Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Тохні

  1. «Кам'яне поселення»
  2. Церква на мосту
  3. Дозвілля в Тохні

// = get_field ( "population_of_the_villages")?> // = get_field ( "area_of_the_villages")?>

Шлях християнству прокладали безліч святих, які, подібно до апостолів, поширювали віру серед людей Шлях християнству прокладали безліч святих, які, подібно до апостолів, поширювали віру серед людей.

Для Кіпру такими святими є цар Костянтин Ι і його мати - цариця Олена. Ікону з їх зображеннями можна побачити практично в кожній кіпрської церкви. Історії появи багатьох кіпрських монастирів і храмів так чи інакше пов'язані з їх іменами. Чим це обумовлено?

Варто почати з того, що саме завдяки їм у ΙΙΙ столітті припинилися гоніння на християн. І могутня Римська імперія стала центром християнства. Але більш важливою подією для Кіпру була паломницька поїздка Святої Єлени в Єрусалим, де вона знайшла одну з головних християнських реліквій - Животворящий Хрест (Чесної хрест). За доданню, повертаючись назад, Олена залишила на острові частки Животворящого Хреста і заклала кілька монастирів і храмів.

«Кам'яне поселення»

Щоб більш детально дізнатися про діяння цих святих і Щоб більш детально дізнатися про діяння цих святих і   їх ролях в історії кіпрського християнства, ми вирішили відправитися в село Тохні, де розташована церква Святого Костянтина і Олени їх ролях в історії кіпрського християнства, ми вирішили відправитися в село Тохні, де розташована церква Святого Костянтина і Олени.

Село Тохні знаходиться в 35 кілометрах від Ларнаки і в 30 кілометрах від Лімассола . До неї можна дістатися як по швидкісній трасі Α1, так і по «старій дорозі», позначеної в путівниках Β1.

Якщо вірити кіпрському літописцю Леондіс Махерас, поселення в цих місцях існувало вже в ΙΙΙ столітті н. е.

Довгий час, аж до 1974 року, серед населення села переважали турки-кіпріоти, тому крім грецького назви Τόχνη (Тохні) село має і турецька назва Taşkent (Ташкент).

Грецьке слово ніяк на російський не перекладається, а ось етимологія турецького назви вельми цікава. «Taş-« перекладається як «камінь», «känt» або «kent» можна перекласти як «місто, селище». Таким чином, виходить «кам'яне поселення».

Ну і що, запитаєте ви? А справа в тому, що на околиці села добувають красивий облицювальний камінь, який дуже люблять використовувати місцеві архітектори для прикраси фасадів. Він так і називається - камінь Тохні. Можна припустити, що цей камінь добували тут з давніх часів, що і дало назву поселенню.

Сучасна околиця села не виробляє приємного враження, але не впадайте у відчай і доїжджав до старої центральної площі. Запевняю вас, ви не пошкодуєте! Саме тут, де збереглися старі, невеликі будиночки, створюється відчуття якогось Середньовіччя з явним східним нальотом.

Саме тут, де збереглися старі, невеликі будиночки, створюється відчуття якогось Середньовіччя з явним східним нальотом

Церква на мосту

Вже підходячи до площі, ви помітите незвичну Вже підходячи до площі, ви помітите незвичну   архітектурну композицію архітектурну композицію.

Справа в тому, що церква Святих Костянтина і Олени розташована на мосту. Зараз річка пересохла, але судячи по глибині рову, там колись було достатньо води. Цілком можливо, що взимку цей рів теж наповнюється.

Місцеві історики і священнослужителі стверджують, що вперше церква на цьому місці була закладена в 327 році самої царицею Оленою, коли та поверталася з частинками знайдених святинь з Єрусалиму. Прямих доказів цього факту немає, втім, як і немає підтвердження того, що Свята Єлена взагалі зупинялася або терпіла корабля на Кіпрі.

Однак поява відразу декількох монастирів і церков на Кіпрі пов'язують з її ім'ям. Серед них відомий монастир Ставровуні , Де зберігається частка Животворящого хреста, монастир Животворящого хреста в селі Омодос і монастир Костянтина і Олени, що знаходиться неподалік від села Куклия.

Оскільки точні дати заснування монастирів невідомі, відновити або підтвердити історичні події тих часів зараз навряд чи можливо, та й чи треба? Блажен, хто вірує.

21 травня, в день шанування святих Костянтина і Олени, сотні віруючих приїжджають до церкви Тохні з навколишніх міст і сіл. В цей день крім святкового богослужіння на площі перед церквою організовується ярмарок, і всі гості неминуче занурюються в святкову атмосферу.

Поруч з церквою на площі знаходиться і невеликий музей ікон. Більшість з представлених там робіт були написані в XVI-XVII століттях. На особливу увагу заслуговує ікона Сятого Дмитра авторства Феофана Кесареаса і ікона Святого Мамас. У музеї також представлені предмети церковного вжитку.

Якщо з площі піднятися вузькими сходами нагору, то можна помилуватися прекрасним видом на собор і руїни церкви Святого Ствароса, що датуються ΧIV століттям.

Тохні - одна з небагатьох кіпрських сіл, де є діюча мечеть. Вона знаходиться в хорошому стані, правда, без мінарету. І все мусульмани, які живуть в околицях, збираються в ній в п'ятницю ввечері на молитву.

Дозвілля в Тохні

Місцева влада намагаються всілякими способами урізноманітнити туристичний дозвілля.

Тому крім цікавого велосипедного та пішохідного маршрутів, що починаються прямо в селі, любителям активного відпочинку рекомендують спробувати себе в скелелазінні на прямовисній стіні на північній околиці села.

Відразу хочеться зауважити, що поки ця пропозиція актуальна лише для тих, хто володіє відповідними навичками та має своє обладнання, оскільки ніякої інфраструктури для даного виду спорту в тому районі не створено.

Ось так ось легко і просто ми доторкнулися до частинки кіпрської історії та побували в новому місці.

Для тих, хто любить планувати довгі подорожі, можна порадити поєднати поїздку в Тохні з відвідуванням монастиря Ставровуні або сіл Лефкара і Вавацінья .

Gt; // = get_field ( "area_of_the_villages")?
Чим це обумовлено?
Ну і що, запитаєте ви?
Оскільки точні дати заснування монастирів невідомі, відновити або підтвердити історичні події тих часів зараз навряд чи можливо, та й чи треба?

Новости