Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Енциклопедія правил чайових по країнах від А до Я

З чайовими в подорож необхідно бути дуже обережними, адже в одному місці грошовий подарунок за якісний сервіс приймається з подякою, в іншому розцінюється як образа.

У більшості держав офіціанти, таксисти, покоївки в готелі, носильники раді чайових, але є і такі країни, де залишати гроші «на чай» не прийнято.

В Японії, наприклад, якщо ви залишите пару монет на столі, офіціант може кинутися вам навздогін, щоб повернути забуту вами здачу.

З іншого боку в Нью-Йорку , Якщо ви залишите менше 15%, то в наступний раз вам скажуть, що місць немає.

Так де ж, ка, кому і скільки потрібно давати чайових, подорожуючи по світу?

Експерти Служби континентів рекомендують використовувати традиційне правило для чайових в номері готелю в будь-якому місті або курорту: якщо ви хочете віддячити покоївок, не віддавайте гроші їм в руки, тим більше що найчастіше кімната забирається, коли туристів в ній немає. Залишайте гроші на ліжка. Чайові на столику або на тумбочці можуть бути сприйняті як ваші особисті гроші і як перевірка чесності персоналу.

Чайові в Австрії:

У ресторанах і таксі сума чайових «трінкгельд» становить від 5 до 10% від загальної вартості замовлення. У готелях носіям залишають 1 євро за кожен чемодан, а покоївкам від 1 до 2 євро в день, краще залишити їх перед від'їздом.

Чайові в Аргентині:

Чайові прийнято давати в розмірі 5-10% від рахунку за обслуговування, в дорогих закладах часто ці відсотки вже включені в рахунок. Таксистам можна округляти рахунок в більшу сторону.

Чайові в Бельгії:

Чайові зазвичай включені в рахунок в ресторанах. У таксі, перукарень і носіям прийнято залишати 2-3 євро.

Чайові на Багамах:
Чайові обов'язкові практично скрізь. Залежно від готелю чайові покоївки складають 1-2 багамських долара в день і чайові носію - 1-2 багамських долара в день приїзду та день від'їзду. Загальноприйняті чайові в ресторанах складають 10-15% від суми замовлення. Багато готелів і ресторани автоматичні нараховують націнку за послугу 15% в якості винагороди.

Чайові в Бразилії:
У дорогих ресторанах і барах - 10% від рахунку, якщо в нього не входить плата за обслуговування, в дешевих закусочних - 1-2 реала. В кафе і на пляжі чайові не прийняті. Носіям в готелі або аеропорту можна дати 1 реал, таксисту округлюють рахунок в більшу сторону.

Чайові в Угорщині:
В угорських ресторанах в ціни меню не включається обслуговування, тому, як правило, на чай дають 10-20% від кінцевої суми. Те ж відноситься до перукарень, косметичних салонів, таксі й інших видів послуг. У готелях - загальноприйняті правила.

Чайові в Великобританії:

У ресторані розмір чайових становить 10-15%. Якщо плата за обслуговування включена в рахунок, то розмір чайових може бути зменшений. У пабі біля барної стійки чайові не залишають, можна пригостити бармена напоєм в якості подяки за обслуговування. Носіям і в таксі - 1 фунт.

чайові в В'єтнамі :
Чайові вітаються, але не обов'язкові, і складають 3-5% від рахунку в ресторані або вартості проїзду в таксі.

Чайові в Німеччині:
«Трінкгельд», як і в Австрії, становить від 5 до 10% від загальної вартості замовлення в закладах громадського харчування і таксі. В готелі носій буде радий 1 євро за сумку або валізу, а покоївки - 1-2 євро в день за прибирання номера, залишені після закінчення відпочинку в готелі.

Чайові в Греції:
У ресторанах - 10% від замовлення, в тавернах - не більше 1 євро, гроші прийнято залишати на столі. В готелі покоївкам платять невеликі чайові в день виїзду - близько 1-2 євро. Носію в готелі дають 0,5 євро за місце. Таксистам чайові залишати не прийнято, але на Великдень і Різдво від всіх клієнтів чекають по 1 євро додатково.

