Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Мис Казантип, Казантипський заповідник, місто Щолкіно, село Мисове і Казантипський залив

Слово «Казантип» (КаZантип) стало одним з найпопулярніших кримських брендів і одним з найпопулярніших в запитах про Крим. Слово «Казантип» (КаZантип) стало одним з найпопулярніших кримських брендів і одним з найпопулярніших в запитах про Крим

Змагання з кайт-серфінгу ВІЛЬНИЙ ВІТЕР на березі Татарської бухти у Казантипського заповідника

При цьому географічно і «ідеологічно» мис Казантип з Казантипським заповідником, нафтопромислами і видобутком осетра залишився там, де і був - на сході Криму, на узбережжі Азовського моря.
А ось Казантипський фестиваль клубної культури - Z-проект, Помаранчева Республіка Z, покочевав деякий час по Криму, плоть осів на заході Криму, на землях Сакського району, на узбережжі Чорного моря.
Про історію Казантипського фестивалю, його численних наслідувачів і клонах, поговоримо окремо.
А зараз - про «природному» Казантипі.

Мис Казантип, що йде в Азовське море далеко на північ, надзвичайно цікаве місце, що стало відомим лише в останні 20 років.

На мисі Казантип, а точніше на березі Акташського солоного озера, було вирішено побудувати атомну станцію. Великими зусиллями і навіть голодуванням Кримських «зелених» будівництво зупинили. Але залишилися величезні корпуси, в яких десяток років гуляв вітер, і місто Щолкіно. Названий він на честь академіка Кирила Івановича Щолкіна (1911 - 1968), який, як і І. В. Курчатов, отримав освіту в Сімферопольському університеті, а потім став батьком атомної і водневої бомб і, природно, атомної енергетики.
У 1972 році околиці Щолкіно, а точніше - пансіонату «Рига» отримали несподівано негадано головну нинішню Щолкінської пам'ятка і кращу видову точку - альтанку. Вона була побудована з цегли і залізобетону для зйомок фільму «Король Лір». Тоді ще берег був дикий і пустельний і дуже відповідав настрою усіма кинутого благородного короля.

Місто Щолкіно став містом-примарою, в якому люди залишилися без роботи і уваги. Його називали кримської Сицилією за розгул організованої злочинності в середині 1990-х років і величезні масштаби незаконного лову осетрів і видобутку чорної ікри.

Проте місто вижило. Величезна Російська бухта з чудовим піщаним пляжем знаходиться прямо перед кварталами Щолкіно, а в декількох кілометрах по іншу сторону мису Казантип перебувають не менш розкішні пляжі Татарської бухти. При цьому 2500 годин сонячного сяйва на рік! Більше, ніж в Євпаторії, чого вже говорити про Ніцці або Сочі, де влітку часто йдуть дощі.

У самого заснування мису Казантип в старовинному рибальському селі Мисове бурхливо розвивається приватний сектор. Хоча грунту в Мисовом представляють собою лише недавно звільнилися від Азовського моря піски, родючість їх просто приголомшливе. При достатньому поливі на цих пісках ростуть найкращі в світі помідори, чудові сливи, абрикоси і персики, виноград і навіть інжир.

Тут взагалі можна просто перебігати з однієї бухти на іншу. Адже якщо в одній бухті вітер і шторм, то в інший - повний штиль. Завдяки цій особливості Щолкіно і Мисове дуже популярно у серферів, любителів катання на водній дошці. Океанічних великих хвиль на Азовському морі звичайно не буває. Тут катаються на вітрильних дошках (віндгляйдах, віндсерф і фанбордах) і дошках, які буксируються повітряними зміями (кафт-серф). Особливо вдала погода для катання встановлюється в серпні-вересні.

А в липні 1990-і роки раз в два роки проводилися знамениті дитячі фестивалю танцю Танцюючий дельфін. Часом танцювальні фестивалі відроджували і в 2000-і.
У 2006 році до танцювальних конкурсів по стилям: народні танці, сучасні танці, спортивні бальні танці, хіп-хоп і брейк-данс, акробатичний рок-н-рол і оригінальний жанр, додали ще конкурс юних вокалістів і фестиваль молодіжної вуличної культури.

