Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Стежка Голіцина в Новому Світі

Стежкою невірних, так називалася стежка Голіцина в середньовіччі місцевими мусульманами

Стежкою невірних, так називалася стежка Голіцина в середньовіччі місцевими мусульманами. Але до подружньої невірності ця назва, не дивлячись на розповіді екскурсоводів, не має ніякого відношення.

Справа в тому, що тоді в гроті Голіцина був влаштований православний монастир, а й до нього ходили по цій стежці в християни, для мусульман - невірні або «гяури».

Сьогодні Ви можете пройти тим же маршрутом по стежці Голіцина в Новому Світі і увійти в грот, який відомий як грот Голіцина і одночасно як грот Шаляпіна. Князь Голіцин витримував тут в спеціальних нішах свої вина, тут любив він збирати гостей і охоче пригощав кожного. Посеред грота виритий колодязь, вода в ньому питна (але, на жаль, засмічена), а під гротом - прісне озеро. Збоку сцена, з якої, кажуть, любив співати Федір Іванович Шаляпін, захоплюючись акустикою цього грандіозного творіння природи. Звідси і друга назва гроту Голіцина - грот Шаляпіна. Це подвійна назва лягло і на саму стежку. Але правильно буде саме стежка Голіцина, ну а грот тоді нехай буде Шаляпінський.

Екскурсія. Новий Світ. Грот Шаляпіна

стежка Голіцина

Синя бухта, Новий Світ

Гора Караул-Оба, Царський пляж в Блакитній бухті

Влітку в цьому гроті завжди повно народу. Хлопчаки стрибають у воду зі зручною скелі, фотографи зазивають публіку до своїх орлам і яструбам, люди фотографують один одного в гроті Голіцина і знімають на відео, забираючись то на сцену, то в великі ніші для витримки шампанського. Кожен екскурсовод намагається знайти для своєї групи тихий куточок. Розповідь про гроті Голіцина і його попереднього хазяїна раз у раз перебивається вереском: це чергова божевільна стрибає на «тарзанці» і розгойдується в десяти-п'ятнадцяти метрах над землею гігантським маятником. Людина ширяє над натовпом, а екскурсанти жадібно і весело стежать за ним поглядами. Піднявшись по стежці, можна прочитати заманюють напис дотепних організаторів шоу: «У разі невдачі гроші повертаємо».

Але колись в гроті Голіцина було напрочуд тихо. Ні, тиша трималася зовсім не тому, що люди, що знаходилися тут, повинні б вести себе пристойніше нинішньої публіки. Всі дивилися на сцену, де стояла одна людина. Потім він заспівав, і всі присутні слухачі затихали в розчулення. Так співав Федір Іванович Шаляпін.

Грот Шаляпіна - Новий Світ

Фото Грот Шаляпіна

Кам'яні арки - винні сховища в Гроті Шаляпіна

Морські хвилі створювали чудовий звуковий фон, нагадуючи нам, що грот Голіцина це зал консерваторії. Під склепінням грота ввижалися віддалені крики чайок, спів сирен, болісна спрага прекрасного. І неминучий для ранимою душі відхід від насущних бід, і вічний пошук світової гармонії, і відчай від неможливості знайти цю гармонію, і примирення з неминучим.

Умів же князь Голіцин підбирати місця для збору гостей! Лев Сергійович був фантазер і, мабуть, хотів, щоб його друзі захоплювалися не тільки винами, а й самої обстановкою, щоб могли подумати: «Море проточили цей кораловий риф і відступило ... спеціально для нас створивши цю дивну стежку і чудовий грот» .

Вийшовши з грота, продовжимо шлях по стежці Голіцина. Пройдемо через кам'яний хаос і по крутих сходинках спустимося в Синю (Розбійницьку) бухту Нового світла. Не доходячи до якої, серед величезних скель можна знайти підводну печеру. У неї цікаво пірнути і розгледіти підземеллі, світячи підводним ліхтарем. Тільки всім, хто планує повернутися потім в курортний світ Нового Світу, не можна забувати про три умови:

  • треба вміти добре пірнати;
  • потрібен знає печеру провідник;
  • необхідні страхувальна мотузка і надійна людина, що тримає її кінець на березі.

Згідно з переказами, в Синьої бухті Нового Світу ховали свої товари контрабандисти, стояли на якорях піратські фелюги уздовж всієї стежки Голіцина. Місце потаємне, з маленьким зручним пляжем, де завжди хочеться зануритися в море і поплавати. Правда, тут немає роздягалень, але вже якось ... Зате продають холодну мінералку! Поруч швартується і чергує човняр - справжній моряк в капітанській кашкеті. Він набирає пасажирів, охочих покататися на Царський пляж.

Від бухти стежка Голіцина піднімається на мис Капчик, схожий на дельфіна або на гігантську ящірку. А якщо глянути зі спини, то на лисицю або на кішку, повернувшись свою хитру мордочку в сторону Орла.

Назва мису «Капчик» перекладається як турецька тапочок з характерно загнутим носом або як гаманець, який носять на поясі. Мис Капчик пронизаний безліччю малих печер, знайти які можна, пройшовши наскрізь головний грот, до майданчиків у самого моря.

