Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Судак

  1. Генуезька фортеця
  2. Фестиваль «генуезки шолом»
  3. Гора Кара-Даг
  4. Аквапарк «Водний світ»
  5. будинок Стевена
  6. будинок Палласа
  7. Церква Покрови Пресвятої Богородиці
  8. Музей історії Виноробства
  9. мис Меганом
  10. Мис Алчак і «Еолові арфа»
  11. Урочище і Бухта Капсель
  12. Мис Чобан-Куле (Агіра)
  13. Гора св. Георгія
  14. Таш-Бака (Гора Жаба)
  15. Теплохід Князь Багратіон
  16. винзавод Голіцина
  17. Німецька лютеранська церква

Перлиною південно-східній частині Криму воістину є Судак. Судак - невелике приморське місто, традиційний центр виноробства і курортного бізнесу на сході Криму, що простягнувся на 23 тисячі км.

На території Судакського району (тобто недалеко від самого міста) розташовані унікальні природні та історичні місця - велична гора Карадаг, «парадиз» Криму - Новий світ і старовинна Генуезька фортеця. Крім вище перерахованих достоїнств Південний Схід славиться м'яким кліматом: відсутні різкі перепади температури, рідкісна похмура погода, проливні дощі, а купальний сезон є найтривалішим в Криму - понад 138 днів.

Судак давно зайняв свою нішу в кримському туристичному бізнесі, ставши улюбленим місцем для людей із середнім достатком і студентів. Однак місто поступово розширює свою соціальну базу: недавно був побудований власний аквапарк «Водний світ», що добре відбилося на рівні дитячого та сімейного туризму.

до змісту ↑

Генуезька фортеця

Генуезька фортеця

Візитною карткою Південного Сходу Криму є старовинна Генуезька фортеця, розташована на горі Фортечна прямо в Судаку. Її видно з будь-якої частини міста.

Як дістатися: Якщо в Судаку ви вперше, не бійтеся загубитися - запитайте у місцевих, як близько до вашого місця перебування курсує тролейбус №1 (по маршруту Дачне-Затишне) і приміський тролейбус №5 (маршрут Судак-Новий Світ), і вирушайте в дорогу! Судакська фортеця працює влітку без вихідних, з 9-21 годин, але про всяк раз уточніть у місцевих або у екскурсовода.

Найбільше з оборонних споруда, що дійшли до нас в Криму, веде свою історію ще з візантійських часів VI-VII століть, коли тут з'явилися невелика мережа укріплень. Та частина, що дійшла до наших часів, належить до генуезькому періоду. Під час Вітчизняної війни фортеця сильно постраждала і до нас дійшла лише невелика її частина.

Огляд головних воріт - старт екскурсії, який плавно переходить в прогулянку вздовж зовнішньої оборонний лінії, де туристи можуть оглянути бойові вежі. Далі екскурсійна група рухається до «храму з аркадою» і розташованому в ньому історико-краєзнавчому музею. Останнім значущим об'єктом огляду стає Консульська вежа, що представляє цілий комплекс потужних історичний споруд.

до змісту ↑

Фестиваль «генуезки шолом»

Фестиваль «генуезки шолом»

Місцеві жителі радять побувати в Генуезькій фортеці під час проведення всіляких лицарських фестивалів та історичних реконструкцій. Найбільшим з таких фестиваль є «Генуезький шолом» - традиційний щорічний фестиваль, який проводиться в Судаку в липні-серпні. Відвідувачів фестивалю порадує унікальна атмосфера середньовіччя, відтворюється професійними учасниками клубів історичної реконструкції та фехтування. У програму фестивалю включені кілька напрямків: по-перше, це лицарські фестивалі, на яких ви можете побачити середньовічні розваги, лицарські турніри і паради, різні конкурси та бугурти (тобто реконструкція масових битв), а по-друге, це місто майстрів , де можна купити ручні вироби народного промислу, подивитися на виступи танцюристів і музикантів.

