Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Відпочинок в Краснодарському краї, ціни 2020

  1. Курортний збір на території Краснодарського краю

Краснодарський край - край сонця і гір, неозорих степів і середземноморських лісів, піщаних кіс і скелястих берегів, що омиваються блакиттю Чорного і Азовського морів. Краснодарський край - найпівденніший регіон Росії, який об'єднав зовсім несхожі один на одного, але від того не менш знамениті курорти - Єйськ, Анапу, Геленджик, Гарячий ключ, Туапсе і Великий Сочі.

Літо в Краснодарському краї - в першу чергу пляжний відпочинок під ласкавим південним сонцем, купання в теплих морських водах і знайомство з природою Кубані, будь то гірські ущелини Кавказу або грязьові сопки Тамані. Природні особливості краю сформували ідеальні умови для оздоровчого туризму - від Єйська до Адлера до моря звернені фасади санаторіїв, пансіонатів і сучасних курортних комплексів. Зима в Краснодарському краї - початок гірськолижного сезону на схилах Червоної Поляни, час підкорення гірських вершин і прогулянок по вічнозеленим тисо-самшитовими і сосновим гаях.

Географія

Краснодарський край розташовується на півдні Росії, в південно-західній частині Північного Кавказу. Територія краю повністю оточує Республіку Адигея. Краснодарське узбережжі омивається Чорним і Азовським морями. Берегова лінія регіону має протяжність 740 км, в морські води вдається півострів Тамань, Керченською протокою відокремлений від Криму

Велика частина Краснодарського краю лежить на рівнинній Кубанської низовини, покритою степовим різнотрав'ям і розорані полями - цю частину регіону омивають води Азовського моря. Південніше течії Кубані бере початок Кавказький хребет - рівнинну прибережну смугу обмежують відроги Великого Кавказу, по яких струмує зеленої хвилею широколистяний ліс. На 3256 м здіймається найвища точка регіону - скеляста вершина Псеашхо.

Головна річка Краснодар - Кубань, на ім'я якої нерідко називають і сам край. На Чорноморському узбережжі найбільшою річкою є Мзимта, що бере початок високо в горах. Біля берегів Азовського моря розташовані солоні лимани і грязьові сопки, а у високогір'ях - невеликі карстові озера.

Надзвичайно багатий рослинний світ Краснодарського краю - на рівнинах Кубані простягаються ковилові степи, по берегах річок ростуть плодові сади, гірські схили Причорномор'я обрамляє середземноморська флора - самшит, платан, на плато стеляться альпійські луки, на скелястих мисах зростає пицундская сосна. На відрогах Великого Кавказу утворений заповідник, який об'єднав реліктові тисо-самшитові гаї і колхидские лісу.

клімат

На території Краснодарського краю три кліматичні зони: приморський клімат помірних широт на півночі регіону, напівсухий середземноморський клімат від Анапи до Туапсе і вологий субтропічний клімат в районі Сочі і Адлера. У гірських районах краю виражена висотна поясність.

В цілому, для Краснодарського краю характерно спекотне, сонячне і тривале літо, коротка і тепла зима. Влітку середні температури на узбережжі триматися на позначці в 22-25 ° С. В окремі дні може температура повітря може досягати позначки 30-35 ° С. Зима на Кубані м'яка, нетривала. Середня температура січня на узбережжі становить 5 ° С, на рівнинних віддалених від моря територіях -5 ° С, а в гірських районах -8 ° С. Середньорічна кількість опадів - від 400 на рівнинах до 3200 в високогір'ях.

Купальний сезон в Краснодарському краї триває з середини травня по жовтень. Температура води в цей період коливається в межах 19-25 ° С.

Традиційно найбільш комфортним періодом для відпочинку на курортах Краснодарського краю є

час

Краснодарський край живе за московським часом. Часовий пояс - MSK (UTC + 3).

населення

За оцінкою 2014 року чисельність населення Краснодарського краю становить 5,4 млн. Чоловік. Близько 88% жителів регіону - росіяни, також на території краю проживають вірмени, українці, греки, білоруси, татари і грузини.

види туризму

У Краснодарському краї створені умови для будь-якого виду туризму, однак пріоритетним туристичним напрямком в регіоні є пляжний відпочинок на Чорному та Азовському морях.

