Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Що подивитися в Криму. Кращі пам'ятки Криму з фото, красиві місця для відпочинку екскурсій і подорожей по Криму

  1. Що подивитися в Криму Крим приваблює багатьох туристів не тільки своїми красивими пейзажами, теплим...
  2. Маршрути: гори - море
  3. Легендарна Тридцятка, маршрут

Що подивитися в Криму

Крим приваблює багатьох туристів не тільки своїми красивими пейзажами, теплим кліматом і ласкавим морем, але і різноманітними варіантами для відпочинку. Хоч літо і закінчилося, але півострів чекає вас цілий рік. Жовтень і листопад все ще підходять для пляжного відпочинку - ідеальний час оксамитового сезону, так як море досі тепле, багато сонячних днів і при цьому мало туристів, що позначається і на цінах, які стають значно дешевше. Взимку любителі активного відпочинку можуть поїхати на відпочинок в гори. А весна - ідеальний час, щоб спостерігати квітучі пейзажі Криму з тільки що розпустилися квітами. Незвичайна краса тюльпанів на Керченському півострові, лавандові і макові поля в околицях Сімферополя, Севастополя, Бахчисарая, Євпаторії і Казантипу - заради цих чудес природи і барвистих фотографій кожну весну і літо приїжджає до Криму величезна кількість туристів.

Крим - це місця сили, унікальні природні пейзажі і стародавні споруди, що зберігають легенди. А тепер я розповім докладніше про 10 найцікавіших місцях Криму і причини відпочинку на півострові.

Ластівчине гніздо
Ластівчине гніздо - це візитна картка Криму і найпопулярніша визначна пам'ятка, якій виповнилося вже 105 років. Доїхати до Ластівчиного гнізда можна на автобусі, але найзручніший варіант - це відправитися на морському катері з набережної Ялти (вартість - 300 рублів для дорослих). По дорозі вам відкриються неймовірні види бухт і замку на скелі, куди ви зможете піднятися, зробивши зупинку на березі.

Головна особливість замку Ластівчине гніздо - це панорамні види на море з різних ракурсів і романтична атмосфера. Але крім цього ви можете замовити екскурсію і дізнатися про історію замку та місцевості, про історії та легендах цього неймовірного палацу.

Одна з легенд розповідає про виникнення Ластівчиного гнізда і про романтичну історію нерозділеного кохання, згідно з якою бог морів Посейдон намагався приворожити богиню ранкової зорі Аврору за допомогою чарівної діадеми. Але його чари не виявилися досить сильними, і випала з його рук і втратила чаклунську силу діадема вдарилася об скелю і впав в ущелину. Алмазний осколок осяявся яскравим чарівним світлом і перетворився на казковий замок.

Зараз на території замку проводять різні виставки, вернісажі художників, майстер-класи, заходи під відкритим небом - спектаклі, концерти сучасної та класичної музики.

А для найголовнішої події у вашому житті вам допоможуть організувати розкішну весільну церемонію з видом на найрозкішніші бухти Кримського узбережжя.

На території замку працює ласточкина пошта, звідки ви можете відправити своїм друзям і близьким листівку або лист в будь-який кінець планети.

А зав'язавши «стрічку бажань» у спеціального дерева, загадати щось особливе і чекати дива або повернення на острів Крим і в чарівний замок Ластівчине гніздо.

Ай-Петрі
Ай-Петрі - символ Південного берега Криму, гірське плато висотою 1233 метрів над рівнем моря з унікальною формою і шикарними пейзажі. Гори Ай-Петрі прикрашені гострими зубцями і сильно виділяються в порівнянні з іншими в Криму, а з гірських вершин відкривається шикарний вид на узбережжі Чорного моря і на околиці протяжністю 135 км з лісовими масивами і карстовими рельєфами.

