Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Корисна інформація Тунісі. Туніс - країна контрастів і спекотних вражень

  1. Безпека туристів в Тунісі

Туніс - країна жасмину, чистих пляжів і кави. Розташована Туніська Республіка на півночі Африки, на середземноморському узбережжі, межує на суші з Лівією і Алжиром. Столицею держави є однойменний назвою країни Туніс, він же найбільше місто. У Туніської Республіки проживає понад 10 млн человек.Здесь дивним чином переплітаються арабська культура і шарм Франції. І хоча офіційною мовою країни є арабська, багато її жителів непогано володіють французькою - позначається відносно недавнє колоніальне минуле.

Туніс з західного боку межує з Алжиром. На Південному Сході має кордон з Лівією. Практично все узбережжя Тунісу протяжністю 1200 км являє собою затоки, найбільшими з яких є Габес і Хаммамет. Далеко не кожен знає про те, що власністю Тунісу є два острівця - Джерба ​​і Керкенна.

Основна частина території Тунісу - пустеля. Приблизно третина країни являє собою відроги гір Атласу, невелику частину території займають савани. Найвища точка Тунісу Джебель Шамбі досягає висоти всього лише 1544 м, а найнижча точка Тунісу Шотт-ель-Гарса знаходиться на висоті 17 м нижче рівня моря.

.

Державний лад

.

Туніс - унітарна держава, президентська республіка. Всі питання вирішує глава держави - президент, який обирається строком на 5 років. Законодавчий орган - Палата Представників (однопалатний парламент) з 182 місцями.

Законодавчий орган - Палата Представників (однопалатний парламент) з 182 місцями

населення

В останні роки в Тунісі спостерігається найнижча народжуваність серед усіх арабських країн. Чисельність населення - 10,4 мільйона чоловік, 97% з яких - араби. Також, існує незначна частина народності берберів (приблизно 1%), які проживають на острові Джерба ​​і в районах Татауін, Матмата і Гафса. 98% населення - мусульмани, невелика кількість католиків. На острові Джерба ​​проживає найбільша в арабському світі єврейська громада.

Мова

.

Офіційна мова країни - арабська. Це основна мова спілкування і торгівлі. Другою офіційною мовою Тунісу вважається французький. Більшість жителів країни знають обидві мови.

релігія

Іслам (державна релігія), християнство, іудаїзм.

Іслам в Тунісі

Вирушаючи до Тунісу, ви повинні знати, що це сама унікальна держава в арабському світі. Потрапивши в цю країну вперше і поспостерігавши за місцевими жителями, ви напевно мали сумніву: чи мусульмани взагалі тунісці? Правильною відповіддю буде: так, мусульмани. Близько 98 відсотків населення сповідують іслам. Однак, протягом багатьох десятиліть тут не без успіху культивували "помірний" іслам із сучасним обличчям. Тунісці не носять арабських національних одягів і борід, більшість з них охоче вживає алкоголь, згідно із законом їм дозволено мати тільки одну дружину, велика частина молоді не дотримується Рамадан і рідко буває в мечеті, жінкам законодавство забороняє носити паранджу, дозволені аборти, і навіть легалізована проституція . І в помині немає ісламських фундаменталістів.

Жінки в Тунісі


Туніс - це, мабуть, єдина країна в арабському світі, де жінки мають справжнім рівноправністю з чоловіками. Багато мусульманські традиції в сімейному праві відносно жінок скасовані і навіть законодавчо заборонені державою: чоловік не має права мати більше однієї дружини, жінкам заборонено носити паранджу.

час

У Тунісі є літній і зимовий час. Місцеве зимовий час відрізняється від московського на дві години, літнє - на три.

