Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Пам'ятки Байкалу і Ольхона: куди поїхати і що подивитися на найбільшому озері в світі (фото, описи, координати)

  1. Карта з визначними пам'ятками
  2. водоспади Байкалу
  3. Водоспади річки Кингарга (Аршан)
  4. Водоспади річки Червона - Казка, Борода, Грохотун
  5. струмок Водоспадний
  6. Жом-Болокскій водоспад
  7. Байкальська обсерваторія і Чорна падь
  8. Нерпінарій
  9. Гарячі джерела Котельниковского мису, озеро Фроліха і Слюдянскій озера
  10. Иволгинский дацан
  11. Велика Байкальська стежка
  12. мисливська печера
  13. бухта Піщана
  14. бухта Ая

Якщо ви збираєтеся на Байкал, заздалегідь продумайте маршрут з урахуванням його численних природних (і не тільки) пам'яток. Їх варто відвідати - ніде на Землі більше немає таких ландшафтів: берега великого озера пам'ятають льодовиковий період, а на північно-східному узбережжі збереглися незаймані тайгові ліси.

У цьому матеріалі описані і показані на фото найкрасивіші і цікаві місця озера, щоб вам легше було вирішити, куди поїхати і що подивитися під час своєї подорожі. Найкраще описується природне розмаїття розкривається влітку, серпень - оптимальний час для поїздки.

Багато визначних пам'яток знаходяться в досить віддалених і важкодоступних місцях, куди не ходить рейсовий транспорт, тому найкраще подорожувати по Байкалу на машині (куди саме з'їздити - читайте нижче) і бути готовим до тривалих піших переходів.

Карта з визначними пам'ятками

Острів Ольхон і Мале море

На Ольхоне велика кількість заслуговують на увагу місць - миси, гори, озера і не тільки. Ми підготували окремий детальний матеріал про острів і Малому морі:

водоспади Байкалу

Навколо озера можна знайти безліч цих природних об'єктів. Байкал великий, і за один раз складно об'їхати всі водоспади, але відвідати хоча б парочку треба обов'язково.

Водоспади річки Кингарга (Аршан)

Як дістатися: в аршанов (Тункинський район, Республіки Бурятія, 51 ° 54'30 "пн.ш. 102 ° 26'15" східної довготи) запитати дорогу до джерел. Від джерел вгору йде стежка з покажчиками.
Вартість: автобус до Аршай з Іркутська / Улан-Уде - 400 рублів з людини звичайний, 600 рублів з людини - комфортний.

Це найдоступніші водоспади. З курортного містечка Аршан до них веде облаштована стежка. Перший водоспад відвідують всі - до нього дістатися найпростіше (йти - півтора кілометра за зручним шляху). Вода падає з бризками з висоти семи метрів на химерні скелі. Біля водоспаду, трохи нижче за течією, є дерев'яний навісний міст. Любителі екстриму можуть сфотографувати з нього водоспад в вигідних ракурсах.

До другого водоспаду веде вузька стежка, крутіша і досить небезпечна (брати туди дітей не рекомендується). Далі, до інших 10 водоспадів, можна дійти, тільки маючи навички довгої пішої ходи по горах - подолати доведеться 11 кілометрів по складному рельєфу.

Водоспади річки Червона - Казка, Борода, Грохотун

Як дістатися: від Іркутська на електричці до Видріно (4 години на шляху). З Видріно вийти до траси Іркутськ - Улан-Уде в місці, де її перетинає річка Снігова. Далі слідувати по правому березі річки до гирла Селенгінкі. Кілька вище знаходиться новий міст, що веде до соболині горах. Стежка піднімається вгору на двісті метрів в напрямку соболині озер. Щоб досягти першого водоспаду, необхідно піднятися ще приблизно на 200 метрів.

До них добиратися складніше: це північно-східне узбережжя, підніжжя хребта Хамар-Дабан. Найперший водоспад - Казка. Його висота - цілих 20 метрів, він стиснутий вузькою ущелиною, і вода Червоної річки кипить в ньому білою піною.

Його висота - цілих 20 метрів, він стиснутий вузькою ущелиною, і вода Червоної річки кипить в ньому білою піною

Якщо піднятися вище за течією, можна подивитися на водоспад під назвою Борода - річка тут пробивається крізь кам'яний завал, і падаючий потік складається з тисяч і тисяч тонких струменів. Наступний водоспад - Грохотун. Його шум заглушає всі навколишні звуки, вода так б'ється об каміння, що під ногами вібрує земля.

