Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Види туризму в Криму. Описано, форми і види туризму Криму

  1. Види туризму в Криму У Криму розвивається безліч напрямків в туризмі, кожен з яких по своєму цікавий...
  2. Маршрути: гори - море
  3. Легендарна Трідцятка, маршрут

Види туризму в Криму

У Криму розвивається безліч напрямків в туризмі, кожен з яких по своєму цікавий і привабливий, що дозволяє залучити безліч туристів, при цьому догоджаючи абсолютно різним бажанням.

· Пішохідний туризм

· Велосипедний туризм

· Спелеотуризм

· Спортивні походи, скелелазіння

· Зимовий відпочинок в горах

· Автотуризм

· Водний туризм

· Підводний туризм (дайвінг)

· Повітряний туризм

· Конгресовий туризм

· Мисливський і рибальський туризм

· Релігійний туризм

· Історико-археологічний туризм

· Історико-архітектурний туризм

· Військово-історичний туризм

· Етнографічний і сільський туризм

· Винний туризм

· Спортивний туризм

пішохідний туризм

Кримський пішохідний туризм розвивається з кінця 19 століття. В радянські часи по гірському Криму було прокладено кілька планових маршрутів, що замикаються на гірські і приморські турбази, діяло близько трьох десятків сезонних турстоянок.

В даний час організаторами більшості пішохідних подорожей по Криму виступають московські, пітерські, кримські та інші турфірми.

Хто відпочиває в оздоровниці на узбережжі, завжди мають можливість здійснити пішохідні прогулянки. Для цих цілей існують спеціально обладнані стежки (Царська, Боткінська, Штангеєвська, Календская, Курчатова, Раєвського та ін.).

Південно-західний Крим

Гірський південно-західний Крим цікавий історичними та археологічними пам'ятками - це ханський палац у Бахчисараї, "печерні міста" і монастирі, руїни середньовічних фортець, стоянки первісної людини і багато іншого. Цікаві маршрути по своїй території пропонує Кримський природний заповідник. Стежки прокладені по самих мальовничих місцях найбільш цікавих об'єктів заповідника.

Південно-східний Крим

Гірський південно-східний Крим, на відміну від південно-західного, цікавий природними пам'ятками - водоспадами, печерами, гірськими вершинами. Рекомендується західне узбережжя Криму від Піщаного до Любимівки, бухту Ласпі, околиці селища Малий Маяк, долину р. Сотера - на схід від Алушти, а також селища Сонячногірське, Малоріченське, Рибаче, Привітне, Морське, Веселе, Сонячна Долина, Коктебель.

Велосипедний туризм

Рівнинний і передгірний Крим, Тарханкутський і Керченський півострова дуже зручні для велосипедистів, особливо початківців, через пологого рельєфу, незавантажених автодоріг, наявності зручних місць для стоянок на узбережжі.

Гірський Крим, південний і південно-східне узбережжя в цьому плані трохи складніше. Тут більш пересічений рельєф. Сюди їдуть більш підготовлені велосипедисти. У дев'яності роки Крим стали освоювати любителі маунтін-байка - гірського велосипеда. Проводяться в Криму і чемпіонати по маунтін-байку. Важливу роль при цьому відіграє наявність поруч з горами чорноморського узбережжя, де завжди є можливість розслабитися і відпочити від велосипедних праць.

спелеотуризм

Спелеотуризм - тобто огляд і обстеження печер, має давні традиції в Криму - ще з часів Кримського гірського клубу початку двадцятого століття. І зараз його популярність постійно зростає.

Величезна кількість печер (понад 800) і інших карстових порожнин на порівняно невеликій території, їх різноманітність, зручність під'їздів і підходів до них робить гірський Крим дуже популярним в цій області. Зазвичай виділяють чотири спелеологических району в гірському Криму:

Карабі-яйла

плато Чатир-Даг

Ай-Петринська яйла і Центральне карстове плато

Долгоруковская яйла

У кожному з цих районів є чудові зразки кримських печер.

Карстові печери прийнято ділити на три групи: спортивні, загальнодоступні і обладнані.

Чи не обладнані печери

Вимагають для дослідження не тільки спеціального спорядження, а й глибоких знань, особливих навичок і умінь, оскільки мають складну конфігурацію і безліч природних перешкод. Таких печер в Криму більшість.

Довгий час спелеологією займалися тільки ентузіасти під керівництвом досвідчених фахівців, які професійно займалися науковим вивченням карстових порожнин. У період 50-80-х років ними були відкриті, вивчені, описані і пройдені сотні кримських печер. Зараз з'явилися обладнані печери, спеціально пристосовані для масових екскурсій.

