Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Стежка Голіцина, заказник Новий Світ, Караул-Оба | Крим

  1. Історія селища Новий Світ
  2. Як дістатися до Стежки Голіцина
  3. Бухта Зелена (Судак-Лиман)
  4. Блакитна Бухта (Деліліманская) і Царський пляж
  5. Ботанічний заказник «Новий Світ»
  6. Гірський масив Караул-Оба
  7. Долина Ада
  8. сходи Тавров
  9. Пік Космос і Долина Раю
  10. Мис Капчик і Стежка Голіцина
  11. Грот Голіцина, або грот Шаляпіна

Зміст статті

Стежка Голіцина в даний час це гарний туристичний об'єкт з великою кількістю пам'яток як на ній самій, так і поблизу. Стежка перебувати на території державного природного заказника регіонального значення Республіки Крим «Новий Світ». Сам природний заказник перебувати поблизу селища Новий Світ.

Стежка прорубані турецькими робітниками за наказом Льва Сергійовича Голіцина в честь приїзду царя Миколи II в 1912 році. Довжина стежки близько 5 кілометрів і являє собою результат серйозної і небезпечною архітектурно-будівельних робіт. Стежка Голіцина нерозривно пов'язана з особистістю самого Льва Сергійовича Голіцина, так само як і популярність селища Новий Світ.

В даний час Новий Світ - це селище, що знаходиться в 7 кілометрах від Судака. Селище Новий Світ широко відомий завдяки однойменному заводу шампанських вин «Новий Світ», заснованого князем Левом Сергійовичем Голіциним в 1878 році.

Історія селища Новий Світ

Історія поселення сягає глибоко в старовину. Одними з перших поселенців Нового Світу та прилеглих територій були таври. В генуезької час Новий Світ згадується як село Парадиз (Paradixi de lo Cheder). Після приєднання Криму до Російської Імперії імператриця Катерина II подарувала Парадиз французькому дворянину Бартелемі Галлера. Бартелемі продав його княгині Голіциної Анни Сергіївни в 1820 р (цікаво, але вона не перебувала в родинних зв'язках з майбутнім власником Нового Світу Голіциним Л.С.). Незабаром власником Парадиза став генерал-майор російської імператорської армії, керченський градоначальник, князь Захар Семенович Херхеулідзе. Херхеулідзе З.С. перший оцінив гідно природна краса Парадиза і заклав невеликий сад. Хотів зайнятися виноробством, для чого посадив 3,5 десятини винограду. Але приділяти багато уваги своєму маєтку не мав можливості в зв'язку з зайнятістю (керченський градоначальник) і відсутності необхідних фінансів. Саме він і перейменував Парадиз до Нового Світу (втім, є й інша версія, що Парадиз перейменував в Новий Світ Л.С. Голіцин після відвідування маєтку Миколою II).

А ось історія, як став власником Нового Світу князь Лев Сергійович Голіцин, цікава і романтична. Двадцятип'ятирічний князь закохується в княжну Надію Захарівну Херхеулідзева, яка, була старшою дочкою Захара Семеновича Херхеулідзева. І все б нічого, але Надія Херхелуідзева вже була одружена з князем Д. П. Засецкой. Вибухнув світський скандал, молода пара на 5 років поїхала в Європу, а Голіцин розлучився з наукового кар'єрою. В цей же час вони кілька разів приїжджають до Нового Світу, який дістався у спадок Надії Херхеулідзева. У 1878 Лев Сергійович Голіцин викуповує Новий Світ з планами створити виноробне господарство (виноробство він почав вивчати у Франції трохи раніше). Саме Лев Сергійович вніс основний внесок в розвиток Нового Світу, став основоположником виноробства в Криму і першим в Російській Імперії налагодив промислове виробництво високоякісних шампанських, шипучих і інших виноградних вин. Але продовження цієї гілки історії більш доречно пов'язати з відвідуванням Будинку-музею історії виноградарства і виноробства і Заводу шампанських вин «Новий Світ» .