Пляжний відпочинок. Азовське море дрібне, тому добре прогрівається вже в травні, проте остигає швидше Чорного моря. Для Азовського узбережжя характерні протяжні, до 10 км, зручні пляжі з черепашника і піску. Вхід в воду пологий, з поступовим набором глибини. Все це робить пляжі Азовського моря популярними для відпочинку з дітьми.

Чорноморське узбережжя Краснодарського краю - це 400 км прибережної смуги, яка змінює характер рельєфу і природних умов. Берег від Веселівка до Анапи є 60 км широкого пляжу, засіяного дрібним білястим піском, на південь від Анапи починається смуга галькових пляжів, місцями переривається скелястими мисами. Тут знаходяться знамениті пляжі Кабардинки, Лазаревського, Небуг, Сочинський і Адлерский пляжі.

Пляжі курортів Краснодарського краю впорядковані, обладнані кабінками для перевдягання, лежаками і навісами. Готелі мають власні пляжі з рядами шезлонгів, пляжними парасольками, кафе і спортивними майданчиками.

Санаторно-курортне лікування. У Краснодарському краї також розвинений оздоровчий туризм. Регіон має безліч природних факторів, що благотворно впливають на здоров'я. Велика кількість сонця, морські води, які насичують повітря солями і мікроелементами, послужили створенню в Краснодарському краї мережі санаторно-курортних установ.

На території Сочі знаходиться унікальний бальнеологічний курорт Мацеста, сірководневі джерела якого відомі багато століть. Оздоровчий відпочинок в Краснодарському краї показаний людям з хворобами опорно-рухового апарату, нервової системи, органів дихання, травлення.

Інший бальнеологічний курорт краю - Гарячий ключ знаходиться на схилах Кавказького хребта в 45 км на південь від Краснодара. Тут є води для ванн і зовнішніх процедур, питні мінеральні води, сприятлива дія робить повітря передгір'їв. У Гарячому ключі діють санаторії та пансіонати.

Активний відпочинок. На курортах Краснодарського краю створені умови для заняття спортом і активного проведення часу. Крім, традиційних для приморського курорту водних атракціонів, катання на катерах і катамаранах, на Кубані популярні джипінг-тури, піший туризм, прогулянки верхи на коні, катання на квадроциклах, морська рибалка і підводне занурення.

В Адлерському районі Сочі, на Головному Кавказькому хребті розташований гірськолижний курорт Червона Поляна. Взимку тут діють десятки трас різного рівня складності, крісельні, бугельні і гондольні підйомники, гірськолижні школи. Влітку на Красній Поляні обладнають маршрути для пішого туризму, веломаршрути, майданчики для занять йогою.

Дитячий відпочинок. Краснодарський край - традиційний регіон дитячого літнього відпочинку. Оздоровчі табори Анапи, Геленджика і Туапсе відомі на всю країну.

Краснодарський край - головний туристичний регіон Росії, який об'єднав цілу плеяду знаменитих курортів.

Анапа - приморський курорт федерального значення, російський центр оздоровчого дитячого та сімейного відпочинку. Курорт включає до свого складу кілька селищ: Великий Утріш, Сукко, Вітязево і Джемете. Анапа є однією з найбільш сонячних точок нашої країни - тут майже завжди хороша ясна погода. Пляжі курорту протяжністю 40 км піщані і широкі, дно пологе, море чисте і тепле. Наявність мінеральних вод, лікувальних грязей та кліматичні особливості дозволили розвинути оздоровчий відпочинок.

В Анапі діє близько 200 санаторно-курортних і оздоровчих установ - першу і другу берегові лінії займають санаторії, комфортабельні курортні готелі і дитячі табори. Анапа має всі переваги приморського курорту - в морську гладь врізаються причали і марини, у яких пришвартовані прогулянкові судна, діють водні атракціони, аквапарки і дельфінарій. Уздовж упорядкованій центральної набережної яскравою стрічкою вишикувалися сувенірні лавки, кафе, ресторани і дискотеки. У центрі міста розташований археологічний комплекс - руїни стародавньої Горгиппии, а в околицях Анапи можна побачити святі джерела, гори Великого Утриша і винні підвали Абрау-Дюрсо.

У центрі міста розташований археологічний комплекс - руїни стародавньої Горгиппии, а в околицях Анапи можна побачити святі джерела, гори Великого Утриша і винні підвали Абрау-Дюрсо

Геленджик - кліматичний курорт, що витягнувся на 100 км уздовж вод Чорного моря. Великий Геленджик включає курортні селища Кабардинка, Дивноморське, Джанхот, Криниця, Бетта і Архипо-Йосипівка. Курорт цінний своєю природою - тут ростуть вічнозелені реліктові ліси, несуть свої води бурхливі річки, зі сходу наступають гірські хребти, панує комфортний сухий середземноморський клімат.

