Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

10 найкрасивіших палаців і замків Криму

  1. Замок «Ластівчине гніздо» Ялта, Гаспра, Алупкінське ш., 5 Кам'яний замок, розташований на самій...
  2. Палац еміра Бухарського
  3. Юсуповський палац
  4. Палац «Харакс»
  5. Палац «Суук-су»
  6. Лівадійський палац
  7. Масандрівський палац
  8. Воронцовський палац
  9. Палац княгині Гагаріної

Замок «Ластівчине гніздо»

Замок «Ластівчине гніздо»

Ялта, Гаспра, Алупкінське ш., 5

Кам'яний замок, розташований на самій вершині Аврорінской скелі мису Ай-Тодор, був збудований замість дерев'яного в 1912 році. Мальовниче будова, під стати лицарського притулку, зведено в псевдоготичному стилі.

Здалеку він здається великим. Насправді його розміри всього лише 10 на 20 м. А вежа зі шпилями піднімається вгору на висоту 12 м. І хоча на будівлі немає особливих прикрас, його так і хочеться назвати розкішним. Своїм виглядом замок зобов'язаний німцеві - барону фон Штенгелов. І хоча очевидно, що архітектура будівлі навіяна середньовічними німецькими замками, будував його вітчизняний архітектор В.І. Шервуд. « Ластівчине гніздо »Постраждало під час сильного землетрусу в 1927 р і пізніше було реконструйовано. Від цього замку можна милуватися чудовими видами Ялтинської бухти.

Ханський палац

Ханський палац

Бахчисарай, вул. Річкова, 129

Палац, побудований в місті, чия назва перекладається «сад-палац», був місцем проживання кримських ханів і їх двору. Зараз в його будівлях на березі річки Чурук-су, розміщений дуже цікавий музей. Найстарші будівлі палацу датуються серединою XVI століття. Тут можна побачити знаменитий фонтан сліз, оспіваний А.С. Пушкіним, приміщення ханського гарему, мечеть, бібліотечний корпус, красивий Персидський сад і інші об'єкти.

У 80-ті роки XVIII століття в ханському палаці побувала імператриця Катерина II. До її приїзду біля мосту через Чурук-Су встановили Катерининську милю, яку можна побачити і сьогодні. У музеї також можна подивитися на ліжко і похідний столик, якими користувалася російська цариця. Крім неї, в ханський палац відвідували і інші російські імператори - Олександр I, Олександр II і Микола II.

Палац еміра Бухарського

Палац еміра Бухарського

Ялта, вул. Севастопольська 12 \ 43

Це мальовниче і дуже оригінальна будівля в Ялті відмінно збереглося. Бухарський емір любив Крим, і був щедрим меценатом Ялти. На честь нього навіть назвали одну з вулиць міста. В кінці XIX ст. він купив тут землю і до початку нового століття збудував на ній палац «Дількісо», що в перекладі означає «чарівний».

Архітекторами були ялтинці - брати Тарасові, і вони використовували в цьому легкому, витонченому будові так званий «мавританський стиль». палац прикрашений бельведерами, портиками, лоджіями, і обрамлений ажурною різьбою. Зараз в будівлі знаходиться санаторій. І всередину туристам потрапити важко.

Юсуповський палац

Юсуповський палац

Ялта, Кореїз, парковий спуск, 26

Палац в Кореїзі , Мабуть, один з найбільш таємничих в Криму. У різний час тут жили вбивця Григорія Распутіна - Фелікс Юсупов, глава ВЧК - Ф.Е. Дзержинський, а в 1945 році - В.М. Молотов і І.В. Сталін. Всю свою історію це був закритий об'єкт. У палацовому парку, який проектував ще Юсупов-старший, багато скульптур левів. Сім'я князя приїжджала на відпочинок до Криму щороку. А в 1919 році, після того, як вони емігрували за кордон, палац націоналізували.

Тільки на початку 2000-х років всередину будівлі стали пускати екскурсії. Зараз тут можна побачити три розділи експозиції - «Юсупов», «Сталін» і «Молотов».

Палац «Харакс»

Палац «Харакс»

Гаспра, Алупкінське ш., 13

Незвичайне красива будівля в стилі пізнього модерну було збудовано архітектором Н.П. Красновим на рубежі XIX і XX ст. Як описував його сам автор проекту, це був будинок «в сучасному шотландському стилі». Палац звели з кримського вапняку і прикрасили мозаїкою і кам'яними орнаментами.

