися на поверхню на ескалаторі. Вийшовши на поверхню, ви потрапляєте в турботливі руки справжніх джигітів, які люб'язно вас направлять в підземний перехід до зупинки маршруток Т-224, Т-300, Т-424, що прямують до Петергоф. Вартість проїзду до Петергофа 80 руб., Тому що це заміська маршрутка. Проїзд займе близько 30 хвилин без пробок. Так само можна доїхати на міських автобусах №200, №210, це буде дешевше, але довше.

Так само можна доїхати на міських автобусах №200, №210, це буде дешевше, але довше

Маршрутки від метро Автово Маршрутки від метро Автово   вивіска вивіска

Недоліком цього методу є можливість постояти в автомобільних пробках. Тут можна порадити перевірити наявність пробок в сервісі Яндекс-пробки. Якщо немає ремонтів, то по буднях пробок немає. Пробки можливі в дачний сезон в суботу вранці з міста, в неділю ввечері в місто.

На електричці від Балтійського вокзалу

На електричці від Балтійського вокзалу до станції Новий Петергоф. Але від станції до самого парку відстань близько 3 км, краще буде скористатися автобусами №344, №348, №350, №351, №352, №355, №356, щоб заощадити сили. Вартість квитка на електричку 60 руб., На маршрутку ще 40 руб. Електричка йде близько 30 хвилин. У суботу вранці це найкращий метод дістатися до Петергофа, в неділю ввечері це найкращий метод виїхати з Петергофа.

Якщо ви збираєтеся бюджетно відвідати парк, то візьміть з собою що-небудь поїсти і попити. Все це в парку буде коштувати дуже дорого, так було завжди. Морозиво коштує від 70 руб. до 160 руб., пластиковий стаканчик чаю з пакетика 70 руб., Пепсі (300 мл) - 130 руб., пляшка води Evian - 200 руб., а простіше води у них немає.

Як купити квитки

Верхній парк Петергофа абсолютно безкоштовний, там теж є фонтани, але не такі вражаючі, як в Нижньому парку. І Верхній парк зовсім не великий за розмірами. Обійти його своєю увагою нікому не вдасться. Від зупинки автобусів до кас Нижнього парку шлях пролягає по Верхньому.

Від зупинки автобусів до кас Нижнього парку шлях пролягає по Верхньому

Фонтан Нептун у Верхньому парку Фонтан Нептун у Верхньому парку   Ще фонтан Верхнього парку і Церковний корпус   церковний корпус Ще фонтан Верхнього парку і Церковний корпус церковний корпус

Вхід в Нижній парк коштує не дуже бюджетно (450/250 руб. Для резидентів РФ і СНД, решта 900/450 руб.), Але нічого не поробиш. При собі обов'язково потрібно мати документи (паспорт, студентський або учнівський квитки ...), що підтверджують право на пільгу. У касах ретельно перевіряю всі документи, можливо тому черги рухаються дуже повільно.

Автоматичні каси з продажу квитків Автоматичні каси з продажу квитків   Каси з продажу квитків в будній день в Нижній парк Каси з продажу квитків в будній день в Нижній парк

Через інтернет можна купити тільки квитки без пільг, що звичайно неправильно, але адміністрацію парку це питання не хвилює. Мало того, куплений через інтернет квиток в музеї Петергофа, потрібно в касі обміняти на справжній квиток, що теж виглядає сумнівно, як подібна акція повинна зменшити черги до кас? У Нижній парк можна пройти по ваучеру, якщо турнікет зможе прочитати надрукований штрих-код, якщо не зуміє, то ласкаво просимо в чергу, там обміняють ваучер на справжній квиток.

Купівля квитків через інтернет не цікава громадянам РФ і СНД через істотну переплати.

Що подивитися в Нижньому парку

Перед входом в Верхній парк зазвичай продають брошури з картою парку, карта парку висить і при вході, щоб ви нічого не пропустили.