обладнані печери

Це печери, спеціально обладнані для відвідування людей без спеціального обладнання і навичок по спортивній підготовці. За останнє десятиліття обладнані для відвідування чотири кримські печери:

"Мармурова", "Еміне-Баїр-Хасар" - плато Чатир-Даг

"Червона печера" - Долгоруковская яйла

"Tpexглaзкa" - плато Ай-Петрі

Крім того, є в гірському Криму і загальнодоступні печери.

загальнодоступні печери

Вони являють собою неглибокі колодязі або похило-горизонтальні печери. Таких печер досить багато в гірському Криму. Суук-Коба і Бінбаш-Коба на нижньому плато Чатир-Дагу і ряд інших.

Треба відзначити, що печера "Червона" найдовша в Європі - близько 17 км і має, як би, шість поверхів. Для проходження нижніх, обводнених поверхів печери потрібні гідрокостюми, які надають спелеологи підприємства.

Кримські гори складені в основному вапняками, а точніше породами карбонатного складу: вапняками, мергелями, мергелистими глинами. У будові гір беруть участь і конгломерати (вторинні гірські породи, що складаються з валунів, гальки, гравію), глини, пісковики, деякі інші породи.

Спортивні походи, скелелазіння

Альпінізм в його класичному вигляді з вічним льодом і вирядженим повітрям високогір'я не можливий, зате ідеальні умови для скелелазіння - аматорського і спортивного. Відомі скалодроми обладнані з урахуванням міжнародних вимог. Це Нікітська розколина поблизу Ялти, гора Сокіл у Судака, Петровські скелі в Сімферополя, скелі над Червоною печерою.

Природні особливості Криму такі, що сходження можна здійснювати в будь-який час року: взимку - на Ангарську стіну Чатир-Дага, влітку - на скелі Великого Каньйону, а навесні і навесні - підкорювати скелі Південного берега.

Cкала Великого каньйону - "біла пляма" на альпіністської мапі Криму: тут прокладений усього лише один маршрут, а можливості для скелелазіння великі, причому шорстка поверхня стрімких скель викликає у восходителей особливий інтерес для прокладки маршрутів вільним лазанием.

Перелік скельних об'єктів, дозволених для тренувань, змагань і сходження

Східний Крим:

ск. Сююрю-Кая, ск. Жаба, м. Алчак, ск. Фортечна, ск. Павлан-Кая, м Сокіл, ск Караул-Оба, ск. Парсук-Кая.

Центральний Крим:

ск. ущелини Кизил-Коба, ск. Сююрю-Кая, ут. Сторожовий, ск. Старосілля, ск. урочища Зміїна Балка, ск. Ангар-Бурун.

Південний берег Криму:

ск. Парагельмен, ск. Червоний камінь, Никитские скелі, ск. Хрестова, ск. Алім, ск. Альтанка, ск. Кішка, ск. Хергіані, стіна масиву Ай-Петрі, ск. Шаан-Кая, Алупкинська стіна, Кастропольська стіна, Фороська стіна, ск. Крило Лебедя.

Південно-Західний Крим: ск. Ільяс-Кая, ск. м. Сарич, ск. Куш-Кая, ск. м. Айя, ск. Парус, м Спіради.

Зимовий відпочинок в горах

Зимовий відпочинок в Криму нічим не гірше, ніж відпочинок на гірськолижних курортах, оскільки в Криму чудові умови для гірськолижного відпочинку.

Однак слід зазначити: кримські траси не для професіоналів, а для любителів цього виду спорту.

Ангарський перевал

Розташований на трасі Сімферополь - Алушта на висоті 752 м над у. м.

Обладнані траси для саней і снегокатов. Для гірськолижників обладнані дві черги бугельного витягу з 600 м, перепад висот 450 м. Перша черга - для лижників середнього класу, друга - складніше. Є траси для любителів звичайних лиж.

Ай-Петрі

Мабуть, саме зручне місце для зимових забав - плато Ай-Петрі (близько 1200 м над р. М.) Над Ялтою. Але добиратися сюди найскладніше. Рейсового транспорту, на жаль, немає. Сніг (до 1 м) стабільно лежить з середини грудня до березня.

Печера "Мармурова"

Цей центр зимового відпочинку на нижньому плато Чатир-Дагу (близько 900 м над р. М.) Сніг (близько 50 см) досить стабільно лежить тут в січні - лютому. Обладнана невелика гірськолижна траса з підйомником. На нижньому плато є, де покататися на снігоході, походити на звичайних лижах.

