Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Полювання пущі неволі або що таке не щастить і як з ним боротися-2

В цьому році у Вадика ювілей. І не якихось нещасних 50, а цілих 60! І, зрозуміло, потрібно провести цей день якось нестандартно. Чи не особою в олів'є. Стали про це замислюватися ще з осені попереднього року. А чому б не пройти по слідах Поліни по пілігрімской стежці? Типу «старість мене вдома не застане, я в дорозі, я в дорозі». Тим більше, що з квітня ВіззЕйр обіцяв запустити прямий рейс Київ-Лісабон. Ну, або, як варіант, полетіти з пересадкою у Варшаві, але прямо в Порту. Так було б трохи дешевше. І взяти з собою досвідченого бродільщікі, Вєрчиного чоловіка. Під цю лавочку ми сфабрикували собі біопаспорти, хоча старим загранам ще жити цілих 5 років.

Мимохідь в листопаді з'їздили в Шрі-Ланку, а коли повернулися, виявили, що ВіззЕйр передумав літати в Лісабон в травні, а вильоти з Києва до Варшави перенесли з вечора на ранок (або навпаки), що робило стикування абсолютно нестравною. Ех, прощай Португалія! І куди ж податися? Думай, крокодил, думай! Варіантів, звичайно, багато. Тільки треба ж якось виправдати покупку нових паспортів і їхати в нецікаву Європу.

О! Греція! Там ми ще не були, і вона досить приваблива для нас. Тільки потрібно взяти з собою дочку. Грецький вона колись знала, але вже забула, зате англійська у неї на висоті. Тільки до дочки додається ще зять (що добре), і внучка (що не дуже добре). А без машини в Греції робити нічого. Зять цілком годиться в водії. Тільки куди тепер подіти Вєрчиного чоловіка? У Греції дитяче автокрісло обов'язково, на колінах не пройде. Стало бути, п'ятий дорослий - зайвий. Орендувати семимісний машину практично в два рази дорожче. Так, проблемка! Як би потактічнее сказати старому дружбану, що він вже не потрібен?

Але, як це зазвичай буває, проблема вирішилася сама собою. Поки ми чекали дитячого паспорта, квитки злетіли вдвічі. Порахувавши передбачувані витрати (квитки, готелі, оренда машини і бензин), вирішила, що 500 євро з носа на тиждень без харчування - це Занадто. Що ми в тій Греції не бачили?

Ех, гори воно все! Поїдемо до Туреччини - дешево і сердито. Веркин чоловік вирішив не їхати (фух, гора з плечей!). А доча вже так загорілася поїздкою, що скидати її з хвоста совісті не вистачило.

За раннього бронювання, за півтора місяці до вильоту, у Анекс був придбаний тур в бюджетну пятерочку з вильотом із Запоріжжя. Не скажу, що прям дешево - 900 баксів з нас двох, і 975 з двох з половиною. І, як це зазвичай зі мною буває, в черговий раз переконалася, що раннє бронювання - це повна лажа! Через тиждень-другий, тур на двох став дешевше на сотку баксів, та ще курс впав. Ех, карма у мене така, що чи, наступати на одні й ті ж граблі?

Але, як виявилося, це були ще квіточки. Зайшовши в черговий раз на сайт Анекс, щоб зіпсувати собі настрій, зовсім випадково помітила, що прилітаємо ми зовсім і не в Запоріжжі, а вже в Харків! Ось вже везе, так щастить! В істериці пишу в ТА, а вони ні сном, ні духом. Але заспокоїли, що нас безкоштовно доставлять в Запоріжжі. Ось щастя-то! З однорічним дитям зайвих п'ять годин торохтіти в автобусі! Але робити нічого, гроші вже уплочено. Як виявилося, запорізький аеропорт раптово вирішили закрити на ремонт.

У день вильоту за нами заїхав найнятий водій, щоб відвезти в аеропорт Запоріжжя. Точніше, це був зовсім ще й не день, а 4 ранку. Дорога до Запоріжжя є повна відсутність дороги. Мало хто наважується заробляти на цьому гроші. Але якщо вже вирішуються, то вирішуються. За відрізок бездоріжжя в 230 км було запрошено 1600 гривень. Спочатку ми хотіли попросити відвезти нас одного родича на службовій машині, але він незадовго до того вельми вдало зламав руку і, таким чином, був позбавлений від наших прохань.