Місто Геленджик лежить у закритій бухти в формі підкови, обрамлена піщаними і дрібногалечними пляжами. В районі Тонкого мису і в околицях курортних селищ багато кам'янистих диких пляжів для цінителів незайманої природи.

Геленджик - один найбільш швидко курортів Росії. Інфраструктура і природні особливості курортного регіону створили всі умови для оздоровчого, сімейного та активного відпочинку. На території Геленджика діє понад 140 санаторно-курортних і оздоровчих установ, працюють розважальні центри, аквапарки, дельфінарій, сафарі-парк з канатною дорогою. По схилах гір проходять туристичні маршрути. Літо в Геленджику перетворюється в нескінченний свято - початок туристичного сезону відкриває яскраве карнавальна хода, фестивалі і свята проходять до глибокої осені.

Літо в Геленджику перетворюється в нескінченний свято - початок туристичного сезону відкриває яскраве карнавальна хода, фестивалі і свята проходять до глибокої осені

Гарячий Ключ - бальнеологічний кліматичний курорт, що лежить на схилах Головного Кавказького хребта. Унікальність місцевої природи полягає в наявності питних мінеральних вод, близьких до знаменитих Єсентукам, і сірководневих термальних джерел за складом аналогічних водам Мацеста. Гарячий ключ - невеликий і тихий курорт, який, тим не менш, володіє всією необхідною для комфортного відпочинку інфраструктурою. На курорті діють 5 санаторіїв, санаторій-профілакторій, будинки відпочинку, курортна поліклініка та питна галерея. Для прогулянок обладнаний Цілюще парк з Алей Тисячі сосен, Площею Мінеральних джерел, на якій встановлено єдиний в світі пам'ятник мінеральній воді. Паркові доріжки поступово змінюються туристичними стежками, які ведуть до Дантової ущелині, Іверської каплиці, печер і водоспадів. Відпочинок на курорті показаний людям з хворобами органів травлення, серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату, гінекологічними і шкірними захворюваннями.

Єйський район - один наймолодших і швидко розвиваються курортних регіонів Росії. Статус кліматичного бальнеогрязевого курорту був привласнений Єйську в 2006 році завдяки наявності лікувальних грязей і джерел йодобромних і сірководневих мінеральних вод. Єйськ розташований на півострові, з трьох сторін омивається Азовським морем. Широкі і довгі, складені з піску черепашнику, пляжі курортного району та неглибоке тепле море щорічно привертають сюди тисячі туристів. В Єйську знайдеться все для тихого сімейного відпочинку, відпочинку на пляжі і оздоровчого туризму. Уздовж берегової лінії витягнулися ланцюжком пансіонати, санаторії, кілька дитячих оздоровчих таборів, туристичні бази і готелі. На набережних працюють парки атракціонів і затишні кафе, гості курорту можуть відвідати аквапарк і дельфінарій.

Єйськ - неофіційна столиця парусного спорту. Сюди прагнуть віндсерфери і кайтсерфери, яхтсмени і просто любителі активного відпочинку. Піший туризм, стрибки з парашутом, верхова їзда, полювання і, звичайно ж, морська рибалка на курорті добре розвинені і широко поширені.

Піший туризм, стрибки з парашутом, верхова їзда, полювання і, звичайно ж, морська рибалка на курорті добре розвинені і широко поширені

Лабунська - бальнеологічний курорт, розташований в південно-східній частині Краснодарського краю, в долині річки Лаба в передгір'ях Головного Кавказького хребта. У погожі дні з вулиць курорту відкривається панорама Кавказьких гір з засніженій вершиною гори Ельбрус. Лабунська - володар мінеральних джерел, за своїм складом аналогічних водам знаменитого курорту Баден-Баден. Термальні води використовуються для питного лікування і для ванних процедур при багатьох захворюваннях. Єдиний санаторій курорту, «Лаба», внесений до переліку найкращих оздоровниць Кубані. Тут є і свій аквапарк, і відкриті термальні басейни, можливість пляжного відпочинку забезпечує гальковий берег річки Лаби.

З Лабинска беруть початок туристичні маршрути до ущелин, гірських плато і водоспадів, в верхів'ях Лаби здійснюються сплави.