Цього разу ми відвідали Новий Світ для прогулянки по Тропе Голіцина, відвідування грота Голіцина (грота Шаляпіна), мису Капчик, а також в цілому ботанічного заказника «Новий Світ». Проживали ми при цьому в Судаку. По-перше, поруч була Судакська фортеця , А по-друге житло в Судаку трохи дешевше і більше різноманітності. Новий Світ просто фізично невеликий населений пункт, і там не може бути такої конкуренції, як в Судаку. Тому якщо ваша мета - не проживання з пляжним відпочинком або більш-менш тривалим знайомством з природними і культурно-історичними пам'ятками Нового Світу, а саме одноденна поїздка, як у нас, то вигідніше зупинитися в Судаку. Ну а якщо зупиніться в Новому Світі, то унікальна Зелена бухта з світанками і заходами буде у вашому розпорядженні кожен день, а так само інші пам'ятки.

Як дістатися до Стежки Голіцина

Як ми вже говорили вище, Стежка Голіцина распологется поблизу селища Новий Світ, а значить спочатку треба дістатися до нього.

  • На особистому автотранспорті. До Нового Світу йде тільки одна дорога з Судака, тому спочатку треба доїхати до Судака. У Судаку по вулиці Леніна прямуємо в сторону Судацької фортеці. Вулиця Леніна переходить в Туристське шосе, а в Затишному на вулицю Приморська яка веде в бік селища Новий Світ. Відстань в 7 кілометрів хоч і не велика, але пильність на вузькому серпантині втрачати не варто.
  • На громадському транспорті. Кожен 30 хвилин (в літній час) з автовокзалу в Судаку в Новий Світ відправляється автобус №5.

Потрапити на Стежку Голіцина, яка знаходиться на території Державного природного заказника регіонального значення Республіки Крим «Новий Світ», офіційно можна кількома шляхами.

  • Перший вхід знаходиться в самому кутку пляжної зони Нового Світу.

    Перший вхід

Так як ми опинилися на набережній Нового Світу, то збиралися скористатися першим входом, поки нам не запропонували привабливий варіант з невеликою морською прогулянкою.
Так як ми опинилися на набережній Нового Світу, то збиралися скористатися першим входом, поки нам не запропонували привабливий варіант з невеликою морською прогулянкою

Нам розповіли, що вхід на стежку коштує 100 рублів (в кінці 2016 року), і навіщо проходити її в одному напрямку, а потім в зворотному, якщо можна, як варіант, дійти на катері до Царського пляжу, який знаходиться в красивій бухті Блакитна ( є ще одна назва - Деліліманская), а звідти вже вийти на мис Капчик і на Стежку Голіцина (до речі, адже необов'язково повертатися тією ж стежкою, можна ж вийти через ялівцевий гай через інший вихід). А вартість або така ж, або трохи дорожче в залежності від кількості пасажирів. Ми вирішили скористатися даною пропозицією, так як збиралися з Царського пляжу спочатку піти в сторону гори Караул-Оба, а тільки потім повернутися на Стежку Голіцина. Плюс завжди приємно прокотитися по морю.

Бухта Зелена (Судак-Лиман)

До слова, бухта, де знаходиться сам селище Новий Світ і його набережна, називається Зелена. Є ще й інші назви: Судак-Лиман і Лисяча.
До слова, бухта, де знаходиться сам селище Новий Світ і його набережна, називається Зелена

Місце дуже гарне, за рахунок того, що бухта закрита з усіх боків горами, в ній свій унікальний мікроклімат, весна починається навіть трохи раніше, ніж в сусідньому Судаку. У генуезькі часи бухта використовувалася як стоянка торгових суден.

Блакитна Бухта (Деліліманская) і Царський пляж

Ну а ми попрямували в сторону Блакитної бухти.
Ну а ми попрямували в сторону Блакитної бухти

Блакитна бухта разом з Царським пляжем постала у всій своїй красі. Прозора й чиста вода і невелика кількість відпочиваючих (можливо через те, що в ці дні було порівняно нежарко).
Блакитна бухта разом з Царським пляжем постала у всій своїй красі

Цей пляж в 1912 році облюбував Микола II під час відвідин Нового Світу. У 1912 році в зв'язку з погіршенням фінансовим становищем (в 1906 році Феодосійський банк опечатав підвали Голіцина за борги) Лев Сергійович передав в дар частину свого маєтку з підвалами Миколі II, а сам хотів організувати Вищу школу виноробства. Микола II сплатив борги Голіцина, і в 1912 році царська сім'я двічі приїжджав до Нового Світу для прийняття дарунка і відпочинку.