Після першої дискотеки на атомному реакторі в 1995 р Казантип став культовим місцем для всієї просунутої моложежі. До неї, правда, до 1998 року приєдналося надто багато непросунутої, що псувало настрій і екстремалам і місцевій владі. Так що Казантипський фестиваль молодіжної культури тепер кочує по Криму і навіть клонується, несподівано виникаючи на різних курортах.

Найбільш просунуті московські журнали «Птюч» і «Матадор» в 1997 році охрестили Казантип головної тусовкою пляжного сезону Росії і прилеглих країн, а забуті богом і людьми конструкції Кримської атомної станції «декорацією вартістю 1 000 000 000 доларів» і самим грандіозним пам'ятником індустріальної культури. Велика частина будівель атомної станції тепер розібрана, унікальні баштові крани також продані. Залишилася лише монолітна залізобетонна вежа головного реактора. Так що для прихильників культури «індастріел» все ще залишений об'єкт паломництва.

Заповідний мис Казантип знаходиться на північ від м Щолкіно на Керченському півострові. Казантип - по-татарськи дно котла. З усіх боків круглий у плані мис, далеко йде в Азовське море, оточений скелястими пагорбами, висотою близько 170-190 м. Їх обриви до берега дуже мальовничі, сірий пористий керченський вапняк утворює безліч забавних фігур.

Дуже часто в літературі і розповідях гідів можна зустріти думка, що це стародавній кораловий риф. Ті, хто побували на коралових рифах самі можуть для себе вирішити цю загадку. Але те, що місце це зовсім особливе - по своїх зовнішніх формах, рослинності, тваринного світу, енергетиці, - це скаже будь-яка людина, що побував тут хоча б раз ...

Завдяки повній відсутності прісної води він залишився недоторканим цивілізацією. Лише в останні роки тут з'явилися нафтові свердловини, які, втім, досить романтичні і нагадують про техаські вестерни (компанія, дійсно, з техаським участю).
22-27 вересня 2007 року в центральній частині улоговини (незаповідним) режисер Федір Бондарчук знімав грандіозне танкова битва для другої частини фільму «Залюднений острів». Деякі українські екологи підняли з цього приводу грандіозний скандал. Однак при всій антиекологічної кровожерливості, Бондарчук навряд чи зміг би загнати на заповідну частину мису Казантип (пагорби і прибережні бухти) кілька сот довгомірної знімальної техніки. Навіть якщо при зйомках загинуло кілька рідкісних плазунів, то вони погинули під колесами автомобілів на звичайних грунтових дорогах, що ведуть до полів і нафтопромислах. Як, втім, це постійно відбувається в степу Керченського півострова і не викликає при цьому ніяких скандалів.

У рослинному світі збереглося безліч рідкісних тепер видів нерозораних сухих степів, із властивим їм найбагатшим світом комах і дрібних звірів. Але головне, що охороняється в заповіднику, утвореному всього десять років тому, маткові (генетично цінні) спільноти азовської риби: бичка, осетра, кефалі та інших видів.

Вхід на заповідник платний, дозвіл треба оформляти в центрі г. Щелкино. Тут відмінне купання, особливо для натуристів, а незвичайні пейзажі дозволяють заробити і художникам, і фотографам. Різноманітність бухт і необтяжливі ухили стежок дають можливості для прогулянок пішки, верхи або на гірському велосипеді для будь-якого віку і підготовки.

21-24 серпня 2008 року успішно відбувся Перший міжнародний фестиваль з кайт-серфінгу «Вільний вітер».
Кафе «Сектор моря» поки єдиний в Криму хороший зразок того, як підприємець може забезпечувати чистоту пляжу, різноманітність спортивних і екстремальних занять, молодіжних акцій, фестивалів і змагань.
Кафе знаходиться на території величезного радянського недобудови. На цій же території є невелика база відпочинку «Казантип».
У західній частині Казантипського затоки багато років пустує інший радянський монстр (повністю добудований і успішно працював ще в 1995 році) - пансіонат «Вертоліт». Там теж є кафе і теж відпочивають люди - фактично серед звалища, як і на багатьох пляжах Криму.
Можна було б сказати класичну фразу «за державу обидно», але насправді ображатися нема чого. Є на Казантипській затоці і позитив.
Опоряджається база «Лаванда».

Про курорти Керченського півострова в сезоні 2011 - наш новий проект « КерчьЛандія «

Новости