Дістатися до вершини Ай-Петрі можна декількома способами:
1. На автомобілі по шосе Ялта - Бахчисарай
2. На автобусі чи маршрутці
3. Пішки по двом туристичними стежками: Кореїзька і Таракташская
4. По канатній дорозі

Крім природної краси на Ай-Петрі знаходяться багато цікавих об'єктів для відвідування: підвісні мости, панорамний майданчик на скелі Шишко, гора Бедене-Кир і скеля Таракташ, Айпетрінскій меридіан і печера Трехглазка

Вершина Ай-Петрі приваблює туристів своїми пейзажами в будь-який час року, а взимку це ще популярне місце для активного відпочинку і любителів гірськолижного спорту. У гірськолижному комплексі є все необхідне для проведення вашого зимової відпустки - затишні просторі будиночки з обладнаними трасами і підйомниками і прокатом спортивного спорядження (лижі, сноуборд, санки). Всі шість схилів підходять як для початківців лижників, так і для професійних спортсменів. свято Зими.

Найзнаменитіша легенда про стрімкій горі Ай-Петрі присвячена гіркою і сумної історії кохання молодої пари, якій не судилося бути разом. Батьки закоханої пари були проти їхнього союзу і поставили ультиматум: розлучитися і залишитися в рідному домі в достатку і багатстві або прожити все життя в злиднях і ганьбу, якщо вони не прислухаються до волі батьків. Але любов молодої пари пручалася такого рішення, і вони вибрали єдиний правильний для себе варіант - накласти на себе руки і залишитися разом на тому світі, вирішивши зістрибнути з обриву гори Ай-Петрі. Але обрив виявився настільки вузьким, що закохана пара вирішила стрибати по черзі. Першим стрибнув хлопець, його звали Петро, ​​розбився об скелі і розчинився в морській піні. Його кохана з криком "Ай, Петро" злякалася і вирішила не стрибати з високої гори слідом за коханим, просиділа всю ніч і оплакувала його загибель. Але на світанку і з співом птахів вона заспокоїлася і перестала страждати по загиблому коханому, подивилася навколо на світить сонце і природу і вирішила, що вона така ж гарна й молода і не повинна помирати, що її чекають нові шанувальники і нове кохання.

З тих давніх пір скелю прозвали Ай-Петрі або Святий Петро, ​​а його схили і обриви з пейзажами нагадують всім про красиве і зрадницької історії кохання.

Великий каньйон Великий каньйон є ландшафтним пам'ятником, державним заказником і головною природною пам'яткою, розташованої в районі села Соколине в Бахчисарайському районі.

Доїхати до Великого каньйону можна на рейсовому автобусі Бахчасарай-Ялта і далі пройти пішки 5 км або на автомобілі по трасі Т0117. Найкращий час для відвідування - кінець літа і осінь, в цей період в горах менше дощів і водний потік в каньйоні підсихає, що робить його більш доступним і комфортним для огляду і прогулянок.

Через свого розташування каньйон володіє своєрідним і унікальним мікрокліматом. Так як сюди рідко потрапляють сонячні промені, Великий каньйон - це ідеальне місце сховатися від спеки, температура повітря не піднімається вище +18 градусів.

Головне, що приваблює багатьох туристів і чим відомий каньйон, це Глибоке озеро з прозорою чистою водою, карстове джерело Панія і завершальна маршрут по Великому каньйону Ванна молодості, природна водойма з прохолодною омолаживающей водою. Великий каньйон зберігає багато легенд та історій, головна з яких про вічну молодість. Набути її ви зможете, якщо викупаєтеся в смарагдових водах "ванній молодості", насичених сріблом.

Дикі пляжі, миси і бухти
Море - це головна причина для відпустки в Криму. Але щоб побачити найкрасивіші місця Чорноморського узбережжя, замість міських пляжів з натовпами туристів краще відвідати дикі пляжі і мальовничі бухти, а з високих мисів вам відкриються найнеймовірніші морські пейзажі. Розповім докладніше про деякі з них.

Бухта Ласпі - дикий пляж з найтеплішою і чистою водою на узбережжі в оточенні високих гір і заповідного лісу з ялівцем.

Бухта любові - маленька, але неймовірно красива бухта в важкодоступному місці у Великій Алушті між селищами Малоріченське і Рибаче, куди складно пройти через обриви і скель, які трапляються на шляху. Але опинившись в бухті, ви побачите відокремлене лагуну з прозорою водою і романтичним видом. Доплисти до бухти з великим комфортом можна на катері.