чайові на Гаїті :
Оплата послуг в розмірі 5-10% додається до більшості рахунків в висококласних готелях і ресторанах, тому чайові не обов'язкові. Однак в більшості закладів середнього рівня чайові не включають в рахунку, тому можна залишити в ресторанах 10%, в барах і вуличних ресторанчиках можна обмежитися 5%. Портьє і носіям в аеропорту також прийнято давати чайові в розмірі 1-5 гурдов. При парковці автомобіля в межах міста вам можуть запропонувати доглянути за ним під час вашої відсутності. Бажано прийняти цю послугу, обов'язково запитавши ім'я «сторожа», і сплативши 5 гурдов після повернення - інакше великий шанс, що автомобіль буде спеціально пошкоджений або викрадений.

чайові в Домініканської республіці:
У вартість обслуговування в готелях частково включені чайові. У ресторанах прийнято залишати чайові в розмірі 10% від вартості замовлення. Покоївки або носій будуть вдячні за 1-2 долари.

Чайові в Єгипті:
В ресторанах Єгипту, втім, як і в інших північно-африканських країнах, прийнято залишати офіціантові на чай від 10 до 15% від суми замовлення. У таксі сума округляється в більшу сторону в межах 1 долара або 1 євро. Покоївкам, носіям можна залишити чайові в розмірі 1 євро. Взагалі, «бакшиш» в туристичних зонах вимагають за будь-яку, навіть нав'язується послугу, на кожному розі. Якщо хочете подякувати, 1-2 місцевих фунта буде досить.

Чайові в Ізраїлі:

У готелях і таксі чайові зазвичай включені в рахунок. 10% від суми замовлення в ресторані стануть цілком доречною вдячністю. Гід і водій екскурсійного автобуса не відмовляться від 2-4 доларів, також, як і носії і покоївки в готелях від 1-2 або 5-10 шекелів.

Чайові в Ірландії:
Чайові в ресторанах в Ірландії - 5 - 10%. Як і у Великобританії в пабах чайові не залишають. Носія, таксі, покоївку можна віддячити, якщо хочете.

Чайові в Індії:
Залишати чайові треба тільки в дорогих закладах. У готелях і ресторанах плата за послуги в розмірі 10% часто включена в рахунок. У місцях поскромніше ви можете залишити кілька рупій. Швейцарам - 5-10 рупій. В Індії поширений бакшиш - попередня плата за послуги. Наприклад, за бакшиш в готелі знайдуть потрібний вам лист, дадуть необхідну інформацію і т. Д.

Чайові в Індонезії:
«Офіційної» системи чайових в Індонезії немає, але чайові все-таки краще давати в розмірі 5-10% від вартості послуги. Наприклад, носієві дають 500 - 1000 рупій за кожне місце багажу (близько 10 центів), водієві - 3 000 рупій (близько 40 центів), гіда - 4000 - 5000 рупій (близько 70 центів).

Чайові в Італії:

Чайові вже включені в рахунки за проживання в готелі та найчастіше у вартість проїзду на таксі. У ресторанах до вартості замовлення буде включено збір, так званий coperto за прилади й хліб. У кав'ярнях завжди є тарілочки або скарбнички, куди вдячний відвідувач може опустити пару монеток, а може і більше. Покоївки в готелі прийнято залишати 5 євро в тиждень. У таксі сума рахунку округляється.

Чайові в Іспанії:
У ресторанах залишаються загальноприйняті 10-15%. Занадто малі чайові, що не перевищують 2-5 центів, вважаються невіглаством. У таксі рахунок округляється.
Чайові в Канаді:
Більшість персоналу сподівається отримати 10-20% в залежності від якості обслуговування і від того, в якій частині країни ви перебуваєте. В англомовних - 15-20%, у франкомовній - 10-15%. По відношенню до носіям і покоївкам діють загальноприйняті правила - 1-2 канадських долара за валізу або день прибирання номера.

Чайові в Китаї:
Чайові тут заборонені, але носії, таксисти, покоївки і бармени в великих містах, в дорогих готелях і на курортах, чекають заохочення за гарне обслуговування. 1-2 долари будуть прийняті з вдячністю. У дорогих ресторанах, якщо плата за сервіс не включена, доречними будуть 5% від рахунку. Але, будьте готові, що в деяких випадках чайові вам спробують повернути.