струмок Водоспадний

Адреса входу до заповідника:

Республіка Бурятія, Кабанский р-он, п. Танхой, вул. Червоногвардійська, 34
Телефон: 8 (301 38) 93-7-41
сайт: http://www.baikal-zapovednik.ru/
Режим роботи: цілодобово
Вартість: безкоштовно
Як дістатися:

  1. до Танхоя:
    • на маршрутному таксі (Іркутськ - Улан-Уде) (від'їзд з ЖД вокзалу Іркутська або Улан-Уде);
    • на електричці або поїзді, розклад на сайті www.rzd.ru.
  2. До початку стежки:
    від залізничної станції пройдіть вгору в сторону московського тракту, а далі до знака «Байкальський заповідник», рухайтеся вгору по дорозі до центральної садиби заповідника. Стежка починається праворуч від садиби. Карту з докладним маршрутом можна отримати в садибі безкоштовно.
Увага!

Відвідування стежки «У нетрі Хамар-Дабана» можливо з дозволу адміністрації Байкальського заповідника. На території діє особливий режим охорони природи.

Насправді це річка, називається вона куркуль, це приплив Великий Осинівка. Але водоспадів там неміряні кількість, тому популярність Куркуль придбала під іншою назвою. В цю місцевість дістатися можна тільки пішки, буде потрібно кілька піших переходів від Котельнича мису. Але важкий шлях того варто: кожен водоспад - окреме видовище. Найпотужніший - Каскадний. Це ціла система водоспадів довжиною в півкілометра.

Це ціла система водоспадів довжиною в півкілометра

Жом-Болокскій водоспад

Географічні координати: 52 ° 45'59 "пн.ш. 99 ° 44'48 "східної довготи
Як дістатися: Водоспад досить далеко від Байкалу, дорога туди має сенс, якщо ви на машині. Орієнтир - село Орлик, Саяни, Хужир (не той, що на Ольхоне), найближча населені пункти навколо Байкалу - Іркутськ і Слюдянка.

До нього шлях простіше - можна дістатися на машині. Жом-Болок, унікальний степовий водоспад, падає з висоти в 22 метри рівною струменем. Через стабільного перебігу взимку він замерзає, перетворюється в гігантську бурульку.

Через стабільного перебігу взимку він замерзає, перетворюється в гігантську бурульку

Байкальська обсерваторія і Чорна падь

Адреса: Партизанська, 29, Ліствянка, Росія
Телефон: 8 (3952) 428265
Режим роботи: уточнювати по телефону
Вартість: безкоштовно, але записуватися треба заздалегідь - ведуться наукові роботи з жорстким графіком.
Як дістатися: до Листвянки на електричці, далі вгору по стежці - будівля обсерваторії служить орієнтиром в будь-яку погоду.

Над Байкалом часто буває ясне небо, тому для астрофізичних досліджень тут підходяще місце. Біля селища Листвянка розташована справжнісінька обсерваторія. Гостей тут шанують: проводять екскурсії. Якщо є можливість, навіть дозволяють подивитися в особливий телескоп на Сонце (саме його тут в основному досліджують). З майданчика біля обсерваторії видно з великої висоти Байкал, видно гирло Ангари. Забратися сюди варто заради такої панорами.

Забратися сюди варто заради такої панорами

З Листвянки регулярно стартує екскурсія на квадроциклах в Чорну долину, старательський притулок (8 (3952) 550-464, один пасажир на квадроциклі / снігоході - 16 000 з людини, два пасажира на одній машині - 9 000 рублів з людини.). За 5000 рублів вам покажуть, як миють золото і нагодують смачним обідом.

За 5000 рублів вам покажуть, як миють золото і нагодують смачним обідом

Нерпінарій

Адреса:

Ліствянка, вул. Горького, 101А
Телефон: 8 (3952) 55-44-32
сайт: http://www.baikalnerpa.ru/
Режим роботи: будні дні (вівторок - п'ятниця): 11-00, 12-00, 13-00, 14-00, 15-00, 16-00, 17-00, 18-30. Вихідні дні (субота, неділя) та святкові дні: 11-00, 11-45, 12-30, 13-15, 14-00, 14-45, 15-30, 16-15, 17-00, 17-45, 18-30.
Вартість: 500 рублів для дорослих, 400 рублів для дітей від 2 до 12 років.
Знижка для груп (від 15 осіб) - 10 відсотків. Старший групи - безкоштовно.