На щастя, манюня Не вередує і всі три години бездоріжжя провела у мамки під цицькою. Велика річ - грудне вигодовування!

Перевізник «Атлас глобал». Цілком нічого. Виліт не затримали. Стюардеси-туркені водою напоїли - і на тому спасибі. Внучка політ пережила нормально, а ось дочка заколисало. Вона з дитинства цим страждає.

Аеропорт Анталії. Чекаємо багаж. Ми здали 2 одиниці - бувалий чемоданчик і нулячий сумку, виграну мною на ТП в нелегкій сутичці з кращими авторами. Самостійно замотувати ми полінувалися, а платити 70 грн жаба задавила. Чекаємо-с. Поїхали сумочки-чемоданчики, неабияк пошарпані. Приїхала ручка з биркою, але без чемодана. Афигеть! Слава богу, не наша ручка. Приїхала наша сумочка - ізвозюканная, але начебто ціла. А ось і чемоданчик! Колеса були вирвані з м'ясом і віссю! Що ж! Було-було, але такого ще не було! Колеса втрачали. Вадик спеціально поставив посилену вісь і нові колеса. Минулого разу нам вирвали кодовий замок. Але це не смертельно - на собачки блискавки повісили маленький замочок. А ось тепер, схоже, чемоданчик віджив своє - відновленню не підлягає. І, думаю, перев'язка плівкою його б не врятувала. Зятю довелося тягнути пораненого за ручку. Мабуть, в аеропортах стоять спеціальні агрегати для виривання Чемоданових ручок-коліс.

Пішли в автобус. Він уже повний. Нахабний народ порассажівался по одному. Довелося тіснити. Дочу нудить. Малу розважаємо поперемінно з зятем, але періодично їй хочеться до мами, починає канючити. Дорога до Кириши тягнеться нескінченно. Нарешті, до третьої години пополудні ми прибули в нашу Дайм резорт.

Нарешті, до третьої години пополудні ми прибули в нашу Дайм резорт

На обід ми запізнилися, але поселили моментально. Номери нам дали в одному корпусі і навіть на одному (четвертому) поверсі, але в різних кінцях коридору. Діти пішли спати, а ми бігом до бару біля басейну. Вибір напоїв вражав, але хотілося тільки пива, оскільки ввечері напередодні від'їзду ми непогано посиділи в кафе з друзями. Вгамувавши злегка спрагу, переодягнулися і пішли на море. Ну так, чисто привітатися. Там виявили ще один бар і типу столовки. Вона працювала до 16 і ми встигли перекусити. У море водичка була градуса 23. Не те щоб дуже, але цілком. Відзначившись на море і в барі, пішли назад переодягатися. Було у нас одна важлива справа.

Туреччину ми вибрали не просто так. Це було б банально і нудно. Ми вирішили провести ДР незабутньо - взяти екскурсію в Каппадокії і політати там на повітряній кулі. З цією метою ми вирушили шукати місцеве турагентство.

Готуючись до поїздки, я злегка поцікавилася ціною питання. Виходило дуже вже нехило - по сто п'ятдесят з носа дводенна екскурсія плюс ще стільки ж політ. Однак! Але шістдесят років буває не кожен день і навіть не щороку. Тому вирішили не тулитися.

П'ять років тому, коли ми вперше відвідали Туреччину, екскурсії купили у Гінза, рекомендованої бувалими турправдінцамі. Хвалили також і Максвеллтур, проте ж, в минулий раз нам попалася тільки Гінза, у неї і купили і залишилися, в принципі, задоволені. Зараз по маршруту руху першим нам попалося якесь незнайоме агентство не те Марс, не те Марш. Зайшли. Каппадокія продавалася по 80. Ух ти! Чи не 150! Уже легше. Але пішли далі. Побачили назву «Гінза». Там нам запропонували вже за 90. Але це ж Гінза! Хоча, глянули на взятий буклетик і виявили, що там написано ТА «Free Moon». Странненькие-непонятненько! Далі ми побачили вивіску Максвелла. Зайшли ще й туди. Там взагалі нам сказали, що дводенний тур коштує 110 баксів, але політати на кулі ми не встигнемо, потрібно брати 3-х денний тур за 145. Ну немає! На це я піти не можу! 3 дні без оллінклюзіва!

