Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Малоріченське. Крим, відпочинок, визначні пам'ятки, екскурсії в селищі Малоріченське, активний відпочинок

  1. Малоріченське Курортне селище Малоріченське знаходиться на 25-26 кілометрах шосе Алушта - Судак....
  2. Маршрути: гори - море
  3. Легендарна Тридцятка, маршрут

Малоріченське

Курортне селище Малоріченське знаходиться на 25-26 кілометрах шосе Алушта - Судак. Точніше сам селище знаходиться в долині дійсно дуже маленької річки (кримські греки називали її Мікропотамус, а кримські татари Кучук-Озен), а ось весь курортний движняк проходить по обидва боки шосе, що не цілком зручно. Виручає лише велика ширина (а точніше широчінь!) Тутешнього багатокілометрового пляжу нижче шосе і великий тінистий парк вище.

Сирні скелі і Блакитна бухта (урочище Тузлух)

Малоріченське: пляж, кемпінг, скелі Тузлух (Солонка), воно ж Бухта Любові і Сирні скелі Між селищами Сонячногірське і Малоріченське привертає увагу скельний хаос Тузлух (Солонка) з гротом і острівцями перед ним. Бухточка відрізняється в будь-яку погоду дуже чистою водою і має сучасне (точніше радянських - без контексту) назва Блакитна бухта. Друге її назва - Бухта Любові натякає на якусь самітність, яка вже давно в минулому. Зараз більше відома інша бухта Любові на схід від Малоріченської, під маяком Рибальського.

Сирні скелі - знову ж сучасна назва все того ж скельного хаосу між Солнечногорським і Малореченським. Всі скелі немов поїдені круглими осередками, як в гігантській сільниці. Тому давнє тюркське назва Тузлух означає просто "сільничка". На початку 2000-х пляж у Сирних скель вважався підтверджений за достойну поведінку, оскільки він важкодоступний, а серед скельних брил були цілком затишні куточки.

На скелях Тузлух знімалися натурні епізоди трьохсерійного мультиплікаційного фільму "Острів скарбів", оскільки в них безліч дуже цікавих маленьких бухт, пролівчіков, гротів і тунелів. В кадрі з моделями судів скелі виглядають приголомшливо. А природне освітлення тут зазвичай дуже добре для зйомок, оскільки море з півдня дає ще і відбите світло. Відразу від Сирних скель починається територія пансіонату «Московський», що радує око новими корпусами, спортивними та дитячими майданчиками і чудовим пляжем. Селище Малоріченське і його оздоровниці потопають у зелені, а пляж просторий в ширину, в довжину на декілька кілометрів, і з приємним сірим піском.

Сама по собі Малоречка ніколи не була селом, хоча і в моїх колишніх публікаціях "село Малоріченське" не раз зустрічається. Мікропотам - один з 40 кримських бургов, середньовічних містечок, де будинки ремісників і торговців ніколи не мали ні городів, ні навіть парканів. У центрі Малоріченської збереглося середньовічне планування і багато дуже своєрідних будівель з явними слідами готської (древнегерманской) будівельної технології фахверк, в поєднанні з малоазійськими тінистими галереями.

Бухта любові між Малореченським і Рибальським

Бухта Любові відокремлена, романтична і майже неприступна бухточка під високим обривом маяка між пляжами Малоріченської і Рибальського. Стежки до неї іноді торують до серпня, але зимові шторми завжди призводять до обвалів і зсувів, а дощі розмивають скельні осипи. Вода в бухті Любові дуже прозора і сповнена морськими мешканцями. Дайвери дуже цінують тутешні краси, так що особливого усамітнення в сезон немає. Тим більше умов зайнятися коханням на пляжі.

Нудисти в бухту Любові з Малоріченської і Рибальського зазвичай добираються з великими надувними матрацами. Пляж бухти Любові здавна вважається натурістськім, але і з моря, і по берегових стежками в високий сезон прибуває багато любителів риболовлі, лову крабів і мідій, просто цікавих і непосидючих. Ніякого сервісу та гігієни в бухті Любові немає, але шторм чистить скелі добре!

Кемпінг в Малореченськом (на сході, на виїзді до рибалити)

З радянських часів влаштовані асфальтобетонні доріжки, а між ними квадрати з пісочком і травичкою. Дуже гарний огляд на всі боки. Кипариси, кедри, ясен та інша тінистий рослинність. Але все одно жарко. Народ опівдні дуже художньо спить не в наметах, а в багажниках своїх кросоверів.