Червона Поляна - головний гірськолижний курорт Росії і столиця Зимових Олімпійських ігор 2014 року. Червона Поляна має унікальне розташування - гірськолижні комплекси знаходяться на схилах Головного Кавказького хребта, всього за півгодини їзди від Чорного моря.

Курорт може похвалитися обладнанням, інфраструктурою і сервісом світового рівня. Чотири гірськолижних комплексу «Роза-Хутір», «Лаура», «Гірська Карусель» і «Альпіка-Сервіс» - це десятки трас різної складності, крісельні та гондольні підйомники, траси з штучного засніження і з освітленням, спуски для новачків, хав-пайп . Гірськолижні комплекси надають послуги з організації хеліскі - катання по цілинних схилах Великого Кавказу з висадкою на вертольоті.

Альпійські села Червоної Поляни називають не інакше як «Кавказької Швейцарією» - комплекси готелів в європейському стилі витягнулися уздовж долини, по якій тече річка Мзимта. У Червоній Поляні діють ресторани і кафе, спа-комплекси і лазні. Влітку на схилах Псехако відкриті маршрути для пішого туризму і верхової їзди. Зовсім поруч з курортом розташовується Кавказький Біосферний заповідник з древніми дольменами, гірськими озерами і ущелинами.

Сочі - єдиний субтропічний курорт Росії, літня столиця в обрамленні пишної середземноморської флори. Великий Сочі - 140 км засіяних дрібною відполірованою галькою пляжів, знамениті курортні селища Лазаревське, Лоо, Дагомис, Хоста і Мацеста. Інфраструктура Сочі здатна затьмарити собою кілька курортів разом узятих. Залиті сонцем парки і дендрарії, стежки тисо-самшитовою гаї і Кавказького заповідника, незліченні атракціони, дельфінарії, найбільший в Росії океанаріум, гірськолижні комплекси Червоної Поляни створюють умови для насиченого яскравими подіями відпочинку протягом цілого року. Сочі - візитна картка Краснодарського краю, саме тут проходять найгучніші культурні та спортивні події літа - Міжнародний кінофестиваль Кінотавр, Літній кубок КВН, Джазові і Естрадні фестивалі, регати і льодові шоу.

Природні умови Сочі зробили курорт володарем потужного санаторно-курортного комплексу. У Сочі діє близько 600 санаторіїв і оздоровчих установ. Понад сторіччя на сірководневих джерелах Мацести функціонує бальнеологічний курорт.

Понад сторіччя на сірководневих джерелах Мацести функціонує бальнеологічний курорт

Туапсинський район - ланцюжок сонячних курортних селищ Джубга, Лермонтово, Новоміхайловській, Ольгинка, Небуг, Агою, Шепсі, що простягнулася на 110 км уздовж Чорноморського узбережжя. Курортний Туапсинский район привабливий своєю природою - близько 80% території району займають широколисті гірські ліси, соснові гаї, які наділяють повітря цілющими властивостями. Туапсинський район нерідко називають золотою серединою Краснодар, так як влітку тут помірно-жаркий, а купальний сезон триватиме до середини жовтня. Тепле лакове море, велика кількість сонця і сприятливі кліматичні умови визначили основні напрямки туризму. На курортах Туапсинському районах діють санаторії і пансіонати, великі курортні комплекси, що пропонують оздоровчі процедури. Природне багатство курорту сприяло розвитку екологічного туризму - по Туапсинському району пролягають піші маршрути, що ведуть до гірських ущелинах і каскадів водоспадів. У той же час в Туапсинському районі створені умови для сімейного та пляжного відпочинку.

У той же час в Туапсинському районі створені умови для сімейного та пляжного відпочинку

транспортна складова

Краснодарський край володіє потужною транспортною системою, що включає авіаційне, залізничне, автодорожнє та морське пасажирське сполучення. Дістатися до курортів краю, можна зробивши переліт до аеропортів Краснодара, Сочі, Анапи або Геленджика.

Міжнародний аеропорт Краснодара приймає прямі авіарейси з Москви, Санкт-Петербурга, Новосибірська, Волгограда, Астрахані, Сімферополя, Єкатеринбурга, Відня, Дубая. Аеропорт знаходиться в 12 км від центру Краснодара. Дістатися з аеропорту до міста можна на тролейбусі і автобусі №7, маршрутних таксі. Від автовокзалу Краснодара до курортів Кубані ходять регулярні автобуси.