Автотуризм

Транспортна мережа Криму почала формуватися приблизно 25 століть тому. Кожна епоха залишила нам ділянки доріг в безлюдних, первісно чистих, мальовничих куточках Криму, з великою кількістю природних та історичних пам'яток - від епохи Римської імперії до злітно-посадкових смуг "Буранов" радянської імперії. Новачкові приємно прокотитися з вітерцем по шосе Бахчисарай - Ялта. Автомобільна дорога, вручну пробита в горах в XIX столітті, робить сотні поворотів, поспішаючи піднімаючись на гору Ай-Петрі, звідки відкривається дивовижна краса Південного берега Криму.

Романівське шосе, спеціально побудоване для проїзду царських осіб, а потім перших осіб Радянської держави, дає можливість побачити у всій красі Кримський природний заповідник: Косьмо-Даміанівському монастир з цілющим джерелом, форелеве господарство, Альтанку вітрів на обривах Гурзуфської яйли, ущелину Уч-Кош над Ялтою і безліч інших визначних пам'яток Криму.

Любителі особливо гострих відчуттів можуть випробувати себе на дорогах, що проходять через гірські перевали і вікові ліси в районі Алушти і Ялти. Серед фахівців існує думка, що деякі з цих доріг були прокладені ще в античності, щоб зв'язати рівнинну частину Тавриди з морським узбережжям.

Водний туризм

Водний туризм-це один з нових видів туризму, які почали розвиватися в Криму з недавнього часу. До нього відноситься катання на яхтах, водних мотоциклах, катерах, вітрильних човнах і ін. Більшість з них ще й вимагають гарної сили і витривалості.

Водний мотоцикл сама азартна розвага, з самим повним відчуттям простору, швидкості і свободи. В управлінні мало відрізняється від звичайного мотоцикла, але дає набагато більш круті віражі і вильоти.

Прибережна акваторія Азовського моря користується давньою і заслуженою повагою серед любителів і професіоналів водних видів спорту: віндсерфінгу (катання на вітрильній дошці) і кайт-серфінгу (катання на дошці слідом за повітряним змієм).

Підводний туризм (дайвінг)

Зовсім недавно став розвиватися в Криму такий специфічний вид туризму, як дайвінг - занурення з аквалангом. Береги півострова цікаві для занурень як новачків, так і досвідчених дайверів.

· На Тарханкуті - миси Великий і Малий Атлеш, скелі Джангуль.

· У Севастополя - бухти міста, Балаклавська бухта, миси Фіолент, Айя.

· Південний берег Криму - весь від Ласпі до Коктебеля, особливо скелі Сімеїзу, скелі Гурзуфа і Аю-даг, мис Плака і Пташині острови, Новий Світ, Судак, Меганом (бухта Бугаз), Карадаг.

· Азовське узбережжя - мис Казантип (а взагалі все - від підстави Арабатської стрілки до Керченської протоки).

· Керченську протоку - весь, але особливо Середня коса.

· Чорноморський берег Керченського півострова - мис Опук і Скелі-кораблі.

повітряний туризм

Дельтапланеризм, парапланеризм

Парапланеризм є дуже молодим, прогресивно-розвивається і конкурентоспроможним видом льотного спорту. Зовні параплан схожий зі спортивним парашутом, але має іншу стропна систему, набагато більше подовження, пілот зручно сидить в підвісній системі. При виготовленні параплана використовуються інші матеріали. Та й завдання перед крилом стоять зовсім інші. Параплан літає в висхідних потоках. Це що стартує з ніг крило, наповнене повітрям, що володіє легким злетом, управлінням і посадкою.

На параплані можливо виконання акро-фігур вищого пілотажу. Є такі, які виконуються тільки на параплані.

Його не даремно називають найдоступнішим способом польотів. Це найменш дорогий вид авіаційної діяльності. Зовсім не обов'язково мати спортивну підготовку, потрібно лише мати більш-менш нормальне здоров'я і бажання.

На південно-східному березі Криму на північний захід від смт. Коктебель тягнеться гірське плато Узун-Сирт, що спадає крутими схилами в долину Бара-Коль. Це "межа" гірського і степового Криму. Крім цього, для польотів на дельта - і парапланах непогані можливості мають, але поки рідко використовуються плато Ай-Петрі, Чатир-Дагу і Демерджі. Є дельтадроми і під Сімферополем.

Коктебель став центром планерного спорту в 30-і роки минулого століття, тут проводилися перші Всесоюзні планерні зльоти, що дали путівку в життя цілого покоління радянських авіаторів і авіаконструкторів. Центр планерного спорту був заснований К. Арцеуловим - онуком художника І. Айвазовського, пілотом і артистом.

Тут же в 70-80-е стали проводиться зльоти і змагання дельтапланеристів, а потім і парапланеристів. Не випадково саме тут існують унікальні в своєму роді музеї - Музей дельтапланеризму у Феодосії і Музей планеризму і парашутизму а Коктебелі.