Далі по курсу побачили ще одну Гінза і зайшли для очищення совісті. Тут нас відразу запитали, які ціни нам пропонували? Я ухильно відповіла, що різні. Чудово говорить по-російськи менеджер запропонував нам шикарну ціну в 75 доларів з людини і сказав, що у них справжня Гінза, а є агентства, які косять під них. Зрозуміло, ми вирішили взяти тур у нього. Але тут він кудись подзвонив і сказав, що там ще потрібно заплатити за вхідні квитки ще 10 баксів. От же ж жук! Розвів таки! Ну да ладно. Зате він запропонував нам рафтинг по 10 баксів. Я хотіла для зятя замовити, але дізнавшись ціну, теж захотіла. Якщо, звичайно, виживемо після кульки.

Отже, на наступний день, точніше ніч, ми їдемо до Каппадокії. Виїзд о 3.15. Охохонюшкі! І за що мені це?

Повернувшись в готель, знайшли мою дочку в досить жалюгідному стані. Їй все ще було ну дуже погано. Її періодично рвало, причому в самих невідповідних місцях. А вечеря вже почався. Про їжу їй думати було огидно, але треба щось з'їсти. Я пішла в їдальню взяти їй якихось фруктів. Апельсини, кавуни. Те що потрібно. Наклавши в тарілку кавуна, спробувала вийти з їдальні, але була зупинена пильним отбіральщіком їжі. Пояснила, що дочка не може навіть дійти сюди. Якийсь інший мужик, мабуть старший, дозволив мені винести тарілку. Сяк-так впіхнув в себе пару шматочків, доця пішла в номер, поки її не встигло вивернути.

Як би там не було, але прокинулася я до світанку. Ну, раз вже прокинулася, побігла на море зустрічати сонечко. Так собі світанок. На трієчку.

Після сніданку ми пішли обстежувати ближню гору Чалиш на території національного парку Олімпос.

В кінці селища побачили обмінник. Курс не радував - всього 4,035. При офіційному - 4,44. Грабьyoжь! Дійшли до початку стежки. Ніяких кордонів, всупереч моїм очікуванням, ми не зустріли і безперешкодно гуляли по сосновому лісі. Ну не зовсім гуляли. Тупотіли вгору по стежці з мовою на плечі.

Кримус вульгаріс. У сенсі, звичайний Крим. Ті ж пейзажі, ті ж запахи.

Ні, брешу. Місцями домішувався ще якийсь солодкуватий аромат, і віяло вже не Кримом, а Гоа або Шрі-Ланкою. Дуже приємна прогулянка. Повітря просто незвичайний! І сміття немає. Ну майже. Іноді валялися порожні пляшки з-під води. От же ж народ! Ну приніс ти її повну, порожню ж легше забрати!

По стежці вибралися до широкої дороги, що веде на вершину з прапором. Але на мапі було написано щось типу «пункт контролю» і я побоялася зустріти там якихось лісників, буде потрібно з нас гроші, тому ми туди не пішли а вирішили спуститися в Кемер і виїхати звідти назад в Кирішах. Так буде швидше. Та й грошей трохи потрібно поміняти. На карті було ще відгалуження до піратської бухті, але його ми вирішили залишити на потім. На 11.30 у нас зустріч з готельним гідом. Нам він триста років не потрібен, але сходити на всякий випадок потрібно.

Вид на Кемер з гірки Вид на Кемер з гірки

Прийшли в Кемер. Ми тут були п'ять років тому, але, здається, нічого, крім годинникової вежі і не бачили. Потрібно заповнити прогалину. Знайшли і Мунлайт бич і алею з магазинами.

