Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Унікальний парк в річці: там гуляють серед затоплених авто і чекають літак

Підготовка до затоплення. Полином вирізали бензопилою. Фото: з архіву Е. Захарова

Унікальний парк в річці: там гуляють серед затоплених авто і чекають літак Бондарчук Ольга https://cdn.segodnya.ua/img/article/2902/2_main.jpg https://cdn.segodnya.ua/img/article/2902/ 2_tn.jpg 2012-02-28T13: 03: 49 + 02: 00 Дніпро В колекції дайверів Дніпра - мотоцикл, кабіна від КамАЗа, автоцистерна, "Запорожець" і "Жигулі"

Дніпропетровські дайвери створюють перший в Україні річковий підводний парк. Днями вони поповнили його черговим експонатом - мотоциклом МТ 1979 року випуску. Тепер по дну затопленого гранітного кар'єру (у села Новомиколаївка) дайвери можуть "гуляти" серед п'яти затоплених "експонатів" - тут є мотоцикл, кабіна від КамАЗа, автоцистерна, "Запорожець" і "Жигулі".

ЧЕТРА роки тому, коли на глибині 33 метрів любителі підводного плавання знайшли перевернутий автомобіль "ВАЗ", вони загорілися ідеєю створити підводний парк. "Щоб урочисто втопити мотоцикл, який нам подарував місцевий житель, з'їхалося близько 50 дайверів з Дніпра, Донецька і Одеси", - розповів "Сегодня" керівник клубу "Dir-diving" Андрій Воробйов і додав, що перед тим як опустити "експонат" під воду, дайвери ретельно очищають його від моторних масел, бензину, гальмівної рідини, щоб не забруднювати водойму. У затопленні трехсоткилограммовую залізного коня безпосередньо брали участь дев'ять дайверів.

ВІДЕО: В Україні відкрили перший підводний парк

Вони підхопили махину під водою і відтягнули в вибране заздалегідь мальовниче місце. Любителі підводного плавання вважають, що такі "експонати" на дні можуть залучити до дайвінгу ще більше людей. Затятий підводним плаванням настоятель храму Ікони Божої Матері "Іверської" Микола Несправа вважає такий парк - справжній скарб для дайверів. "Людина може побачити під водою не тільки гранітне дно, але і різні предмети. Це дуже цікаво!" - каже отець Миколай.

Занурення. Підводний парк поповнився черговим "експонатом" - трехсоткилограммовую мотоцикл МТ подарував дайверам місцевий житель. Фото: з архіву Е. Захарова

Цікаво, що дайвери поповнили колекцію підводного музею саме зараз - в цілях економії. "Взимку для цієї операції не потрібна спецтехніка, крани. Як підставку на поверхні води ми використовуємо лід. Під ним вода очищується і стає прозорою, відповідно, нам легше виконувати спускові роботи", - пояснив Воробйов.

До слова, в планах у дайверів поповнити підводний колекцію автобусом, а також затопити ... літак. "Нам запропонували купити вже непридатний для польотів літак-кукурузник. Зараз, якщо дайвери скинуться грошима (потрібно близько $ 1000), то незабаром ми його встановимо на дні", - говорить Воробйов і пояснює, що практично всі експонати музею дайвери придбали за свій рахунок.

Під водою. донеччанин Едуард Захаров в "офісі" серед комп'ютерів. Фото: з архіву Е. Захарова

Візитів непрошених гостей, які можуть зазіхнути на підводний "скарб", нирці не бояться. Дайвери вважають, що навряд чи мисливці за металом наважаться спуститися за здобиччю на глибину 33 метри, особливо зараз, коли температура води - +2 - +4 градуси.

Свій офіс на глибині 20 метрів

45-річний донеччанин Едуард Захаров, який вже п'ять років займається дайвінгом, приїхав з Донецька спеціально для того, щоб допомогти своїм товаришам по підводному плаванню занурити мотоцикл в кар'єр.

"Я і ще 8 дайверів супроводжували мотоцикл на саме дно. Погрузили і прикріпили його всього за 35 хвилин", - розповів Едуард Захаров і зізнався "Сегодня", що транспорт занурював у воду вперше. А ось комп'ютерну техніку він систематично опускає на дно. Адже пару місяців назад на глибині 20 метрів чоловік обладнав "робочий кабінет". "У мене в Донецьку, в Комсомольському кар'єрі є свій підводний офіс. Одного разу я пірнав і побачив цікавий камінь, який нагадував робочий стіл. Тоді я вирішив, що тут буде моє" робоче місце ", і почав приносити на дно техніку", - розповідає дайвер, який в світі веде свій бізнес в скляної промисловості.

приватний підприємець вже встиг обладнати свій підводний кабінет двома моніторами, системним блоком, принтером, клавіатурою, мишкою і навіть магнітофоном. Тепер практично кожні вихідні Едуард Захаров одягає дайверський костюм, ласти і маску і занурюється в підводний офіс - "на роботу". "Опинитися під водою на" робочому місці "- це дивний стан. На дні панує атмосфера справжньої гармонії, а рибки, які пропливають повз моніторів, вселяють спокій", - говорить бізнесмен.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

Новости