Генеральські пляжі знаходяться на узбережжі Азовського моря між селищами Золоте і Курортне. Раніше ця територія була закритою і пляжі відвідували тільки вищі військові чини, звідки і з'явилася назва «Генеральські пляжі».

На сьогоднішній день цей дикий пляж зберіг красу незайманої природи з обривистими обривами, скелями і бухтами з теплою водою.

Царський пляж - дикий пляж на березі Блакитної бухти в околицях Нового Світу, знаменитого своїми пейзажами і місцями для спокійного відпочинку і усамітнення з природою. На Царському пляжі відпочивав сам Микола II, завдяки цьому і з'явилася назва пляжу.

Мис Фіолент - самий мальовничий і популярний мис в околицях Балаклави. Уздовж скелястого мису знаходиться декілька диких пляжів: Маяк, Царське село, Ямшовий

Мис Казантип відомий завдяки однойменному музичному фестивалю, який з часом перемістився в село Поповка. Але крім музичної історії мис Казантип приваблює багатьох своєю красою і тишею.

Мис Тарханкут - популярне місце серед любителів дайвінгу, віндсерфінгу і кайтінга. Тарханкут знаходиться на прямовисних скелях, які омиває кристально чиста вода бірюзового відтінку.

водоспади
Крим відомий своїми мальовничими і красивими водоспадами, більшість з яких знаходиться в гірській частині півострова і має великі перепади висот. Майже всі водоспади Криму є повноводними, і спостерігати за ними краще в весняну пору року, але деякі красиві і восени, а взимку частина з них замерзають і перетворюються в крижані бурульки, що звисають каскадом.

Джур-Джур - найбільший і повноводний водоспад в Криму з висотою 15 метрів, який знаходиться в регіоні Алушти в ущелині Хапхал. Водоспад розташований в мальовничій місцевості - в ущелині серед густих лісів, гір і скель, покритих мохом.

Су-Учхан - мальовничий водоспад висотою 25 метрів знаходиться біля Червоних печер в околицях Перевального.

Водоспад Су-Учхан популярний серед туристів і місцевих жителів з багатьох причин, в тому числі паломники, щоб побачити висічену монограму Христа. За водоспадом розташований грот і ванни молодості, води не замерзає і тримає комфортну температуру навіть в холодні пори року. А справа під водоспадом б'ють два джерела з різною температурою і хімічними властивостями, тому їх називають живою і мертвою водою.

Учан-Су - найвищий водоспад заввишки 98,5 метрів 390 метрів над рівнем моря і знаходиться недалеко від Ялти на південно-західних схилах Криму. Найідеальніший час для відвідування водоспаду - весна, а саме квітень, коли можна оцінити в повній мірі всі принади «летючою води».

У водоспаду є красива історія-легенда, згідно з якою давним-давно в околицях жила красива дівчина на прізвисько Учан (що летить) з легкою ходою і красивим голосом. Її спів дуже сподобалося місцевим гірському духу, який він забрав її з собою на вершину гори. У рідні місця дівчини прийшов мор, і вона попросила відпустити її і допомогти людям. Злий дух перетворив її в воду і спорудив скелю на її шляху, щоб перешкодити піти. Однак дівчина не злякалася і зістрибнула вниз, утворивши прекрасний водоспад. Так і з'явилася назва водоспаду Учан-Су за допомогу молодій красуні місцевим жителям.

Срібні струмені - водоспад, визнаний найгарнішим в Криму, знаходиться в районі Бахчисарая. Верх водоспаду покритий мохом, по якому барвисто стікає вода і під променями сонця нагадує відблиски срібла і звуки музичного інструменту, від чого й пішла назва водоспаду.

Водоспад Головкінського - невеликий водоспад заввишки всього 12 метрів, розташований в ущелині Яман-Дере поблизу Алушти і названий на честь російського вченого-геолога. Водоспад являє собою каскади струмків, спадаючих по чотирьом кам'яної сходами.

