Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Капсельська бухта

Крим, Судак, урочище Капсель

Капсельська бухта отримала свою назву за назвою великої долини, яка знаходиться на схід від судака - Капсельської долини. На картах бухтою Капсель позначають ділянку кримського узбережжя між мисом Алчак і мисом з незвичайною назвою Француженка. Таку назву плоский виступ суші з обривистими глинистими берегами отримав ще в XIX столітті, коли тут був маєток Француз-бах, яким керувала француженка Жюстина Жакмар.

Капсельська долина, розташована у великій улоговині між гір, є пам'ятником природи. У ній були відкриті стоянки стародавньої людини, що відносяться до другого тисячоліття до нашої ери. А трохи менше ста років тому біля мису Меганом були знайдені випалювальні печі таврів, що дозволяє зробити висновок: таври займалися виготовленням глиняного посуду. Можливо, звідси і пішла назва долини: тлумачний словник Т.Ф. Єфремової призводить значення слова «Капсель», як вогнетривка коробка для випалу фаянсових або фарфорових виробів. Втім, зовсім не обов'язково. За іншою версією слово «Капсель» перекладається, як «згубне місце». І справді, випалену під палючим сонцем долину з потрісканої від спеки землею, без зелені, без єдиного кущика, лише де-не-де покриту сланкого полином, по-іншому назвати язик не повертається. Але такі похмурі пейзажі вже відходять у минуле: рівнина поступово обживається і засаджується садами. Тепер ці місця все частіше називають Меганомской долиною. Але повернемося до самої бухті.

Крим, Судак, пляж в Капсель

Свої сучасні обриси Капсельська бухта почала набувати п'ятдесят-сто тисяч років назад. Морська вода поступово розмивала берегової уступ, і величезні шматки вапнякового конгломерату, який утворює поверхневу плиту, встеляють берег. До берега Капсельської бухти веде асфальтована дорога, яка розгалужується до бухтами мережею ґрунтових доріг. приїхавши на відпочинок в Судаку , Обов'язково придивіться до берега Капсельської бухти. Вона приваблива тим, що на відміну від міських пляжів тут завжди трохи народу, немає шуму і суєти, берег і повітря чисті, а вода прозора. Більш того, через мілководдя вода добре прогрівається і залишається теплою навіть тоді, коли течія несе до берега холодну воду. Тут дуже добре відпочивати з дітьми - вони із задоволенням плескалися в теплій воді. Крім того, вода настільки прозора, що вони годинами можуть спостерігати за життям моря.

Новости