Валюта

Туніський динар приблизно дорівнює одному американського долара. Але ділиться не на сто, а на тисячу "копійок" - вони тут називаються "міллімів". У зверненні банкноти - 10, 5, 1 і пів-динара, 100, 50, 20, 10, 5, 2, 1 міллім. Курс практично фіксований, так що не має значення, де міняти валюту. У магазинах duty free туніського аеропорту національну валюту - динари - не приймають. Володарі єврочеків і кредитних карток можуть отримати готівку через банкомат. Банки відкриті в будні дні з 09.00 до 16.30. Пункти обміну валюти для туристів в Тунісі можна знайти практично скрізь: на ресепшені готелів, в банках, в аеропорту, на пошті і в великих торгових центрах. Як правило, всі вони розташовані в крокової доступності від готелів. Курс обміну може відрізнятися в різних обмінниках, але різниця становить копійки. У Тунісі в обмінних пунктах однаково раді і доларам, і євро.


клімат Тунісу

У країні панує Середземноморський клімат. Навіть у найспекотніші місяці сезону відпочинку в Тунісі (липень і серпень) високі температури (+ 33ºC-35ºС) досить сприятливо переносяться через високі показників сухості повітря.
Майже всі туристи, охочі насолодитися відпочинком в Тунісі, не приховують свого захоплення щодо тривалого купального сезону, який триває з другої половини травня до кінця жовтня (часом теплою вода залишається навіть в перші числа листопада). Влітку температура варіюється від +22 до +32 ° С. А зими тут м'які - від +5 до +12 ° С. Важко переноситься вітер сироко, що дме з півдня країни, тоді максимальні температури в Тунісі доходять до +50 ° С. Туристичний сезон тут починається в квітні, коли вода прогрівається до +20 ° С, повітря - до 23-25 ​​° С, а закінчується в середині жовтня.

транспорт

Літак. Головний аеропорт країни Міжнародний аеропорт «Карфаген» (Tunis-Carthage International Airport) розташовується неподалік від столиці Тунісу. Від аеропорту до потрібного вам місця можна дістатися на таксі або на автобусі №635 або №35, який слід до центральної вулиці столиці Хабіб Бургиба. Вартість поїздки - один динар. Автобус ходить кожні півгодини і для посадки пасажирів зупиняється прямо перед головним терміналом. Другий основний аеропорт Тунісу знаходиться в Монастирі та називається «Хабіб Бургиба». Сюди прилітають чартери з усієї Європи. Цей аеропорт є найближчим по відношенню до більшості з найбільш популярних туніських курортів, так що саме він приймає велику частину туристів, які приїхали в Туніс на відпочинок. Також аеропорти є в таких містах, як Сфакс, Таузар, Гафса, Табарка і Джерба. Внутрішні рейси здійснюються туніської авіакомпанією «SevenAir» між столицею Тунісом, Таузаре, Джерба, Габесом і Бізерта.

Пором. З Тунісу здійснюється поромне сполучення до Мальти, Італії (Сицилії, Неаполя, Генуї) і Франції (Марселя). Основною точкою відправлення служить порт Ля Гулет, який знаходиться недалеко від столиці. Також, можна відправитися в морську подорож з портів Габесом, Сфакса, Сусса, Зарзис та інших міст.

Авто. Взяти машину напрокат в Тунісі неважко, але коштує це досить дорого - близько 100 динар (приблизно 50 євро) на добу за середній автомобіль на кшталт Рено Кліо. Водіння на дорогах столиці представляє деяку складність, так як правила дорожнього руху і розмітка носять тут лише умовний характер, і рідко дотримуються місцевими жителями. Обмеження швидкості на трасах країни - 110 км / ч. Ціни на таксі в Тунісі цілком прийнятні, навіть якщо ви подорожуєте на тривалі відстані. Наприклад, дістатися зі столиці Тунісу до Хаммамета буде коштувати близько 40 євро, з Монастира до Хаммамета - 50 євро.

