Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

В хмарах витати або аеропорти будувати

Національна транспортна стратегія України Drive Ukraine, розроблена транспортним відомством і затверджена Кабміном, передбачає будівництво до 2030 року 50 нових аеропортів, з яких як мінімум 5 претендують на статус міжнародних хабів, ще 20 будуть забезпечувати міжнародне сполучення, а решта - працювати на внутрішні перевезення. Чи велика ймовірність реалізації цих планів з урахуванням нинішнього стану авіаперевезень, або це тільки прожекти глави Мінінфраструктури Володимира Омеляна, питання риторичне.

Поки сучасні та надійні повітряні ворота мають не всі міста-мільйонники. Наприклад, влада Дніпра, який входить до п'ятірки найбільших міст України, домагаються реконструкції існуючої злітно-посадкової смуги і будівництва нового терміналу за допомогою написання петицій президенту.

В останніх числах вересня на сайті президента зареєстрована петиція №22 / 047048-ЕП, що пропонує «здійснити фінансування з державного бюджету реконструкції і модернізації діючої або будівництва нової злітно-посадкової смуги аеропорту в місті Дніпро».

Ініціатор звернення - співробітниця управління правового забезпечення Дніпровського міськради Ганна Подольная. Незабаром причетність до документа визнали в комунальному підприємстві «Агентство розвитку Дніпра», а потім і мер Дніпра Борис Філатов закликав городян проголосувати за петицію.

«Я прошу вас об'єднати зусилля і продемонструвати всім, що Дніпру потрібен аеропорт. Тисячу разів я говорив, що це - ганьба для будь-якої влади, коли місто-мільйонник є, напевно, єдиним в світі, де нормально не функціонує аеропорт, а злітно-посадкова смуга знаходиться в незадовільному стані. Скажіть тепер і ви своє вагоме слово. Покажіть, що нам треба. Попросіть про це друзів, родичів, колег », - зазначив Борис Філатов на своїй сторінці в Facebook.

Після такого заклику менше ніж за 10 днів петиція Анни Подольний зібрала 16 675 голосів з 25 тис. Необхідних. 5 жовтня на президентському сайті зареєстровано ще один аналогічний заяву від імені якоїсь Лариси Шалдаісовой. Жінка з таким ім'ям і прізвищем працює завідуючою амбулаторією в центрі первинної медичної допомоги №8 Дніпра.

Цю петицію місцеві мас-медіа назвали фейковий, а мотивом реєстрації - «щоб розсіяти голоси за даний електронне звернення». Хто стоїть за другий петицією і чи дійсно вона фейковий, сказати важко. Але до закінчення голосування понад два місяці, і за цей час жителі Дніпра, небайдужі до долі свого аеропорту, при бажанні можуть легко добрати відсутні електронні підписи.

Питання авіасполучення для дніпрян дійсно вкрай актуальне. Багато років аеропорт є вотчиною авіакомпанії «Дніпроавіа» Ігоря Коломойського і бортів близьких їй МАУ і «Троянди вітрів». Тоді як великих міжнародних перевізників з нього методично видавлювали.

Менеджери «Дніпроавіа» неодноразово конфліктували з конкуруючими компаніями, в т.ч. з Lufthansa і Turkish Airlines (обидві входять в найстаріше і найбільше світове об'єднання авіаперевізників Star Alliance).

Суперечки велися навколо часу і періодичності рейсів. Аеропорт міг несподівано відмовити «чужаків» в обслуговуванні з технічних причин. Іноземним авіакомпаніям створювали проблеми і давали зрозуміти, що тут вони непрохані гості. Ті і не особливо прагнули затриматися в Дніпрі надовго.

Тому з Дніпра можна полетіти бортами МАУ і «Троянди вітрів» (обидві, як вважається, входять в альянс авіакомпаній колишнього власника «ПриватБанку»). Прямі рейси цих авіакомпаній обмежені напрямками - Київ, Анталія, Бургас, Шарм-ель-Шейх, Іракліон і Тель-Авів.

З іноземців аеропорт Дніпра співпрацює з Austrian Airlines, які щодня літають до Відня і назад, а також з грецької Ellin Air, по четвергах і неділях здійснює рейси в Салоніки.

Все це, звичайно ж, позначається і на вартості перевезень, і на діловому кліматі. Дніпряни літають за кордон в основному через Бориспіль або аеропорт сусіднього Запоріжжя. Іноземці, які відвідують місто на Дніпрі, вникаючи в ситуацію з авіаперевезеннями, роблять висновок, що прозоро вести бізнес в цьому місті (і в країні в цілому) не вийде.

Українська влада це теж прекрасно розуміють. Ще навесні 2017 р позовом Фонду держмайна Господарський суд Дніпропетровської області ухвалив повернути державі 94,5% акцій ПАТ «Авіаційна компанія« Дніпроавіа », які були продані структурам Ігоря Коломойського в 2009 р в ході приватизації. Мотив - невиконання інвестиційних зобов'язань.

Слідом за цим минулої осені стартувало банкрутство і самої авіакомпанії. Позов до «Дніпроавіа» подала дружня їй «Укртатнафта». Авіакомпанія виявилася повинна їй 163,3 млн. Грн. за авіапаливо.

З досвіду ведення судових справ в Україні суперечки, подібні до тих, які ведуться навколо ПАТ «Дніпроавіа» і орендованого нею Міжнародного аеропорту «Дніпро», можуть тягнутися скільки завгодно довго.

Однак влітку стало відомо, що виступити посередником у конфлікті між Ігорем Коломойським і державою готовий найбільший харківський бізнесмен Олександр Ярославський.

Останній заявив, що домовився про переуступку аеропорту і має намір побудувати в Дніпрі новий аеровокзал, подібний до того, який його холдингова компанія DCH побудувала в Харкові до Євро-2012.

