Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

В урочищі Ласпі відрізають проходи до моря | Примітки. Новини Севастополя і Криму

Готельний комплекс «Бухта мрії» відсікає доступ до моря. Головна сходи, по якій можна спуститися на пляж «Дельфін», перекрита. Замість проходу - нова хвіртка. Поруч готель відхопив собі ще шматок пляжу, просто засипавши його і частина акваторії землею. У Батілімане пляж забрали військові. Ухитритися потрапити до моря тут ще можна, але проходів стає все менше. Готельний комплекс «Бухта мрії» відсікає доступ до моря

Комплекс «Бухта Мрія» компанії «НВФ« Реле »- відомий бетонний монстр, побудований прямо на узбережжі урочища Ласпі. У липні 2014 року правоохоронні органи завели два адміністративних справи за експлуатацію об'єкта без дозволу на введення в експлуатацію. Фірмі і її керівнику призначили штрафи - 10 тисяч рублів і 1000 рублів відповідно. Це покарання було оскаржене в суді, який залишив в силі штраф для підприємства, а штраф для його директора скасував.

За даними єдиного державного реєстру юридичних осіб України, ТОВ «Науково-виробнича фірма« Реле »зареєстровано в Києві. Його директор - В'ячеслав Шинкаренко, а співвласники - Тетяна та Володимир Беспалов. У Севастополі ТОВ «НВФ« Реле », згідно з даними системи« Селдон. Базис », має дочірнє підприємство - ТОВ« Реле ». Його очолює Кирило Лелеко.

При України будівництву цього велета прямо на пляжі не завадив ніхто. Спохватилися вже нові севастопольська влада, що прийшли в 2014 році. Складно сказати, які містобудівні та водоохоронні норми не були порушені при зведенні "Бухти мрії". Єдине, що вдалося відбити у його власників - відкритий для відвідування пляж. Основний спуск до моря - білу сходи - місцеві девелопери неодноразово приводили існування цього проходу як аргумент на звучали в ЗМІ побоювання громадських в прийдешньому захопленні пляжу.

Але все хороше коли-небудь закінчується. Більше про сходах нікуди спуститися не вийде - на хвіртці висить замок.

Більше про сходах нікуди спуститися не вийде - на хвіртці висить замок

Ще два проходи неподалік прикрашені чорними воротами з комор замками.

Ще два проходи неподалік прикрашені чорними воротами з комор замками

Але пред'явити претензії готелю все ж складно - один затишний прохід на пляж знайти все ж можна, якщо постаратися.

Але пред'явити претензії готелю все ж складно - один затишний прохід на пляж знайти все ж можна, якщо постаратися

У той же час праворуч від "Бухти мрії" з'явився новий паркан. Раніше він був поруч з готелем.

Раніше він був поруч з готелем

Тепер його пересунули, захопивши чималий шматок території. Колись тут був пляж, але тепер його і навіть частина акваторії засипали землею, розширивши свої володіння вже зарахунок моря. Ця ділянка більше схожий на нову будмайданчик - навалено будматеріали, над ними нависає будівельний кран. Цілком ймовірно, дуже скоро тут почнеться нове будівництво, так як ця ділянка Ласпі потрапляє в проектовану особливо охоронювану природну територію. Для будівництва у НПФ "Реле" поки ще є час, так як найнятий урядом проектувальник забув включити цю територію в початковий проект, який зараз переробляється, а Севпріроднадзор "клаптевий" проект ООПТ встиг затвердити і оплатити. Після оголошення ООПТ тут не можна буде нічого побудувати.

Після оголошення ООПТ тут не можна буде нічого побудувати

Також уряд поставив тут таблички з оголошеною водоохоронній зоною, на території якої заборонено вести будь-яку господарську діяльність. Снують тут будівельникам таблички не заважають. У той же час, все це добро потихеньку сповзає в море.

У той же час, все це добро потихеньку сповзає в море

Таку картину застали тут журналісти. Чиновники, яких також запрошували, на виїзне засідання постійного комітету з містобудування та земельних питань Законодавчих зборів Севастополя не з'явилися.

