Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Небезпечно: акули і купальний сезон в Примор'ї 2016

  1. Поточна ситуація з небезпечними акулами в Приморському краї
  2. Як захищають відпочиваючих від акул в Примор'ї?

Купальний сезон в Примор'ї вже в розпалі. Традиційні туристичні маршрути в мальовничі бухти Приморського краю в цьому сезоні прокладуть не тільки тисячі відпочиваючих, але і зубасті гості з сусідніх морів.

За повідомленнями фахівців океанологічного інституту, підвищення температури води в затоках Японського моря в 2016 році через спекотне літо може знову привести до берегів Примор'я білих акул.

Представники саме цього виду хижаків брали участь в нападах на тих, що купаються в 2011 році .

Рухаючись в напрямку цусимского теплої течії, в гонитві за своєю основною здобиччю - морськими ссавцями, білі акули можуть заглянути і в наші води, - пояснили вчені.

Було відзначено, що точні прогнози на цей рахунок зробити неможливо, але чим жаркіше буде літо і, відповідно, тепліше вода, - тим більша ймовірність появи біля берегів Приморського краю небезпечних для людини акул.

У Примор'ї Хабаровського краю Росії такого явища, як великі білі акули, та ще припливають спеціально пополювати на купальщиків, старожили не пригадують.

Але ... з деяких пір акули-людожери зачастили до приморським берегів.

Старший співробітник Інституту біології моря розповів про те, чого слід побоюватися відпочиваючим в цьому сезоні.

Найбільш небезпечне явище, яке можна зустріти в наших приморських акваторіях, - це, звичайно ж, напад великих акул.
Ці рідкісні для приморських вод хижаки найчастіше припливають в тихі заповідні місця, де живуть морські тварини, якими вони харчуються. У випадку з Примор'ям вони йдуть в сторону лежбищ нерпа .
У акул феноменальне чуття , І вони можуть вистежити свою жертву за кілька кілометрів. Але нерпи, на відміну від людей, відчувають наближення хижака і в момент небезпеки йдуть всім лежбищем на берег.
У Примор'ї акули, в основному, зустрічаються у віддалених безлюдних місцях, наприклад, в районі бухти Теляковского, Астаф'єва або острова Желтухина.

За інформацією фахівців крайових турфірм, з сезону в сезон найпопулярнішими місцями відпочинку приморців залишаються пляжі Лівадії і Шамора, бухти Анна, Тавайза і Тріозёрье, острови Російська, Петрова і Попова.

Але поза конкуренцією по напливу туристів залишаються пляжі Битва на озері району.

Поточна ситуація з небезпечними акулами в Приморському краї

Зустрічі людей з акулами в Примор'ї тепер уже стає сенсацією, а біологічною нормою. Біологи, рибалки і жителі прибережних територій краю помічають лякають плавники на поверхні води все частіше і частіше.
В акваторію Приморського краю запливає 12 видів акул , З яких п'ять небезпечні для людини. У наших помірних водах хижачки не тільки годуються, а й розмножуються. І так було завжди, - розповіли в Інституті біології моря. - Про нападу акул на людину місцева преса розповідала і раніше.
Наприклад, в 1978 році хижачка атакувала аквалангіста. Людина загинула.
Є кілька причин, чому випадки зустрічей акули і людини в Примор'ї почастішали.
По-перше, це тепла вода, все інтенсивніше прогрівається внаслідок глобального потепління .
По-друге, скорочення в прибережних водах риби і кальмара, якими харчуються акули. Голод змушує хижачок все ближче підпливати до місць появи людей в пошуках легкої здобичі. А харчові відходи і покидьки з суден виробляють у акул умовний рефлекс "Людина - їжа".
Влада обіцяла виділити вченим 30 мільйонів рублів на дослідження, але гроші так і не надійшли. У підручниках для студентів-біологів до сих пір написано, що біла акула воліє води, прогріті вище 18 градусів. Але це не так. Наші колеги з Японії, які вивчають хрящових риб, надали дані, що акул близько Хоккайдо виявляли при температурі води від 6 до 8 градуса тепла!
Кілька років тому на Сахаліні, де була вперше виловлена ​​біла акула , Температура води становила всього +10 градусів.
Зазвичай температура тіла риби вище, ніж температура навколишнього середовища, на півградуса-градус.
Але велика біла акула, мако і оселедцева акули - теплокровні , У них чудово розвинена кровоносна система, а різниця між температурами тіла і води становить до 12 градусів.
Так що вони можуть дозволити собі заходити і в більш холодні води, - розповіли в Тихоокеанському інституті географії.