Свою назву палац отримав по імені римської фортеці « Харакс », Що в перекладі з грецького означає« стовп »або« окреслений місце ». Залишки цієї фортифікаційної споруди I століття знайшли археологи на мисі Ай-Тодор під час розкопок в 1896 р

З 1922 року в будівлі розмістили санаторій. А в роки Великої Вітчизняної війни, палац сильно постраждав під час бойових дій. Звичайно, потім провели великі реставраційні роботи, але зберегти його первісний вигляд все ж не вдалося. Навколо «Харакса» розбитий тінистий, доглянутий парк - дуже приємне місце для неспішних прогулянок.

Палац «Суук-су»

Палац «Суук-су»

Гурзуф, «Артек», вул. Ленінградська, 41

Зараз палац розташований на території дитячого оздоровчого центру «Артек». А збудували його на самому початку XX століття за проектом відомого архітектора Н.П. Краснова. Його назва на татарською мовою означає «холодна вода». Будинки призначалися для багатого курорту і були зі смаком оброблені як зовні, так і всередині. Досить сказати, що розписом палацу займався художник В.І. Суриков.

Тут були свої пошта і телеграф, водолікарня і власний оркестр, казино і витончений парк з терасами, що спускалися до морського узбережжя. Справжня Російська Рів'єра. У 1914 році на цьому, одному з перших кримських курортів, побував імператор Микола II. потім « Суук-су »Націоналізували і в 1936 р передали« Артеку ». У ньому тепер знаходяться два музеї - історії табору і космонавтики.

Лівадійський палац

Лівадійський палац

Ялта, Лівадія

Унікальний за красою палацово-парковий ансамбль був свого часу місцем літнього проживання членів царської сім'ї. Його побудували на початку XX століття в стилі італійського відродження. Мальовничий італійський дворик в самому центрі цього пам'ятника архітектури обсаджена трояндами. В кінці Другої світової війни цей білокам'яний палац приймав лідерів країн, які воювали проти фашизму. Тепер про це розповідають музейні зали.

Лівадійський споруди оточує великий старий парк, закладений тут справжніми майстрами садового мистецтва ще в кінці XIX століття. З цього парку, над береговою лінією прокладена знаменита Царська стежка - улюблене місце для прогулянок всіх гостей Ялти.

Масандрівський палац

Масандрівський палац

Ялта, Массандра, вул. Набережна, 2

Палац в Масандрі має цікаву історію будівництва. Почалося воно в 1881 році для князя С.М. Воронцова. Архітектор Е. Бушар став втілювати амбітний проект палацу в стилі Людовика XIII. Але на наступний рік будівництво в зв'язку з кончиною князя зупинили.

Через кілька років маєток придбав імператор Олександр III. І до початку XX століття архітектор М. Месмахер звів зовсім інший за стилістикою палац - щось середнє між лицарським замком і вигадливим теремом. Приїжджаючи до Криму, в ньому бували і Олександр III, і Микола II, але ніколи не зупинялися ночувати в цьому палаці. Довгі роки чудові палацові приміщення використовували для потреб санаторію, а в 1992 році в них відкрили музей.

Воронцовський палац

Воронцовський палац

Алупка, Дворцовое ш., 10

Зроблений з діабазу палац стоїть біля підніжжя Ай-Петрі. Будівельний матеріал для нього добували неподалік. Будівля дуже виразно і прекрасно вписується в навколишній ландшафт. Прогулюючись уздовж його стін, відразу помічаєш вплив різних архітектурних і історичних епох. Класичний англійський стиль змінюється неомавританському. Південний вхід за східним пишний. Все будівництво було проведено в 30-40 рр. XIX століття.

палац і що оточував його мальовничий парк належав трьом поколінням дворян Воронцових, в 1917 році вони були націоналізовані. Під час Ялтинської конференції (1945 г.) у палацових приміщеннях жив У. Черчілль. Зараз в будівлі розташовується музей.

Палац княгині Гагаріної

Палац княгині Гагаріної

Алушта, п. Утес, вул. Княгині Гагаріної, 212

Палац біля мису Плака, що належав княгині А.Д. Гагаріної, побудував відомий кримський архітектор Н.П. Краснов. На початку XX століття будівля зводилася швидко і з розмахом. Мармур завезли з Італії, дороге венеціанське скло - з Франції, а черепичний покрівлю - з Німеччини. Популярний в той час стиль модерн освіжив мотиви архітектури давньої Німеччини. Але пожити в новому палаці княгині не судилося. Вона померла в 1907 році, до часу закінчення будівництва. Над центральним входом до палацу встановлено фамільний герб Гагаріних, на якому говорить написано: «У давнину - сила».

Новости