Свою обіцянку він ще раз повторив на Х Міжнародному економічному форумі «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи », що проходив в першій столиці в кінці вересня.

У присутності президента Петра Порошенка і глави бюджетного комітету ВР Андрія Павелко Олександр Ярославський заявив про готовність вступити з державою в партнерство в питанні будівництва в Дніпрі нового авіатерміналу і реконструкції злітно-посадкової смуги.

«В аеропорт Дніпра зараз соромно літати. Я прилетів, колеса ледь не відвалилися. Всі ми знаємо, що там необхідно будувати нову злітно-посадкову смугу. Я пропонував, щоб цей проект був зроблений за прикладом Харкова - приватно-державне партнерство. Держава будує смугу, яка є стратегічним об'єктом. На ці цілі необхідно близько $ 120 млн. Я будую термінальний комплекс. Це $ 70 млн. Тобто всього близько $ 190 млн. Для реалізації проекту необхідно буде 2-2,5 року, і ми отримаємо сучасний інфраструктурний об'єкт, в якому потребує місто-мільйонник Дніпро і Дніпропетровська область, в якій проживає понад 3 млн. Чоловік » , - заявив власник групи DCH і організатор форуму «Харківські ініціативи».

Присутній на форумі перший віце-прем'єр-міністр Степан Кубів теж начебто не проти такого розвитку подій. Він обіцяв донести цю пропозицію до членів Кабміну на найближчому урядовій нараді. Втім, в Кабміні і так давно знають про «харківської ініціативи» бізнесмена щодо аеропорту сусіднього обласного центру. Тим більше що Ярославського в Дніпропетровській області вже важко назвати чужаком: з недавніх пір він є там одним з найбільших інвесторів.

За останні роки бізнесмен купив в Дніпропетровській області відразу кілька великих промислових підприємств, в т.ч. ГЗК «Суха Балка» в Кривому Розі і металургійний завод ім. Петровського в Дніпрі. Продавцем обох виступив російський бізнесмен Роман Абрамович.

Проблема, мабуть, тільки в тому, що у держави немає зайвих 3,5 млрд. Грн. на реконструкцію ЗПС дніпровського аеропорту. У всякому разі в проекті держбюджету-2019 цього рядка витрат не виявилося.

Судячи з усього, саме з цією метою дніпровські влади напередодні затвердження головного фінансового документа і вирішили піти в «психічну атаку» на Кабмін, реєструючи петиції до президента і задіявши для цих цілей політичних лобістів типу Олега Ляшка.

Минулого тижня лідер Радикальної партії також перейнявся співчуттям до жителів Дніпра і заявив про готовність своєї партії підтримати виділення коштів на потреби дніпровського аеропорту, «якщо в проекті держбюджету на 2019 рік передбачена така стаття».

«Радикальна партія підтримує, щоб в Дніпрі був сучасний і комфортний аеропорт, куди будуть прилітати не по три рейси на день, а по 30-40. Дніпру потрібен сучасний аеропорт і зниження цін на квитки, щоб люди могли літати і не платити по 500 доларів за квиток в одну сторону. Зараз люди платять космічні суми за квиток з Києва до Дніпра, хоча за цю суму можна злітати в Америку і назад », - заявив Ляшко дніпровському інформагентству« Міст-Дніпро ».

Раніше міністр інфраструктури Володимир Омелян заявляв, що його відомство переконує уряд з 2019 року виділяти щорічно по 10 млрд. Грн. на будівництво злітно-посадочних смуг, щоб протягом найближчих п'яти років побудувати щонайменше 20 аеропортів і віддати їх в концесію.

«Бізнес після побудує термінали, термінали заповняться пасажирами, рейсами. Це бізнес-модель, яка буде працювати успішно », - запевняв глава профільного міністерства. Для дніпровського аеропорту вже є і концесіонер. Існує і гостра необхідність в розширенні перевезень.

Втім, за даними обізнаних джерел, перш ніж реконструювати ЗПС і будувати новий термінал, влади Дніпра повинні вирішити деякі застарілі земельні питання з НОВООЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ сільрадою: до його складу раніше входив сел. Авіаторське, на території якого знаходиться аеропорт.

Сам селище, розташоване на місці колишньої військової частини і військового містечка №45, передається місту вже більше десятиліття. Але влада міста і області цей процес не завершували. Багато об'єктів селища досі перебувають на балансі області. Верховна Рада ще не голосувала за передачу Авіаторське обласному центру.

Відомий дніпровський журналіст Віталій Теплов на своїй сторінці в Facebook написав: «на сьогоднішній день взагалі ніяк не вирішені питання землевідведення та інвентаризації майна ... цими питаннями місто не займається - або не вміє, або не хоче. Один до одного повторюється ситуація з цілісним майновим комплексом метробуду, яку вирішувала для мерії ДнепрОГА ».

«Там бюрократичної тяганини року на півтора», - запевняє головний редактор сайту gazeta.dp.ua і газети «Горожанин». Але будувати аеропорт необхідно вже сьогодні.

Найближчі місяці покажуть, чи вдасться меру Дніпра Борису Філатову і губернатору області Валентину Резниченко вибити гроші на ще один великий інфраструктурний проект.

Для цього їм треба показати Києву, що гроші, виділені на добудову дніпровського метрополітену під гарантію уряду (а це понад 300 млн. Євро), освоюються успішно. Ну і, звичайно, переконати Кабмін і президента, що в регіоні готові спільно і в найкоротші терміни вирішити всі земельні питання, пов'язані з проектуванням і будівництвом нового аеропорту.

Шановні читачі, PDF-версію статті можна скачати тут ...

Новости