Печери і печерні міста
Завдяки особливим рельефам півострова, на території Криму можна побачити безліч наземної і підземної об'єктів різної форми, створених самою природою. У Криму знаходиться величезна кількість печер з унікальним макрокліматом і своїми особливостями, зі збереженими артефактами і легендами про них. Відвідавши їх, у вас з'явиться унікальна можливість побачити підземний світ і життя стародавніх людей. Але необхідно бути уважними і акуратними, перебуваючи всередині печер.

Розповім докладніше про деякі з них, куди відкритий вільний вхід для туристів.

- Червона печера - найбільша печера в Європі, розташована в районі Сімферополя. Печера складається з шести поверхів з тунелями та лабіринтами, загальною протяжністю 20 км. У печері відвідувачі можуть побачити кераміку і прикраси 6-7 століття, великий восьмиметровий сталактит, а також безліч озер і водоймищ. Зайти всередину печери дозволено тільки з гідом-екскурсоводом.

- Мамонтова печера - найзагадковіша печера в Криму, яка зберегла останки стародавніх тварин.

- Мармурова печера - одна з найбільш обладнаних і найкрасивіших печер в Європі мармуроподібного вапняної породи, знаходиться на висоті 918 метра над рівнем моря в районі гірського плато Чатир-Даг. У мармуровій печері відвідувачі можуть побачити галерею казок з прикрашеними стінами і сталактитовий ліс.

- Скельская печера - Місце сили Криму, яка приваблює багатьох магів і екстрасенсів. Печеру занесли в Книгу рекордів завдяки великій кількості мешканців спелеофауни - павукам і кажанам. Печера має протяжність 270 метрів і 5 залів з цікавими назвами, які можна обійти за годину разом з екскурсією.

- Трехглазка - сама незвичайна печера Криму, розташована в районі гірського плато Ай-Петрі. У пешер знаходиться підземне озеро з незвичайними і рідкісними мешканцями - раки-ніфаргуси. Температура в печері круглий рік становить всього 10 градусів, тому її часто називають Крижаний. А посередині печери можна побачити високий замет, кинути туди монетку й загадати бажання.

А чи чули ви коли-небудь про печерних містах? Ось деякі з них:
- Чуфут-Кале - найбільш відвідуваний туристами і популярний печерне місто в околицях Балаклави, знаходиться на плато з високими обривами і красивим видом на долину. Згідно з археологічними даними, першим тут проживало візантійське поселення. Крім шикарних видів тут знаходиться багато пам'яток: руїни мечеті, кенаса караїмів і караїмський цвинтар, оборонна стіна, монетний двір,

- Качи-Кальене - древнє печерне місто в горах Бахчисарая, зовні нагадує ніс корабля, а через тріщини на горі утворилося зображення хреста. У Качи-Кальене зберігаються залишки оборонної стіни біля головної визначної пам'ятки - храму Святої Софії, який відвідують безліч паломників. Тут збереглося п'ять гуртів та джерело святої Анастасії з унікальною водою, яка має цілющі властивості.

- Ескі-Кермен - древній і сильно зруйнований печерне місто, що зберегло 350 печер і печерних храмів, серед яких: Великий печерний храм з формою трилисника, Храм Трьох вершників, храм Донаторов і Успіння із залишками древніх візантійських розписів, базиліка.

- Мангуп-Кале - одна з найвищих піднімаються гір, яка розділяється на чотири мису. На території печерного міста з мальовничою природою і озером знаходяться руїни середньовічного міста, цитадель, базиліка, печерні монастирі і храм.

- Челтер-Мармара - печерне місто-монастир, який знаходиться в селі Тернівка на крутому схилі. Являє собою чотири яруси однакових печер в формі колонади, багато з яких були розграбовані монголо-татарами, збереглася лише частина уламків кераміки.

фортеці
Так як жителям Криму доводилося часто оборонятися під час військових дій і захищати кордони держави від нападу різних народів, на півострові було зведено велику кількість укріплень і фортець, побудованих візантійцями, генуезцями, турками, росіянами, скіфами і греками. Багато з цих фортець збереглися і до сьогоднішнього дня, приваблюючи туристів для відвідування.