Міське таксі можна дізнатися по його жовтому забарвленню. Кілометр пробігу по місту коштує близько 30 центів США. Лічильники в таксі показують вартість поїздки не в динари, а в міллімів, тобто "5 000" означає "5 динарів". Поїздка на 10-15 км з туристичної зони в сусіднє місто обійдеться в 6-8 динарів (5-7 USD). Маршрутні таксі, що курсують між містами, можна відрізнити по їх білому кольору з горизонтальною синьою смужкою. Це можуть бути мікроавтобуси місткістю 10-12 чоловік або легкові машини, місткістю 5-6 чоловік. Вартість поїздки потрібно дізнаватися у водія.

Поїзд. Залізничне сполучення здійснюється між містами Туніс, Сусс, Сфакс і Монастір. Щоб дістатися з Тунісу до Сусса, потрібно буде заплатити за проїзд від трьох до дванадцяти євро, в залежності від обраного вами рівня комфортності. Так як місцеві жителі часто ігнорують нумерацію вагонів і сидінь, варто заздалегідь подбати про те, щоб вчасно зайняти своє місце. Якщо ви плануєте подорожувати по країні на поїзді, є сенс придбати проїзний квиток «Блю кард», який обійдеться вам приблизно в 20 динар (10 євро). З таким проїзним ви можете здійснювати поїздки на потягах ближнього і далекого прямування. Єдиний нюанс: для поїздок на великі відстані потрібно заздалегідь бронювати місця в поїзді і платити невеликий податок (близько 1,5 динар) «Легке метро» TGM доставить вас з Тунісу до Карфагена і Марс всього за 675 міллімів (1 динар -1000 міллімів).

Автобуси. Автобусне сполучення добре налагоджено між усіма основними містами Тунісу.

Традиційна кухня

Туніська кухня розвивалася під активним впливом всіх основних національних традицій Північної Африки. Основна страва - туніський «тажин» - своєрідний пиріг-омлет, приправлений гострим соусом чилі і приготований в глибокому блюді разом з тушкованими м'ясом, овочами, крихітними маслинами, сиром і бобами.

Мусульмани не вживають в їжу свинину, тому м'ясо ягняти - найбільш часто застосовується при приготуванні більшості м'ясних страв. Дуже смачний і популярний національний суп з молодої баранини «чорба фрік». Обов'язково варто спробувати «бербер Лемб» ( «берберського ягняти») - баранину з картоплею, приготовлену в глиняному горщику. «Коуча» - бараняче плече, приправлене різними видами спецій.

«Хобс табун» - національний свіжоспечений хліб. Хліб прийнято ламати руками і використовувати або як ложку, або як самостійний продукт. «Мергуез» - маленькі гострі сосиски. «Туніський салат» - це мікс лука, зеленого перцю, помідорів, оливок, редиски і тунця. «Харисса» - закуска з дуже гострого соусу чілі, змішаного з йогуртом, яка подається разом з хлібом перед їжею.

Також в Тунісі дуже поширені рибні страви і страви з морепродуктів. «Фрікассе» - маленький обсмажений сендвіч з тунцем, соусом «харісса», оливками і оливковою олією.

На десерт подаються традиційні солодкі пончики «Бамбалуні», пахлава і різноманітні тістечка з фініками, мигдалем і фісташками. Тістечка з манної крупи з начинкою з фініків, кориці і апельсинових цукатів - "махруд", тістечка з сорго з горіховою начинкою "буза", а також булочки з тонкого тіста з смаженим мигдалем і кунжутом "самса" не залишать байдужим навіть найвибагливішого гурмана.

У мусульман не прийнято є стоячи або на ходу, дивитися в обличчя людини, зайнятої їжею і пити воду після жирного блюда. Хліб зазвичай відламують руками. У маленьких міських ресторанчиках не рекомендується пробувати дари моря. Ні в якому разі не можна купувати очищені овочі і фрукти. Якщо проблеми зі шлунком все-таки виникнуть, рекомендуємо інжир, білий рис і йогурт.