до змісту ↑

Гора Кара-Даг

Гора Кара-Даг

Як дістатися: Адреса: Курортне, Коктебель
GPS координати: Широта 44 ° 54'56 "/ Довгота 35 ° 13'07"

Неймовірний за красою гірський масив Кара-Даг не має аналогів ні в Криму, ні в Європі. Дане геологічне утворення уявляє собі гірський ланцюг вулканічного походження - різноманітність рослинного, тваринного світів і ландшафтних видів роблять Кара-Даг шедевром природного архітектури.

Екскурсії на Кар-Даг діляться на два типи: повна піша екскурсія на 10 км пішохідної частини та морська прогулянка, поєднана з пішою прогулянкою. Перший варіант включає в себе спуск в Коктебель, похід за спеціальною екологічною стежкою серед химерних кам'яних статуй і вулканічний ландшафтів до красивих видовим майданчиків. Загальна тривалість пішої екскурсії становить 5 годин, а з огляду на складність підйомів і довжину пішої частини, слід обережно оцінювати свої можливості: пенсіонерам, людьми з маленькими дітьми і з важкими захворювання добре обміркувати поїздку.

до змісту ↑

Аквапарк «Водний світ»

Аквапарк «Водний світ»

Як дістатися: Адреса: Крим, Судак, вул. Гагаріна, 79

На узбережжі в 2003 році був побудований перший аквапарк в Судаку. З цього часу площа аквапарк збільшилася до 20 тис. Кв. м. Аквапарк працює з 10:00 до 19:00 за адресою м Судак, вулиця Гагаріна, 79. Дітям зростанням до 100 см відвідування аквапарку безкоштовно.

На території комплексу є дитячий басейн, призначений для дітей від 2 до 12 років і ігровий центр для дітей. Два комплексу гірок як закриті, так і відкриті подарують незабутні відчуття. При необхідності є можливість перекусити в ресторані «Піца Челентано» або купити напої в невеликих кіосках. Увечері проводяться дискотеки і нічні заходи з професійними співаками, музикантами і танцюристами.

до змісту ↑

будинок Стевена

будинок Стевена

За адресою вулиця Алуштинська, будинок 16 розташовується колишній особняк знаменитого академіка Х.Х. Стевена. Перший директор і засновника Нікітського ботанічного саду проживав в цьому особняку аж до своєї смерті. Будинок належав родині вченого, але в 1922 році радянська влада націоналізувала його, перетворивши в об'єкт народного надбання.
В цьому будинку Стевен з сім'єю проводив всі літні та осінні місяці, сюди були заходжу відомі вчені свого часу - Ратко, Кесслер і Нордман.

до змісту ↑

будинок Палласа

будинок Палласа

Як дістатися: Адреса: Крим, Судак, вулиці Десантників, будинок 10

Одноповерховий будиночок з меморіальною табличкою імені Палласа, розташований на вулиці Десантників, будинок 10. Тут цілих 15 років провів відомий вчений-натураліст, географ і мандрівник Катерининського часу П.С. Паллен. На прохання Катерини Великої Паллен вивчав флору і фауну Тавриди, на державні гроші йому були придбані будинок в Сімферополі і в Судаку. У Судаку він займався вирощування винограду і розвиток виноробства в Криму, саме його ініціативи належить створення училища виноградарства і виноробства.

до змісту ↑

Церква Покрови Пресвятої Богородиці

Церква Покрови Пресвятої Богородиці

Одним з найбільших православних храмів Судака є Церква Покрови Пресвятої Богородиці, розташована на вулиці Леніна, д. 27.
Покровська церква виконана в традиційному православному хрестово-купольної стилі. З усіх боків світла церква прикрашена трикутними фронтонами і колонами. Церква виконана в стилі класицизму: в ній немає химерних прикрас або обробки. Вселяє спокій білий і блакитний колір вінчають образ церкви.
Церква, побудовану на початку XIX століття, відвідували члени імперської прізвища, в тому числі майбутній імператор Олександр III з матір'ю Олександрою Федорівною і імператор Микола II з сім'єю.

