Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Особливості Кримського нудизму або нудисти в Коктебелі: момент свободи від умовностей суспільства!

  1. Нудизм: момент свободи від умовностей суспільства! - Я Нудистський зі стажем: ось уже 18 раз приїжджаю...
  2. Професор Юнге і нудисти

Нудизм: момент свободи від умовностей суспільства!


- Я Нудистський зі стажем: ось уже 18 раз приїжджаю на нудистський пляж Коктебеля, - розповідає харків'янка Ольга. - Ставлю на пляжі намет і поряд водружають прапор, щоб друзі бачили, що я приїхала. І навколо прапора збирається сама інтелігентна публіка з усього світу.
На думку Ольги, її супутника Костянтина і їх друзів - Людмили та Сергія, «нудизм - це момент свободи від умовностей суспільства».
- Саме волі, - стверджує Ольга. - Нудизм - це не спосіб життя, це образ розкутого мислення.
Нудистський пляж Коктебеля вважається найстарішим з трьох офіційних кримських пляжів для любителів похизуватися в костюмах Адама і Єви. Крім Коктебеля, подібні пляжі є в Севастополі і в Ялті. Принаймні, так стверджують різні путівники по Криму. Насправді, нудистських пляжів на півострові рівно в 10 разів більше. Наприклад, тільки у Великій Феодосії їх налічується п'ять: «берегівської», «приморський», «песчанка», «лиска» і, власне, Коктебель.
У «Ліски», тобто, в Лисячій бухті, що в 5 км на захід від - Я Нудистський зі стажем: ось уже 18 раз приїжджаю на нудистський пляж Коктебеля, - розповідає харків'янка Ольга Коктебеля, відпочиваючих в голому вигляді в липні-серпні збирається кілька тисяч, в той час як в нудистській столиці, тобто, в Коктебелі - не більше 200 - 400 осіб. Приблизно стільки ж, скільки і в «Ліски», налічується «народу без трусів» в околицях Севастополя. На тисячу менше - в Ялті.
- У серпні ми обов'язково влаштовуємо свято Нептуна, - продовжує розповідь Ольга. - Нептун, наяди і вся його свита виходять з моря, і ми - люди без трусів - слідом за ними простуємо голими по Коктебелю. Ніде, ні на яких інших пляжах подібного немає. Саме тому Коктебель і вважається столицею світового нудизму. А ще тому, що традицію цю створив відомий поет Максиміліан Волошин.
Про те як народилася традиція парадів без трусів розповідає вчений-палеонтолог Дмитро Старцев, коктебельский завсідник і нудист зі стажем:
- Одного разу відома московська стріптезерша Марія Дейша-Сіоніцкая (1861-1932) приїхала в своє коктебельська маєток відпочити від роботи. Гарненько виспавшись, вона одягла наглухо закритий купальник і попрямувала позасмагати до моря. Однак тут її чекало дуже цікаву видовище: Волошин з великою компанією своїх друзів-літераторів пили портвейн і гралися голяка, нітрохи не бентежачись присутністю Марії. Дейша-Сіоніцкая прийшла в лють і закричала: «Неподобство! Безсоромність! Це якийсь мудістскій пляж! ». Але оскільки її ніс був закладений, то вийшло «нудистський». так він до цих пір і називається, а заодно і всі інші пляжі, де люди відпочивають голяка.

Що таке нудизм

Апологети кримського нудизму постійно твердять про «особливості філософії кримського нудизму», яка базується, на їхню думку, в самоті і злиття з природою, а найголовніше - в оздоровленні.
Дійсно, як біолог можу запевнити, що купальні костюми закривають найбільш біологічно активні місця тіла людини, де шкіра тонша і ніжніша, а нервові закінчення розташовані щільніше. Тому і гідромасаж, і засвоєння мікроелементів через шкіру і пісочні ванни, а також вплив ультрафіолету, справжній оздоровчий ефект дає тільки нудистів.
Засновником світового натуризма вважається французький філософ-енциклопедист Дені Дідро, який кинув ще в XVIII столітті клич «Назад до природи». Правда його потворне поведінку шокувало аристократію, а й утворило значну когорту затятих послідовників. Апологети кримського нудизму постійно твердять про «особливості філософії кримського нудизму», яка базується, на їхню думку, в самоті і злиття з природою, а найголовніше - в оздоровленні
У Криму ж все йшло не від революційного руйнування моралі (хоча і Ленін, і Крупська, і багато інших більшовиків були натуристами), а від кліматичних методів лікування. Досить пригадати, що на початку 20 століття туберкульоз був бичем не тільки бідноти, але і аристократії, і навіть царської сім'ї. Так, наприклад, збереглася кінозйомка того, як Микола II оголеним купається з човна в Неві - ймовірно, щоб показати приклад здорового способу життя, близькість до росіян сільським звичаям. Але в Криму, звичайно, купання і сонячні ванни в стилі «ню» мали на меті оздоровлення і обходилися без скандалів і без зйомки.
Лікувальні пляжі при великих здравницях без особливої ​​реклами дожили до цих пір. Нудистське підпілля в Коктебелі, початок якому поклав Максиміліан Волошин, його друзі-художники і їх натурниці (а вже їм-то просто не можна було зіграти в купальниках!) Благополучно дожили до сьогоднішнього дня. Навіть не дивлячись на те, що натурізм коктебельской богеми був тісно пов'язаний з вільною любов'ю. Але це швидше виняток, ніж правило. Наприклад, Володимир Ілліч Ульянов (Ленін), вважаючи натуризм частиною здорового способу життя, необхідного для пост роїння кому муністіческого майбутнього, виступав проти вільного кохання, прихильниками якої були такі його відомі сподвижники як Інеса Арманд або матрос-більшовик Дибенко, який, до речі, працював в Криму, і в центрі Сімферополя удостоївся пам'ятника.
Для нудизму завжди характерні міцні сім'ї і подружня вірність, так що ідеали вільної любові в Коктебелі не прижились надовго, але купання голяка м'яко і чіпко досягло положення місцевої визначної пам'ятки.
Взагалі ж масових форм натуризма, як в кемпінгах Іспанії або Італії, в Криму немає, тобто голими не сидять в ресторанах і не танцюють на дискотеках, а тільки купаються і засмагають. Так що кримський нудизм має патріархальний характер з елементами консерватизму і святості волошинські традицій.
Як стверджував свого часу Максиміліан Волошин, нудизм - це не тільки купання голяка, нудизм вимагає певних пристойності:
1. При розмові з оголеним людиною (або простому вітанні) треба дивитися співрозмовнику в очі.
2. Прийнято вітатися і прощатися з сусідами (навіть і незнайомими) по нудистському пляжі.
3. Фото- і відеозйомка не припустима, за винятком спеціальних репортажів і тільки за згодою тих, хто в них бере участь.
4. Нудизм (натурізм) - це повага до природи, а також до оточуючих - не прийнято смітити, голосно розмовляти, нав'язувати своє суспільство, взагалі звертати на себе увагу.

Професор Юнге і нудисти

Професор Е.А. Юнге, відомий засновник Коктебеля, згадував, як мандруючи по Африці, натрапив на що гине від спраги араба.
- Все, про що я мрію, - це багато води і голих жінок, - прохрипів бідолаха і помер.
- Як я його розумію! - любив повторювати професор.
Онуки не забули ці його слова, і, коли він помер, поховали його на прибережному пагорбі, прямо в центрі нудистського пляжу.

Олександр Горище Олександр Горище

Олександр Горище

Новости