Середній чек за обід в кафе - 10-20 TND, за вечерю в ресторані - від 50-80 TND на персону. При хорошому обслуговуванні до цих сум слід додати чайові в розмірі 10%.

напої

У готелі вино і пиво стоять в два рази дорожче, ніж в місті. Самі тунісці рекомендують пробувати інжировим горілку "Буха", фініковий лікер "Тібарін", пиво марки "Селія" і туніський солодкий чай з ментолом. Вважається непристойним вживати спиртні напої на вулицях, пляжах, поза готелів. Поява в нетверезому вигляді може спричинити за собою ізоляцію в поліцейській дільниці до повного протверезіння. Хуліганські дії в п'яному вигляді можуть привести до великого штрафу і висилку з країни. Ніколи не сідайте за кермо в нетверезому вигляді, в разі аварії Ви не отримаєте страхову компенсацію за розбиту машину.

Рекомендується пити тільки бутильовану воду і уникати споживання тих напоїв, які подаються разом з льодом.

Традиції і правила поведінки в країні

Туніс - одна з найбільш ліберальних і терпимих мусульманських країн. Але, не дивлячись на те, що багатьом мешканкам Тунісу дозволені деякі послаблення щодо їх одягу, туристкам слід дотримуватися певних правил дрес-коду. Не варто носити глибокі декольте і оголяти коліна і плечі.

Рукостискання - звичайна форма вітання в Тунісі. Разом з арабським «Саля Алейкум» цей жест відразу розташує до вас вашого співрозмовника.

Місцевий уряд переслідує по закону критичні висловлювання в сторону правлячих структур, тому туристам не варто починати розмову про політику з першим зустрічним. Також, не можна фотографувати військові об'єкти, державні установи та людей зі зброєю і в формі. Категорично заборонено знімати президентський палац. Навіть простих тунісців краще не фотографувати без їх попередньої згоди.

Куріння. У Тунісі, так само, як і в Єгипті, широко поширене куріння кальяну ( «дулі» на місцевій мові). Під час Рамадану мусульмани від світанку до заходу сонця не курять. Туристам також рекомендується утримуватися від куріння на вулицях міст.

Чайові. Залишати «на чай» необов'язково, але таксисти і носильники багажу будуть раді навіть кільком монетам від вас в знак подяки. Офіціантам в ресторанах прийнято залишати 10% від загального рахунку.

Одяг. Туніс - мусульманська країна, до традицій якої потрібно ставитися з повагою. Звичайно, в межах готелю і його території ви можете відчувати себе вільно і одягатися так, як вам подобається. Але якщо ви плануєте поїздку в місто, занадто багато оголеного тіла неодмінно піддасться осуду з боку місцевих жителів. При відвідинах святих місць обов'язково повинні бути прикритими плечі і коліна. Якщо ви вийшли кудись в зухвалій за місцевими мірками вбранні і почули на свою адресу неоднозначні присвистування або репліки, слід голосно сказати «Харем алек!», Що перекладається як «Посоромся!». Чим південніше ви подорожуєте по Тунісу, тим більш консервативним і суворіше стають правила поведінки і манери одягатися. У столиці багато місцевих жінки носять європейський одяг, а ось південь Тунісу практично позбавлений будь-якого впливу ззовні і повністю зберіг свої найстаріші традиції.

Національні особливості

При всій своїй ліберальності і терпимості, тунісці несподівано суворо ставляться до фото- та відео зйомки військових об'єктів, держустанов і людей зі зброєю і в формі. Наприклад, на руїнах Карфагена не можна знімати в північному напрямку, де на пагорбі знаходиться резиденція президента Тунісу. При відвідуванні деяких музеїв бажаючих скористатися відеокамерою можуть попросити придбати квиток вартістю в DT1 на право проводити зйомку. Хоча якщо ви не будете афішувати свою відеокамеру при вході, то, як правило, зможете знімати всередині абсолютно безкоштовно, оскільки далі входу квитки не перевіряються.

