Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Озеро Чани (Новосибірська область)

  1. Географічне розташування
  2. Острови і природні заповідники
  3. Півострова і їх особливості
  4. Трішки історії
  5. Клімат Барабинской низовини
  6. Світ тварин і рослин
  7. Відпочинок на озері
  8. Корисна інформація для туристів
  9. Де зупинитися
  10. Цікаві факти

Озеро Чани на фізичній карті Росії знаходиться на території Західного Сибіру в Новосибірській області.

Чани є найбільшим солоним озером в регіоні. Барабинская низовина - місце розташування водойми.

За своїм характером являє собою складну систему з плес, які з'єднуються всілякими протоками і мілководними ділянками.

Географічне розташування

Багатьох цікавить якась вода в озері - солоне воно чи прісне Багатьох цікавить якась вода в озері - солоне воно чи прісне? Чани є слабосоленої, особливо низька солоність спостерігається на південному сході водойми. Має плоску улоговину. Живлять водойму річки Каргат і Чалим, остання впадає в Малі Чани.

Свою назву воно отримало від тюркської мови і дослівно перекладається як «посудину великих розмірів» і справді озеро має форму чана. Його площа в середньому становить 1800 квадратних кілометрів. Максимальна довжина водних кордонів становить до 90 кілометрів.

Це цікаво: дослідження географів довели, що водойма має непостійну площа. Вона здатна коливатися в межах від 1500 до 2000 кв. кілометрів в залежності від кліматичних умов і інших природних явищ в регіоні.

Озеро - мілководне, а його середня глибина не перевищує 2 метрів. Максимальна відмітка рівня дна досягає 7 метрів. На дні по всій площі тягнеться мулистий або піщаний грунт.

Острови і природні заповідники

Тут розташовано 70 острів, серед яких за найбільшою площі можна виділити: Ведмежий, Чіняіха, лежачи та інші Тут розташовано 70 острів, серед яких за найбільшою площі можна виділити: Ведмежий, Чіняіха, лежачи та інші. Детальна карта і фотографії озер без праці знайдеться в безлічі джерел в мережі інтернет.

Частина островів відносяться до заповідних пам'яток природи (Бекар, Калинова, Камишний, Черёмушкін).

На їх території залишилися недоторканими унікальні природні ландшафти, які стали місцем проживання для унікальних представників тваринного і рослинного світу.

Півострова і їх особливості

Береги островів порізані хвилями, які в вітряну погоду досягають значних висот і становлять значну небезпеку для людини і судів Береги островів порізані хвилями, які в вітряну погоду досягають значних висот і становлять значну небезпеку для людини і судів.

Все півострова і острова мають специфічну форму. Рельєф поверхні має витягнуту форму, яка простягається з південно-західного боку на північний схід.

Це можна пояснити тим, що кожен з островів являє собою напівзатоплену гриву. Виділяючи великі півострова, можна відзначити Малініху, Тюменський, Дровникі, зеленчак, Мис.

Трішки історії

Як каже Вікіпедія, озеро Чани утворилося під кінець льодовикового періоду Як каже Вікіпедія, озеро Чани утворилося під кінець льодовикового періоду.

Перші письмові згадки про нього датуються 16-17 століттям, коли почали відбуватися перші експедиції по освоєнню Сибіру.

Спершу оз. Чани згадав у своїх працях географ Паллас в 1786 році, а потім, більш глибоке і широке опис склав Філімонов в 1803 році.

Клімат Барабинской низовини

Водойма розташована в континентальному кліматичному поясі Водойма розташована в континентальному кліматичному поясі.

Середня температура повітря в літній період не перевищує + 18-19 ° С, тоді як взимку, в січні, стабільно фіксується температура на позначці -19-20 ° С.

Через незначною глибини дна, вода влітку прогрівається до 28-29 ° С. За рік тут випадає до 400 мм опадів.

Важливо знати: всі перераховані кліматичні умови роблять територію улюбленим місцем для поціновувачів справжньої зимової та літньої риболовлі.

Висота випадає снігу становить 20-30 сантиметрів. Чани починає замерзати в середині листопада, а крижаний покрив зникає ближче до кінця травня.

Світ тварин і рослин

На водних просторах налічується понад 16 видів риб На водних просторах налічується понад 16 видів риб.

