Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Подорож на Колиму. Магадан - Нагаєвська бухта, бухта Гертнера. Kolyma - Magadan, Nagaevo bay. Фоторепортаж про подорож на Колиму

Частина 2. Початок тут

Магадан. перші Враження

Справедливості заради скажу, що мої перші враження про Магадані були не на користь цієї далекосхідної столиці. При переїзді з аеропорту Сокіл до міста, нічого крім спорожнілих селищ і розграбованих і розвалених варварами будинків я не побачив. Сам же місто виглядало для мене трохи краще. Замість доріг тільки напрямки і велика кількість японських джипів в цьому регіоні - вагоме тому підтвердження (з цими дорогами, а точніше сказати з їх відсутністю, не так просто впоратися). У самому місті від хати до хати люди ходять по стежках. Втім, це було всього лише перше враження, і, зауважу, помилкове (стежки були не скрізь, а дороги, і причому цілком нормальні, все ж були).

Кладовище кораблів, Нагаєвська бухта, Магадан
Кладовище кораблів, Нагаєвська бухта, Магадан.

Співробітник МНС Росії у кладовища кораблів
Співробітник МНС Росії у кладовища кораблів. Магадан.

Центр міста Магадан
Центр міста Магадан. Звідси починається знамените Колимське шосе.

Уже через кілька днів для мене місто відкрився зовсім іншим - дуже сучасним, досить розвиненим і обжитим (настільки, наскільки це взагалі можливо в суворих умовах крайньої півночі). Причому, абсолютно в різних напрямках, починаючи від промисловості і торгівлі до культури і спорту. Звичайно, скрутне становище, в яке він був поставлений після розвалу Союзу, призвело до повального спустошення цього регіону і це до сих пір на ньому позначається. Але вже минули ті часи, коли магаданци збирали свої валізи, щоб скоріше виїхати на «материк». Втім, всі, хто міг виїхати - вже поїхали до своїх родичів (до речі кажучи, половина населення тут має своє коріння з України). Залишилися лише тільки ті, хто або не зміг виїхати, або порахували такий акт неприпустимим по відношенню до улюбленого міста. Сьогодні багато, переживши цей важкий період на материку, знову задумалися про повернення в Магадан і зараз вже почався новий період у розвитку міста, який можна назвати підйомом на ноги. Звичайно, багато селищ, які залишилися повністю порожніми і покинутими, сьогодні вже швидше за все не відродяться - немає сенсу. Але у самого міста є перспективи. І ці перспективи, звичайно ж, безпосередньо пов'язані з багатством цього регіону: рибопродуктами, корисними копалинами і туризмом.

Центр міста Магадан
Центр міста Магадан

Але перш ніж почати свою власну освоєння цього регіону, мені довелося пройти адаптацію. До речі, проходить вона досить важко. Різниця часового поясу з Києвом становить 9 годин і фактично це означає, що потрібно поміняти ніч на день. До цього додається кліматична адаптація. І дійсно, якщо ще буквально 3 дні тому я купався в Чорному морі і засмагав при температурі повітря до +40, то тепер доводиться тільки лише споглядати вічно суворе Охотське море і тремтіти в осінній куртці при температурі повітря +11. До речі, магаданци, при прослуховуванні прогнозу погоди, на таку погоду реагують приблизно так: «хм ... плюс одинадцять? Так, сьогодні тепло! »

Морська капуста, Нагаєвська бухта
Морська капуста, Нагаєвська бухта.

Не кращим фактором в процесі адаптації служать «білі ночі». Так, в Магадані, як і в Санкт-Петербурзі (до речі, ці два міста знаходяться майже на одній широті) теж відзначають свято «білих ночей». У такі дні мозок ніяк не хоче сприймати ніч. І дійсно, на період мого перебування в Магадані, тривалість світлового дня становила 17 годин, а ночі як такої не було. Лише стане трохи темніше, немов в дощовий день, а потім, о 4 годині ранку, дивись, уже й знову світить сонце.

Човен під час відливу моря
Човен під час відливу моря.

Варто також згадати про те, що на Колимі існує природний фон радіації. Як мені пізніше сказали фізіологи з Інституту Біологічних Проблем Півночі, повністю адаптація для жителя центральних районів завершується лише на третій місяць присутності і зазвичай супроводжується поганим сном і депресіями.

Скелі «Три брата» - один із символів Магадана
Скелі «Три брата» - один із символів Магадана

«А я їду, а я їду за туманом»

Так і сталося. Спати в перші дні мені зовсім не хотілося, і я виходив ночами на набережну бухти Нагаєва, щоб сфотографувати одну з найбільших пам'яток Магадан - туман, настільки романтично оспіваний поетами.

Спати в перші дні мені зовсім не хотілося, і я виходив ночами на набережну бухти Нагаєва, щоб сфотографувати одну з найбільших пам'яток Магадан - туман, настільки романтично оспіваний поетами

Але найдивнішим було те, що в такі ночі я був не одним таким диваком. Десятки таких же як я виходили на набережну.
Зараз йде навага, але вона дрібна і нікому, крім чайок, що кружляють навколо, не потрібна. Ось, скоро почнеться лов на корюшку і тоді на причалі ніде буде ступити. Рибалитимуть все - завзяті професіонали і початківці любителі, люди похилого віку, і їхні сини з онуками. Будуть закидати свою вудку з наживкою і через 3 хвилини витягати улов. Тут, в багатому рибою краю, особливо чекати лову не доводиться. А корюшку тут шанують особливо, і не тільки за її запах, що нагадує свіжі огірки, а за винятковий смак. Вона хороша в будь-якому вигляді - смажена, в'ялена, а також в свіжоприготованою вусі.

