Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Ось чому вам не варто кататися на слонах в Таїланді

Про це повідомили, як про трагічну випадковість. Відпустка мрії в Таїланді перетворився в кошмар, коли слон, на якому Гарет Кроу, турист з Шотландії, катався в понеділок, буцнув і затоптав його на смерть.

Слон прийшов в лють і скинув 36-річного Кроу разом з його 16-річною пасербицею Ейлід Хьюгес після того, як дресирувальник зупинив слона, щоб сфотографувати пару. Дресирувальника, або «погонича слонів», бивень не торкнулася, і Ейлід серйозно не постраждала.

І хоча тайська влада швидко назвали це нещасним випадком, інцидент пролив світло на систематичне жорстоке поводження з тваринами, яке є невід'ємною частиною недостатньо відрегульованим туристичної галузі.

У перших повідомленнях йдеться, що останнім часом 13-річний слон подавав ознаки підігрітою тестостероном агресії, що було пов'язано з наступаючим у слона циклом спарювання. Але офіційні особи острова Самуї, де стався нещасний випадок, це заперечують.

«Ми думаємо, що спека розлютила слона, і що він не звик до свого погоничу», - розповів глава округу Самуї Паібун Омарк Агентству Франс-Прес .

Але експерти, що працюють зі слонами в Таїланді і в інших регіонах Південно-Східної Азії, сумніваються, що причина надмірно агресивної поведінки знаходиться в погонича, який, як правило, намазується відмітним секретом temporin по всій голові.

За словами Едвіна Віка, засновника неурядової організації «Фонд« Друзі дикої природи Таїланду »», яка рятує слонів, з якими жорстоко поводяться, в таких смертельних випадках практично завжди беруть участь слони, яких змушують працювати, коли вони не в здоровому стані.

Про це повідомили, як про трагічну випадковість

Зазвичай, погано навчені дресирувальники, які працюють зі слонами, використовують гачки, ножі і нігті, щоб контролювати тварин. фото EarsAsia

«Я б не хотів називати це« нещасним випадком », тому що це не нещасний випадок, таке завжди відбувається з самцем слона на спеці. Коли вони на спеці, вони виходять з себе », - розповів Едвін VICE News. «Самець слона в циклі спарювання схожий на людину на метамфетамін, він себе не контролює».

Едвін говорить, що жорстока навантаження, з під якої працюють слони, і вимоги, які пред'являються до дрессировщикам, в тому числі, щоб вони працювали без вихідних, означають те, що самці слона не підходять для такої роботи.

«Не працювати - це не варіант, навіть якщо слон захворів або дресирувальник захворів», - каже Едвін. «На цих людей чиниться сильний фінансовий тиск».

Тиск пов'язано з тим, що слони можуть коштувати до 50 000 доларів, і дресирувальники, у яких є свої слони, часто купують їх в неформальний кредит, відсотки за яким, за словами Едвіна, можуть бути астрономічними.

Багатьма слонами володіють багаті сім'ї, які самі мало спілкуються з тваринами, і все що їм цікаво, це отримання максимально можливого прибутку. За підрахунками Віка, приблизно половиною з 3000 тайських працюють слонів володіють менше двох десятків сімей, і цей факт демонструє, що саме заважає провести змістовну реформу галузі.

В обох випадках, власник повинен платити щотижневий або щомісячний внесок за парки для слонів, де працюють тварини, через що дрессировщикам складно брати вихідні.

«Дрессировщики працюють довгі години без вихідних. Багато змушені змушувати працювати своїх слонів, щоб заробляти достатньо грошей на їх прожиток і свої сім'ї », - розповідає Луїза Родгерсон, засновник неприбутковою організаціїї« EarsAsia », що займається охороною слонів і розташована в Гонконзі. «Нове покоління дресирувальників - це підлітки і молоді чоловіки, які не проходили багаторічна навчання на дресирувальника, як це було у минулих поколінь», - розповідає вона VICE News.

Родгерсон каже, що фінансовий тиск на дресирувальників змушує їх піддавати слонів нечуваним страждань, починаючи з шестимісячного віку, щоб якомога швидше ламати їх дух і змусити підкорятися. Процес носить церемоніальне назва «Phajaan», це трохи довше, ніж дні або навіть тижні постійних тортур з гачками, ножами і кігтями. «Наприклад, чим швидше слон навчиться малювати, робити трюки, кататися на велосипеді або грати в баскетбол, тим швидше дресирувальники отримають роботу в парку, щоб заробляти гроші», - розповідає вона.