Знайшли і Мунлайт бич і алею з магазинами

Мунлайт бич

Кемер Кемер

Години нам вистачило, щоб оглянути всі. Потрібно знайти обмінник. Знайшли. Курс 4,125. Вже краще, але все одно чтой-то замало буде! Знайшли ще один. Та ж пісня. Бігати шукати далі час підтискав. Довелося поміняти десятку. У маршрутці висіла табличка з цінами. До Кириши по 3 ліри.

Повернулися в готель і, загорнувши в бар, вирушили на зустріч з гідом. Ним виявилася приємна дівчинка Юля. Вона цілу годину розповідала екскурсії. Добре, що ми взяли з собою по келишок пива. Допивши свій, Вадик інтелігентно заснув. Він це вміє. А я ні. Довелося слухати. Ціни не були вище в 2 рази, ніж у місцевих, але вище. Наприклад, Памуккале 55, а у Гінза 30. Правда, тільки сьогодні і тільки для нас вона може зробити знижку в 2 долари! Каппадокию не пропонували, а я й не питала. Віддавши свої ваучери і страховки типу для реєстрації, ми злиняли.

Діти на зустрічі не були присутні і я трохи переживала. Намагалася пару раз шкребстісь до них в номер, але вони не відгукувалися, а на дверях висіла табличка «не турбувати». Пішли з Вадиком на море. Я зайшла у воду, пропливла деяку відстань і побачила підозрілі ... навіть не можу підібрати назву. Фігню якусь побачила. Повернула назад і наткнулася на плівку бридкою рідини. Мене пересмикнуло. Розгрібаючи воду перед собою, кулею вискочила з моря і бігом в душ. Фу, блин! Мабуть, з яхти парашу вилили! А діти на березі хлюпочуться! Капец! Сказала про це Вадику, і ми пішли до басейну. Там я нарешті зустріла своїх детюшек. Доча уже прийшла в норму, на превеликий полегшенню.

Повалятися біля басейну, поглядаючи в бік аквапарку. Він, до речі, для нас безкоштовний. А чому б не піти туди відразу після обіду? Зять вирішив до нас приєднатися, коли дівчаткам буде пора спати. Доча, звичайно, засмутилася, але що поробиш? Така її важка материнська доля!

Пообідавши, пішли в аквапарк. На вході у мене попросили показати вміст сумки. Знайшовши там два апельсина, які я винесла зі столовки і благополучно про них забула, охоронець їх відібрав і сказав, що вони полежать у нього. Ну нехай полежать.

Аквапарк був дуже навіть нічого! Взявши двомісну плюшки полізли на самий верхній поверх. Звідти були дві круті гірки.

Скотилися спочатку з одного. Сподобалося. Пішли на другу. Ця була супер крута! Але там так розвертало, що Вадька підкачало злегка. Коли плюшка підлітала до самого краю, здавалося, що ми зараз вилетимо нафіг! Чи не вилетіли, але в кінці плюшки перевернуло разом з нами в воду. Потім каталися по черзі. Спостерігати з шезлонга теж було прикольно.

Спостерігати з шезлонга теж було прикольно

Один хлопець випав з плюшки, ще не доїхавши до краю. Да уж, весело! А ще трохи віддалік спостерігала картину - там окремо стоять три гірки типу трамплінів.

А ще трохи віддалік спостерігала картину - там окремо стоять три гірки типу трамплінів

Народ з'їжджав з них на пузі мордою вперед і, злітаючи на пристойну висоту, падав в басейн, хто як встигав згрупуватися. Відвал башки!

Підійшов зять. Я йому показала на ті гірки і сказала - глянь на ідіотів! Він сказав «ага!» І втік кататися. А я ще прокотилася на гірках простіше, обідрала спину на стиках, оскільки вони були безплюшечнимі. На закуску залишила гірку під назвою «казан». Я б її назвала по іншому - «унітаз». Спочатку мене прогнали по трубах, а потім змили в глубоченние ємність, де я напитися води з хлоркою. Фу! Досить з мене!

