Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Урочище і бухта Батіліман

  1. Урочище і бухта Батіліман Урочище Батіліман одне з найбільш незайманих місць Кримського півострова,...
  2. Пам'ятки бухти і урочища Батіліман
  3. Як дістатися до урочища Батіліман
  4. Трохи історії урочища Батіліман

Урочище і бухта Батіліман

Урочище Батіліман одне з найбільш незайманих місць Кримського півострова, забудова цих місць практично не проводиться, альпіністи і дайвери вже практично 100 років вважають ці місця кращими в Криму. Також любителі відпочинку дикуном, урочище і бухта Батіліман, вважають своїм останнім притулком в Криму.

Географічні координати Урочище Батіліман на мапі Криму GPS N 44.420307, ​​E 33.691682

Урочище і бухта Батіліман розташовані на самій околиці південного берега Криму, між Форосом і Балаклавою. Найближчий населений пункт селище Тилове 8,2 км. Урочище Батіліман розташований в природному заповіднику Мис -Айя, з тих сторін захищений горами, із заходу - мисом Айя, в центрі скелею Куш-Кая і зі сходу горою Сарич. Урочище і бухта Батіліман знаходиться в амфітеатрі з гір з відкритою водою спрямованої на південь. У бухті Батіліман кілька сильних течій - які 2-3 рази на добу полность оновлюють акваторія, саме з цього вода в цих місцях вважається однією з найбільш чистих на всьому Кримському півострові. Назва бухті дали стародавні греки ще до нашої ери, дослівно Батіліман можна перевести як глибока вода, але частіше все ж перекладають як - гавань.

Назва бухті дали стародавні греки ще до нашої ери, дослівно Батіліман можна перевести як глибока вода, але частіше все ж перекладають як - гавань

Найвища точка бухти Батільман - гора Куш-Кая, її висота становить 664 метри. Куш-Кая одна з найскладніших для підйому гір в Криму, на неї існує безліч стежок, починаючи від відносно нескладних, з боку мису - Айя або зі сторону селища Тилове і закінчуючи альпійськими стежками які беруть свій початок біля підніжжя гори, з боку бухти Ласпі і Батіліман. Якщо підніматися з боку селища Тилове, то підйом в середньому займає близько 2-3 годин, стежка промаркована зеленим кольором, також її кілька разів перетинає швидша стежка (більш складна) з червоною маркуванням.

Якщо підніматися з боку селища Тилове, то підйом в середньому займає близько 2-3 годин, стежка промаркована зеленим кольором, також її кілька разів перетинає швидша стежка (більш складна) з червоною маркуванням

Вийти на стежку, найпростіше після повороту на бухту Ласпі. Шукайте першу пішохідну стежку відводить в право або від моря. Далі стежка буде довго петляти в сторону Балаклави і в кінці приблизно на 1/3 частини маршруту буде досить складний підйом в гору. З висоти Куш-Кая, відкривається приголомшливий вид на бухту, прибережні райони і на морі. За рахунок того що, з боку урочища Батіліман, схил практично стрімкий висота буде відчувати більш гостріше і яскравіше, під ногами буде море і бездонна прірва. Якщо Ви любите гострі відчуття, то то обов'язково відвідайте цю пам'ятку.

Якщо Ви любите гострі відчуття, то то обов'язково відвідайте цю пам'ятку

Пам'ятки бухти і урочища Батіліман

Окрім краси бухти і урочища Батіліман, в його окрузі є кілька місць які обов'язково варто відвідати. До таких місць варто віднести бухту Ласпі, яка буде перша на з'їзді з Южнобережного шосе. Також, перед поворотом на бухту Ласпі - знаходиться зупинка, під однойменною назвою, відразу за зупинкою починається стежка яка веде до одного з найзагадковіших і найбільш містичних місць Кримського півострова - Храму Сонця.

Також, перед поворотом на бухту Ласпі - знаходиться зупинка, під однойменною назвою, відразу за зупинкою починається стежка яка веде до одного з найзагадковіших і найбільш містичних місць Кримського півострова - Храму Сонця

Храм Сонця - це камені від 3 до 20 тонн, висотою від 3 до 12 метрів які утворюють кам'яної кільце, яке і нагадує сонце. У цих місцях можна зустріти безліч людей з різних субкультур і релігійних течій. Людей які називають себе шаманами, або стверджують, що відчувають силу космосу -є завсідниками цих місць. Крім містиків і уфологів, в ці місця часто приходять прості туристи і любителі гірських походів. Місця дійсно чудові, а Храм Сонця досить дивний витвір природи. Детальніше про Храм Сонця. Храм Сонця - це камені від 3 до 20 тонн, висотою від 3 до 12 метрів які утворюють кам'яної кільце, яке і нагадує сонце

Також недалеко від урочища Батіліман знаходиться Байдарська долина, яка сповнена дивовижними пам'ятками - більшу частину яких створила природа, а також і кілька пам'яток які зроблені руками людини, за кілька тисяч років до нашої ери. Детальніше про пам'ятки Байдарській долини .

Як дістатися до урочища Батіліман

Дістатися до урочища Батіліман найпростіше по Південнобережному шосе, поворот на Батіліман, знаходиться між селищами Форос і Балаклава, на покажчику бухта Ласпі, згортає з основної траси і їмо 3,6 км по головній дорозі, проїжджаємо великий з'їзд в сторону моря або покажчик Бухта мрія (санаторій бухта Ласпі). Далі по головній дорозі 15-20 хв. і Ви у мети.

і Ви у мети

Трохи історії урочища Батіліман

Урочище Батіліман, в 1910 році купець Кравцов викупив у держави і вже в 1911 році, розпочав будівництво невеликого дачного селища. Дачі в цих місцях продавалися досить швидко і до 1917 року, тут з'явився великий дачний кооператив. Кооператив через великої кількості вчений, жартома, а потім і по справжньому - став називатися Професорським куточком. Після революції, велика частина професури, перейшла на службу до радянської влади і в 1924 році з дачного кооперативу, з'явився будинок відпочинку Академії наук СРСР. У післявоєнні роки, в цих місцях з'явилося 8-м санаторіїв і кілька дачних кооперативів. У 90-ті роки минулого століття, було кілька спроб захопити ці землі, але на щастя, після декількох висоток, бухта не отримала повноцінну забудову. Зараз в цих місцях можна зустріти вікові сосни, сосни Станкевича (корабельна сосна), ялівцеві гаї і безліч рослин з Червоної книги Криму. Якщо Ви вирішите відвідати урочище Батіліман, то обов'язково ознайомтеся з пам'ятками Криму , Для того щоб зробити свій відпочинок більш насичений і цікавий.

Батіліман на мапі Криму

Новости