конгресовий туризм

У Криму регулярно проходять конференції, конгреси, семінари, наукові симпозіуми, ділові зустрічі, виставки, навчальні семінари по самим різним темам. І, звичайно, щорічні туристичні ярмарки. Найголовніша з них - "Крим. Туризм. Відпочинок", що проходить в Ялті на початку березня. Місцем проведення ділових заходів, як правило, служать готелі, здравниці і знамениті палаци. Більшість з них мають свої конференц-зали на 300-500 місць і надають послуги з розміщення учасників. Крім цього, надаються культурні, екскурсійні, транспортні та інші послуги.

Одним з лідером ділового туризму в Криму є готель "Ялта". Тут щорічно проводиться до двох десятків ділових заходів.

Оптимальний час для таких заходів - квітень-травень і вересень-жовтень, коли немає напливу відпочиваючих.

Мисливський і рибальський туризм

Територія Криму небагата прісними водоймами, але в наявних річках, озерах і водосховищах існує можливість рибного лову. Найчастіше лов риби здійснюється на водосховищах, по квитках, виданим

Товариством мисливців і рибалок або в ставках по дозволам господарств, які володіють даними водоймами. Основний промисловий рибою тут є лящ, короп, карась, окунь, сазан, судак, рідше щука, а рибалки - любителі екзотики промишляють в гірських річках струмків форель.

Любителі морської риболовлі мають значно більше місць для здійснення лову. Основні рибальські райони Криму - узбережжі Азовського моря, узбережжі Чорного моря і озеро Сиваш. Кожен район має свої особливості.

На узбережжі Азовського моря лов йде і з берега і з човнів, промишляють бичка, азовську камбалу - глоси, кефаль, з недавнього часу стали ловити пеленгаса.

На Керченському півострові також ловлять з берега і з човнів, а до перерахованих видів риб додаються ставрида і чорноморська камбала - калкан.

На Південно-східному узбережжі Криму серйозні рибалки ловлять з човнів, найбільш часто трапляється барабулька (султанка), морський окунь, ставрида і один з видів ската - морська лисиця. З берега вдається зловити зеленуха, морського йоржа, морську собаку і іншу дрібну рибку.

На західному узбережжі також ловлять і з човнів і з берега. Попадається бичок, барабулька, калкан, кефаль, ставрида і луфарь.

На озері Сиваш лов йде з човнів, в основному ловлять бичка.

Морське узбережжя - мета любителів підводного риболовлі та полювання. Крім всіляких видів риб об'єктом полювання стають краби і молюски (мідії, рапани). За останній час зросла популярність риболовля в стилі Хемінгуея - з катера полюють на чорноморську акулу-катрана.

релігійний туризм

Релігійні тури в Криму передбачають відвідування культових споруд і поховань. Організація таких турів може відбуватися за двома напрямками: по-перше, знайомство з особливостями тільки однієї релігії (православні, мусульманські, католицькі тури); по-друге, знайомство з усіма конфесіями, що існують в Криму. Тури складаються двох категорій - для віруючих громадян (паломницькі тури) і для звичайних туристів.

Бахчисарай

Свято-Успенський монастир

Нині відроджений монастир в скельному храмі, де була виявлена ​​чудотворна Кримська ікона Божої Матері. А також в Свято-Микільської церкви м Бахчисарая і в середньовічному храмі, виявленому нещодавно кримськими вченими.

А так же монастир Качи-Кальон, де розташований скит святої великомучениці Анастасії, заснований в VIII ст. Тут в первозданному вигляді збереглися печерні храми і чернечі келії, вирубані в товщі скель, а також джерело.

Севастополь, Фіолент

Свято-Георгіївський монастир

Древній діючий монастир святого Георгія пов'язаний з іменами багатьох чудових особистостей. Ця обитель зіграла важливу роль у духовному житті Чорноморського флоту.

Форос

Храм Світлого Воскресіння

За Байдарські перевалом відкривається панорама Південного берега. Тут на високій скелі стоїть храм Світлого Христового Воскресіння, споруджений на честь чудесного порятунку імператора Олександра III.

Крим пов'язаний і з історією інших релігій. Чимало пам'яток залишилося з тієї епохи. Це мечеті Кебір-Джамі в Сімферополі, Джума-Джамі в Євпаторії, Тохтали-Джамі, Хан-Джамі в Бахчисараї, Аджи-бей в Судаку, Муфтій-Джамі в Феодосії та інші пам'ятники.