до змісту ↑

Музей історії Виноробства

Музей історії Виноробства

На території курортного міста Новий Світ розташовується унікальний музей історії виноробства на Південному Сході Криму. Крім відвідування семи виставкових залів, відвідувачам пропонується відвідати дегустацію вин, що випускаються в самому Новому Світі. Під прекрасний акомпанемент на вечірніх екскурсіях можна продегустувати і придбати не тільки винну продукцію, а й коньяк, глінтвейн та інші алкогольні напої.
Так як музей розташувався в колишньому особняку князя Голіцина, кожному буде надана можливість поглянути на сторінки російської історії під новим кутом - кутом розвитку вітчизняного виноробства.
Влітку музей працює без вихідних, зазвичай з 9:00 до 18:00.

до змісту ↑

мис Меганом

мис Меганом

Як дістатися: Адреса: с. Сонячна Долина, Судак
GPS координати для навігатора: Широта 44 ° 47'34 "/ Довгота 35 ° 04'50"

Місцеві кримчани знають, що найчистіші і безлюдні пляжі розкидаються уздовж гігантського мису Меганом. Офіційно там не існує пляжів, так як Меганом є захищеною заповідною зоною - будь-які споруди заборонені. Саме тому природа мису зберегла свій первозданний вигляд і краси: брили часів Юрського періоду, скелястий берег і найчистіша блакитна вода. Для любителів дайвінгу тут знайдеться Гравірная бухта, на дні якої є шахта, а в ній «мешкають» потопшіе якоря - їхня колекція тут дійсно приголомшлива

до змісту ↑

Мис Алчак і «Еолові арфа»

Мис Алчак і «Еолові арфа»

На схід від міста Судак розташувався самий мініатюрний з мисів, що оточують Судакскую долину, мис Алчак. Це колишній кораловий риф, «виплив» після обміління моря тисячоліть тому. Поруч з мисом проходить екологічна стежка Алчак-Кая, доступна всім бажаючим. Кільцевий маршрут завдовжки менше 1 км проходить внизу, на набережній, де в море впадає рука Суук-су і закінчується спуском в Судакскую долину. На шляху маршруту вам зустрінеться цікава фауна мису: чагарники барбарису, фісташки і шипшини, з іншого боку буде видно "еолові арфа» - наскрізний химерний грот супроводжує мандрівників на початку і в кінці маршруту. Кажуть, що при сильному вітрі, скеля видає уривчасті звуки схожі на музичне звучання, саме тому вона отримала таку назву. Через «Чортове ущелині» надається можливість відвідати Капсельська бухту. Після підйому на гору відкривається прекрасний вид на Судак, на Фортечну гору, Генуезьку фортецю і мис Меганом.

до змісту ↑

Урочище і Бухта Капсель

Урочище і Бухта Капсель

Як дістатися: Координати GPS для навіагтора: Широта 44 ° 49'56 "/ Довгота 35 ° 1'0"

Трохи на схід від стежки Алчак-Кая розташовується долина Капсель. Вона простягається аж до мису Меганом уздовж узбережжя Капсельської бухти. Дикий і кам'янистий берег бухти не може похвалитися розвиненою інфраструктурою, зате ось дивовижна флора і фауна, чистісінька водна гладь і повітря можуть порадувати будь-кого. Ці місця вже давно облюбували любителі кемпінгу. Молодь приваблює і кристально чиста вода в бухті - на березі завжди можна знайти компанії аквалангістів, любителів дослідити підводні дно і дайверів.

до змісту ↑

Мис Чобан-Куле (Агіра)

Мис Чобан-Куле (Агіра)

Селище Морське, що знаходиться недалеко від Судака, відомий мисом Чобан-Куле, по-іншому Агіра. Місцеві пов'язують друга назва з крутизною підйому мису (слово «агир» перекладається як крутий).