Далі на схід від автокемпінгу шосе Алушта - Судак ще підіймається вгору. На мисі з приголомшливому по красі і широті оглядом височіє залізобетонна вежа, вдало поєднує в собі класичні російські храмові традиції, морську стилістику і сучасні прийоми архітектури. Це Храм-маяк в пам'ять загиблих на море, освячений в ім'я Миколи Чудотворця, покровителя всіх подорожуючих. При храмі працює експозиція про історію морських катастроф і аварій корабля.

Малоріченське як об'єкт винного туризму

У 20 км на схід від Алушти розташовуються виноградники радгосп-заводу "Малоріченська". Виноградники влаштовані в гірських долинах і на сонячних південних схилах масивів Демірджі і Карабі-яйли в околицях сіл Малоріченське, Сонячногірське, Генеральське, Рибаче. Столові сорти: Мускат Італія, Шабаш, Молдова - в холодильник для тривалого зберігання закладається до 500 тонн. Технічні сорти характерні для долин Великої Алушти і йдуть на виготовлення міцних і десертних вин. Це портвейн, мадера, Бастардо Масандра. Господарству (точніше головному виноробу Малоріченської Сергію Володимировичу Задорожному) належить авторство на вина: Портвейн червоний Малоріченська і Марсала Малоріченське і цілої лінійки натуральних напівсолодких вин "Масандри".

У 2006 році у продажу з'явився новий міцне вино з Малоріченської - Поручик Голіцин. Автор цих вин - Сергій Задорожний, головний винороб заводу «Малоріченська», а також власник і сомельє чудового дегустаційного комплексу (з магазином і музеєм) "Грот Голіцина" в селі Сонячногірське. Можна сказати, що найбільш кваліфіковані дегустації в Криму і в цілому в СНД на сьогоднішній день проводяться саме в Солнечногорском.

Портвейн червоний "Малоріченська" цілком відповідає простому (і місцями дикому) стилю відпочинку на схід від Алушти. Трохи терпке, досить міцне, ароматне і якесь ситне вино. Добре дрібними ковтками під неспішний нічну розмову в хорошій компанії. Єдина в Криму копія відомого типу вин з Марсали (місто на острові Сицилія), з характерними кавовими відтінками в запах і смак.

Марсала "Малоріченське"

ординарне міцне рожеве вино із сортів Альбільо, Вердельо, Серсиаль (португальські), кримського шабашу і французького Каберне-Совіньйон. Колір від світло-рожевого до рожевого. Аромат і смак як би перехідний від мадери до хересу з деякою кислинкою і тонами чорного солодкого винограду. Обпалює фортеця (18,5%), повнота, досить ясна солодкість (5%) з присмаком кави і розжареного горішка.

У Малореченськом вперше з урожаю 1996 року виготовлено "Сьоме небо князя Голіцина". Технологія виготовлення цього вина уточнювалася і відпрацьовувалася 4 роки. До 1999 року вино вироблялося тільки з виноматеріалів Малоріченської, а тільки потім була поширена і на інші господарства Масандри. "Сьоме небо князя Голіцина" марочне десертне вино із сортів Кокур білий, Мускат білий, Мускат рожевий, що повторює по сортовому складу легендарне "Сьоме небо", приготоване князем Голіциним в 1880 році. Колір від золотистого до бурштинового з легким рожевим переливом. Букет яскравий складний з тонами меду, персика і айви. Смак повний, гармонійний з присмаком айви і мушмули. Спирт 16%, цукор 18%. Можна рекомендувати до вишуканих сортів вершкового морозива і екзотичних фруктів.

Малоріченське петля Маршрут повністю грунтовий вже вище селища Малоріченське. Перша контрольна точка - вулиця Садова. На цій вулиці знаходиться великий фірмовий магазин Массандра і взагалі вона одна з головних в селищі. Поруч базар, контора радгоспу та інше. На вулиці багато хорошого житла - традиційні дворики бабусь під виноградом і сучасні міні-пансіонати. Ціни - найнижчі в селищі, оскільки від моря як би далеко. Насправді до моря йти просто і ще легше від моря, оскільки набору висоти немає. Вулиця знаходиться на першій терасі річки Орта-узень (Середній струмок).