Ботанічний заказник «Новий Світ»

Ну а ми почали підйом по стежці ботанічного заказника «Новий Світ», який був створений в 1974 році (на базі пам'ятки природи місцевого значення 1921 роки) для збереження унікальних реліктових гаїв деревовидного ялівцю, ендеміка сосна Станкевича (сосна калабрийская) і безлічі інших рослин, деякі з яких занесені до Червоної Книги.
Ну а ми почали підйом по стежці ботанічного заказника «Новий Світ», який був створений в 1974 році (на базі пам'ятки природи місцевого значення 1921 роки) для збереження унікальних реліктових гаїв деревовидного ялівцю, ендеміка сосна Станкевича (сосна калабрийская) і безлічі інших рослин, деякі з яких занесені до Червоної Книги

Гірський масив Караул-Оба

Наступними нашими цілями були такі визначні пам'ятки, як Сходи Тавров, Долина Ада і Долина Раю, Пік Космос. Всі вони знаходяться недалеко від гори Караул-Оба. Вся ця територія є пам'яткою природи регіонального значення під назвою «Гірський масив Караул-Оба». На перетині стежок йдемо лівіше і тримаємося стежки, що обходить гірський масив ближче до моря, так як є інші стежки, що йдуть відразу на гору Караул-Оба.
Відкриваються чудові види на мис Капчик, гору Коба-Кая, гору Сокіл, Блакитну бухту.
Наступними нашими цілями були такі визначні пам'ятки, як Сходи Тавров, Долина Ада і Долина Раю, Пік Космос


Долина Ада

Доходимо до місця, де стежка йде круто по скелях вниз і оглядаємося. В цей час нас обганяє група туристів похилого віку з рюкзаками. Ось це туристи, ось це стара гарт!
Доходимо до місця, де стежка йде круто по скелях вниз і оглядаємося

Власне, що відкрився вид і є «Долина Ада», куди нам треба було спуститися. Спуск насправді не такий вже і складний, але все робити треба не поспішаючи і акуратно.
Власне, що відкрився вид і є «Долина Ада», куди нам треба було спуститися

Спустившись в невелику долину, складно зрозуміти, чому її так назвали. Насправді, вона прекрасна! Можливо, тому, що ця невелика долина затиснута між скелями, найчастіше загостреними, виступаючими то тут, то там. Між іншим, ці скелі і виступи - це стародавній кораловий риф, що приховують в собі безліч скам'янілостей. І на мене так, цей кам'яний хаос упереміш з деревами і кущами, обрамлений з двох сторін морем, як там не є райське місце з точки зору природи.
Спустившись в невелику долину, складно зрозуміти, чому її так назвали


Судити про спуск можна по тому, як ми піднімалися. Так, місцями крутовато, але в будь-яких кросівках з неслизькою підошвою і при невеликій допомоги рук все легко проходимо. Пенсіонери ж змогли!
Судити про спуск можна по тому, як ми піднімалися

До речі, стежка промаркована жовтими мітками. І йде ми в сторону села Веселе. Відповідно, з боку Веселого через Долину Ада так само можна потрапити на Стежку Голіцина. Наскрізний прохід через Караул-Оба дозволений, а ось установка наметів і розведення багать заборонено.
Наступними пам'ятками були Пік Космос і Сходи Тавров. Стежка до них не очевидна, і вже потім, переглядаючи свій трек з навігатора, я зрозумів, що завершив у напрямку до них раніше, ніж нанесена на карті стежка (якщо йти у напрямку до мису Капчик з Пекла Valley). Що говорить тільки про те, що шляхів кілька, але всі ведуть вгору.