Міжнародний аеропорт Адлер, розташований в 30 км від центру Сочі Перед XXII Олімпійськими зимовими іграми в Сочі була проведена масштабна реконструкція, в результаті якої аеропорт став відповідати найвищим міжнародним стандартам.

Аеропорт пов'язаний прямим авіарейсамі з Москвою, Санкт-Петербургом, Єкатерінбургом, Казань, Ташкентом и Єреваном. Дістатіся від аеропорту до різніх районів Сочі, Олімпійського парку и Червоної Поляни можна на комфортабельних Аероекспрес. Від аеровокзалу відправляються рейсові автобуси до різних районів Сочі, Адлера, гірськолижного курорту «Роза Хутір» в Червоній Поляні. У залі прибуття аеропорту розташовуються диспетчерські стійки компаній, що пропонують послуги таксі.

Міжнародний аеропорт Анапи приймає рейси з Москви, Санкт-Петербурга, Тюмені, Красноярська, Казані, Уфи, Воронежа. Аеропорт розташований в 4 км на схід від селища Витязево. Дістатися до Анапи і автовокзалу можна на маршрутному таксі № 3. Влітку прямо від аеропорту ходить автобус «Аеропорт-Анапа-Геленджик».

Аеропорт Геленджика обслуговує тільки внутрішні рейси. Існує пряме повітряне сполучення з Москвою, Санкт-Петербургом. Аеропорт знаходиться в 10 км від центру міста. Подолати цю відстань можна на автобусах №5, 12.

Залізничний транспорт. Територією Краснодарського краю пролягає залізничні колії Північно-Кавказької залізниці, лінії, що ведуть в Ставропольський край, Абхазію і в Крим, через поромну переправу Керченської протоки. Великі пасажирські вокзали є в Єйську, Краснодарі, Анапі, Новоросійську, Туапсе, Сочі і Адлері.

В рамках підготовки до XXII зимових Олімпійських ігор була модернізована мережа приміського сполучення на відрізках Сочі-Туапсе і Сочі-Красная Поляна. По лініях курсують сучасні електропоїзди. Зупинки здійснюються на 22 платформах курорту.

У Краснодарському краї діють мережу автовокзалів і автостанцій. Прямі автобусні рейси пов'язують між собою курорти і курортні селища, міста з інших регіонів країни. Наприклад, існують прямі автобусні рейси Москва-Геленджик, Санкт-Петербург-Сочі.

Морський транспорт. У Краснодарському краї пасажирські перевезення здійснюються по морським судноплавними шляхами. В Тамані знаходиться порт Кавказ. В даний час між портом Кавказ і портом Керч здійснюється поромна переправа.

З Сочі відправляються суду до Новоросійська, Поті та Батумі (Грузія), Гагри (Абхазія) і Трабзона (Туреччина). Здійснюються морські прогулянки вздовж узбережжя. Крім того, з Сочі можна відправитися в круїз до берегів Греції, Болгарії, Італії і Хорватії.

Міський наземний транспорт Краснодарського краю - автобуси та маршрутні таксі, останні користуються більшою популярністю, так як курсують частіше і ходять там, де не ходять міські автобуси. Крім того, в регіоні діють фірми пропонують послуги таксі та неофіційні таксисти. Традиційними місцями стоянок таксі є площі біля авто і залізничних станцій. Диспетчерські стійки таксі розміщуються в залах прильотів аеропортів.

Останнім часом в Краснодарському краї зросла кількість компаній, що пропонують оренду автомобіля. Послуги прокату надають як невеликі підприємства, так і компанії зі світовим ім'ям, такі як Hertzі Europcar. В середньому один день оренди автомобіля середнього класу буде коштувати 2000 рублів. Для отримання автомобіля в прокат необхідний паспорт і водійське посвідчення. Нерідко умовою для надання послуги є водійський стаж від 1-2 років.

Завантажити пам'ятку (курортний збір) Завантажити пам'ятку (курортний збір)

Курортний збір на території Краснодарського краю

У зв'язку з прийняттям Федерального закону від 29.07.2017 р № 214-ФЗ «Про проведення експерименту з розвитку курортної інфраструктури в Республіці Крим, Алтайському краї, Краснодарському краї і Ставропольському краї» і закону Краснодарського краю від 27 листопада 2017 року № 3690-КЗ «Про введення курортного збору на території Краснодарського краю і внесення змін в Закон Краснодарського краю« Про адміністративні правопорушення », звертаємо увагу на те, що на ряді курортів регіону з 16 липня 2018 року по 31 грудня 2022 року справляється курортний збір.

