Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Мальта, мрія завойовника. Рибальські перлини Мальти

Дві перлини Мальти, рибальські села Марсаскала і Марсашлокк, відомі не тільки багатством рибних ресторанів. Більшість туристів приваблюють знамениті мальтійські «окаті» човни рибалок, яких тут сила-кількість. Дві перлини Мальти, рибальські села Марсаскала і Марсашлокк, відомі не тільки багатством рибних ресторанів

Ось і ми вирішили помилуватися незвичайними човниками, ну і заодно, рибки свіжої покуштувати. Пересувалися ми по Мальті на громадському транспорті. Це дуже зручно, квиток коштує 1 євро 20 центів, і це, як ми, на жаль, тільки на середині другого дня з'ясували, квиток на весь день. При вході в автобус показуєш його водієві, і все. А я все не могла зрозуміти, чого це народ використані квитки водієві демонструє. Може, як в Мілані, наприклад, зберігайте квиток до виходу з метро (там мене за це незбереження оштрафували). Словом, після підказки доброго і словооходчегого мальтийца і ми цю немудру систему освоїли.

Автобуси на всі напрямки відправляються на Мальті з Валлетти. Так що, якщо Ви, як ми, квартіруетесь не в столиці, бажано спочатку доїхати до неї. Звучить голосно, але насправді відстані на Мальті смішні, за 60 км ви перетнете весь острів. Так ось. Добравшись до Валлетти, сідаємо на автобус 81 або 86. І через годинку досягаємо спочатку Марсаскалу, а потім, через хвилин 15 і Марсашлокк.

Марсаскала - старовинне рибальське селище, а зараз невелике місто, який знаходиться в південній частині Мальти, на березі мальовничої бухти Сент-Томас. Її назва складається з двох слів - «marsa» і «sqalli» - і перекладається як «Сицилійський порт» (до Сицилії звідси рукою подати - всього 93 км).

Цей район був заселений людиною ще в епоху неоліту. Найяскравіші сторінки історії Марсаскали припадають на епоху правління Мальтійського ордена. Лицарям неодноразово доводилося відбивати тут вторгнення турецького флоту. Зручне дуже місце для висадки ворожого десанту. по цієї причини аж до другої половини минулого століття Марсаскала залишалася маленьким селом. Кому сподобається бути постійним об'єктом нападу.

Її інтенсивний розвиток почалося вже після Другої Світової війни, коли жителі сусідніх розбомблених міст стали переселятися сюди, і Марсаскала перетворилася на повноцінний місто. Ну як повноцінний - цілих 9 тисяч населення, для Мальти велике чісло.Погулять по простягнувся вздовж берегової лінії маленької бухти дуже приємно, що ми і зробили, милуючись мальовничими човниками.

А потім вирушили в Марсашлокк. Марсашлокк - невелике село в південно-східній частині острова, на морському узбережжі між мисами Делімара-Пойнт і Бенхіза-Пойнт.

Ще в давнину це місце використовувалося карфагенянамі, а потім і римлянами як головна гавань Мальти. У Марсашлокк один з найдавніших портів Мальти. Саме тут найчастіше висаджували свої війська чужоземні загарбники. У 1565 році, коли османська Туреччина спробувала захопити острів, у Марсашлокк була стоянка турецького флоту. У 1565 році тут висадилися на берег війська Сулеймана Пишного, в 1798 році - французька армія. У роки Другої світової війни звідси мала розпочатися атака германо-італійських військ.

Основні заняття місцевого населення - рибальство і туристичний бізнес. Головною пам'яток містечка є яскраво оздоблені риболовецькі судна (луццу). Рибалки ведуть свій промисел так само, як робили це їхні батьки, а до цього - діди, виходячи в море на яскраво розфарбованих «окатих» човнах.

Кожен знає, навіщо це потрібно: якщо трапиться густий туман, розфарбована човен сама знайде дорогу до рідної гавань, а сирени і морські чудовиська не стануть нападати на човен.

Між іншим, саме тут проходив американо-радянський Мальтійський саміт. У грудні 1989 року сюди прибули радянські (крейсер «Слава» і теплохід «Максим Горький») і американські (крейсер Belknap) кораблі, на яких прибули для проведення дипломатичної зустрічі Михайло Горбачов і Джордж Буш. Переговори на борту «Максима Горького» проходили під час серйозного шторму, хвилі досягали 7 метрів у висоту.

Марсашлокк найбільша в країні село рибалок, назва якої перекладається як «південно-східний порт». Корінь слова «mars» має фінікійське походження, як і у випадку з французьким містом Марселем. «Xlokk» по-мальтійські - південно-східний вітер, званий по-італійськи сирокко (sirocco). Залив Марсашлокк (Marsaxlokk Bay) - один з найбільших в країні. У його входу знаходиться британський форт Делімара (Fort Delimara), збудований у 1881 році. У числі архітектурних пам'яток міста - храм Богоматері помпейському (Our Lady of Pompei), куди ми не потрапили через пізнього часу.

Човни дійсно чудові, масу вражень отримали. А закріпили успіх в одному з прибережних рибних ресторанчик. Пальчики оближеш!

Новости