Корюшка пішла
Корюшка пішла! Нагаєвська бухта

Але зараз рибалки ловлять просто для забави і для тренування. Просто, тому що вдома робити нічого, а тут можна залишитися наодинці з природою і з туманом, знову піднімається над бухтою. І незрозуміло, звідки він приходить, цей туман? Туман, який тут практично постійно. І в цьому тумані створюється враження, що місто ні, не вимер, а просто заснув. Адже більшість жителів влітку їдуть у відпустки і на вулицях можна зустріти лише тих, у кого немає такої можливості. Влада оплачують дорогу на так званий «материк» лише раз в 2 роки. А ті, хто працює в комерційних структурах, звичайно ж, позбавлені такої можливості (про безробітних, природно, теж не йдеться).

Маяк в Нагаєвської бухті
Маяк в Нагаєвської бухті.

Але є тут і не тільки рибалки. Деякі приходять просто знічев'я, а може бути і цілеспрямовано. І мета тут, як і в багатьох інших портових містах світу - просто подивитися на море. Тут воно особливо привабливе і магічне, що грає з тобою масштабними відливами і припливами, взимку повністю скуте льодом, немов безмовний медитирующий відлюдник, а влітку рухливе як невгамовний дитина, але постійно живе від кишить в ній різної риби. Одним словом - північне.
Але іноді складається враження, що цей край просто-напросто забутий Богом. Втім, це тільки в таку погоду, коли туман огортає своїм мовчанням все узбережжя Охотського моря і приховує вершини сопок ... Вийде сонце і місто знову оживе.

Вийде сонце і місто знову оживе

Так і сталося. В один із днів несподівано вийшло сонце ....

Хоч за Магаданом і закріпився імідж сонячного, насправді сонце влітку тут досить рідко. Втім, мене все магаданци запевняли, що, мовляв, це просто мені не пощастило в цьому році. Зазвичай у них літо трохи тепліше, та й трохи довший. Але, з іншого боку, не дарма існують анекдоти на цю тему, коли зустрічаються двоє магаданцев і обговорюють минуле літо:
- Гарне в цьому році було літо!
- Так, і як раз на вихідний попало!

Але деякі жителі цього вихідного дня не чекають. Я зіткнувся з цим, коли зайшов в туристичну фірму, щоб дізнатися про можливість екскурсій по околицях міста. Тоді я був приголомшений дивовижним, і до сих пір вражає мене Магаданської простотою і щирістю, відповіддю менеджера з продажу:
- Взагалі-то сьогодні вийшло сонце і тому нікого в офісі немає ... А я ось тільки зайшла пошту перевірити ... я взагалі-то у відпустці.

Мабуть, сонце тут сприймається як надзвичайна подія. Як виявилося, весь склад офісу пішов засмагати на бухту Гертнер. Така ситуація напевно панувала в той день у багатьох офісах міста ...

Діти плескатися під час відливу моря в бухті Гертнера (до речі, відливи тут одні з найбільших в світі)
Діти плескатися під час відливу моря в бухті Гертнера (до речі, відливи тут одні з найбільших в світі).

Ну чим не море і курорт
Ну чим не море і курорт? Тільки ось вода крижана.

І дійсно, тільки лише встигне вийти сонце, як місто відразу оживає і наповнюється людьми. Всі кидають свою роботу і біжать хто до моря, а хто в ліс за грибами та ягодами. Втім, бігти особливо далеко не доводиться - основна частина Магадана компактна і обійти її можна за півгодини-годину, а ягоду і гриби можна збирати прямо на тих же сопках, що оточують місто.

Якщо в такий день виїхати в глиб материка, наприклад, на курорт Снігова долина, розташований всього в 23 кілометрах від Магадана, то літо постане вже зовсім в іншому ракурсі. У сонячні дні спека тут може просто вбивати, доходячи до позначки в плюс 30, а то і 35 градусів. Взагалі, курортне селище Снєжка - улюблене місце відпочинку магаданцев. Закрита і оберігають від лютих вітрів з усіх боків красивими сопками, вона має свій мікроклімат, що дозволяє засмагати в купальниках, стоячи на лижах в оточенні сліпучого снігу. Через свою чистоти і глибини сніг в цій долині не тане до середини травня, продовжуючи тим самим лижний сезон. Саме тут, на численних гірських лижних і тренувалася всім відома олімпійська чемпіонка, корінна магаданка Олена Вяльбе. Саме тут продовжують тренуватися майбутні світові чемпіони нового покоління 🙂

Ігри у дворі
Ігри у дворі. Марчекан.

Після зливи
Після зливи. Є така місцева прикмета: Поки цвіте Іван-Чай - в Магадані літо.

продовження: Вирушаємо в дорогу на Озеро Джека Лондона

Плюс одинадцять?
І незрозуміло, звідки він приходить, цей туман?
Ну чим не море і курорт?

Новости