Чима в Криму пам'ятників, пов'язаних и з іншімі конфесіямі. Так, в печерному городище Чуфут-Кале збереглися молитовні будинки караїмів - кенаси, а неподалік, у Іософатовой долині знаходяться старовинний цвинтар і дубовий гай Балта-Тіймез - святе місце для караїмів. Кенаси є також в Євпаторії та Сімферополі.

Збереглося в Криму кілька стародавніх вірменських храмів XIV-XV ст. Це перш за все монастир Сурб-Хач під Старим Кримом, церкви Св. Сергія (СУРП-Саркизов) і архангелів Гавриїла і Михаїла і кілька інших храмів в Феодосії, а також вірменська церква XIX ст. в Євпаторії, храм св. Рипсиме початку XX ст. в Ялті.

Історико-археологічний туризм

Пам'ятники кам'яного і бронзового століття (300 - 3 тис. Років тому) в Криму чимало пам'ятників того давнього часу. Виявлено численні стоянки стародавньої людини, найбільш відомі з яких грот Киік-Коба (вважається найдавнішою в Криму), Вовчий грот, печера-грот Чокурча, курган Кемі-оба (всі вони знаходяться в районі Сімферополя - Білогірська), гроти в Старосілля, Качинський навіс, урочище Таш-Аїр, Шайтан-коба, Сюрень (всі - в районі Бахчисарая), урочище Ласпі на ПБК, і безліч інших на всій території Криму.

Пам'ятники епохи раннього заліза (IX ст. До н.е. - III ст. Н.е.)

До них в Криму зазвичай відносять:

кіммерійські пам'ятники - Алімовское поселення у Сімферополя, кургани в степовому Криму і на Керченському півострові, поселення і святилища в передгір'ї;

таврские пам'ятники - поселення, святилища і кам'яні похоронні ящики - Таш-Джарган, Алімов навіс, КизиллКоба, с. Мармурове, с. Баштанівка, Гаспра, м Кішка, м. Ай-Toдop, м Караул-Оба і багато інших в гірському Криму і на ПБК;

скіфські пам'ятники - поселення, городища і поховання в курганах - Куль-Оба, Золотий курган, Мисове, Заморське, Фронтове і інші на Керченському півострові, Неаполь Скіфський - столиця позднескифского держави в Сімферополі, Добрий, Залісся, Таш-Джарган - в передгір'ї , поселення на Тарханкуті і в степовому Криму.

Античні пам'ятки (VI ст. До н.е. - IV ст. Н.е.)

Пам'ятники цього періоду в Криму користуються світовою популярністю: Херсонес - місто (в межах міста Севастополя), заснований греками-еллінами і проіснував близько 2 тисяч років. Херсонеситами були засновані поселення Керкинитида (Євпаторія), Колос-Лімен (Чорноморське) і інші на західному узбережжі Криму.

Пантікапей - місто (в межах Керчі), заснований греками-еллінами, що став столицею Боспорського царства. До його складу входили поселення навколо Пантікапея: Мірмекій, Ілурат, Тиритака, Німфей, Киммерік і інші. Феодосія - місто, засноване греками-еллінами, спочатку самостійний, а потім увійшов до складу Боспорського царства.

Харакс - кріпосні споруди на мисі Ай-Тодор, побудовані стародавніми римлянами.

Пам'ятники середньовіччя (IV-XVIII ст. Н.е.)

Пам'яток цього часу в Криму більше інших, а деякі з них через кращого збереження або реставрування віднесені до пам'ятників архітектури. Найбільш значними є наступні:

"Печерні" міста і монастирі. Виникли в південно-західному Криму в ранньому середньовіччі. Засновниками укріплених поселень були місцеві жителі (за підтримки візантійців), а монастирів - монахи-иконопочитатели, які втекли з Візантії.

Найбільші і відомі з міст: Бакла, Чуфут-кале, Тепе-Кермен, Киз-Кермен, Мангуп - столиця князівства Феодоро, Ескі-Кермен, Сюрень, з монастирів - Качи-Кальон, Шулдан, Челтер, Каламіта (Інкерман). Візантійські фортеці, зміцнення, а також монастирі, храми і поселення на південному і південно-східному узбережжі Криму. Найбільші з них: фортеці - Алустон (Алушта), Горзувіти (Гурзуф), храм Іоанна Предтечі Керчі, Введенська церква в Феодосії, Уваровская базиліка в Херсонесі, невеликі фортеці - Іссорій і храми на ПБК, поселення в Коктебелі,

Канакской балці, Судаку та інші. Зводилися також кам'яні стіни і зміцнення на гірських перевалах та проходах.