В Листвянка є і нерпінарій. Тут дають уявлення байкальские нерпи. Їх дресирують, ці розумні тварини швидко навчаються виконувати складні трюки. У природі нерпу побачити складно - популяція зменшується, так звірі і не в захваті від зустрічей з людьми. Тому, якщо ви приїхали в Листвянка, обов'язково зайдіть в нерпінарій: тварин можна навіть погодувати, якщо прийти в той час, коли нерпи обідають.

Тому, якщо ви приїхали в Листвянка, обов'язково зайдіть в нерпінарій: тварин можна навіть погодувати, якщо прийти в той час, коли нерпи обідають

Гарячі джерела Котельниковского мису, озеро Фроліха і Слюдянскій озера

Гарячі джерела Котельниковского мису
Як дістатися:

на вертольоті або катері з Северобайкальска.
озеро Фроліха
Як дістатися: від пірса Северобайкальска або прилеглого селища Нижньоангарська можна припливти на катері на протилежний берег озера Байкал - до бухти Фроліха, або досягти затоки Ая. У першому випадку доведеться пройти 15 кілометрів до озера, в другому тільки 8. Правда, друга дорога важче, стежка місцями значно заболочена, пов'язана зі спусками та підйомами, подоланням кедрових заростей.
Слюдянскій озера
Як дістатися: з Северобайкальска до села Байкальської на катері, далі 15 кілометрів по ділянці Великий Байкальської стежки - є покажчики.

На гарячі джерела мису Котельковского поїздка обійдеться приблизно в 4 тисячі рублів, з обідом на базі відпочинку в бухті Хакуси. Тут добре рибалити - правда, треба буде отримати дозвіл.

Тут добре рибалити - правда, треба буде отримати дозвіл

Далі можна відправитися на льодовикове озеро Фроліха і на Слюдянскій озера. Якщо пощастить, в тайзі ви побачите соболя. Незабаром в цій місцевості організовують кінні екскурсії з села Байкальської, але це поки в проекті. А з кіньми можна поспілкуватися вже зараз, на кінному дворі села.

озеро Фроліха

Иволгинский дацан

Адреса:

Бурятія, село Верхня Іволга
Телефон: 8 (3014) 023-377
Режим роботи: з 9 до 19
Вартість: відвідування - безкоштовно, екскурсія - індивідуально, уточнювати по телефону
Як дістатися:

  1. На маршрутному автобусі №130 з зупинки «площа Банзарова» г.Улан-Уде до кінцевої селища Іволгінськ, потім пересадка в інший мікроавтобус до дацану. У дні великих хурали (молебнів) маршрути №130 йдуть прямо до дацану. Автобуси з площі Банзарова відправляються з інтервалом в 7-10 хвилин. Нові маршрути відходять о пів на десяту вечора. Якщо хочете дістатися до дацану без особливих проблем, виїжджайте в проміжку з восьмої ранку до сьомої вечора.
  2. З дацану на Верхньої Березівці ходить маршрутка №108, яка проходить через зупинку «Площа рад». Вона відходить від Верхньої Березівки в 8.30; 11.30; 14.30; 17.30 і йде до Іволгинського дацану.
  3. Якщо Ви виїжджаєте в дацан на авто, то дорога з Улан-Уде в середньому займе 30-40 хвилин, близько 40 км. Можна доїхати на таксі.

Це найбільший на території Росії буддійський храм. Поруч з ним - етнографічний музей. У ньому представлена ​​історія Бурятії. Є експозиція, присвячена буддизму, багато предметів культу і барвистих національного одягу. Неподалік знаходиться відмінне кафе, там годують смачно і недорого, в меню - класична бурятская кухня, в тому числі знамениті бууза (пози).

Велика Байкальська стежка

Сайт ББТ: http://greatbaikaltrail.org/ru

Є кілька стежок в різних місцях. Одна з найкрасивіших - на території Байкальського заповідника.
Адреса входу до заповідника: Республіка Бурятія, Кабанский р-он, п. Танхой, вул. Червоногвардійська, 34
Телефон заповідника: 8 (301 38) 93-7-41
Сайт заповідника: http://www.baikal-zapovednik.ru/
Як дістатися:
до Танхоя:
• на маршрутному таксі (Іркутськ - Улан-Уде) (від'їзд з ЖД вокзалу Іркутська або Улан-Уде);
• на електричці або поїзді, розклад на сайті www.rzd.ru.
до початку стежки:
від залізничної станції пройдіть вгору в сторону московського тракту, а далі до знака «Байкальський заповідник», рухайтеся вгору по дорозі до центральної садиби заповідника. Стежка починається праворуч від садиби.
Увага! Відвідування стежки можливо з дозволу адміністрації Байкальського заповідника. На території діє особливий режим охорони природи.

