Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Поправити здоров'я. 10 кращих курортів України

  1. Моршин
  2. Трускавець
  3. Миргород
  4. Хмільник
  5. Солотвино
  6. Гопри
  7. Шаян
  8. Очаків
  9. Кирилівка
  10. Березівські мінеральні води
  11. здоровий підхід Кращі програми для здорового способу життя
  12. C25K Couch to 5К
  13. Google Фітнес
  14. MyFitnessPal

Зі статистикою, як відомо, не посперечаєшся, а вона свідчить про те, що в Україні простіше зустріти снігову людину, ніж відшукати район без якого-небудь курорту.

Висловлюючись сухою мовою чиновників, в цілому в Україні 45 курортів загальнодержавного значення і ще з десяток - місцевого (що б це не означало), а також понад 400 санаторіїв різного калібру. В цілому всі ці оздоровчі заклади можуть прийняти понад півмільйона людей за рік. Рекреаційної діяльності всіх цих установ сприяють кліматичні ресурси України - моря, річки, озера, водосховища, різноманітні ліси, гірські масиви. Чисте повітря, багате киснем, в поєднанні з високою вологістю створюють ідеальний ми- кроклімат для лікування безлічі захворювань. Прийнято вважати, що основний рекреаційний ресурс України був зосереджений на Кримському півострові, проте це не зовсім так. Величезна кількість здравниць знаходиться в Карпатах. А також на узбережжі Чорного і Азовського морів.

Моршин

Прикарпатті

Прикарпатті

Один з найвідоміших курортів України, візитна картка Прикарпаття. Функціонує з 1878 року.

В околицях цього невеликого містечка, з усіх боків оточеного сосновими та листяними лісами, розташовані мінеральні джерела, а також лікувальна торф'яна грязь і озокерит, який ще називають природним воском.

Моршин - це Мекка для хворих на цукровий діабет, захворюваннями печінки, кишечника, підшлункової залози і органів травлення.

В цілому курорт особливої ​​реклами не потребує, з огляду на, що бутильовану "Моршинську" та так п'є півкраїни, - це чи не найпопулярніший сорт мінеральної води в Україні. Кращого способу для просування Моршина і не придумаєш.

Трускавець

Прикарпатті

Прикарпатті

100 км від Львова по цілком пристойною трасі - і ви вже в Трускавці, в дивовижному місці, де чудова природа, свіже повітря і чарівні мінеральні джерела ось уже майже два століття рятують людські життя.

Сюди приїжджають, щоб лікувати сечокам'яну і жовчнокам'яну хворобу, нирки, печінку, цукровий діабет. Допомагають "Нафтуся" і мінеральні води Трускавця і від хвороб серцево-судинної, нервової системи, опорно-рухового апарату, проблем з обміном речовин.

Миргород

Полтавська область

Полтавська область

Фото: restplace.com.ua

Найзнаменитіший курорт в цій частині України, що також володіє відомим брендом мінеральної води. Самі миргородці називають його "українською Швейцарією" і пишаються тим, що тут є сучасний діагностичний центр, а в лікувальний комплекс входять понад 300 процедур для лікування різноманітних захворювань.

Зупинитися тут можна в одному з декількох великих санаторіїв з великою історією і досвідченим персоналом. І ціни тут в общем-то зовсім не швейцарські.

Курорт являє собою досить мальовничу територію з пляжною зоною, біля озера з лебедями.

Хмільник

Вінницька область

Вінницька область

У цьому невеликому містечку на березі Південного Бугу знаходяться знамениті мінеральні джерела і найвідоміший в Україні радоновий курорт.

Радон - продукт розпаду радію - відноситься до групи інертних газів, а головним лікувальним фактором є альфа-випромінювання. Радонові ванни покращують ліпідний та водно-сольовий обмін, сприяють виведенню з організму натрію і сечової кислоти.

Найчастіше радонотерапія прописують при захворюваннях хребта і суглобів, серцево-судинної системи, а також захворюваннях, пов'язаних з порушенням обміну речовин.

Втім, їздять сюди не тільки заради лікувальної радіації. Багато хто приїжджає в Хмільник відпочити душею - тут кругом дивовижної краси лиственно-хвойні ліси і свіже повітря.

Солотвино

Закарпатті

Закарпатті

Кам'яну сіль в цих місцях добували ще в бронзовому столітті. А в промислових масштабах соляні шахти заробили в XVIII столітті, коли ці землі входили до складу Австро-Угорської імперії.

Але Солотвино більше відомо сьогодні НЕ сіллю, а соляними печерами. Місцевий курорт розташований на березі річки Тиса. Поблизу знаходяться знамениті соляні озера, вміст солі в яких більше, ніж в ізраїльському Мертвому морі, а також джерела лікувальних грязей з високим вмістом мінеральних компонентів.

Сюди приїжджають лікувати астму, бронхіт, не- нарізно, хвороби серцево-судинної системи і шлунково-кишкового тракту.

Гопри

Херсонська область

Херсонська область

Один з найстаріших українських курортів, розташований на березі озера Соляне, в 45 км від берега Чорного моря. Тут є унікальні природні лікувальні фактори - хлоридно-натрієва розсіл і сульфідно-мулові грязі. Тому Гопри славиться як відмінне місце для лікування хвороб кістково-м'язової, нервової системи і периферичних судин. Також в Гопри є реабілітаційне відділення для хворих з ревматичними захворюваннями опорно-рухового апарату.