Готелі Тунісу

Туніські готелі поки поступаються за рівнем комфорту турецьким і єгипетським аналогам: навіть офіційно заявлена ​​категорія - далеко не завжди показник якості обслуговування і номерного фонду. При виборі житла краще орієнтуватися на відгуки постояльців. При цьому багато готелів можуть похвалитися доглянутою зеленою територією і власним виходом до моря, а головне - повноцінним спа-комплексом, де можна пройти курс легендарної місцевої таласотерапії. Великі бізнес-готелі зосереджені в центрі столиці, екстремали можуть відшукати нічліг прямо серед безкрайніх пісків пустелі.

Напруга в туніської електромережі - 230 В, розетки - європейського стандарту, які не потребують перехідника.

Хаммамет - курорт для шанувальників респектабельного відпочинку, Сусс - більш демократичний, з різноманітністю готелів 3-4 *. Махдія - тиха і затишна, Джерба ​​- тепла і гостинна, Набель підходить бюджетним туристам, Монастір - любителям екскурсій. Ночівля в столичній «трійці» обійдеться від 80 TND, в Хаммаметі можна знайти аналогічний варіант за 60-70 TND на добу. Проживання в готелі 4 * на Джербі коштує від 130-150 TND в день, а фешенебельні спа-готелі Сусса розкриють свої двері перед гостями, заплатили від 230 TND за ніч.

пляжі Тунісу

Всі пляжі в Тунісі муніципальні. За деякими готелями закріплені окремі ділянки пляжу, які старанно охороняються, і місцевого населення там практично немає. У більшості випадків готелі надають відпочиваючим лежаки і парасольки (в «трійка» - за додаткову плату, в 4-5 *, як правило, безкоштовно). Всі пляжі піщані.

Зв'язок і Wi-Fi

Основні конкуренти на ринку туніської мобільного зв'язку - Ooredoo, Orange і Tunisie Telecom. Якість з'єднання в обох високе, ціни практично однакові. Сім-карти вартістю 2-3 TND продаються не тільки в пунктах продажів операторів мобільного зв'язку, але і в переговорних пунктах Taxiphones Internationales, для підключення потрібно паспорт. Ooredoo пропонує дзвінки в Росію по 0,54 TND в хвилину, вихідні в межах країни - від 0,10 TND в залежності від тарифу.

Тарифи на мобільний інтернет в операторів майже однакові: за 5 TND виділяють 500 Mb, за 10 TND - 2,25 Gb трафіку, в обох випадках чинного протягом 30 днів. З'єднання буде варіюватися між H + і 3G, хоча 4G поступово поширюється все впевненіше. В офісах Taxiphones Internationales встановлені таксофони, які беруть монети гідністю до 1 TND (купюри можна розміняти у чергового). Переговори з батьківщиною обійдуться в 2 TND в хвилину, час роботи таксофонів - 8: 00-22: 00.

Інтернет-кафе відкриті повсюдно і позначені вивіскою PubliNet. Середня вартість години підключення - 4-5 TND, тоді як у багатьох готелях і ресторанах - до 15 TND. Безкоштовний Wi-Fi є далеко не скрізь, тому надійніше купувати місцеву «сімку» з мобільним інтернетом.

Безпека туристів в Тунісі


Перевіряти здачу - вважати місцеву валюту прямо біля каси, часто продавці намагаються обдурити наївних туристів. Для безпечного перебування в країні потрібно лише дотримуватися елементарних заходів безпеки. Як і в будь-якій країні, цінні речі, документи та гроші варто закривати в сейфі на період вашої відсутності в номері. За столиці Тунісу вкрай не рекомендується ходити в шортах і з оголеними плечима. Не можна фотографувати людей у ​​військовій формі, президентський палац і військові об'єкти. Небажано вживати воду для пиття з-під крана.