Чайові на Кубі:
Якщо вам сподобалося обслуговування, чайові в розмірі 10-15% будуть доречними і прийняті з вдячністю. За прибирання номера - 1 долар в день, носієві - 1-2 долара. Взагалі, чайових на Кубі чекають всі. Навіть бармен в готелі з системою «все включено» запам'ятає, якщо ви періодично будете класти на стійку дрібниця, а ваші коктейлі після цього стануть особливо смачними.

Чайові в Малайзії:
У туристичних центрах і великих містах прийнято залишати за хороше обслуговування 10%. Занадто дрібні чайові можуть образити. Прийнято давати чайові носіям в аеропорту і в готелі. У таксі чайові вже включені в поїздку.

Чайові на Мальдівах:
Офіційною системи чайових немає, але 10% від суми рахунку в ресторані будуть сприйняті правильно. Обслуговуючий персонал в готелі буде радий 1-2 доларам в день, місцевий абориген, який керував човном на риболовлі чи екскурсії, по її закінченні - 2-3 доларам.

Чайові на Мальті:
У ресторані, якщо офіціант не попередив про те, що обслуговування включено в рахунок, можна залишити від 5 до 15% в залежності від того, наскільки ви залишилися задоволені сервісом. У Таксі буде доречно винагороду водієві в розмірі 10% від суми за поїздку. Носіям буде досить 1 євро, покоївкам - аналогічно.

чайові в Марокко :
Прийнято давати невеликі чайові, але часто. У ресторанах і готелях, навіть якщо чайові включені в рахунок, прийнято доплачувати 10% від вартості рахунку. Чайові дають особисто в руки саме тому, хто вас обслужив, за винятком покоївок.

Чайові в Мексиці:
У курортних зонах і великих містах прийняті загальноприйняті правила чайових в розмірі 10% від суми послуги і 1-2 долари співробітникам готелів. У провінції навіть поліцейський, підказав вам дорогу, буде радий знаку уваги, причому не обов'язково грошей, але і сигарети або банку прохолодного напою.

Чайові в Норвегії:
Давати і брати чайові тут не прийнято, винятком може бути тільки таксі, і тільки з ініціативи клієнта.

Чайові в Новій Каледонії:
Чайові в більшості місцевих закладів не прийняті. За місцевою традицією, як і на Фіджі , Подарунок, а таким вважаються і чайові, обов'язково повинен бути відшкодований якимсь рівноцінним презентом або жестом. Однак в ресторанах європейського типу чайові цілком доречні. Торгуватися не прийнято, і навіть спроби такої робити не слід - за місцевими звичаями це вважається проявом відкритої неповаги.

чайові в ОАЕ :
Якщо в рахунок не включена оплата за сервіс, чайові від 5 до 15% будуть сприйняті нормально. Службовцям готелів і носіям слід давати 1-2 долари за їхні послуги, разові, або в день.

чайові в Перу :
Найчастіше плата за обслуговування в готелях, ресторанах, перукарнях включена в рахунок. Додаткова винагорода в розмірі 5-10% буде прийнято з вдячністю. Носії і покоївки задовольняться місцевою валютою в розмірі 2-5 солей, таксисти - 1-2 доларам, а гіди і водії туристичних автобусів - 2-4 доларам США .

Чайові в Португалії:
В країні немає загального очікування чайових, вони не стали традицією, однак 10% в ресторані або таксі до загальної суми будуть до речі. Дрібниця можна залишити навіть в гардеробі, при перевірці квитків, носієві. Покоївка в готелі не образиться, не побачивши чайових, але буде рада 1 євро в день.

чайові в Сінгапурі :
Чайові тут не прийняті. Відповідно до законів Сінгапуру брати чайові не дозволяється нікому, за винятком носіїв в готелях.

Чайові в США:

Чайові - «тип» складають 15-20% від суми рахунку в ресторані. Вони можуть входити окремим рядком в рахунок, якщо вас обслуговують в піцерії. Житель отримує 1-2 долари за місце багажу, покоївка 1-2 долари на добу. У таксі прийнято додавати 15%.

Чайові в Туреччині:
У ресторанах і кафе 10% бакшишу - звичайна справа, неввічливим вважається чайові не залишити. У деяких ресторанах чайові вже включені в рахунок. У турецьких лазнях (хамам) традиційно прийнято залишати до 25% чайових. У таксі рахунок округляється.