Вірменські храми споруджувалися в місцях компактного проживання вірмен - в Солхате (Старий Крим), Кафе (Феодосія), Карасубазаре (Білогірськ) і їх околицях. Найвідоміший з них - Сурб-Хач біля Старого Криму.

Генуезькі фортеці та поселення будувалися на південному і південно-східному узбережжі Криму. Найбільші і збережені з них - кріпаки вежі в Феодосії, Судакська фортеця, фортеця Чембало (Балаклава), вежа Чобан-Куле в Привітному.

Караїмські споруди - кенаси (храми), житлові будинки, цвинтарі розташовані в Чуфут-Кале (Бахчисарай) - місці компактного проживання караїмів, а також кенаси - в Євпаторії та Сімферополі.

Турецькі фортеці. Будувалися турками в стратегічно важливих місцях. Можна відвідати фортеці Єні-Кале у Керчі, Арабат у початку Арабатської стрілки, Op-Капу на Перекопському перешийку.

Історико-архітектурний туризм

Багато стародавні та середньовічні споруди є пам'ятники комплексні - архітектурно-археологічні. До них відносяться різні споруди Херсонеса, монументальні гробниці Царського і Мелек-Чесменського курганів та інші споруди в Керчі.

Значно більше пам'ятників середньовічних. У їх числі т. Н. "Печерні міста", де найбільший інтерес представляють висічені в скелях споруди - храми, каземати, гробниці, господарські приміщення. Найбільш збережені - Чуфут-Кале, Тепе-Кермен, Мангуп, Ескі-Кермен.

До візантійської епохи відноситься пізні культові споруди Херсонеса, храм Іоанна Предтечі VIII-X століть в Керчі, Введенська церква того ж періоду в Феодосії.

Непогано збереглися вірменські храми ХIV-ХV століть в Феодосії, прекрасний монастирський комплекс Сурб-Хач, який створювався і перебудовувався протягом п'яти століть - з XIV по XIX століття.

Генуезька архітектура XIV-XV століть представлена ​​фортифікаційними спорудами. Це грандіозна Судакська фортеця, що дійшли до нас

Феодосійські фортечні споруди - вежі Криско, Климента, Докова, Джіованні ді Скаф і Костянтина.

Непогано збереглися найкращі зразки мусульманського зодчества, такі як мечеті XVI-XVII століть - Кебір-Джамі в Сімферополі, Джума-Джамі в Євпаторії, Муфти-Джамі в Феодосії, Тахтали-Джамі в Бахчисараї і цілий ряд інших.

Після приєднання Криму до Росії, на півострові розгорнулося досить бурхливе будівництво. Пам'ятниками архітектури того часу є: нинішні Художній музей, медичний коледж та бібліотека ім. Франко, а також заміський будинок Воронцова в Сімферополі, Петропавлівський собор і Графська пристань в Севастополі і багато інших.

Одними з найважливіших є:

Лівадійський палацово-парковий комплекс, споруджений в 1911 р ялтинським архітектором Н.П. Красновим для сім'ї останнього російського імператора Миколи II.

Алупкінський палацово-парковий комплекс, побудований за проектом англійського архітектора Е. Блора в 1828-1846 рр. для генерал-губернатора Новоросійського краю графа М.С. Воронцова.

Масандрівський палац з прекрасним парком, зведений в 1902 р для імператора Олександра III. Автор остаточного проекту М.Є. Месмахер. Юсуповський палац з парком в Кореїзі, побудований на початку XX століття архітектором Н.П. Красновим для сімейства князів Юсупових.

Палац "Дюльбер" у чудовому Місхорському парку, побудований в кінці XIX століття архітектором Н.П. Красновим для Великого князя П.Н. Романова. "Ластівчине гніздо" - химерне споруда на мисі Ай-Тодор у вигляді середньовічного замку, побудовано в 1912 р архітектором Л.В. Шервудом для нафтопромисловця барона В. Шнейгеля.

Палац "Кічкіне" - химерне і веселе будівлю в неомавританском стилі, оточене парком. Його порівнюють з російським купчиной, наряд турком. Та інші.

Чудовою архітектурою відрізняються православні храми XIX - початку XX століть. Найвідоміші з них - собор св. Миколи в Євпаторії, Петропавлівський і Свято-Троїцький собори в Сімферополі, собор Святого князя Олександра Невського і храм Святого Іоанна Златоуста в Ялті, Володимирський собор в Севастополі і багато інших храмів.

Військово-історичний туризм

Війни старовинні, до XVIII століття

Про них можна дізнатися, в основному, з музейних експозицій та екскурсій по історичних місцях і військових об'єктах минулих епох.