Як захищають відпочиваючих від акул в Примор'ї?

На думку експертів, єдина хороша ідея "Протівоакульего" штабу , Створеного в пам'ятне-сумне літо 2011 року, - захистити протівоакульімі сітками пляжі Примор'я.

Було вирішено, що жоден пляж в краї не повинен відкриватися без захисних споруд. Друга умова - рятувальники з біноклями на 8-метрових вежах, які повинні спостерігати за акваторією і заздалегідь виявляти небезпеку.

На початку нового купального сезону влади краю рекомендували встановити огороджувальні мережі; поставити рятувальні пости в Слов'янському, Зарубінський, Безверховском міських поселеннях і в Артемівському міському окрузі; відкрити 26 громадських точок швидкого реагування. Для цієї мети, нібито, з крайової скарбниці було виділено 3,5 млн рублів.

Але як будуть набирати волонтерів, на яких умовах вони будуть тут працювати, чиновники, на жаль, не пояснили. Може, тому, і вишки, і захисні мережі на пляжах Примор'я до сих пір можна перерахувати по пальцях.

Крім того, протівоакульі мережі встановлюються точково. З берега не визначити, то це просто обмежувачі з буями для любителів далеких запливів, то чи спецогражденія. У будь-якому випадку, маленькі "заплатки" безпеки на 3-кілометровому пляжі від акул не вбережуть.

Та й рідкісні спостережні вежі - і ті порожні, без рятувальників.

Та й рідкісні спостережні вежі - і ті порожні, без рятувальників


Складна ситуація із захистом від акул йде і в Битва на озері районі Примор'я - справжньою туристичною мецці Далекосхідного регіону.

У липні-початку вересня на місцеві пляжі з'їжджаються туристи з Хабаровського краю і Амурської області, Сахаліну і Камчатки, Єврейської автономної області і навіть Східної Сибіру.

У найулюбленішою точці на карті району - Андріївці - загороджувальних сіток всього кілька. Тим часом, довжина місцевих пляжів становить близько 60 км, і вони можуть вмістити понад 230 тисяч відпочиваючих.

Таким чином, якщо тут з'явиться зграя голодних акул, то наслідки будуть дуже сумними ...

Недбале ставлення приватних орендарів до безпеки відпочиваючих пояснюється просто: комісія з приймання пляжів лише рекомендує встановлювати протівоакульі мережі. Але внаслідок того, що цей захід не є обов'язковою, то вона просто ігнорується.

Протівоакулья мережу - досить складна конструкція . Це ціле гідротехнічна споруда: щоб сітка трималася в певному положенні, до бетонних блоків-якорів кріпляться ланцюга, а на них навішуються металеві поплавки.

Для Примор'я фахівці використовують спеціальні сталеві мережі, тому що капронові, завезені в 2012 році з Австралії, виявилися неефективні.

У тих водах коралові піски і рифова рослинність легким мереж не заважають, а в Японському морі водорості топлять навіть протичовнові загородження.

Перешкоду для акул встановлюють в 100 метрах від берега на глибину 8 метрів, і зробити це можуть тільки водолази. Крім цього, недостатньо всього лише купити і встановити цю конструкцію.

Її також необхідно періодично оглядати на цілісність і регулярно чистити, інакше вона стає даремною - утримують стропи можуть лопнути, а в самій мережі утворюються дірки.

Всі ці заходи обійдуться приватному орендарю пляжу в дуже велику суму.

Всі ці заходи обійдуться приватному орендарю пляжу в дуже велику суму


Якщо в 2011 році нападу акул на молодих людей стали шоком для всього Приморського краю, то зараз розмови про акул серед відпочиваючих не викликають паніки і вже стали туристичною традицією:

Іншого виходу у нас немає, - діляться своєю думкою відпочиваючі, - якщо чекати, поки влада убезпечать місця купання, то можна і постаріти, чи не замочивши ноги.

А на підтримку своїх слів наводяться офіційні статистичні дані від учених : Кількість нападів акул на людей по всьому світу знаходиться в межах 100 випадків на рік. І тільки близько 10 осіб гине в щелепах хижачок.

Так що ймовірність потрапити в зуби акул у жителів Примор'я - 1 до 70 мільйонам.

Тільки ось який кошмар доведеться пережити цьому єдиному нещасливці? ..

Як захищають відпочиваючих від акул в Примор'ї?
Тільки ось який кошмар доведеться пережити цьому єдиному нещасливці?

Новости