Розваги і пам'ятки

.

Пам'ятки Тунісу - перлини різних культур, свідки різних епох. Потужні оборонні фортеці і величні мечеті, європейські храми і незвичайні музеї є буквально в кожному великому місті. Починати екскурсію краще в столиці, серце якої - прспект Хабіба Бургіби. Тут красуються колоніальні особняки з білосніжними фасадами, пишні фікуси, ажурна годинникова башта і кафедральний собор Сен-Венсан-де-Поль в романо-візантійському стилі. Обов'язкова до відвідування також Медіна - галасливий арабська квартал з давньою мечеттю Зитуна, строкатими ринками і сувенірними крамницями. У портовому районі Ла-Гулетт і колоніальному Ла-Марса - зовсім інша Африка: по-французьки доглянута і елегантна.

Зі столиці рукою подати до легендарного Карфагена, знайомого кожному ще по урокам історії. Сьогодні від багатого, могутнього міста залишилися одні руїни, але і вони, без сумніву, вражають. Терми Антоніна Пія, поступаються в розмірах лише римським, вівтар-поховання Тофет, величезний амфітеатр, залишки акведука і кварталу вілл дозволяють уявити, наскільки блискучим було карфагенське минуле.

Головні пам'ятки Хаммамета - затишна Медіна, значних розмірів форт і давньоримські руїни Пуппут. Довколишній курорт Ясмін-Хаммамет знаменитий розважальним парком "Картажленд", аристократичним яхтовим портом і детально-відтвореної Нової Медіною.

Щедра на подарунки та туніська природа: озеро Шотт-ель-Джерід покрито найтоншої соляною кіркою, їдальня гора Югурта нагадує північноамериканський каньйон, національний парк "Ішкель" включено до Списку ЮНЕСКО, а пустеля Сахара з нескінченними золотистими дюнами і зовсім не потребує представлення.

На Джерба ​​варто відвідати монументальну фортеця Газі Мустафи, що підноситься над морем, і дивовижну лагуну, уподобану рожевими фламінго. Тут же розташований парк "Джерба ​​Експлора" з крокодилової фермою, стилізованої туніської селом і іншими атракціонами.

Тут же розташований парк Джерба ​​Експлора з крокодилової фермою, стилізованої туніської селом і іншими атракціонами

таласотерапія

Туніська таласотерапія знаменита нітрохи не менше, ніж ласкаве море, культурні пам'ятки та інші туристичні радості. Не дивно: місцеві цілителі перейняли методики у французів, а нині регулярно оновлюють і без того широкий перелік оздоровчих програм.

Поняття «таласотерапія» об'єднує безліч корисних процедур з використанням морської води і бруду. Струменевий масаж, пресотерапія, аквааеробіка, водоростеві обгортання, стоунтерапія, лімфодренаж, хаммам та інші методи в індивідуально підібраній комбінації забезпечують вражаючий результат. 3-4 процедури щодня протягом тижня дозволяють позбутися від симптомів артриту, артрозу і ревматизму, поліпшити кровообіг і стан шкіри, забути про стрес, схуднути і навіть кинути курити. Іншими словами, повернутися з Тунісу іншою людиною!

Первинна консультація у терапевта коштуватиме від 40 TND, вартість тижневого курсу лікування - від 700 TND.

Туніські центри і спа-готелі використовують в своїх процедурах найсвіжіші природні матеріали. Морська вода і бруд надходять в кабінети прямо по трубах, виведеним як мінімум в 400 м від берега, і проходять кілька етапів перевірки, так що про забруднення не може йти й мови. Найвідоміші клініки, що спеціалізуються на таласотерапії, розташовані в Хаммамете: тут і розкішні Bio Azur і Vital Center Thalgo при готелях, і найбільший на Середземномор'ї Thalassa Palace Nahrawess Center. Гордість спа-центрів Сусса - ексклюзивний комплекс «Мандара» з квітковими ваннами і масажем з аромамаслами. Розслаблятися найкраще в El Mouradi Palace або Hasdrubal Thalassa & Spa. Відмінні медичні центри є також в Монастирі, Махдії і на острові Джерба.

