Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

«Нікольський ряди»: готель, бутик і рок-н-рол

Будівля колишніх Никольских рядів відкрилося після восьми років реконструкції. Серед орендарів три великих міжнародних бренду - мережі готелів Holiday Inn Express і Meininger і культове Hard Rock Cafe. Будівля колишніх Никольских рядів відкрилося після восьми років реконструкції

Сергій Ніколаєв / "Фонтанка.ру"

Фонд VIYM Андрія Якуніна завершив один з найгучніших проектів редевелопмента в Північній столиці за останні десять років. До початку чемпіонату світу з футболу в «Нікольський ряди» встиг заїхати тільки один оператор. Але до кінця літа керуюча компанія обіцяє заповнити комплекс на 100%. За словами експертів, готельна частина комплексів має всі шанси на успіх, а ось торгово-ресторанної знайти своїх клієнтів може бути непросто.

«Нікольський ряди»: готель, бутик і рок-н-рол

Перебудова колишнього Нікольського ринку на Садовій, 62, стартувала ще при Валентині Матвієнко. У 2010 році ЗАТ «Нікольський ряди», яке пов'язують з Venture Investments & Yield Management і Андрієм Якуніним, сином екс-глави РЖД, купило на торгах історична будівля площею 28,4 тисячі кв. м за 420 млн рублів, розраховуючи запустити в ньому готель Crown Plaza. Інвестиції оцінювалися в 220 млн доларів (6,6 млрд рублів за курсом на той момент). Відкриття було заплановане на 2013 рік, але проект викликав обурення градозащітнікі. Для створення готелю, восьми скляних бізнес-центрів у дворі комплексу і підземної парковки довелося б знести значну частину історичних приміщень.

У 2016 році VIYM повідомила про новий план редевелопмента «В історичному вигляді і в сучасних матеріалах» . Сума інвестицій скоротилася більш ніж удвічі - до 3 млрд рублів. Проект розробили фахівці з реставрації та пристосування історичних будівель «Ливарна частина - 91» Рафаеля Даянова. Передбачалося, що більшу частину комплексу займуть готелі.

Хоча VIYM обіцяла запустити проект до початку чемпіонату світу з футболу, почати роботу до старту мундіалю встиг тільки один оператор. В кінці травня німецька група компаній Meininger, керуюча 22 готелями в 14 містах Європи, відкрила в «Никольских рядах» перший готель в Петербурзі. Готель працює в гібридному форматі: там є і загальні номери, як у хостелах, і окремі кімнати. Всього в Meininger 158 номерів.

Як розповіли «Фонтанці» в «Никольских рядах», в липні там відкриється чотиризірковий готель мережі Holiday Inn Express (входить в міжнародну InterContinental Hotels Group). Вона буде розрахована на 244 номери.

Всього під два готелі відведено 17,6 тисячі квадратних метрів, що становить майже 90% арендопрігодной площі «Никольских рядів». Решта 10% дістануться ресторанам і кафе. Зараз в комплексі вже працює сувенірний магазин «Трійка».

У найближчі тижні відкриється для відвідувачів Hard Rock Cafe - франшиза культової американської мережі, яка налічує 180 закладів в 74 країнах світу. Його оператором стало ТОВ «Кафе« Нікольський ряди ». За даними СПАРК, воно належить зареєстрованій на Кіпрі компанії Imrihold Limited. Її директором є Владислав Смирнов, який раніше працював в «Регіональної готельної мережі», підконтрольної VIYM, а також є виконавчим директором фонду «Петербург Достоєвського», який має намір реалізувати інший проект глави VIYM - новий музей Достоєвського . Владислав Смирнов підтвердив «Фонтанці», що VIYM консультував проект і сформував пул інвесторів.

За його словами, загальний розмір вкладень в запуск кафе складе 150 млн рублів, окупити їх планується протягом 5 - 7 років. Причому ресторан і бар на 200 посадкових місць будуть приносити закладу половину виручки, другу половину принесе ритейл - продаж сувенірів з рок-н-рольної тематикою. «Як мінімум половиною гостей в високий сезон будуть туристи», - розраховує Владислав Смирнов. Хоча заклад розташований поза головних ресторанних кластерів Північної столиці, проблем із заповнюваністю топ-менеджер не передбачає. За його словами, перший час приносити трафік будуть такі пам'ятки, як Маріїнський театр і «Сім мостів», а також розташовані в Никольских рядах готелі.

Поки в будівлі пустують ще близько 1 тисячі квадратних метрів, але здати їх ще одному ритейлеру і ресторану девелопер має намір до кінця літа. Також він планує використовувати простір дворів. «Можливо, там буде літнє кафе або виставкові простору», - пояснили в компанії.

На думку експертів, готельна частина «Никольских рядів» має шанси стати успішною. «Гібридні готелі зараз в тренді, а бюджетний, але сучасний формат буде користуватися попитом», - говорить керуючий готелю «Гельвеція» Юніс Теймурханли. Крім того, концепція проекту відповідає локації. «Це не черговий палац на тлі руїн, а чітке потрапляння в цільову аудиторію, яка хоче жити в центрі, але не переплачувати», - коментує експерт. За оцінкою Теймурханли, інвестиції в запуск Meininger і Holiday Inn Express можуть окупитися за 12 - 15 років, що нормально для проектів такої категорії.

А ось дозаповнити комерційну частину «Никольских рядів» може виявитися непросто через надмірні для такої локації ставок оренди. «Заявлені ставки становлять від 1600 до 2200 рублів за кв. м. На сьогодні вони виглядають завищеними насамперед через дуже низького пішохідного та автомобільного трафіку в цій частині Садовій вулиці », - коментує Володимир Калічава, керівник департаменту послуг для ритейлерів Colliers International. При цьому, за його словами, присутність в комплексі бюджетних готелів відсікає від проекту весь общепит класу «середній +» і вище. На думку експерта, об'єкт буде цікавий ритейлерам, обслуговуючим постояльців готелю і хостелу, наприклад продавцям сувенірів або дорожніх сумок.

Hard Rock Cafe буде точкою тяжіння саме по собі, вважає президент Федерації готельєрів та рестораторів Леонід Гарбар. «Оскільки це міжнародна мережа, багато туристів вважають своїм обов'язком побувати в Hard Rock в кожній країні і привезти звідти сувенір», - говорить він. Але навряд чи заклад зможе розраховувати на середній чек більше 1500 - 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Успіх також багато в чому буде залежати від концертної програми і від того, чи вдасться команді підтримувати рівень обслуговування на рівні міжнародних стандартів. Зате в перспективі поява закладу може дати нове життя всьому району. «У пішохідній доступності знаходяться майданчики Маріїнського театру, Консерваторія. Все це може об'єднатися в якийсь концертно-театральний квартал », - уклав Леонід Гарбар.

Галина Бояркова, «Фонтанка.ру»

Новости