З військових об'єктів античності представляють інтерес залишки стародавнього Асандрова оборонного валу, який перетинав Керченський півострів з півночі на південь, фортечні укріплення в Керкинитиде (Євпаторія) і Мірмекия (Керч). Вражають грандіозна Судакська фортеця і вежі фортеці в Феодосії, фортеця в Балаклаві зведені генуезцями, колишні турецькі фортеці - Арабат у початку Арабатської стрілки, інша - Єні-Кале у сел. Синягин, під Керчю, і інші пам'ятники.

Війни більш пізнього часу представлені ширше, їм присвячені не тільки експозиції та цілі музеї, а й окремі пам'ятники і меморіальні комплекси.

Російсько-Турецькі війни XVIII-XIX ст.

Музеї. Експозиції, присвячені цим війнам, є у всіх краєзнавчих музеях Криму, музеї історії Чорноморського флоту.

Пам'ятники, пов'язані з цими війнами, були споруджені першими після приєднання Криму до Росії.

Сімферополь. Долгоруковський обеліск на місці штабу командувача 2-ї російської армії генерал-аншефа В.М. Долгорукова.

Пам'ятник полководцю А.В. Суворову, який брав участь у військовій та політичній боротьбі за Крим.

Кутузовський фонтан, споруджений на місці поранення підполковника М.І. Кутузова (майбутнього полководця) в битві з турецькими військами на трасі Сімферополь - Алушта.

Севастополь. Пам'ятник капітан-лейтенанту А.І. Казарському і екіпажу брига "Меркурій", який прийняв нерівний бій з двома турецькими лінійними кораблями.

Кримська війна 1854-1856 рр.

Основні музеї та пам'ятники, пов'язані з цією війною, знаходяться в місті-герої Севастополі.

Музеї. Панорама "Оборона Севастополя 1854-1855 рр.", Музей "Оборонна вежа Малахова кургану", музей історії Чорноморського флоту.

Пам'ятники. Братське кладовище захисників Севастополя, пам'ятник затопленим кораблям - символ міста, пам'ятний знак "Героїчним кораблям ескадри", пам'ятники Малахова кургану, пам'ятники керівникам оборони адміралам П.С. Нахімову, В.А. Корнілову, генералу Е.І. Тотлебену, пам'ятники героям Альмінської і Балаклавського битв, 3-го і 4-го бастіонів і багато інших.

Громадянська війна 1918-1920 рр.

Музеї. Експозиції, присвячені цій війні, є у всіх краєзнавчих музеях Криму.

Пам'ятники. Пам'яток чимало, але зі зрозумілих причин пам'ятники цієї війни присвячені тільки одній з протиборчих сторін.

Велика Вітчизняна війна 1941-1945 рр.

Музеї та пам'ятники, присвячені цій війні, розташовані в Криму повсюдно, в усіх містах, оскільки жорстокі бої відбувалися на всій території півострова.

Музеї. Севастополь. Музей героїчної оборони і звільнення Севастополя, Діорама "Штурм Сапун-гори 7 травня 1944 року" з експозицією бойової техніки. Будинок-музей підпільників.

Керч. Музей історії оборони Аджимушкайських каменоломень, Музей історії Ельтігенського десанту.

Керченський півострів. Пам'ятник на Акмонайських перешийку на місці запеклих боїв, Обеліск Слави в місті-герої Керчі і багато інших.

Пам'ятники героям-десантникам встановлені на місці висадки десантів в Євпаторії, Судаку, Феодосії.

Етнографічний і сільський туризм

Зараз, на території Криму проживають кілька десятків етносів і етнічних груп, зі своєю культурою, традиціями, звичаями, самобутнім народним творчістю і національною кухнею. Всі ці народи щорічно приймають мільйони відпочиваючих. Можна ознайомитися з культурою, традиціями кримських татар в культурно-етнографічному центрі "Коккоз" в с. Соколиному Бахчисарайського р-ну, у кримських болгар в смт. Коктебель, у кримських греків в центрі "Карачоль" в с. Чорнопілля Білогірського р-ну, у кримських чехів в с. Богемка Джанкойського р-ну. Цікаві в цьому плані Кримський етнографічний музей в Сімферополі, етнографічний музей "Побут Керчі", музей історії та культури кримських татар в Бахчисараї, етнографічні експозиції краєзнавчих музеїв Криму.

Все більшої популярності в світі і в Криму теж набирає сільський, або зелений туризм.

Винний туризм

Історія кримського виноробства сходить ще до античності. А сучасне промислове виноробство почалося в Криму в XIX столітті.

У Криму практично в усіх регіонах існують виноробні підприємства зі своєю спеціалізацією. Найбільші і відомі.

Об'єднання "Массандра", Ялта, Массандра.