сходи Тавров

Піднявшись трохи вгору, я потрапив в ущелину глибиною метрів двадцять. Десь нагорі виднілися дерева, а звужуються стіни давали напрямок.
Піднявшись трохи вгору, я потрапив в ущелину глибиною метрів двадцять

Трохи поблукавши по ущелині, я виявив кілька ділянок Сходи Тавров, і як виявилося потім, це ще не всі ділянки сходи. Після землетрусу 1927 року частка ділянок обрушилася, вони виявилися заваленими, і прохід до них став утруднений.
Трохи поблукавши по ущелині, я виявив кілька ділянок Сходи Тавров, і як виявилося потім, це ще не всі ділянки сходи

Так хто ж такі Таври? Це народ, що населяв гірську частину Криму починаючи з I тисячоліття до нашої ери, а останні згадки про них датуються IV століттям нашої ери. Гірська частина Криму тоді називалася Таврида, або Таврика. Таври згадуються в грецьких і римських джерелах в основному як варварський, лютий народ, що живе за допомогою піратства. Але до таврів так само відносять і Кизил-кобінських культуру, перші знахідки якої були виявлені близько печери Кизил-Коба . Жили люди на такій відстані від моря навряд чи могли жити піратством, та й знахідки культурного шару (який, до речі, не дуже великий) говорять про більш мирне існування. Як завжди, складно робити які-небудь висновки, незважаючи на те, що є згадка в античних джерелах. Можливо, це були різні племена. Історія справу мінливе.

Пік Космос і Долина Раю

Висота Піка Космос 228 метрів над рівнем моря. Панорами з нього просто неймовірні на всі боки. Якщо дивитися на море, то зліва: заказник Новий Світ, Судак, Судакська бухта, гірський масив Меганом, а праворуч - Кутлакська бухта, село Веселе і мис Ай-Фока.
Висота Піка Космос 228 метрів над рівнем моря

А в іншу сторону від моря - гора Караул-Оба, а прямо під піком Космос - сідловина гори Караул-Оба - Долина Раю.
А в іншу сторону від моря - гора Караул-Оба, а прямо під піком Космос - сідловина гори Караул-Оба - Долина Раю

Назви «Долина Ада» і «Долина Раю» вельми умовні, і знову-таки, на мою думку, долина Ада взагалі Парадиз. Цих назв немає на офіційних картах, але зате є на народних (таких як wikimapia і OSM), і їх знають туристи, що йдуть по маршрутах Південного берега Криму.

Гора Караул-Оба (Сторожова гора, Караульна вершина) - це древній кораловий риф висотою 341 м. На західному відрогу гори у Кутлакська бухти розташовується боспорська фортеця Кутлак (I ст. До нашої ери), її ми відвідувати не стали, так як розуміли, що часу не вистачить. До речі, на піку Космос було дуже сильний вітер, і це ще одна з причин, чому забиратися на нього варто обережно. Буквально здувало поривами.
Гора Караул-Оба (Сторожова гора, Караульна вершина) - це древній кораловий риф висотою 341 м

Під час спуску з піку виявився цікавий вид на Долину Ада.
Під час спуску з піку виявився цікавий вид на Долину Ада

Спустилися до Блакитній бухті і прямуємо до мису Капчик. Царський пляж вже порожній.
Спустилися до Блакитній бухті і прямуємо до мису Капчик

Треба сказати, що якийсь конкретно стежки навпростець з Царського пляжу на Голіцинського стежку по березі немає. Ми ж цього не знали, і пішли майже безпосередньо по схилу до мису Капчик, в пошуках зниклої стежки. Так теж можна пройти, тільки правильно це? Щоб не робити численних стежок по заповідній ялівцевого гаю, треба піднятися вище по яру. Там повернути праворуч, і вже спуститися по Тропе Голіцина до мису Капчик.

Мис Капчик і Стежка Голіцина

Раніше в мисі Капчик був відкритий прохід по наскрізного гроту, до якого і зараз веде стежка. Наскрізний грот утворився в результаті тектонічного впливу, а не ерозією вод. Довжина його 77 метрів і в ньому мешкає колонія кажанів. Князь Голіцин ушляхетнив вхід в нього з боку Блакитної бухти, зробив стежку, а з іншого боку - вітражі і дві сходах до води. Але зараз в цілях безпеки грот закритий, так як були випадки каменепаду. До речі, видно, що і стежка була прокладена далі Наскрізного грота до Царської бухти, але землетрус 1927 роки так само не пощадив цю ділянку, як і багато інших місць (в тому числі і Наскрізний грот).
Раніше в мисі Капчик був відкритий прохід по наскрізного гроту, до якого і зараз веде стежка