Платники курортного збору: фізичні особи, які досягли 18 років, які планують проживати в об'єктах розміщення більше 24 годин.

Розмір курортного збору за одну добу фактичного проживання платника курортного збору в об'єкті розміщення становить - 10 рублів.

    Курортний збір в Краснодарському краї стягується на території наступних муніципальних утворень:
  1. муніципальне утворення місто-курорт Анапа;
  2. муніципальне утворення місто-курорт Геленджик;
  3. муніципальне утворення місто-курорт Сочі;
  4. муніципальне утворення місто Гарячий Ключ;
  5. Новомихайлівське міське поселення Туапсинському району;
  6. Джубгское міське поселення Туапсинському району;
  7. Небугское сільське поселення Туапсинському району;
  8. Шепсінское сільське поселення Туапсинському району.
    Від сплати курортного збору звільняються:
  1. особи, удостоєні звань Героя Радянського Союзу, Героя Російської Федерації або є повними кавалерами ордена Слави;
  2. особи, удостоєні звання Героя Соціалістичної Праці або Героя Праці Російської Федерації або нагороджені орденом Трудової Слави трьох ступенів;
  3. учасники Великої Вітчизняної війни;
  4. ветерани бойових дій з числа осіб, зазначених у підпунктах 1 - 4 пункту 1 статті 3 Федерального закону від 12 січня 1995 року № 5-ФЗ «Про ветеранів»;
  5. особи, нагороджені знаком «Жителю блокадного Ленінграда»;
  6. особи, що працювали в період Великої Вітчизняної війни на об'єктах протиповітряної оборони, місцевої протиповітряної оборони, на будівництві оборонних споруд, військово-морських баз, аеродромів та інших військових об'єктів в межах тилових кордонів діючих фронтів, операційних зон діючих флотів, на прифронтових ділянках залізниць і автомобільних доріг, а також члени екіпажів суден транспортного флоту, інтернованих на початку Великої Вітчизняної війни в портах інших держав;
  7. інваліди війни;
  8. члени сімей загиблих (померлих) інвалідів війни, учасників Великої Вітчизняної війни та ветеранів бойових дій, члени сімей загиблих у Великій Вітчизняній війні осіб з числа особового складу груп самозахисту об'єктових та аварійних команд місцевої протиповітряної оборони, а також члени сімей загиблих працівників госпіталів і лікарень міста Ленінграда;
  9. особи, які зазнали впливу радіації внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС, а також внаслідок ядерних випробувань на Семипалатинському полігоні, і прирівняні до них особи;
  10. інваліди I та II груп;
  11. особи, які супроводжують інвалідів I групи і дітей-інвалідів відповідно до Федерального закону від 17 липня 1999 року № 178-ФЗ «Про державну соціальну допомогу»;
  12. незаможні родини, малозабезпечені самотньо проживають громадяни та інші категорії громадян, передбачені Федеральним законом від 17 липня 1999 року № 178-ФЗ «Про державну соціальну допомогу», які мають середньодушовий дохід нижче величини прожиткового мінімуму, встановленого за місцем їх проживання у відповідному суб'єкті Російської Федерації ;
  13. особи, які прибули на територію експерименту з метою отримання спеціалізованої, в тому числі високотехнологічної, медичної допомоги або медичної реабілітації після надання спеціалізованої, в тому числі високотехнологічної, медичної допомоги в умовах санаторно-курортних організацій, а також супроводжує їх обличчя в разі, якщо пацієнтом є дитина у віці до 18 років;
  14. хворі на туберкульоз;
  15. особи віком до 24 років, які навчаються за очною формою навчання в освітніх організаціях, розташованих на території експерименту;
  16. особи, які постійно працюють на території експерименту на підставі трудового договору або службового контракту;
  17. особи, які мають місце проживання на території експерименту;
  18. особи, які мають на праві власності житлові будинки (частки у праві власності на них) і (або) житлові приміщення (частки у праві власності на них) на території експерименту;
  19. спортсмени, тренери, спортивні судді, а також інші фахівці в галузі фізичної культури і спорту, які прибули для участі в офіційних спортивних заходах на територію експерименту.
  20. особи, які мають місце проживання на території Краснодарського краю.

Новости