Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Галатский міст - одна з візитних карток Стамбула

  1. Галатский міст: чотири історії споруди
  2. Галатский міст: сучасний дизайн
  3. Галатский міст: як дістатися?
  4. Пам'ятки поруч з Галатским мостом
  5. Нова мечеть
  6. Єгипетський базар

багато пам'ятки Стамбула називають візитною карткою міста. Одним з таких об'єктів по праву вважається Галатский міст. Він з'єднує два береги бухти Золотий Ріг. На одному березі знаходиться район Фатіх, а на іншому березі - Бейоглу (Пера) обидва ці району дуже давні й багаті пам'ятками. Орієнтиром для знаходження Галатского моста є будівля Нової мечеті. Ці дві пам'ятки знаходяться в безпосередній близькості один від одного, кожна має свою унікальну історію. багато   пам'ятки Стамбула   називають візитною карткою міста

Знамениті рибні ресторанчики Галатского моста

Галатский міст: чотири історії споруди

На сучасних фото Галатский міст туристи можуть побачити вже в четвертому своєму втіленні. Насправді в історії цього об'єкта є цілих чотири важливих віхи, чотири споруди моста в різних календарних епохах.

Вперше «імпровізований» міст через затоку Золотий Ріг був зведений в 1453 році за часів імператора Юстиніана не зовсім звичайним способом. Сталося це в період спроби захоплення Константинополя. Тоді туркам довелося поставити бойові кораблі впритул, борт до борту, в найвужчому місці бухти Золотий Ріг (в районі Феодосієвих стін), щоб по настилах через борти кораблів перевести війська з одне берега на інший. В історії такий спосіб з'єднання берегів отримав назву «напливною міст».

Перша спроба побудувати справжній міст через бухту сталася в 1503 році. Султан Баязид II привернув до розробки проекту відразу двох іменитих архітекторів - Леонардо да Вінчі і Мікеланджело. Але, жодному з представлених на суд султана проектів не вдалося втілитися в реальність з волі випадку. Проект Леонардо да Вінчі передбачав 24-метрової ширини міст, довжиною 240 метрів. Але в той період історії грандіозний задум не судилося реалізувати.

Але в той період історії грандіозний задум не судилося реалізувати

Реконструкція проекту моста через Золотий Ріг. Автор Леонардо Да Вінчі

Лише на початку XIX століття (1836 рік) під керівництвом султана Махмуда II для потреб міста був побудований понтонний міст, довжина якого становила 540 метрів. Він розташовувався трохи західніше нинішнього Галатского моста. У 1845 році на місці сучасного моста була зведена дерев'яна конструкція. Будівництвом керувала мати султана Абдула-Меджида I, тому міст був названий на її честь «Міст Валіде», прохід через який для городян був платним.

У 1863 році імператор Наполеон III мав з дружнім візитом відвідати Стамбул , Галатский міст було потрібно істотно перебудувати, що і сталося під керівництвом султана Абдула-Азіза. З висоти оновленого моста імператор Наполеон III разом зі свитою султана оглядали околиці міста, милувалися його величчю.

Третя реконструкція Галатского моста сталася в 1875 році, але його основа і раніше залишалася дерев'яною. Довжину моста трохи скоротили за рахунок насипних споруд на берегах бухти (до 480 метрів). Ширина оновленої конструкції склала 14 метрів. Прохід по мосту залишався платним.

Галатский міст в 19 столітті

Четверта і сама грунтовна конструкція Галатского моста зводилася німецькою фірмою «MAN» в 1912 році. Цьому мосту, ширина якого складала 25 метрів, а довжина 466 метрів, можна було б простояти не одне століття, якби не пожежа 1992 року. Тоді опори моста сильно постраждали, і довелося їх зміцнювати. Ремонтом займалася цілих два роки турецька компанія «STFA». Більше міст через бухту Золотий ріг не перебудовувався, лише в 2005 році були проведені роботи з укладання рейок і бетонних шпал для трамвайної лінії, яка була відгороджена від пішохідної зони бар'єрної огорожею. До речі, сучасні туристи можуть бачити, що трамваї по Галатський міст тепер ходять із завидною періодичністю в одну-дві хвилини, але не доставляють ніяких незручностей відпочиваючим людям.

Галатский міст на початку 20 століття

Галатский міст: сучасний дизайн

Туристи сьогодні можуть легко зорієнтуватися і дізнатися місцезнаходження відомої пам'ятки Стамбула - Галатского моста по його оригінальному дизайну. Це двоярусна споруда довжиною 484 метра, шириною 42 метри. Перший ярус конструкції моста повністю відданий у владу пішоходів. Ця зона відпочинку на Галатський міст буквально всіяна маленькими рибними ресторанчиками і затишними кафе з видом на бухту.

Багато туристів відзначають, що дратівливим фактором служать «зазивали», що працюють при ресторанах, які добре говорять російською мовою і навперебій гучно рекламують страви в своєму ресторані, обіцяючи істотні знижки на обіди. Однак дійсність виявляється не така вже безхмарна, як обіцяють «зазивали», ціни в багатьох ресторанних закладах набагато дорожче, ніж в інших районах Стамбула.

Знамениті рибні ресторанчики Галатского моста

Другий ярус Галатского моста призначений для автомобілів і трамваїв. Посередині прокладені трамвайні колії, по обидва боки яких йде широке полотно автомагістралі з трисмуговим рухом. Пішоходи також можуть користуватися другим ярусом мосту, для цього передбачені широкі тротуари, де багато лавочок для відпочинку та торговців, які з лотків продають сувеніри і всяку смакоту. Крім того, ця пішохідна зона на другому ярусі належить ще і рибалкам.

