Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

«У селі у нас було красиво»: Лопухінка очима почесних жителів

  1. схоже

До 90-річчя утворення Ленінградської області LL представляє проект, присвячений улюбленим місцям Ломоносовського району. Це своєрідні краєзнавчі записки, дослідження історії і повсякденності нашого краю. Хто зараз творить історію, кому небайдужа доля регіону і поселення? Хто вклав сили і душу в їх розвиток? Розповідаємо про рідних краях і їх мешканців.

Село Лопухінка - місце особливе. Пару століть назад тут розташовувалася прекрасна садиба з водолікарню. Гості завжди могли насолодитися красою радонових джерел і озер цих місць. Природні багатства збереглися і до наших днів, проте, від колишньої розкоші не залишилося і сліду ... Маловідомі факти з життя села LL озвучила ветеран праці, почесний житель Лопухінского поселення Зоя Андріївна Павель.

З неспокійного дитинства - в трудову юність

Я живу тут з 1956 року. Я курская, народилася там і жила. В 36-му році померла моя мама, мені було вісім років. У мене було три мачухи, дуже веселе життя ...

Під час війни німці нас окупували, треба було на них працювати. Брали з кожного будинку дітей. Мені було 13 років. Ми з братом ходили на роботу, що змусять, то і робили. Відразу стали з-під снігу урожай діставати. І їх коням заготовляли корм. Дороги чистили і так далі.

У нас була третя лінія Орловсько-Курської дуги, оборона. До нашого села всіх евакуювали, нас не чіпали. Я цілий місяць в 15 років окопи копала, а брата в армію забрали.

На лісозаготівлі набирали дівчат. Тому що потрібні були опори і так далі. Прийшло розпорядження - 18 дівчат забрати на лісозаготівлі, а 2 людини - в училище залізничне в Москву. У сільраді порекомендували мене, інакше мачуха в могилу зажене. І ще одного хлопчика-сироту оформили.

Зібрали ешелон. Привезли в Москву, 20 хвилин постояли ... І відправили далі - в голодний і холодний послеблокадний Ленінград. Не знаю чому! Привезли на Московський вокзал, потім - в якийсь урочистий зал. І розподілили ... Старші хлопці все ж поїхали пізніше в Москву, а я так і залишилася в Ленінграді.

Навчалася при Кіровському заводі, тоді це називалося 2-е ремісниче училище. 10 років відпрацювала на заводі токарем. Важка робота, не для жінки, але я все одно працювала. А потім працювала 25 років в радгоспі!

Лопухінка: початок

Чоловік мій Юрій тут народився, жив, навчався. Батьки його теж жили тут, ось прямо в сусідньому будинку. Потім він поїхав на Кіровський завод і влаштувався учнем токаря. І потрапив до нас на дільницю, ми з ним там і познайомилися.

Спочатку він зустрічався з іншою дівчиною. І працювали ми вже порядно разом. Але одного разу він у мене пропуск відібрав і сказав: «Підеш зі мною в кіно?» Довелося йти ...

Ми одружилися в 1954 році. Народився старший син. Спочатку я жила в гуртожитку на Сутички, потім у Адміралтейства. І ось коли з'явилася дитина, чоловік заерепенілся - поїдемо додому. Молодо-зелено, куди завгодно готові були ... Так ми повернулися в Лопухінка.

Побудували тут другий будинок, поруч з батьківським, у 1962 році. Свекруха дуже ревнувала мене до чоловіка. Він був єдиним сином ... Після смерті обох батьків їх будинок оформили на внука, нашого сина. Зараз цей будинок порожній ...

Чоловік пішов працювати в радгосп. Тоді він називався «Кронштадтський», був прямо в Лопухінка. Підійшла весна, головний інженер прийшов і став на коліна: «Зоя, прийди на весняну посівну, щоб техніку налагодити до роботи». Ну Зоя і пішла. Працювали з чоловіком токарями на пару - він на одному верстаті, я на іншому.