Ґрунтова дорога відразу від селища пірнає до річки, а за нею починаються виноградники. На відміну від того малюнка доріг, який показаний на різних картах, в тому числі топокарт Генерального штабу, грунтовки йдуть по обидва береги річки, а від них під прямими кутами відходів не такі закочені грунтовки навколо виноградників. Взагалі, складно сказати, наскільки карти відповідають нинішньої реальності. Можливо, сільгоспугіддя повністю були переплановані. Є сліди кинутих рожевих плантацій, багато виноградників молодих. Верхня частина долини зайнята карликовими грушевими садами, теж молодими.

Друга точка знаходиться у верхній частині долини, де її коритоподібні будова відразу закінчується підвищеннями з усіх боків. У цьому місці немає ні лісу, ні виноградників, ні садів. У рельєфі явні сліди великих земляних робіт. Ймовірно був зроблений ставок, який потім був зруйнований паводком. На захід з хорошим підйомом серпантином йде дорога в Генеральське. На схід йде дорога в ліс. Там на великих галявинах все ще зустрічаються сади, до них йдуть малораскатанние грунтовки.

Третя точка просто щось незвичайне. На самому підйомі дорозі раптом з'являються мокрі патьоки. Думаєш, з чого б це, і незабаром зліва (з верхнього краю дороги) крізь кущі визирає бетонний фонтан! Велика частина води відведена під дорогою по металевій трубі вниз. Через якийсь час руху по дорозі внизу праворуч відкривається велика галявина і внизу ставок з цієї самої джерельною водою. Влітку вода відмінно прогрівається. Дно з таврійських сланців, хороший захід для купання і відразу пристойна глибина. На картах позначені і фонтан, і ставок під ним, і гребля. Названо це все чомусь Перший Фонтан. Після цього всього дорога ще якийсь час в'ється по горах. Від неї відходять слабо торовані грунтовки до сінокісних галявинах і садам. На них згортати марно.

Четверту точку ми назвали Лісова розвилка. Тут вже видно квартальний стовпчик держлісфонду. Дорога вгору йде, ймовірно до верхів'їв річки Нетан-узень і на урочище Чегінітра. За нею напевно можна спуститися і до рибалити. Але більш простий і спокусливий спуск - грунтовка вниз. З неї на південь видно Малоріченське бухта з силуетом храму-маяка, а на захід - будиночки Генеральського, ідоли Південної Демірджі і навіть купола Кастелі і Аю-Дагу у моря.

П'ята точка - розвилка у невеликого ставка, зарослого очеретом. Дорога на схід, напевно веде до виноградників Рибальського. Але я поїхав вниз по досить крутий і пухкої грунтовці до знайомих вже виноградникам Малоречка. Внизу майже весь час було видно картинний ставок, тому весь спуск у мене фігурує як точка Шість - спуск над ставком. До ставка можна потім проїхати, але він лежить в глухому куті, так що потім знову треба повернутися на основну виноградну магістраль і по ній благополучно приїхати знову до вулиці Садова в Мікропотамус-бург.

Ігор Русанов, кандидат географічних наук, автор 35 книг

Фотографії красивих природних місць Криму

Назад в розділ

Тури на Новий рік та Різдво

Активні, пригодницькі, розважальні, екскурсійні тури по Росії. Міста Золотого кільця Росії, Тамбов, Санкт-Петербург, Карелія, Кольський півострів, Калінінград, Брянськ, Великий Новгород, Великий Устюг, Казань, Володимир, Вологда, Орел, Кавказ, Урал, Алтай, Байкал, Сахалін, Камчатка і в інші міста Росії .

Маршрути: гори - море

Адигея, Крим. Вас чекають гори, водоспади, різнотрав'я альпійських лугів, цілюще гірське повітря, абсолютна тиша, снежники в середині літа, дзюрчання гірських струмків і річок, приголомшливі ландшафти, пісні біля вогнищ, дух романтики і пригод, вітер свободи! А в кінці маршруту ласкаві хвилі Чорного моря.

А в кінці маршруту ласкаві хвилі Чорного моря

Легендарна Тридцятка, маршрут

Через гори до моря з легким рюкзаком. Маршрут 30 проходить через знаменитий Фішт - це один з найграндіозніших і значущих пам'яток природи Росії, найближчі до Москви високі гори. Туристи нічого проходять всі ландшафтні та кліматичні зони країни від передгір'їв до субтропіків, ночівлі в притулках.

Новости