чайові в Тунісі :
Чайові в ресторані - 5-10% від рахунку. В готелі носієві, покоївки - 1 динар в день або за разову допомогу. Таксисти не звикли до чайових, але будуть раді округлення рахунку до 1 динара. Обслуговуючий персонал в туристичних зонах і готелях іноді навіть після чайових не покращує пропонований сервіс.

чайові в Таїланді :
Західні традиції знайшли тут своє відображення в сферах обслуговування. У ресторані прийнято залишати 10%. Чайові менше 10 бат (місцевих монет) вважаються образою. Прийнято давати чайові носіям в аеропорту і в готелі. У таксі чайові вже включені в поїздку. В Бангкоку можуть округлити вартість поїздки в таксі в більшу сторону до 5 бат.

Чайові в Уругваї:
Чайові в дорогих ресторанах і барах складають до 5-10% від рахунку (хоча часто в нього вже входить плата за обслуговування), в дешевих закусочних - 1-2 песо, в кафе і на пляжі чайові давати не прийнято. Носію в готелі або аеропорту слід заплатити 5-10 песо. У таксі округлюють рахунок в більшу сторону, причому при використанні автомобілів різних марок сума може варіюватися, а за включення кондиціонера стягується окрема плата.

Чайові у Франції:
У ресторанах, але не в барах закон дозволяє включати обслуговування в рахунок. Чайові необов'язкові, хоча ваш рахунок також округлять за традицією. В кафе чи ресторані розмір чайових варіюється від 10 до 15% від суми замовлення. Le pourboire, як кажуть самі французи, залишаються на столі. У готелях Франції чайові необов'язкові, в таксі сума округляється в більшу сторону, іноді до 10% від суми за всю поїздку.

Чайові в Фінляндії:
Чайові незвичні для фінів, але таксисти і бармени не будуть проти, персонал готелів може прийняти чайові тільки у вигляді подяки за будь-які екстра клопоти або від довго живуть постояльців.

Чайові на Фіджі:
Чайові тут не прийняті. Як правило, їх дають тільки за спеціальні послуги. Якщо ви дасте чайові, місцеві вважатимуть себе в боргу і постараються відповісти подарунком. При цьому бідним це зробити важко, тому не напружуйте аборигенів чайовими.

Чайові на Філіппінах:
Плата за послуги, як правило, становить 10% від рахунку, але офіціанти будуть чекати від вас додатково невелику винагороду. У готелях і таксі також прийняті невеликі чайові.

чайові в Чилі :
Чайові складають 10% від рахунку, часто вони вже включені в загальну суму. Водії таксі не вимагають чайових, але бажано для зручності округляти плату за проїзд в більшу сторону.

Чайові в Чехії:
Загальноприйнятих чайових в країні немає, але від 5-10% від суми або здачі, залишеної на столі, навряд чи відмовляться в ресторані та барі. Якщо вас не спробували обрахувати в таксі, залиште водієві 5% в якості винагороди. У Празі, яка звикла до туристів, можуть очікувати від них, але не від місцевих жителів, 10-15% як чайові.

Чайові в Швеції:
Швеція - одна з небагатьох країн світу, де чайові не потрібні і від них навіть можуть демонстративно відмовитися. Ціни готелів включають оплату послуг. Обслуговування в ресторанах включено в рахунок. Однак пізно ввечері оплата послуг вище. Водії таксі не повинні брати чайові, але будуть раді округлення суми за ініціативою пасажира.

Чайові в Японії:
Залишати чайові не прийнято, платити треба точно по чеку. Додаткова винагорода в провінції не візьме ні покоївка, ні таксист - це просто не входить в місцеву традицію. У популярних туристичних центрах можна залишити покоївки в готелі невелику суму в розмірі 1 долара, також - передати гідові після екскурсії 1 долар. В Японії при цьому все ж більше зрадіють невеликому презенту на суму 1-2 долари.

З чайовими в подорож необхідно бути дуже обережними, адже в одному місці грошовий подарунок за якісний сервіс приймається з подякою, в іншому розцінюється як образа Версія для друку

Так де ж, ка, кому і скільки потрібно давати чайових, подорожуючи по світу?

Новости