Це мережа екологічних стежок на південному узбережжі. Тут можна пройти пішки, з провідником або самому, через ліс і передгір'я, побачити заповідні угіддя Баргузинского заповідника. Стежки добре обладнані: є зручні стоянки і кемпінги, скрізь стоять покажчики, легко знайти воду і безпечні костровіща. Якщо йти за маршрутом з гідом, можна багато дізнатися про байкальської природі: провідники знають буквально кожну травинку.

Якщо йти за маршрутом з гідом, можна багато дізнатися про байкальської природі: провідники знають буквально кожну травинку

Байкальські стежки прокладаються і підтримуються волонтерами, щоліта є можливість самому стати волонтером і два тижні працювати над одним з проектів (дивіться проекти та умови участі на сайті ББТ).

мисливська печера

Як дістатися:

Печера розташована в 3 км на захід від Великої Байкальської стежки, що починається у Листвянки ( опис на сайті ББТ ), В 12 км на північний схід від селища Велике Голоустное. На шляху і від стежки, і від селища є покажчики.

Вона розташовується недалеко від однієї з байкальских стежки - 3 кілометри на захід. У великі горизонтальні гроти можна проникнути без спорядження (але бажано з провідником - печера нагадує лабіринт). Далі, в вертикальні колодязі, складні каміни і шкуродёри, ходять тільки досвідчені спелеологи. Але і звичайній людині є на що подивитися - доступні напрямки руху і гроти з красивими сталактитами і високими склепіннями тягнуться вглиб на 5 кілометрів.

Але і звичайній людині є на що подивитися - доступні напрямки руху і гроти з красивими сталактитами і високими склепіннями тягнуться вглиб на 5 кілометрів

бухта Піщана

Як дістатися: в Піщану бухту ведуть лише повітряний і водний маршрути. По воді від селища Листвянка 80 кілометрів шляху, теплохід типу «Ярославець» домчить до бухти за 4,5 години, а «Баргузин» всього за 2 години. У літній період в бухту можна припливти на катері «Святий Лука» з селища Велике Голоустное. На «Баргузин з Іркутська до Бухті можна доплисти за 3,5 години, подолавши 160 кілометрів шляху. У холодну пору року по льоду аж до бухти від селища Велике Голуостное прокладається зимник, протяжністю 35 кілометрів.

Піщана бухта - це південно-західний берег Байкалу, тут тепла і рівна погода. Ця бухта - суцільний піщаний пляж, її відвідують любителі спокійного відпочинку. Тут розвинена інфраструктура - багато готелів, є магазини. Якщо ж ви захочете перервати ненадовго лежання на пляжі і погуляти по берегах, то відвідайте Оглядовий мис і скелю Велика дзвіниця (з них відкривається чудовий вид на Байкал), пропливаючи на човні через грот-арку в скелі Мала дзвіниця.

Якщо ж ви захочете перервати ненадовго лежання на пляжі і погуляти по берегах, то відвідайте Оглядовий мис і скелю Велика дзвіниця (з них відкривається чудовий вид на Байкал), пропливаючи на човні через грот-арку в скелі Мала дзвіниця

бухта Ая

Як дістатися: селище Єланці є самим найближчим до бухти Ая. Через село проходить дорога Баяндай - Хужир (відгалуження автодороги Р418), що ведуть на острів Ольхон на неї можна потрапити з Іркутська, подолати доведеться 200 км. Від селища приблизно 12 кілометрів до бухти. Від Єланці потрібно доїхати до мосту через річку Ангу, після нього почнеться підйом. Приблизно через 1 км буде перехрестя, на ньому потрібно повернути праворуч. І їхати до бухти Ая.

Біля бухти Ая сходіть подивитися на стародавні петрогліфи: на мармуровій скелі Улан-Заба зображений шаман з бубном, фігури звірів, птахів, риб і людей. Недалеко від скелі в кам'янистого степу знаходяться п'ять гуртів-порожнин. У них знайшли стародавні риб'ячі кістки, є припущення, що в цих ямах були житла печерних людей.

У них знайшли стародавні риб'ячі кістки, є припущення, що в цих ямах були житла печерних людей

Новости