З метою підтримки їх чисельності був зведений риборозплідник «Урюмскій».

Після початку його роботи і активного запуску рибної молоді вдалося не тільки підтримати популяцію багатьох видів, але і активувати багатотисячну самовоспроизводящуюся популяцію риб.

Поверхня островів, розташованих по всій площі, рівномірно покрита зеленню і різними рослинами. Тут нерідко зустрічаються калина і шипшина, всілякі папороті, кущі з ягодами.

Відпочинок на озері

Це популярне місце серед туристів і любителів природного відпочинку Це популярне місце серед туристів і любителів природного відпочинку.

По всій протяжності берегової лінії побудовані пансіонати. Заповідні території дозволяють туристам долучитися до краси і спокою тутешніх просторів.

Чани є популярним місцем серед рибалок та любителів полювання. На території водойми є всілякі кемпінги, бази відпочинку з корпусами, дерев'яні будинки з верандами і інші місця для тимчасового проживання. Тут активно розвинене судноплавство, тому дістатися до будь-якого з нас цікавлять місць не складе особливих труднощів.

Корисна інформація для туристів

Як дістатися

Доїхати можна за допомогою залізничного сполучення або будь-яким автотранспортом Доїхати можна за допомогою залізничного сполучення або будь-яким автотранспортом.

Поруч з водоймою знаходиться найближча залізнична станція - Барабинск. Від неї курсують автобуси до найближчих сіл і туристичних баз.

Вирушаючи в дорогу на автомобілі, краще їхати по федеральній трасі М51 (Байкал). З боку Новосибірська на 325 км будуть дорожні покажчики, що показують напрямок до озера.

Якщо їхати з боку Омська , Слід дістатися по трасі М51 до 301 км, а потім повернути в бік озера по дорожніх знаках.

Де зупинитися

Найпопулярнішою базою у туристів є «Бухта Лазурна» Найпопулярнішою базою у туристів є «Бухта Лазурна». З повним набором послуг і цінами можна ознайомитися на офіційному сайті .

На базі відпочинку можна вибрати житло для проживання від двох до восьми чоловік. Номери та кімнати представлені як економ, так і бізнес-класу.

Ціни на проживання в будні дні стартують від 1600 до 3000 рублів з людини в добу. У вихідні дні вартість може досягати 5000 рублів залежно від категорії номера.

На території бази відпочинку розвинена інфраструктура. Любителі активного відпочинку можуть взяти в прокат водні скутери, катамарани, човни і спробувати підкорити водні простори.

Для любителів сімейного відпочинку та приємного проведення часу на тлі природи відмінно підійдуть відкриті ресторани і бари, які рівномірно розташовані по всій береговій території.

Цікаві факти

Серед самого незвичайного можна виділити наступне: Серед самого незвичайного можна виділити наступне:

  • У Новосибірській області часто можна почути легенди, в яких йдеться про страшні мешканців морського дна. Згідно з місцевими повір'ями тут водиться гігантський змій, який повторює історію Лох-несського чудовиська. За словами жителів, чудовисько харчується худобою, який нерідко виводять пастися на береги півостровів. Наукових підтверджень цього факту немає. Неодноразово сюди прибували мисливці за чудовиськом і наукові експедиції, однак підтвердити місцеву легенду або знайти найменші сліди, які підтверджують його існування, так і не вдалося.
  • У 2006 році в аеропорту Новосибірська співробітниками безпеки були затримані представники і співробітники Тохокского університету з Японії. Вони зробили спробу незаконного вивезення з країни зразків води і грунту з водойми. В ході розглядів було встановлено, що японських вчених також цікавили міфи про підводний змії, і тому з метою вивчення була зроблена спроба контрабандного вивозу природного матеріалу.

Це найбільше і прекрасне місце в Новосибірській області для любителів природи. Тут знаходяться унікальні природні місця, які зустрічають щорічно тисячі туристів.

Бази відпочинку готові запропонувати відвідувачам незабутні враження в будь-який час року. Умови чудово підходять для людей, що віддають перевагу гучним курортам і пляжам віддає спокійну риболовлю і захоплюючу полювання.

Про таємниці озера Чани дивіться наступне відео:

Фотогалерея

Інші незвичайні місця для відпочинку

Новости