Стежка Голіцина була прорубані турецькими робітниками за наказом Льва Сергійовича Голіцина в честь приїзду царя Миколи II в 1912 році. Довжина стежки близько 5 кілометрів і являє собою результат серйозної і небезпечною архітектурно-будівельних робіт.
Виходимо на мис Капчик. Захід, скоро буде темніти, а ми тільки почали свій шлях по Тропе Голіцина. Прогулянка до піку Космос і назад з Царського пляжу зайняла 3 години і 8 кілометрів. Значить, треба поквапитися.
Стежка Голіцина була прорубані турецькими робітниками за наказом Льва Сергійовича Голіцина в честь приїзду царя Миколи II в 1912 році
Спуск до наскрізного гроту.

Синя бухта. Друге її назва «Розбишацька». За легендою, контрабандисти ховали в бухті товар і зустрічалися тут зі спільниками.

Ми на мисі Капчик. Мис, як і більшість скель і гір навколо, має рифове походження. Від океану Тетіс в Криму не сховатися. Назва його утворилося від схожості з вузьким довгим мішечком, що носиться на поясі дервішами.
Ми на мисі Капчик

Стежка Голіцина проходить повз Розбійницького пляжу, розташованого в Синьої бухті. Пляж, звичайно, умовний, так як камені досить великі, але все одно в жарку пору це не перешкода для відпочиваючих.
Стежка Голіцина проходить повз Розбійницького пляжу, розташованого в Синьої бухті

Місцями стежка досить крута.
Місцями стежка досить крута

Грот Голіцина, або грот Шаляпіна

Грот Голіцина природного походження, вибитий морськими хвилями в горі Коба-Кая (Печерна гора). Висотою до 25 метрів і шириною до 17 метрів. У середні століття тут був християнський печерний монастир, але фрески, що доводили його існування, збереглися тільки до XIX століття. Л.С. Голіцин організував в цьому гроті винотеку і невелику естраду для виступів.
Грот Голіцина природного походження, вибитий морськими хвилями в горі Коба-Кая (Печерна гора)

У дальньої стіни розташовуються стелажі для зберігання величезної колекції вин Голіцина, а трохи ближче - колодязь для збору прісної води. Через арку в середині стелажів планувався прохід в винні підвали заводу шампанських вин. Винотека була відгороджена стіною з дверима, зараз видно тільки залишки стіни.
У дальньої стіни розташовуються стелажі для зберігання величезної колекції вин Голіцина, а трохи ближче - колодязь для збору прісної води

У гроті Голіцина приймалися гості і давалися концерти на невеликій естраді-терасі. Концерти тут влаштовували і в сучасний час. Є легенда, що ця естрада була побудована для приїзду Федора Шаляпіна, щоб він дав тут концерт і своїм голосом заглушив шум прибою. Але яких-небудь достовірних підтверджень про те, що Шаляпін все-таки коли-небудь відвідував Новий Світ немає. А легенда є, і вона цікава. Тому грот Голіцина називають іноді гротом Шаляпіна.
У гроті Голіцина приймалися гості і давалися концерти на невеликій естраді-терасі

Виходили з Стежки Голіцина ми вже в темряві, такий варіант передбачався, і були взяті налобні ліхтарики. Зате скільки бонусів: захід на мисі Капчик, порожній грот Голіцина і Новий Світ в нічних вогнях.
Виходили з Стежки Голіцина ми вже в темряві, такий варіант передбачався, і були взяті налобні ліхтарики

Природно, на виході з стежки вже нікого не було. Описана прогулянка зайняла 5 годин і 12,5 кілометрів. Якщо проходити тільки екскурсійну Стежку Голіцина, то буде значно коротше і швидше (4 км, якщо тільки по стежці Голіцина до мису Капчик і назад, і 3 км, якщо пройти до другого виходу).
Приїжджайте до Нового Світу хоча б на вихідні, ці види варто побачити. Але, чесно кажучи, нам хотілося залишитися трохи довше і зустріти світанок і захід в бухті Нового Світі або на мисі Капчик.

Автор статті: Михайло Адонин

Так хто ж такі Таври?
Так теж можна пройти, тільки правильно це?

Новости