Урізноманітнити відпочинок і лікування в Гопри можна, відправившись на екскурсію в розташований неподалік заповідник "Асканія-Нова".

Шаян

Закарпатті


Ще один знаменитий карпатський курорт з мінеральними водами. Шаянські вуглекислі мінеральні води використовуються для лікування величезного переліку захворювань травного тракту і багатьох інших. За складом "Шаянська" дуже близька до знаменитої грузинської "Боржомі".

Село Шаян розташоване в настільки гарному місці, що може привернути і тих, кому пити "Шаянську" поки ні до чого. Село оточене трьома горами (які називаються просто - Великий, Середній і Малий Шаян), тому тут завжди безвітряна, тиха погода. Поруч з селом розкинулося мальовниче озеро.

Очаків

Миколаївська область

Миколаївська область

Це затишне містечко на березі Чорного моря завжди мало масу шанувальників, однак після відомих подій з Кримом фанатів у Очакова додасться.

Тут просто рай для любителів бюджетного морського відпочинку. Скупчення туристичних баз з цілком помірними цінами, чисте море, хороші пляжі.

Санаторії в Очакові теж є. В більшості своїй вони пропонують загальне оздоровлення, вплив на нервову систему, імунітет. Є також установи, що спеціалізуються на лікуванні бронхіту і туберкульозу, радикуліту і захворювань опорно-рухової системи.

Кирилівка

Запорізька область

Запорізька область

Фото: kurortis.com

У відпочинку на Азовському морі завжди були по- читачі, а тепер їх буде ще більше. Один з найзнаменитіших місцевих курортів розташований в Кирилівці - тут величезна кількість баз відпочинку та оздоровчих закладів, в основному орієнтованих на дітей.

Найчастіше сюди приїжджають для лікування центральної нервової системи, серцево-судинної системи, дихальних шляхів. Вважається, що місцевий мікроклімат найбільше підходить дітям, організм насичується киснем, йодом, хромом і залізом.

У Кирилівці також є сірководневої-хлоридно-натрієвих джерело, а в розташованих поблизу лиманах добувають особливу цілющу грязь.

Березівські мінеральні води


Харківська область

Харківська область


Курорт функціонує з 1845 року. Ще в ті вре- міна медики високо цінували воду місцевих мінеральних джерел - вважалося, що за своїми цілющих властивостях вона не поступається знаменитим водам бельгійського курорту Спа.

Курорт був практично зруйнований під час Другої світової війни, проте за радянської влади його відбудували. Сьогодні тут розташований великий комплекс з водолікарнею, тренажерними залами, спортивними майданчиками. Є навіть свій завод по розливу мінеральної води.

Сюди приїжджають лікувати захворювання органів травлення, порушення обміну речовин, нирки, опорно-руховий апарат, органи дихання і периферичну нервову систему.

здоровий підхід
Кращі програми для здорового способу життя

здоровий підхід   Кращі програми для здорового способу життя

C25K Couch to 5К

C25K Couch to 5К

Це мобільний додаток, доступне і для Android, і для iOS, придумано для тих, хто хоче зайнятися бігом, але побоюється занадто великих навантажень. Спочатку сервіс дізнається все про вас: вік, вагу, рівень звичних фізичних навантажень і так далі, а потім запропонує план індивідуальних тренувань. Їх мета - за дев'ять тижнів перетворити вас з малорухливого офісного співробітника в бігуна, здатного за 30 хвилин пробігти 5 км. Додаток доступний і російською мовою. Крім того, у C25K є сайт і спільноти в соцмережах, де можна знайти різні корисні речі - наприклад, музичні збірники для пробіжок і інші додатки для фітнесу та здорового способу життя.

Крім того, у C25K є сайт і спільноти в соцмережах, де можна знайти різні корисні речі - наприклад, музичні збірники для пробіжок і інші додатки для фітнесу та здорового способу життя

Google Фітнес

Google Фітнес

Додаток вміє відслідковувати вашу фізичну активність
протягом дня і фіксувати, скільки ви пройшли, пробігли або проїхали на велосипеді. Одночасно Google Фітнес служить калькулятором калорій. Однак головна його цінність - в функції виставлення цілей. Сформулювавши мета - по пройденої дистанції або кількості витрачених калорій, - ви зможете стежити за динамікою її досягнення, а також отримувати рекомендації по усиле- нию ефективності процесу.

Сформулювавши мета - по пройденої дистанції або кількості витрачених калорій, - ви зможете стежити за динамікою її досягнення, а також отримувати рекомендації по усиле- нию ефективності процесу

MyFitnessPal

MyFitnessPal

Щоб схуднути і при цьому не підірвати здоров'я, потрібно знати всього два секрети. Перший: здорове харчування - це зовсім не те ж саме, що виснажлива дієта. Другий: заняття спортом йдуть на користь тільки в комплексі зі здоровим харчуванням. Контролювати і харчування, і спортивні навантаження допоможе додаток MyFitnessPal - один з найпопулярніших в світі і ефективних калькуляторів калорій. Сервіс підкаже, скільки калорій ви споживаєте і скільки витрачаєте, допоможе скласти дієту і підібрати комплекс вправ.

Фото, використані в статті: Getty, Images, 123rf, taringa.net, ss-op.ru, irm.ua, 112.ua, HD studio, OIFF, subscribe.ru, УНІФН, Укрінформ, Українське фото, Ярослав Дебелий, Сак Анастасія

Новости