Прямо відразу за входом вас чекає саме приголомшливе видовище парку - Великий каскад з фонтаном Самсон, що роздирає пащу леву. Це картинний вид, більшість населення планети уявляють собі Петергоф саме за цією фотографією з тією лише різницею, що в парку зазвичай буває дуже багато народу, а на листівках нікого немає.

Це картинний вид, більшість населення планети уявляють собі Петергоф саме за цією фотографією з тією лише різницею, що в парку зазвичай буває дуже багато народу, а на листівках нікого немає

Натовпи навколо Великого каскаду в будній день, буває гірше Натовпи навколо Великого каскаду в будній день, буває гірше   Великий каскад, вид з оглядового майданчика Великий каскад, вид з оглядового майданчика

Самсон не просто декоративний фонтан, який зображає античного героя, він символізує перемогу російської зброї над шведами в Полтавській битві. Лев символ Швеції. Спочатку скульптура була свинцевою, цей факт активно використовують в своїх інтересах численні прихильники теорії змови, які стверджують, що до перемоги над Пугачовим у петербурзьких царів навіть бронзи не було на скульптури. Тільки в 1801 році Самсона відлили з бронзи, а й ця скульптура була втрачена в роки Другої світової війни. Петергоф був практично повністю зруйнований.

Самсон, що роздирає пащу леву

У натовпі варто тримати сумки ближче до тіла, не класти цінних речей в задні кишені брюк, злодії не дрімають, і ви не ловіть гав. У Лідії вкрали телефон з дамської сумочки в цьому парку, заяву в міліцію звичайно написати можна, але телефону ніхто не поверне.

Попереджувальний плакат, остерігайтеся кишенькових злодіїв

Ті хто поспішає може взяти екскурсію по парку на електромобілі. Текст екскурсії читають прямо в ефір без навушників, оскільки по парку їздить велика кількість таких автомобильчиков, то з історичними фактами ви вільно чи не вільно познайомитеся.

Екскурсії по парку на Електроавтомобіль

Всього в Нижньому парку 22 фонтани. Парк не дуже великий, реально обійти його за 2-3 години, без відвідування павільйонів і Великого палацу. Я умовно поділю парк на ліву і праву сторону, якщо встати спиною до Великого палацу. Регулярний парк, як йому і належить, до деякої міри симетричний. По обидва боки від великого каскаду знаходиться по ще одному каскадному фонтану.

Каскад Золота гора (зліва від Великого каскаду)

Вершину шахової гори прикрашає компанія декоративних дракончиків, але розглянути їх зблизька не представляється можливим. Зі сходів поруч їх практично не видно.

Фонтан Шахова гора (праворуч від Великого каскаду)

Абсолютно симетричні по розташуванню і схожі один на одного фонтани Адам і Єва. Поруч з цими фонтанами в парку стоять зручні альтанки в них можна сховатися від сонця і відпочити. Втім, великої проблеми сонце в парку не створить, на більшій його території дерева забезпечують тінь і це Пітер, сонце тут рідко створює проблеми.

фонтан Адам фонтан Адам   фонтан Ева фонтан Ева

Далі я розповім про ліву частину парку. Її прикрашає самий хитромудрий фонтан - Левиний каскад, більш схожий на античний храм, ніж на те що прийнято називати фонтаном. П'єдестал прикрашений численними левиними мордами, вивергати струменя води, звідси така назва.

Фонтан Левовий каскад

Палац Марлі оточений з двох сторін ставками. У секторальному ставках досі розводять форель, вона там дійсно плаває, і всього за 4000 руб. можна спробувати її спіймати. Зазвичай така рибалка триває 1-2 хвилини, оскільки дуже швидко якась рибина заковтує наживку і вам залишається тільки її витягнути. Загалом по-моєму це не спортивно і дуже дорого.

Секторальні ставки і павільйон Марлі

У павільйоні Марлі зараз розгорнута музейна експозиція, виставляються речі раніше належали Петру I і не велика колекція голландського живопису.