Чиновники, яких також запрошували, на виїзне засідання постійного комітету з містобудування та земельних питань Законодавчих зборів Севастополя не з'явилися

Зокрема, Севгосстройнадзор в офіційній відповіді на запрошення Закса обіцяв прислати свого представника. Але він туди так і не дістався. Глава ДІЗО Рустем Зайнуллин, в свою чергу, предоложіть пошукати "альтернативні варіанти" участі в заході. Зі свого боку віце-спікер законодавчих зборів Олександр Кулагін назвав перекриття сходи свавіллям і висловив готовність особисто знести цю хвіртку з парканом, якщо влітку прохід не відкриється.

Нагадаємо, 7 грудня 2017 року губернатор Севастополя Дмитро Овсянников підписав указ про затвердження меж охоронної зони в Ласпі. В кордону проектованої ООПТ в урочищі Ласпі не були приватні землі з лісовими масивами.

Сталося це, зокрема, з вини депутата Законодавчих зборів В'ячеслава Горєлова, говорить Овсянников. Саме він сидів в комісії з екологічного обстеження заказника і допустив висновок з охоронної зони близько 60 приватних земель з ресторанами посеред лісу, в тому числі - готелю «Бухта Мрії». У відповідь на заяву Горєлов пригрозив Овсянникову судом.

ООПТ в Ласпі почали створювати з ініціативи місцевих громадських діячів, коли стало зрозуміло, що Севастополь може втратити цю унікальну природну зону - спускається до моря гірський схил, покритий реліктовим ялівцевим лісом. Тут і раніше існував заказник, але це не завадило міській владі в українські роки видати землю кільком десяткам садових товариств, а також юрособам під забудову. Ділянки при цьому навіть не були виведені з лісового фонду. Посеред лісу стали рости котеджі і цілі багатоповерхівки. Коли в 2015-2016 роках заговорили про створення ООПТ, будівельна діяльність тільки прискорилася.

Восени минулого року балаклавський з уд заборонив Севреестру здійснювати будь-які реєстраційні дії щодо всіх спірних ділянок. А в серпні-вересні ДІЗО подано 964 клопотання про накладення арешту на наділи. Проте будівництво тут йде повним ходом, і майже на кожному паркані і балконі оголошення про продаж будинків, номерів і апартаментів. Прямого судової заборони на укладення угод схоже мало. Ось така табличка висить на повороті з основної дороги на спуск до Ласпі.

Ось така табличка висить на повороті з основної дороги на спуск до Ласпі

Поки пляж "Дельфін" обростає все новими і новими парканами, а схили урочища - рабицей, ще один пляж в Ласпі закритий для відвідування. Це затишна маленька бухта в Батілімане. Величезна кількість попереджувальних вивісок тут говорить, що прохід заборонено, так як це територія Міністерства оборони. Зайти на пляж поки ще можна - не дивлячись на таблички, хвіртки на єдиною тут сходах поки що немає. Є тільки місцева собака в нашийнику і старий катамаран.

Є тільки місцева собака в нашийнику і старий катамаран

Як пляж став закритою територією Міноборони - не зрозуміло. Поруч з ним дійсно є військове містечко і база відпочинку "Таврида" - все це в розпорядженні Міноборони потрапило завдяки знаменитому розпорядженням №195 екс-губернатора Сергія Меняйло (в документі прописана безоплатна передача величезних за площею територій військовому міністерству).

«Коли то тут була база відпочинку« Підводник », - каже депутат Михайло Чалий. - Сюди з радянських часів приїжджали хлопці, наприклад, з Північного флоту відпочивати. Більшість відпочиваючих розташовувалося в армійських наметах. Умови були спартанські, але всім дуже подобалося. Морські офіцери, мічмани, екіпажі. Але пляж ніколи в територію цього табору не входив. Чому вона раптом стала територією Міноборони - загадка. У знаменитому розпорядженні екс-губернатора Меняйло про передачу міських територій у власність Міноборони взагалі не вказувати кордону. Номер містечка і площа. Це було зроблено з порушенням процедури. Федеральне відомство повинно подати заявку [на передачу міської території]. Заявки не було ».

Новости