Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Поверніть добові! Спроститься процедура отримання відрядних виплат?

  1. ПО ЗАКОНУ
  2. КРИТИКА
  3. ВИПЛАТИ

Розмір добових для відряджень по Білорусі відносно невеликий. © /

Частина працівників, які за службовим обов'язком часто бувають у відрядженнях, критикують владу за розмір виплат і безліч бюрократичних витрат. Про те, скільки добових покладається працівникові при відрядженні за Білорусі або за кордон, а також яких змін можна чекати в процедурі їх виплати, - у матеріалі «АіФ».

ПО ЗАКОНУ

Згідно ст. 91 Трудового кодексу службовим відрядженням визнається поїздка працівника за розпорядженням наймача на певний термін в іншу місцевість для виконання службового завдання поза місцем його постійної роботи.

Допускається напрямок в службове відрядження на період до 30 календарних днів. Якщо наймачем запланована більш тривала поїздка, то на неї необхідна згода працівника.

За діючими правилами проїзд до місця відрядження і місця для відпочинку оплачує підприємство після подання офіційних документів, що підтверджують вартість квитка і бронювання готелю. На покриття інших витрат в поїздці також передбачена виплата добових.

КРИТИКА

На засіданні Ради з розвитку підприємництва існуючим порядком виплат на відрядження обурився перший віце - прем'єр Білорусі Олександр ТУРЧИН, який дав Мінфіну доручення кардинально спростити алгоритм виплати добових.

- Я з подивом дізнався, що у відрядженнях у нас залишилося все як було. Ось я недавно був у відрядженні в Москві. За звичкою дістав використаний посадковий талон, порвав на дві частини і хотів викинути в смітник. Добре, що помічник встиг його перехопити: «Як же вам оплатять квиток на літак?» Послухайте, але ж оплата пройшла по «безналу», є штамп в паспорті і так далі. Ті ж добові. Сніданок - мінус 30% на відрядження, обід - мінус 70%. Якісь дивні підходи невідомо для яких цілей передбачені.


А скільки збуджується кримінальних справ з цього приводу! Наприклад, водієві дали відрядження, він поїхав, ночував у кабіні машини, а в готелі взяв «цетлік» про те, що там переночував. Провели по бухгалтерії. Потім приходять правоохоронні органи, порушується кримінальна справа, мовляв, шахрайство. Навіщо це робиться? Віддайте ви йому ці $ 100, нехай де хоче, там і спить. Скільки наслідків несуть ці дивні норми, просто диву даєшся.

Перший віце-прем'єр пообіцяв докласти максимум зусиль, щоб в частині відрядних «все було просто і зрозуміло».

ВИПЛАТИ

Розмір добових для відряджень по Білорусі відносно невеликий. В останній раз вони були незначно збільшені в 2016 році. Так, за проживання поза місцем проживання (перебування) при багатоденних відрядженнях виплата становить 7 руб. на добу, а при одноденних відрядженнях і відрядженнях в іншу місцевість, що знаходиться на незначній відстані, - 3,5 руб. Якщо працівник не надасть справжніх документів про витрати по зніманню житла, вартість проживання буде відшкодовуватися виходячи з розміру 2,5 руб. на добу.

Рішення про збільшення добових беруть представники Міністерства фінансів. Зазвичай вони розраховуються виходячи з можливостей бюджету держави, а також на підставі оцінок фахівців в області фінансів.

Набагато солідніше розміри добових і норми витрат по зніманню житла при відправленні в закордонне відрядження. Найбільші виплати передбачені тим, хто їде в деякі африканські країни, наприклад, в Сенегал, Нігерію, Анголу, а також до Венесуели, Гонконг, Ірак, Екваторіальної Гвінеї.

Наприклад, добові для відряджень до Росії для тих, хто не працює в зарубіжних установах, складають $ 30, оплата оренди житла - до $ 140 в Москві і Санкт-Петербурзі, до $ 120 - в іншій частині країни. Добові для поїздки в Україну рівні $ 40, оплата оренди житла в Києві - до $ 120, в Одесі та Львові - до $ 110, в іншій частині країни - до $ 90.

Добові для відрядження до Литви для тих, хто не працює в зарубіжних установах, складають до 30 євро, гранична норма витрат по зніманню житла в Вільнюсі дорівнює 140 євро, в Каунасі і Клайпеді - 90 євро. Для інших населених пунктів країни ця норма становить до 70 євро. У Латвії добові становлять 26 євро, оренда житла в Ризі або Вентспілсі - до 110 євро, в інших містах - до 70 євро. Добові в Польщі становлять 50 євро, на знімання житла в цій країні виділяють до 150 євро.

Добре, що помічник встиг його перехопити: «Як же вам оплатять квиток на літак?
Навіщо це робиться?

Новости