Новий Світ. Гора Караул-Оба

Колодязь в гроті Голіцина

Відгалужуючись від основного маршруту стежки Голіцина, на вершину Капчіка ведуть небезпечні стежки. Крізь цей мис проходить Наскрізний або так званий Розбійницький грот. Довжина Наскрізного грота становить 77 метрів, а висота сягає, а деяких місцях 12 метрів. як і у всіх печерах Криму , Тут живуть кажани. Влітку їх розполохують туристи (хоча вони і самі бояться), а взимку ці нешкідливі звірятка сплять, звисаючи гірляндами з кам'яних склепінь.

У свій час відвідувачі стежки Голіцина були засмучені тим, що Наскрізний грот був закритий для туристів через випадково впав каменю. На ґратчастих дверях повісили замок, і стежка на західній стороні Капчіка стала небагатолюдною. Щоб добрати вражень, почали було підніматися на вершину мису, звідки видно Південний берег до Аю-Дага . Але випадковими групами туди краще не ходити: до самої вершини Капчіка треба дертися по скелях, а зі східного боку, зовсім поруч із стежкою - стрімкий обрив і прірву. Грот закрили більше для звіту, після рідкісного тут, на жаль, трагічного випадку у вересні 2006 року. Але хіба втримаєш нашу героїчну публіку замками? В ту ж осінь дужки виявилися поламані, а сама ажурна залізні двері (така ж, як на фотографіях часів Голіцина) - зірвана з петель і презирливо кинута під ноги ...

Мис Капчик зі східного боку пронизаний печерами, які знаходяться у самого моря. Вони складно доступні, але якщо все ж залізти в них, там є досить великі «зали».

Новий Світ. мис Капчик

Блакитна бухта і мис Капчик

Царська бухта. Новий Світ

Фото можевельніка. Новий Світ

Скала Хоба-Кая виглядає справжнім орлом тільки з хребта мису Капчик. Відпочиваючі жартують, що цей орел напився солодкого вина з голіцинських підвалів і, засинаючи, опустив в море дзьоб. А якщо подивитися з ялівцевого гаю на стежці Голіцина, скелю Хобая-кая можна порівняти з величезною сокирою, який лежить вістрям вгору. На цьому «вістря» протоптана стежина шириною в півтора-два метри, а подекуди і в півметра. По ній часто ходять туристи, прагнучи неодмінно дістатися до вершини Хоба-Кая. Зліва від них крутий схил, праворуч справжня прірва. Це вражає, хоча для нормальних тверезих людей підйом, в загальному, не є небезпечним. Лише б не було в цей день вітру.

Пройшовши весь наскрізний грот, можна передати товаришам одяг і поплисти до берега повз скель з крихітними бухтами, в кожній з яких хочеться побувати. Або повернутися, вийти з грота і пробратися в третю, Блакитну бухту на Царський пляж Нового Світу. Але стежка вузька, крута, в багатьох місцях обвалилася. Тому в бухту зазвичай проходять з півночі, через ялівцевий гай на виході зі стежки Голіцина, або запливають на катерах і човнах.


скельні масиви судака і Нового Світу: Алчак, Кизкуле-бурун, Палвані-Кая, Куш-Кая, Хоба-Кая, Капчик, Караул-Оба - все це фрагменти коралового рифу, який з'явився в юрському періоді мезозойської ери.

Панорама Нового Світу

Бухти Нового Світу

Стежкою Голіцина в Новому Світі

Гора Сокіл Новий Світ

У той час тут опускалося дно океану; у міру зниження його і віддалення водної поверхні, колонії коралів росли, причому більше вгору, ніж вшир. Коли суша знову стала підніматися, корали вийшли, точніше, виросли з моря у вигляді гір. Сонячний нагрів, дощі, вітер, морські хвилі, чергування морозів і відлиги, що вростають коріння дерев, обвали, землетруси - вся жива і нежива природа брала участь в повільному руйнуванні цих гір з формуванням вершин, хребтів, обривів. На тутешніх скелях можна побачити відбитки морських рослин і тварин (морських їжаків, коралів), яким більше 150 мільйонів років. Місце дуже схоже на Сімеїз.

Повернувшись по стежці Голіцина в селище, Вам залишається лише зазирнути в фірмовий магазин винзаводу Новий світ і купити шампанське Новий Світ, на якому буде зображений сам князь Голіцин. Коли будете його пити, то обов'язково треба вистрілити пробкою в знак поваги геніальному виноробу!

Існує в Новому Світі історія одного випадкового відкриття. Можна зрозуміти за спогадами сучасників, що князь Голіцин справжнє шампанське міг визначити навіть за запахом. Але знайомим він пояснював напівжартома, що натуральне, при потрібній температурі, плескає пробкою і не виливається, тільки пускає «димок», а фальсифікат стріляє, Випліскуючись і забризкуючи сусідів. Одного разу в гроті приятелі пожартували над виноробом - нагріли шампанське на сонці, гарненько збовтали і попросили визначити якість. Лев Сергійович відкрив пляшку, вино хлюпнуло в стелю, вірніше, в звід гроту. І примовкли гості-жартівники, розгледівши на мокрому камені старовинні фрески, які «проявилися» від вологи ... Тепер вже немає того прикраси, час стер.

Коментарі:

Додати коментар

Але хіба втримаєш нашу героїчну публіку замками?

Новости