- Генуезька фортеця в Судаку - головна визначна пам'ятка і візитна картка міста. У фортеці, побудованої італійськими купцями, сьогодні знаходиться музей, а на території часто проводять різні фестивалі. Через високий розташування з фортеці відкривається оглядовий вид на сусідні мальовничі околиці: мис Меганом, Алчак, Аю-даг, рубці гори Ай-Петрі, хребет Таракташ і Ай-Георгій.

- Фортеця Кафа в Феодосії - одна з найдавніших генуезьких фортець-цитаделей в Криму, побудована в 16 столітті. Сьогодні фортеця є державним заповідником і відкрита для вільного відвідування.

- Фортеця Керч - фортеця була зведена для захисту кордонів Російської імперії на південній стороні в Керчі. На території фортеці знаходиться також форт Тотлебен, який ніс оборонну функцію.

- Фортеця Чембало - зруйнована генуезька фортеця зі збереженими руїнами і розбитими вежами, розташована на високій скелі над балаклавській бухтою. Підйом на гору і до руїн досить високий і важкий, але воно того варто, так як подарує вам незабутні відчуття і емоції від побаченої краси і панорами бухти, гір і яхт.

Балаклава Балаклава - це невеликий, але дуже мальовничий адміністративний район Севастополя. Доїхати до Балаклави можна на громадському транспорті:
- з Севастополя на тролейбусі або маршрутному таксі
- з Ялти від вокзалу на рейсовому автобусі

Балаклава знаменита своєю бухтою, в якій розташована набережна з усіма основними розвагами і ресторанами. Так як Балаклавська бухта раніше була секретною військовою базою з ремонтом підводних човнів і з бункером на випадок ядерного удару, великою популярністю серед туристів користується військово-морський музейний комплекс. У музеї можна побачити копії підводних човнів і різні військові експонати, водний канал з виходом в Чорне море і відчути всю атмосферу таємничості і секретності тих часів. Також цікаво буде відвідати фортецю Чембало, Георгіївський монастир і Храм 12 Апостолів.

Якщо ви хочете зробити красиві фотографії і просто насолодитися прекрасним видом, відвідайте "бочку смерті", яка знаходиться на узвишші і відкриває чудову панораму на Балаклавську бухту. Бочка смерті раніше була частиною зміцнення і частиною форту Південна Балаклава і зберігає чутки і легенди, наприклад, про те, що саме з неї німці скидали в море захисників Севастополя.

У Балаклаві знаходяться найкрасивіші пляжі, на яких приємно відпочити і позасмагати після огляду всіх пам'яток. Найцікавіші з них:
- срібний
- золотий
- мармуровий
- Василі
- Загублений світ

Для любителів природи і пейзажів в околицях Балаклави багато красивих місць, звідки вам відкриються просто шикарні види:
- мис Фіолент і мис Айя з видами на Чорноморське узбережжя
- урочище Інжир - прибережна смуга з величезною кількістю бухт на тлі скелястих схилів і густого лісу. Тут можна знайти безліч диких пляжів і насолодитися відпочинком дикуном

- бухта Батіліман з чагарниками ялівцю і сосновими гаями - популярне місце для любителів відпочинку дикуном і з наметами. Завдяки вдалому розташуванню між мисом Айя і Ласпі серед стрімких скель тут можна сховатися від вітрів і негоди.

Озера Мало хто знає, що в Криму знаходяться унікальні озера бірюзово-блакитних і рожево-червоних квітів, які є унікальними не тільки своєю колірною гамою і пейзажами, а й цілющими ефектами.

Кояжское солоне озеро - найвідоміше і популярне завдяки своєму унікальному рожевого кольору. Солоне озеро протяжністю десять кілометрів знаходиться на Керченському півострові на території Олукского заповідника. Влітку озеро пересихає, а найкращий час для його відвідин - весна, коли навколо розквітає природа і прилітають перелітні птахи.

