Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як відпочити, щоб не втомитися: 10 Лайфхак для здорового відпустки - Wonderzine

ольга Лукинський

Довгоочікуваний літню відпустку для багатьох стає все ближче, а думка про куплені квитки на літак скрашує офісні будні, як ніщо інше. Відпочинок - справа нехитра, і все ж іноді відпустку приносить лише розчарування і додаткове відчуття втоми. Ми зібрали десять порад, які допоможуть підготуватися до канікул і провести їх з максимальною користю для здоров'я - фізичного і психічного.

Можливо, звертатися за медичною допомогою вам не доводилося ні в одній поїздці, але все ж страховкою краще не нехтувати - якщо вона знадобиться, то може заощадити вам пристойні суми. Особливо це відчутно в таких країнах, як США, де рахунок за короткострокове лікування в лікарні легко може досягти декількох десятків тисяч доларів. Порадьтеся з агентом банку, яким користуєтеся: багато пакети послуг, крім карток і рахунків, включають пристойну медичну страховку для поїздок за кордон.

Аптечку, незважаючи на назву, не варто перетворювати на філію аптеки - досить взяти протизапальну або болезаспокійливий засіб, антисептик, засіб для лікування діареї і будь-які препарати, які ви постійно приймаєте. Звичайно, набір буде залежати від того, в яку країну ви їдете; для самих екзотичних місць можуть знадобитися і антибіотики широкого спектру, і таблетки для знезараження води. Має сенс заздалегідь уточнити, які вакцини вам потрібні, і пройти курс вакцинації.

Через те, що термін відпустки обмежений, нам часто хочеться скористатися ним на всю котушку: шкода рано йти з бару, якщо вибратися ввечері вдається тільки на відпочинку. І все ж прийти до танців до ранку можна поступово, а в перший вечір краще не боротися з власним організмом. Спроби почати вести активний спосіб життя з крайнощів (наприклад, вставати о п'ятій ранку і бігати) теж можуть привести до розчарування, особливо якщо ви порушите дані самим собі обіцянки. Краще не доводити до екстриму ні корисні, ні приємні починання, а ще враховувати зміну часового поясу.

В цілому вважається, що зміна графіка після перельоту на захід переноситься легше: прилетівши з Європи в Америку, ви просто раніше захочете спати і раніше прокинетеся. Набагато важче при зворотному зсуві: прилетівши до Японії пізно ввечері, ви може виявити, що тільки що виспалися, або, навпаки, будете відчувати сонливість, коли пора йти гуляти. Справитися з джетлаг і нормалізувати добові цикли допомагає мелатонін (дозування краще уточнити у лікаря). Знову ж на першу добу після перельоту не варто занадто багато планувати - краще присвятити цей час відновлення.

Здавалося б, про шкоду ультрафіолетових променів сказано стільки , Що додати нічого - і все ж багато встигають згоріти в перший день відпустки, забувши взяти на прогулянку сонцезахисний засіб, або в останній день, коли здається, що шкіра вже звикла до сонечка. Нагадаємо, що вибирати найкраще кошти широкого спектра захисту - проти ультрафіолетових променів А і В; на таких кремах, пінках або спреях буде не тільки позначка SPF (краще, щоб цей фактор становив не менше 30), але і PA +++ (значків плюса може бути від одного до чотирьох), значок UVA в кружечку або позначка «broad spectrum», в залежності від країни виробництва .

Сонцезахисний засіб потрібно наносити рясно і оновлювати протягом дня, не забуваючи про такі місця, як потилицю, вуха і проділ у волоссі (якщо ви не носите кепку). Ті, хто користується або незадовго до відпустки користувався активними косметичними засобами, що підвищують чутливість до сонця - кислотами, ретинолом, вітаміном С, - повинні особливу увагу приділяти захисту особи від сонячних променів. Невеликий флакон Санскрін є сенс тримати в кожній сумці.

Невеликий флакон Санскрін є сенс тримати в кожній сумці

Як відомо, кращий відпочинок - це зміна діяльності; професійним спортсменам для відновлення після екстремальних навантажень спокій піде тільки на користь, але для всіх інших активний відпочинок виявиться корисніше. Довгі прогулянки - відмінна кардіонагрузку легкої або помірної інтенсивності, як раз як рекомендує ВООЗ. До того ж це прекрасний спосіб вивчити місцевість, забравшись туди, де не проїде машина, або відчути атмосферу нового міста.

Якщо ви плануєте в поїздці багато ходити пішки, краще не купувати спеціально для відпустки нове взуття - з великою ймовірністю в перший день вона може натерти. І не забувайте заповнювати запаси рідини , Особливо в жаркому кліматі.

Навіть якщо у вас не буде можливості продовжити бігати, грати в теніс або пляжний волейбол після повернення додому, це не означає, що не варто і починати. Мабуть, участь в самих різних видах спорту - це те, що зовсім необов'язково доводити до якогось логічного кінця. Навпаки, можна поставитися до цього як до незабутнього і незвичайного досвіду, який назавжди залишиться з вами (не забудьте наробити смішних фотографій).