Складається враження, що вони тут перебувають цілодобово, і вдень і вночі. Туристам не потрібно заздрити, дивлячись на захоплену риболовлю місцевих жителів, адже ніхто не забороняє приєднатися до захоплюючій риболовлі, взявши вудку напрокат тут же, на мосту. До речі, багато місцевих жителів і туристи піднімаються на другий ярус, щоб поласувати гарячими бутербродами зі смаженою рибою (балик-екмек). Ця закуска надзвичайно смачна, приправлена ​​гострими спеціями, вартість однієї булки з рибою становить близько 3 доларів. Тут же можна купити питну воду в пляшках у рознощиків води. Вид з моста відкривається приголомшливий, а колориту додають чайки, які граціозно парять над хвилями бухти.

Вид з моста відкривається приголомшливий, а колориту додають чайки, які граціозно парять над хвилями бухти

Рибалки на Галатський міст є в будь-який час року, будь-яку погоду і, мабуть в будь-який час дня і ночі

Невід'ємною частиною сучасного вигляду Галатского моста є також сотні човнів, поромів і катерів, які з ранку до ночі відпливають або швартуються біля пристані Еміньоню. Більшість цих плавзасобів є власністю турфірм, які займаються організацією екскурсій по Босфору.

Галатский міст в Стамбулі має важливу функцію, поєднуючи два старовинних кварталу міста - Каракей (що є частиною семта (району) Бейоглу) і Еміньоню (що є частиною семта (району) Фатіх). Крім транспортної артерії і прогулянкової зони на мосту передбачений підйомний механізм, щоб великі кораблі безперешкодно пропливали в бухту Золотий Ріг.

Галатский міст: як дістатися?

Галатский міст в Стамбулі знайти нескладно, він знаходиться в історичній частині міста в його європейської частини , Куди найчастіше направляються з екскурсіями туристи для огляду місцевих визначних пам'яток. Якщо ви подорожуєте самостійно, то краще за все їхати з однієї з станцій швидкісного трамвая Т1 - на зупинку Eminönü (Еміньоню), він зупиняється прямо навпроти Нової мечеті, головний орієнтир при пошуку Галатского моста. Якщо орієнтуватися на інший берег моста (район Бейглоу), то слід їхати до зупинки Karaköy (Каракей).

Можна пройти пішки по вулиці Істікляль, від площі Таксим в сторону площі Тюнель і на фунікулері Tunel спуститися вниз до Галатський міст. Поїздка на такому фунікулері - це суцільне задоволення і пригода. Вагончики метро-фунікулера схожі на дитячі. Ця невелика гілка метро була побудована в Стамбулі в кінці 19-го століття французьким інженером і вважалася для міста великий інноваційної розкішшю. Яким би шляхом ви не добиралися до Галатского моста, на шляху буде потрапляти багато цікавих пам'яток.

Для того щоб побачити Галатский міст на карті і ще більш точно переглянути маршрут - скористайтеся нашою картою пам'яток Стамбула.

Для того щоб побачити Галатский міст на карті і ще більш точно переглянути маршрут - скористайтеся нашою   картою пам'яток Стамбула

Галатский міст вид зверху

Пам'ятки поруч з Галатским мостом

вежа Галата

Якщо ви вирішили помилуватися на панорамну красу Стамбула з висоти пташиного польоту, то кращої оглядового майданчика, ніж розташована на Галатської вежі, ви точно не знайдете. З висоти найбільш яскраво і чітко відкривається панорама Старого міста. Вежа має висоту 67 метрів. Плюс до всього вежа була побудована на високому пагорбі, тому її видно звідусіль. Крім оглядового майданчика на вершині вежі розташований нічний клуб і ресторан. На нашому сайті ви можете побачити панорамний вид з Вежі Галата в режимі реального часу з онлайн камери, встановленої на оглядовому майданчику вежі .

Нова мечеть

Так називається одна з найбільших мечетей міста, по-турецьки звучить як Єні Джамі. Хоча жителі Туреччини і називають мечеть Нової, але побудована вона була ще в 1633 році і там є на що подивитися - старовинні кахлі, розкішні килими ручної роботи, ковані решітки і т.д. До речі, саме ця мечеть Стамбула вважається найбільш відвідуваною туристами.

Єгипетський базар

Цей галасливий і багатолюдний ринок поруч з Галатским мостом ще називають Ринком Спецій. Він побудований у формі букви L, зайти на ринок можна з шести різних входів (з різних вулиць). Це не просто торговий об'єкт, це ще і старовинна пам'ятка Стамбула , Адже будівля базару було побудовано в 1664 році, і раніше другий поверх використовувався для міського залу суду. Сьогодні на другому поверсі розмістився розкішний ресторан, а нижній поверх перетворений в торговий зал з безліччю крамничок, магазинчиків і ювелірних майстерень.

Сьогодні на другому поверсі розмістився розкішний ресторан, а нижній поверх перетворений в торговий зал з безліччю крамничок, магазинчиків і ювелірних майстерень

Вид на Галатский міст з боку Нової мечеті

Побувати на Галатський міст туристам буде цікаво в різний час доби. Вранці та вдень тут завжди гамірно, можна смачно і недорого поїсти, попити міцного турецької кави або ароматного чаю. Увечері на мосту можна годинами милуватися пейзажними красотами Старого міста і бухтою Золотий Ріг, дивуватися красі заходу і представляти себе персонажем фільму «Дівчина на мосту», фінальні епізоди якого знімалися на нижньому ярусі моста.

Галатский міст: як дістатися?

Новости