дайвінг

Дайвінг в Тунісі не надто популярний, однак любитель підводного світу не залишиться розчарованим: занурюватися можна хоч цілий рік, дайв-сайти - одні з найцікавіших на Середземномор'ї. Що тільки не ховається під тутешніми водами: різнокольорові коралові рифи на північному узбережжі, таємничі гроти і скелі, каньйони і затонулі судна і літаки часів Другої світової. Серед усієї цієї пишноти миготять повноправні господарі підводного царства: восьминоги, кальмари, групери, креветки, морські окуні, карасі і лящі. Самі везучі нирці ризикують зіткнутися з небезпечним, але зачаровує хижаком - акулою-молотом.

У Тунісі близько 20 професійних дайвінг-центрів з курсами навчання CMAS і PADI. Найбільш відомі розташовані в Хаммамете, Суссе, Махдии і на Джербі, вартість стандартного занурення - 50 TND.

Дайв-сайти на сході підходять для новачків: максимальна глибина тут - 10-20 м. Найяскравіші враження подарують занурення на північному заході, в прибережних водах Табарки серед гігантських коралових рифів і підводних печер. Біля берегів Джерби водяться понад 80 видів риб, а в околицях мису Бон покояться десятки кораблів, потерпілих крах в різні роки. У вересні дайв-практику можна поєднати з не менш захоплюючою теорією: на щорічному Фестивалі коралів - цікаві лекції, курси та фотовиставки для всіх любителів підводних пригод.

Шопінг та магазини

Туніс дивує туристів асортиментом екзотичних сувенірів. Для початку варто поповнити гардероб: по всій країні продають чудові хустки і палантини, виткані вручну з махдійского шовку. У крамницях Хаммамета красуються цілком сучасні по фасону сукні, розшиті золотими нитками. Чоловіки можуть прикупити на пам'ять вільні лляні штани серуелі, червоні шапочки шешіі і балахони Джубба.

Від одягу - до аксесуарів: з Табарки везуть коралові прикраси, зі столиці - перли і напівкоштовні камені. Ювелірні крамниці ломляться від золотих каблучок, сережок і масивних берберських браслетів зі срібла. Особливу увагу варто звернути на «схаб» - прикраси з шматочками амбри, що виділяють тонкий аромат при зіткненні зі шкірою.

Кращі туніські килими - в Кайруане: вовняні вироби з класичними візерунками, паласи, циновки і справжні арт-об'єкти з натурального шовку. Якісна кераміка - на Джербі і в набіло. Заслуговують на увагу «піщані троянди» (застиглі кристали, що нагадують квіти), скляні вази і світильники, мідні турки і чайники, плетені кошики і абажури і, звичайно, кальяни всіх розмірів і кольорів. Сувеніри для гурманів - фініки, східні солодощі, оливкове масло, фініковий лікер «Тібарін» і інжирна горілка «Буха».

Взимку магазини відкриті з 9:00 до 19:00 (обід - 13: 00-15: 00), влітку - з 8:00 до 20:00 (перерва продовжується до 16:00). У період Рамадану з 13:00 до 19:00 все закрито, вечорами торгівля відновлюється. У магазинах на територіях готелів продають все необхідне для відпочинку, але набагато дорожче, ніж за їх межами. У кожному курортному місті є державні супермаркети. Кращі шопінг-точки - численні ринки і сучасні сувенірно-туристичні супермаркети.