Там, де є хвилі, напевно знайдеться школа серфінгу або віндсерфінгу, а в містах, де популярні скейтборд і ролики, - відповідні курси. Та й велосипед, навіть якщо ви знайомі з ним з дитинства, може подарувати нові відчуття, якщо відправитися на ньому на екскурсію.

Відпустка повинен приносити радість, навіть якщо все йде не за планом. Так що не варто картати себе, якщо не встигли відвідати всі намічені місця або перебрали ввечері так, що півдня приходили до тями. При складанні плану краще відразу зробити допуск на спонтанність - у відпустці їй саме місце.

Нові міста і країни пізнаються в тому числі через місцеву кухню; відпустку - не найкращий момент для спроб обмежити себе в задоволеннях або калоріях. Куди краще намагатися урізноманітнити раціон і спробувати найрізноманітніші місцеві страви, не забуваючи про овочах, фруктах і рибі . І вже точно не варто соромитися свого тіла в купальнику; підготовка тіла до пляжу - це захист від сонця, а не спеціальне «схуднення до літа».

Прислухайтеся до свого тіла і дайте йому те, в чому воно потребує; з великою ймовірністю це виявиться сон . Якщо в підлітковий період нам часто здається, що сон - для дітей, а рано лягати занадто нудно, то, подорослішавши, ми починаємо шкодувати про вік, коли часу для сну було хоч відбавляй. І якщо щоденну завантаженість зменшити буває складно, то двотижневу відпустку - прекрасна можливість, щоб практикувати денний сон, раніше лягати ввечері або просто довго валятися вранці, починаючи день з кави в ліжку.

До способам розслаблення можна віднести і медитацію , Йогу або розтяжку, а ще - будь-які дії, коли ви не згадуєте про роботу і не перевіряєте смартфон через кожні кілька хвилин. Концерт, особливо на відкритому повітрі, теж класна можливість закрити очі і максимально розслабитися.

Звичайно, варто повідомити близьких, що ви долетіли до місця призначення - але весь інший час перебувати в інтернеті абсолютно необов'язково. Відмова від роумінгу і можливість вийти в Мережу тільки в готелі, можливо, не дуже зручні, але зате допомагають розвантажити психіку і перестати обтикатися в телефон на вулиці. Зрештою, якщо роумінг необхідний, можна спробувати час від часу включати авіарежім або взагалі залишати телефон у готелі (хоча відсутність зв'язку в відповідальний момент може підвести, так що будьте обережні).

Онлайн-карти і сервіси з підказками ресторанів і визначних пам'яток зробили подорожі набагато простіше, але чи стали вони від цього цікавіше? Можливо, щоб по-справжньому зануритися в місцеве життя, варто загубитися в провулках (тільки на всякий випадок візьміть з собою візитку з адресою готелю і гроші на таксі) і перекусити там, куди вас приверне вивіска чи чергу, а не там, де рекомендовано онлайн -путеводітелем.

Продумуєте гардероб, але в підсумку носите тільки половину з того, що взяли з собою, і все одно купуєте нові речі в поїздці? Спробуйте скоротити кількість речей у валізі хоча б в два рази і взагалі не беріть те, що не використовуєте, в надії почати це робити у відпустці. В принципі, все більш жорсткі обмеження авіакомпаній щодо ручної поклажі і багажу тільки сприяють тому, щоб не возити з собою зайвого.

Швидше за все, якщо ви не плануєте йти в оперу або на офіційний захід з дрес-кодом, вам не знадобляться туфлі на підборах - і, відмовившись від них, ви звільните пристойну частину валізи. Ще подорож - це можливість нарешті витратити пробники кремів і засобів макіяжу або викинути порожні флакони, якщо спочатку в них залишалося небагато. Заодно звільниться місце для покупок.

До романтичних пригод, якщо вони не виключені, варто підготуватися заздалегідь. Нагадуємо, що найефективніші методи контрацепції - гормональні , А від передаються статевим шляхом інфекцій захищає тільки бар'єрний метод, тобто презервативи . Не погоджуйтеся на незахищений секс і не сподівайтеся, що про захист подбає випадковий партнер - просто купите презервативи і носіть їх з собою.

подбати про інтимної гігієни варто і тим, хто не планує нових знайомств: жаркий клімат здатний викликати загострення молочниці, а готельний гель для душу невідомої марки - подразнення слизової. Чому варто виділити місце у валізі - так це вашому засобу для інтимної гігієни і парі трусів на кожен день, щоб у відпустці не доводилося прати.

фотографії: bergamont - stock.dobe.com, Walter Cicchetti - stock.adobe.com, bennian_1 - stock.dobe.com, Evlira - stock.dobe.com

Онлайн-карти і сервіси з підказками ресторанів і визначних пам'яток зробили подорожі набагато простіше, але чи стали вони від цього цікавіше?
Продумуєте гардероб, але в підсумку носите тільки половину з того, що взяли з собою, і все одно купуєте нові речі в поїздці?

Новости