І тут Вадик згадав, що нам треба було забрати у готельної гидша до 17.00 свої страховки. А нам же їхати в таку далечінь, та ще й літати! Страховки взяти з собою буде вельми до речі. Глянула на годинник - без десяти. Бігом на рецепшн. На виході поцікавилася, де мої апельсини, здані на зберігання? Охоронець почухал потилицю і поліз в сміттєвий бак. Я залилася реготом і пішла далі.

На рецепшене зіткнулася з зятем. Спочатку не зрозуміла, думала він прийшов забрати ваучери, хоча звідки він дізнався? Він же не був на зустрічі. І тільки потім звернула увагу, що він притискає до підборіддя бінтік. Виявилося, що він поліз кататися з тих божевільних гірок, де їдуть мордою вперед і пірнають. Третій за рахунком раз закінчився для нього плачевно - він тріснув бородою про край гірки і тепер йому потрібно медичну допомогу. Тому він прийшов до готельної гидша поговорити щодо страховки. А страховка-то з франшизою 30 баксів! Я це бачила, але значення не надала. На кой ляд нам страховка? Це так, для душевної рівноваги! Та нічо се! Віддай трідцатник нема за хрін собачий! Так я за такі бабки муху на склі заганяю! Чи ні травма! Ну, шкіру розрубав! Я в дитинстві теж тріснув підборіддям об лід і распанахала шкіру. Так я навіть матері нічого не сказала.

Прибігла доча з пхикає малої, яку, мабуть, підняли завчасно. Вона вирішила, щоб зашивали. Вручила мені дітениша, і їх відвезли в лікарню.

Поки я котила коляску на пляж, мала орала благим матом. Ніякі мої развлекухи для їх усунення, не діяли. Але у води вона заспокоїлася і з захопленням допомагала мені кидати камені в воду. Купати я її не стала, тому що не знайшла в колясці запасного памперса. Обмежилися замочки ніжок.

Матуся з мене була так собі. Народивши, в академ я не йшла, продовжувала вчитися, і при наявності двох бабусь дитина якось виріс. Чадолюбство я не відрізняюся, але внучка - це ж зовсім інше, ніж власна дитина. Прийшла два-три рази на тиждень години на 3, награлася і з почуттям виконаного обов'язку пішла додому спокійно спати. Краса!

Однак, пройшло вже дві години! Так де ж вони? Уже вечеря розпочався! А нам потрібно встигнути напитися і проспати до 3-ї години ночі! Пішли в їдальню. Нагодувати наше дитятко - атракціон не для людей зі слабкими нервами. Їсть-то вона з апетитом, ось тільки сидіти в стільці не хоче - вилазить, скаче. Після кожної ложки тягне в рот хоч що-небудь - іграшку або просто руку. Удома вона вже навернулася одного разу на підлогу. Після цього я її годую тільки посадивши в клітку (манеж). Не дуже гігієнічно, зате безпечно.

Діти з'явилися вже на початку дев'ятого. Делов на 5 хвилин, а промурижілі їх більше 3-х годин. Лікар нескінченно довго розмовляв зі страховою компанією, що задавала сто раз одні й ті ж питання. Ну і, звичайно ж, перш за все, взяли тест на алкоголь. Добре, що зять не пив. І це пліва випадок. А якщо, не приведи Господи, щось серйозне? Загнешся, поки тебе врятують! Та ще 30 баксів спочатку заплати! Так у нас за ці гроші тебе зашиють з ніг до голови! Хоча ... Гаразд, не буду говорити про те, чого не знаю. І знати не хочу!

Далі буде

А чому б не пройти по слідах Поліни по пілігрімской стежці?
І куди ж податися?
Тільки куди тепер подіти Вєрчиного чоловіка?
Як би потактічнее сказати старому дружбану, що він вже не потрібен?
Що ми в тій Греції не бачили?
Ех, карма у мене така, що чи, наступати на одні й ті ж граблі?
Тут нас відразу запитали, які ціни нам пропонували?
І за що мені це?
А чому б не піти туди відразу після обіду?
Доча, звичайно, засмутилася, але що поробиш?

Новости