З давніх тимчасовий тут розташовувався гончарний центр, де жили і працювали кращі ремісники Тавриди. Вироби з Кераміки поширювалися по всьому півострову. Тут же розташовується середньовічна фортеця Чобан-Куле, що служила опорним замком для генуезьких купців. У теперішній час від величної споруди залишилася всього одна вежа - її висота сягає 10 м, проте вхід повністю зруйнований. Але з висоти мису відкривається прекрасний вид на горбисту місцевість Криму.

до змісту ↑

Гора св. Георгія

Георгія

На Сході від Судака розташовується велична гора Святого Георгія або по-тюрського Манджу. Через те, що в Середні століття біля підніжжя гори розташовувався християнський монастир імені святого мученика Георгія, гора отримала свою сучасну назви. Підйом на гору можна зробити як самостійно, так і з екскурсією. Загальний час підйому для людини з середньою фізичною підготовкою не перевищить 3-ех годин, спуск ж займе 1,5-2 години. Рекомендується надіти міцну жорстку взуття, так як підйом - це одна велика скеляста безлісна, та ще й крута місцевість. При підйомі відкривається дивовижний вид на багатометрові балки, навколо яких ростуть самотні чагарники ялівцю.

до змісту ↑

Таш-Бака (Гора Жаба)

Таш-Бака (Гора Жаба)

Як дістатися: Координати GPS на карті для навігатора: Широта 44 ° 53'36 "/ Довгота 34 ° 58'50.9"

На північному заході від селища Дачний на дорозі, що веде з Грушевки в Судак, розташувалася гора Таш-Бака або Гора-Жаба. Гора названа так тому, що на східному обриві гори здалеку видно камінь, який схожий на повзучу жабу. Сама гора являє собою постійну зміна крутих пагорбів і стрімких скель конічної форми. Через своєї форми скелі знаходять химерний вигляд, який і породив безліч місцевих легенд і повір'їв.
Бакаташ давно облюбували любителі екстремальних пригод: ці скелі дуже зручні для скелелазіння.

до змісту ↑

Теплохід Князь Багратіон

Теплохід Князь Багратіон

Поруч з мисом Меганом розташувався на вічний прикол теплохід «Князь Багратіон». Названий так на честь знаменитого російського полководця, героя війни 1812 року, пароплав довгий час чесно і вірно служив (з 1912 року), возячи туристичні потоки Криму, але в 1991 році він був списаний і проданий. А вже в 1994 році виявився на березі Меганона, де покоїться на цей день. У планах зробити з нього готель-пароплав прямо на березі моря. Всі бажаючі можуть пройтися до пароплава і оглянути його старі, іржаві, але цікаві кабіни і каюти. Елементи декору, що відносяться ще до дореволюційного часу, ненадовго відтворять атмосферу минулого століття.

до змісту ↑

винзавод Голіцина

винзавод Голіцина

У того ж мису Меганом розкинулися знамениті Голицінскіе виноградники. «Сонячна долина» - так називався винзавод, відкритий Голиціним в 80-их роках XIX століття. До сих пір завод в Архадерессе, що з тюркської перекладається як «спина з ворогів», готують ексклюзивні вина марок «Чорний полковник», «Меганом», «Чорний Доктор» та «Сонячна долина». У винних погребах Сонячної долини зберігаються приголомшливі вино багаторічної витримки, які просто необхідно спробувати, відвідавши підприємство з екскурсією.

до змісту ↑

Німецька лютеранська церква

Німецька лютеранська церква

Від іноземців, які прибули упорядковувати Крим за пропозицією Катерини Великої, в Судаку залишилася невелика католицьке спадщина у вигляді лютеранського храму на виїзді в село Затишне. Тут розташовувалися акуратні і педантичні будиночки німців, їх розкішні сади, тепер же від всієї переселенської діяльності залишилися пару десяток надгробків, розташованих на території кірхи. Під час Вітчизняної війни все німецьке поселення було депортовано з СРСР, район прийшов в занепад, церква і могильні плити виявилися в повному забутті. Поруч з церквою розташовані багато цікавих споруд: деякі з них сягають корінням в X-XII століття.

Новости