Маленький фонтанчик біля Марлінського ставка

Павільйон Ермітаж стоїть на самому березі Фінської затоки. Його оточує рів, якщо води в Фінській затоці перебуватиме, то рів затопить. Хоча після будівництва Дамби рівень води вже не підніметься високо. Усередині павільйону виставляється підйомний механізм столу з першого поверху на другий, вхід за окрему плату. Павільйон Ермітаж в Пушкіні багато в чому схожий на петергофский, таке ж шоу з підйомним столом і рів навколо будівлі.

павільйон Ермітаж

Від Фінської затоки відкривається шикарний вид на новобудови Петербурга з одного боку і на Кронштадт з іншого боку. Поруч з пристанню погойдуються метеори, народ загоряє на каменях. Офіційно купатися заборонено. Ми були в середині червня, вода до цього часу вже зацвіла, і це не дивлячись на холодну весну. Взагалі затоку невеликий і вода там вже тепла.

Фінська затока

Далі я розповім про протилежну частину парку. У ній розташовані головні атракціони Нижнього парку - знамениті шутейние фонтани. Краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Це відео знято поруч з палацом Монплезир - фонтани вертушки Диванчики. Суть в тому, що за диваном хтось сидить і включає фонтан, коли йому захочеться, механізм до неподобства простий. Це ще не все, зовсім не далеко від канапок знаходиться фонтан «Водяна дорога», він включається за розкладом три рази в день о 13:00, о 14:00 та о 15:00. До цього часу зазвичай збираються натовпи народу, там варіантів немає, намокнуть все.

Ще в парку є два статичних жартівливими фонтану - «Парасолька» та «Дубок». Тут ступінь намокання можна регулювати, вода ллється безперервно, але на біжить потрапляє тільки 1 раз. Розумні батьки завжди беруть своїм дітям змінний одяг в Петергоф. Петергофские шутейние фонтани єдині збережені досі працюють подібні фонтани в світі. У XVIII столітті дуже в багатьох палацово-паркових ансамблях Європи були такі ж фонтани, але до наших не збереглися.

У XVIII столітті дуже в багатьох палацово-паркових ансамблях Європи були такі ж фонтани, але до наших не збереглися

Фонтан-вертушка Парасолька

Фонтан «Сонце» встановлено в колишньому Менажерейном ставку, там плавають качки, як це і було задумано спочатку. Раніше існувала традиція тримати в парку невеликий звіринець, в ставки запускали екзотичних водоплавних птахів, поруч в клітинах містилися інші тварини.

фонтан Сонце

Зараз традиція в плані тварин відновлена, за окрему плату можна відвідати Вольєр і подивитися на пташок і тварин. Менажерейний ставок, звіринець і фонтан Піраміда були відтворені в Літньому саду протягом останньої реставрації.

фонтан Піраміда фонтан Піраміда   вольєри вольєри

З вершини Шахового каскаду відкривається шикарний вид на Римські фонтани, створені за образом і подобою фонтанів на площі Святого Петра у Ватикані. На блакитному паровозику возять екскурсії в сусідній парк «Олександрію».

Вид від фонтану Шахова гора

Навколо павільйону Велика оранжерея розбитий плодовий сад, так прийнято було робити за часів Петра I, сад і город розбивали поблизу царського житла чисто з утилітарних міркувань.

Велика оранжерея і фонтан Тритон

Ось власне і весь парк. У порівнянні з Версалем парк Петергофа набагато менше за розмірами, але по красі фонтанів перевершує його раз в 100. Я читала численні рейтинги найкрасивіших фонтанів в інтернеті, на мій подив виявилося, що фонтани Нижнього парку Петергофа не входять до більшості з них. На мій погляд абсолютно даремно. Як мінімум до винаходу сучасного насосного обладнання петергофские фонтани були найшикарнішими фонтанами світу. Я багато вже поїздила по Європі і точно вам скажу ніде я не бачила нічого подібного. А шутейние фонтани взагалі унікальні.

Мало того, куплений через інтернет квиток в музеї Петергофа, потрібно в касі обміняти на справжній квиток, що теж виглядає сумнівно, як подібна акція повинна зменшити черги до кас?

Новости