«Наприклад, чим швидше слон навчиться малювати, робити трюки, кататися на велосипеді або грати в баскетбол, тим швидше дресирувальники отримають роботу в парку, щоб заробляти гроші», - розповідає вона

Починаючи з шести місяців, слонів піддають нестерпного болю, щоб змусити їх підкорятися. Фото «EarsAsia

»

Фінансовий тиск означає, що навіть якщо слон став частиною випадку зі смертельним наслідком, навряд чи він перестане працювати, а Ассошіейтед Прес повідомляє, що слону, відповідального за смерть Кроу, дали 15 днів відпочинку, а потім він знову повернувся на роботу.

Едвін розповідає, що це не стало сюрпризом, враховуючи, що слон, убив британського туриста Андреа Тайлора в квітні 2000 року, до сих пір працює в туристичній галузі.

У той же час, за словами Едвіна, дресирувальник, який був залучений в подія в понеділок, є недосвідченим бірманські мігрантом, і це типово для даної галузі, сильно залежить від видаткової робочої сили мігрантів.

«Життя бірманців в Таїланді нічого не варто, тому якщо вбивають бірманців, це не проблема. Це практично дорівнює смерті тварини », - каже Едвін. «Існує безліч робіт, які багато тайці просто більше не хочуть робити, але бірманці зроблять все, щоб заробити трохи грошей і відправити їх своїм сім'ям».

За словами активіста із захисту прав мігрантів Енді Холла, який працює в Таїланді і М'янмі більше десяти років, бірманські мігранти страждають від жорстокого поводження і часто отримують серйозні травми від роботи зі слонами.

«Я бачив багато побитих і понівечених слонами тел бірманських мігрантів», - розповідає Хол VICE News. «Перший мертвий мігрант, якого мені довелося бачити в морзі лікарні Чіангмай, отримав жахливі каліцтва: слон його розірвав».
Проте, за підрахунками, на частку туризму припадає 22 відсотки 390-мільярдної економіки Таїланду, а їзда на слонах і шоу з ними до сих пір користуються великим попитом серед майже 25 мільйонів туристів, які приїжджають сюди щороку, і не схоже, що що-небудь змінитися незабаром.

Слоненят забирають у матерів, щоб змусити працювати в стресовому і жвавому оточенні якомога швидше. Фото «Ears Asia»

Привабливість доходів від туризму незважаючи на жорстоке поводження з тваринами, може бути проілюстрована на прикладі роботи так званого тайського Храму Тигрів, з яким пов'язані давні звинувачення в торгівлі тваринами, надані в опублікованому минулого місяця звіті неурядової організації Conservation & Environmental Education 4 Life ( «Cee 4life»).

Грунтуючись на результатах розслідувань, в звіті стверджується, що монахи і волонтери (серед яких багато іноземців) були замішані в прискореному розведенні тварин, з яких пропало понад 100 ведмежат і тигрів за десять років.

За даними засновника «Cee 4life» Сибелла Фокскрофт, зібрані докази та записи про народження дають підставу вважати, що в храмі має бути, як мінімум, 281 тигр, але на момент, коли був опублікований звіт, їх було всього 147. Виявилося, що багатьох продали в такі країни, як Лаос.

Також виявилося, що тигри постійно були на наркотики: у того, який використовувався для фотографій з туристами, знайшли ветеринарний транквілізатор кетамін, а у інших в їжу підливали масло гашишу.

У відповідь на звіт, влада почала забирати тигрів, але храм заробляє на туристах, як мінімум, 3 мільйони доларів, і це в плюс до величезних неврахованих пожертвам від близьких спонсорів, тому Фокскрофт каже, що навряд чи храм закриють.

«Вони вже намагаються викрутитися», - говорить вона. «Це місце відсунула свої щупальці дуже високо і повсюдно».

Проте, не дивлячись на уявну роль багатих акціонерів вічної експлуатації тварин в туристичній галузі, все активісти, з якими розмовляли VICE News, погодилися, що вина за цю діяльність лежить на туристах.

«Деякі з них, схоже, не думають: Як цей величезний хижак дозволяє мені з ним обійматися?» - каже Фокскрофт. «Це просто відсутність освіти, і до тих пір, поки люди не прокинуться і не зрозуміють, яку жорстокість вони підтримують, вона не припиниться».

«Деякі з них, схоже, не думають: Як цей величезний хижак дозволяє мені з ним обійматися?

Новости