Спеціалізується на випуску марочних і ординарних міцних і десертних вин. Вина цього провідного кримського підприємства здобули заслужену славу у фахівців і споживачів, не раз відзначені найвищими нагородами, особливо Мускат білий Червоного Каменя; Токай "Південнобережний"; Мускати білий і рожевий "Південнобережні"; Портвейни білий і червоний "Південнобережні"; Піно-Грі "Ай-Даніль"; мадера "Массандра" і багато інших прекрасні вина.

Інститут виноградарства і виноробства "Магарач", Ялта, Массандра.

Спеціалізується на випуску марочних міцних і десертних вин. Такі вина цього підприємства як мускат білий "Магарач", бастардо "Магарачский", чудові хереси і портвейни не раз відзначені найвищими нагородами.

Завод "Сонячна долина", Судак, Сонячна долина.

Спеціалізується на випуску марочних і ординарних міцних і десертних вин. Такі вина, як "Чорний доктор", "Сонячна долина", "Чорний полковник", "Золота фортуна Архадерессе" і інші не потребують рекомендацій, їх високу якість відзначено на багатьох конкурсах.

Завод "Коктебель", Феодосія, Щебетівка.

Спеціалізується на випуску коньяків, марочних і ординарних міцних і десертних вин. Кращі зразки продукції, такі як, коньяки - "Кутузов", "Крим", "Коктебель", марочні вина - мадера "Кримська", "Кара-Даг", мускат білий "Коктебель" і інші не раз відзначені нагородами престижних міжнародних конкурсів.

Інкерманський завод марочних вин, Севастополь, Інкерман.

Спеціалізується на випуску марочних столових, міцних і десертних вин. Такі столові вина, як совіньон "Кримський", алиготе "Кримське", каберне "Кримське", десертне - "Таємниця Херсонеса", міцні - портвейни червоний і білий "Кримський" не раз відзначені нагородами міжнародних конкурсів.

спортивний туризм

Зі спортивних споруд варто відзначити, перш за все, великі спортивні арени в м.Сімферополі. Це недавно реконструйований стадіон "Локомотив", де проводить домашні матчі футбольна команда вищої української ліги "Таврія", велотрек, спортивний комплекс "Динамо", тенісні корти "Ситек-Динамо" та інші.

Водні види спорту добре розвинені в Севастополі. Тут є водні арени - басейн ЧЧФ, спорткомплекс ім. 200-річчя Севастополя, а також яхт-клуби і клуби підводного плавання.

Проводиться в Криму і досить багато традиційних спортивних змагань, щорічно збирають велику кількість спортсменів, фахівців та вболівальників. Змагання дельтапланеристів в Коктебелі, вітрильні регати в Севастополі, змагання зі спортивного скелелазіння на ПБК. Проводиться також досить багато турнірів по тим видам спорту, які непогано розвинені а Криму - спортивних бальних танців, шахів, стрільби, художньої гімнастики, боксу та інших.

У Криму розвивається досить багато нових видів туризму одними з таких є:

· Спортивні походи, скелелазіння

· Зимовий відпочинок в горах

· Водний туризм

· Дайвінг

· Релігійний туризм

· Етнографічний і сільський туризм

· Винний туризм

Кожен з цих видів по своєму унікальний і цікавий. Всі вони можуть розвиватися в абсолютно різних місцевостях. І привертають велику кількість туристів.

Фото туризму в Криму

Назад в розділ

Турі на Новий рік та Різдво

Активні, пригодницькі, Розважальні, екскурсійні тури по России. Міста Золотого кільця России, Тамбов, Санкт-Петербург, Карелія, Кольській півострів, Калінінград, Брянськ, Великий Новгород, Великий Устюг, Казань, Володимир, Вологда, Орел, Кавказ, Урал, Алтай, Байкал, Сахалін, Камчатка и в інші міста России .

Маршрути: гори - море

Адігея, Крим. Вас чекають гори, водоспади, різнотрав'я альпійськіх лугів, цілюще Гірське Повітря, абсолютна тиша, снежники в середіні літа, дзюрчання гірськіх струмків и річок, пріголомшліві ландшафти, пісні біля вогнища, дух романтики и пригод, вітер свободи! А в кінці маршруту ласкаві Хвилі Чорного моря.

А в кінці маршруту ласкаві Хвилі Чорного моря

Легендарна Трідцятка, маршрут

Через гори до моря з легким рюкзаком. Маршрут 30 проходити через знаменитий Фішт - це один з найграндіознішіх и значущих пам'яток природи России, найбліжчі до Москви Високі гори. Туристи Нічого проходять всі Ландшафтні та кліматичні зони країни від передгір'їв до субтропіків, ночівлі в Притулка.

Новости