Потім я пішла, не стала працювати. Знову по весні мене покликали. І так по черзі сезон до сезону мене заманювали!

Нам платили так - розряд і відсотки. Але завжди було несправедливо. Начальник не давав в один будинок великого доходу. Мені весь час платили в півтора-два рази менше, ніж чоловікові. А я ж нарівні працювала! Тому я кілька разів йшла ... Але все одно поверталася. Весь час на верстаті! Ми робили болти, гайки, валики, перехідники. Я працювала там до 1982 року.

Дозвілля

У минулому році я захворіла в Новий рік. Знепритомніла, була в комі. Лежала місяць в лікарні. Не могла піднятися на ліжку, руки не працювали. Потім мене перевезли в міську квартиру до дітей. У березні стала по-тихоньку ходити.

Влітку, коли повернулися в Лопухінка, треба було щось починати робити. Мені невістка сказала: «Мама, може, спробуєш в'язати?» Я почала зі слідком ... В житті стільки всього перев'язала, а тут два дні думала, як же мені почати? ... Нитки і спиці в руках тримала ... Але потім згадала! Стала-стала, виходить!

Тепер в'яжу шкарпетки і настили для табуреток. Всім вже нав'язано - дітям, онукам і правнукам. У мене ж двоє синів, троє онуків і вісім правнуків! Всі приїжджають, відвідують. Коли всі збираються, ми по кілька диванів складаємо, щоб було, де поспати!

«Шинкарської гай», заїжджий двір і бойня: історія рідних місць

Коли я сюди переїхала, село було набагато менше, ніж зараз. Будинків цегляних не було, тільки дерев'яні приватні хатинки. Спочатку побудували двоповерхові будинки, там були грубки, а не парове опалення, водопроводу теж не було. А ось коли почали робити п'ятиповерхівки, вже з'явилася вода і все інше. Свого часу з розваг був тільки клуб. Кіно показували, до свят давали концерти.

На цьому місці, де наш ділянка розташована, на початку століття був заїжджий двір. А поруч - бійня, де забивали хворих коней. А за моїм будинком працювала їдальня ... Хоч село було і невелика, все одно потрібен був заїжджий двір.

Хоч село було і невелика, все одно потрібен був заїжджий двір

Через дорогу тут, недалеко від школи, раніше були кущі. Зараз там купили ділянку, побудували будинок. А в старі часи це місце називали «кабацкая гай». Мужики купували горілку в їдальні, а туди ходили пити! І ось була така «кабацкая гай» ...

З часів Петра I в кожному селі була лікарня. Люди могли звернутися, їх лікували. Коли я приїхала сюди в 50-их, тут теж була лікарня. Вона згоріла.

Було троє братів Єлисєєвих, знаменитих купців. Один з них хворів і жив у сусідньому селі. Він побудував нам в Лопухінка червоні будівлі для лікарні, але на момент пожежі старої лікарні вони були недобудовані. Так туди і не вдалося перевезли амбулаторію! Потім вже в цих Єлисеївське будівлях об'єдналися кілька шкіл ... Але там, в хорошому новому будинку, так і не відкрилася лікарня ,.

Кожна людина по-різному ставиться до часу. Я не можу сказати, краще стало чи гірше, не питайте ... Народ інший, все інше! Взагалі в селі у нас було красиво. Не так як зараз, коли все валиться ... Але дівчина я молода, через п'ять місяців 90 років виповниться, подивимося, як буде далі.

7   7 7 7

схоже

comments powered by HyperComments

Хто зараз творить історію, кому небайдужа доля регіону і поселення?
Хто вклав сили і душу в їх розвиток?
Але одного разу він у мене пропуск відібрав і сказав: «Підеш зі мною в кіно?
Мені невістка сказала: «Мама, може, спробуєш в'язати?
В житті стільки всього перев'язала, а тут два дні думала, як же мені почати?

Новости