Віза

Найважливіша інформація для туристів, що стосується питання про візу в Туніс - Туніс для громадян Росії, України і Білорусі є безвізової країною. Але, такий є країна тільки для тих, хто летить до Тунісу за набутою через туристичне агенство путевке.Срок перебування для бажаючих дізнатися якомога більше про Тунісі становить не більше 1 місяця. Необхідна наявність туристичного ваучера. Паспорт повинен бути дійсний протягом півроку після повернення з країни.

Для туристів, самостійного подорожуючих по країні, або поїздки туди, на період перевищує 30 днів, необхідно потурбуватись про своєчасне оформлення візи в Туніс.

митниця

Ввезення і вивіз іноземної валюти не обмежений, національної - заборонений. У разі ввезення понад 1000 USD на людину рекомендується задекларувати валюту в спеціальному віконці "Declaration de devises". При виїзді з країни ви можете обміняти національну валюту на іноземну в межах 30% від початкової суми обміну, але не більше 100 TND на людину. Безмитно в Туніс можна ввозити до 400 штук сигарет, 100 сигар, 400 гр тютюну; до 2 л алкогольних напоїв, міцністю до 25%, до 1 л напоїв, міцністю понад 25%; до 250 мл парфумерії. Заборонено транзит предметів старовини, зброї і боєприпасів, фото- і відеопродукції порнографічного змісту, тварин, що охороняються і виробів з них шкур і шкіри, наркотичних речовин і деяких ліків. Вивозити з країни можна практично все, в тому числі: килими, сувеніри, золото, срібло, фрукти. При вивезенні з Тунісу килимів і срібних прикрас на кордоні необхідно пред'явити чеки з магазинів, де були зроблені покупки. Вироби вартістю до 250 USD, не оподатковуються.

Медична допомога та страхування

Громадська система охорони здоров'я Тунісу забезпечує гідний рівень обслуговування. У майже всіх великих містах є безліч приватних поліклінік, які надають весь спектр послуг і процедур на платній основі (як правило, за готівку). Для в'їзду в Туніс страховка і свідоцтво про щеплення не потрібні, але не дивлячись на це, краще подбати про попередню вакцинації проти гепатиту А, малярії та правця.

Робота установ

Влітку більшість магазинів працює з понеділка по п'ятницю з 7:30 до 13:00 і з 17:00 до 20:00. У вихідні дні - з 8:00 до12: 00. Взимку покупки можна зробити по буднях з 9:00 до 12:30 і з 14:30 до 18:00; у вихідні - з 8:00 до 12:00. Банки відкриті з понеділка по п'ятницю з 8:00 до 16:00 взимку і з 7:30 до 13:00 - влітку.

Електрика

Напруга в електромережах в більшості готелів - 220 В, 50 Гц. Розетки - стандартні європейські.

Корисна інформація

- Міжнародний код країни - 216;

- Швидка медична допомога - 190;

- Поліція - 197;

- Пожежна охорона - 198;

- Довідкова - 120/121;

- Довідкова служба при автодорожніх аваріях - (01) 89 10 00

Посольство Туніської Республіки в Російській Федерації


Адреса: 121069 Москва, вул. М.Нікітская, 28/1. Тел .: (495) 691-28-58, 691-28-69, 691-62-23. Факс: (495) 691-75-88. E-mail: [email protected] . Прийом документів з понеділка по п'ятницю - з 10.00 до 12.00. Видача документів з 14.00 до 16.00.

Посольство РФ в Туніської республіки


Адреса: 4, Rue des Bergamotes, BP 48, El Manar I, Tunis 2092. Тел .: (+216) 71-882-446 / (+216) 71-882-458. Факс: (+216) 71-882-478. E-mail: [email protected] . Час роботи: пн, ср - з 8:00 до 14:00 і з 16:00 до 20:00, вт, пт - з 8:00 до 14:30, чт - з 8:00 до 15:00

Потрапивши в цю країну вперше і поспостерігавши за місцевими жителями, ви напевно мали сумніву: чи мусульмани взагалі тунісці?

Новости