Сасик-Сиваш - солоне озеро, що володіє не тільки яскравим рожевим кольором, але і цілющими властивостями і лікувальними грязями. На більш прісному ділянці можна побачити лебедів і качок. Знаходиться озеро між Євпаторією і Саками.

Бірюзове озеро - гірське озеро з прозорою і прохолодною водою, знаходиться на висоті 600 метрів над рівнем моря в селищі Запрудне між Ялтою і Алуштою.

Марсіанський озеро - унікальне озеро з яскраво-бірюзовим кольором води і незвичайними пейзажами з білими вапняковими берегами. Але купатися в озері, на жаль, не рекомендується, але ви зможете зробити приголомшливі фотографії.

Панагія - нереально красиво озеро з прозоро-бірюзовою водою в оточенні гір і мальовничих зелених трав. Озеро знаходиться в селі Зеленогорье між Алуштою і Судаком і недалеко від Арпатський водоспадів. Вода в озері нагрівається набагато швидше, ніж в море, і ідеально підходить для купання.

Кримські вина Кримські вина прикрасять ваш відпочинок і додадуть приємні напівсолодкі нотки і фруктове післясмак. А огляд всіх перерахованих пам'яток і природних чудес можна розбавити організованим винним туром або самостійної поїздкою з дегустацією в один з винних заводів, влаштувавши справжнє гастрономічне пригода.

- "Массандра" - легендарний завод з найбільшою колекцією вин, занесеної до Книги рекордів. Відвідавши завод "Массандра", ви зможете побачити винні погреби з різними сортами вин, дізнатися про унікальну технологію виробництва, потрапити на дегустацію зразків і винний майстер-клас, на якому вам розкажуть про цілющі властивості напою і культурі його розпивання. Крім винного заводу в Масандрі знаходиться палац Олександра III.

- Новий Світ - рай для любителів шампанських та ігристих вин. Дегустацію благородних напоїв з винних погребів можна поєднати з прогулянкою уздовж узбережжя, насолоджуючись ароматами ялівцю, і вздовж знаменитої гірської Голіцинськой стежки з барвистими пейзажами.

- Сонячна долина - найстаріша виноробня Кримського регіону з багатою історією і традиціями, чиї напої визнаються в багатьох країнах і щорічно отримують міжнародні нагороди. Винний завод Архадерессе в Сонячній долині продовжує кращі традиції князя Голіцин і знаменитий своїми винами «Чорний доктор», «Чорний полковник» і «Сонячна долина».

- Інкерман - завод марочних вин в околицях Севастополя. У дегустаційному залі можна спробувати сорти вин, що відрізняються особливими відтінками смаку завдяки унікальному клімату в льохах і зберігання в дубових бочках.

Назад в розділ

Тури на Новий рік та Різдво

Активні, пригодницькі, розважальні, екскурсійні тури по Росії. Міста Золотого кільця Росії, Тамбов, Санкт-Петербург, Карелія, Кольський півострів, Калінінград, Брянськ, Великий Новгород, Великий Устюг, Казань, Володимир, Вологда, Орел, Кавказ, Урал, Алтай, Байкал, Сахалін, Камчатка і в інші міста Росії .

Маршрути: гори - море

Адигея, Крим. Вас чекають гори, водоспади, різнотрав'я альпійських лугів, цілюще гірське повітря, абсолютна тиша, снежники в середині літа, дзюрчання гірських струмків і річок, приголомшливі ландшафти, пісні біля вогнищ, дух романтики і пригод, вітер свободи! А в кінці маршруту ласкаві хвилі Чорного моря.

А в кінці маршруту ласкаві хвилі Чорного моря

Легендарна Тридцятка, маршрут

Через гори до моря з легким рюкзаком. Маршрут 30 проходить через знаменитий Фішт - це один з найграндіозніших і значущих пам'яток природи Росії, найближчі до Москви високі гори. Туристи нічого проходять всі ландшафтні та кліматичні зони країни від передгір'їв до субтропіків, ночівлі в притулках.

А чи чули ви коли-небудь про печерних містах?

Новости