Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Егейське узбережжя: затоку, де плаває Абрамович, бухта черепах і "Вулиця барів"

На Егейському узбережжі.

Фото: Е. Шовкопляс

"Як би так встигнути за тиждень побачити Бодрум, Мармарис і Фетхіє - три головних міста Егейського узбережжя - і дізнатися про них все най-най?". Саме такі думки відвідували мене на виході з аеропорту Даламан після двогодинного перельоту з Києва. Але ж плани у мене були майже наполеонівські: в Фетхіє встигнути засмагнути на пляжі бухти Олю-Деніз (що в перекладі означає "Мертве море" - через постійне штилю), в Мармарисі - провести ніч на знаменитій у всій Європі "Вулиці барів" , а в Бодрумі - доторкнутися до одного з семи чудес світу, а саме - до усипальниці імператора Мавсола. Але, як то кажуть, все по порядку.

ФОТО Захоплююча Туреччина: подорож по Егейського узбережжя

В КОМПАНІЇ З Абрамович. Першим моїм притулком в Туреччині став затишне містечко Фетхіє. Незважаючи на те, що цей курорт вважається сімейним (в місті майже немає клубів, а більшість туристів - англічане- пенсіонери ), Перше, що мені впало в очі, - це 20-30-річні турки, яких в місті можна зустріти буквально на кожному кроці. Як виявилося, саме Фетхіє є одним з головних міст-суднобудівників Туреччини, і місцеві молоді жителі "злітаються" сюди, як бджоли на мед, в пошуках роботи.

Поруч із затокою Фетхіє також розкинулося невелике містечко Гечек, де, за запевненнями місцевих жителів, прикупили собі вілли багато голлівудських знаменитостей ( Брюс Уілліс , Тіна Тернер, Демі Мур ). Також подейкують, що кожного вересня саме в затоки Телмессоса (перша назва Фетхіє) припливає на своїй яхті Роман Абрамович, нібито для чергової зупинки свого вітрильного братства. Так що тепер виявитися на одній хвилі з мільярдером стало простіше простого, тим більше що борсатися в бухті Оль-Деніз, повірте, суцільне задоволення. Правда, в самому місті немає пляжів (всі належать готелям), і бажаючі поплавати повинні або зробити коротку поїздку на човні в численні бухти, або перетнути півострів і на день, наприклад, "зависнути" на одному з прекрасних пляжів світу в згаданій бухті (в 25 км від м Фетхіє).


Бухта. Олю-Деніз, що поруч з Фетхіє, обов'язкове для купання. Фото: А. Шкільна

Крім корабельних верфей і яскраво-блакитного кольору моря, містечко запам'ятався мені сосновими і кедровими лісами, якими густо усіяні схили гір, що оточили курорт. Тиша, спокій, найчистіше повітря. Не розумію, чому Фетхіє "обізвали" сімейним. Для тижневого відриву від сірої реальності наодинці з самим собою цілком може підійти. Правда, якщо вам раптом захочеться зануритися трохи в історію (не можна ж 7 днів поспіль тільки їсти і спати), доведеться трохи поїздити, так як всі визначні пам'ятки знаходяться в інших, наближених до Фетхіє містечках.

Черепашачими БУХТА. Багатим на враження може вийти подорож в Дальян, так звану "турецьку Венецію". Невелике містечко, яке розташоване між курортами Фетхіє і Мармаріс, щосили пронизане річками і протоками, за якими місцеві жителі пересуваються на маленьких плоскодонках. Пропливаючи в одній з таких човників по річці, яка має, до речі, таку ж назву, як і місто, я відчувала себе героїнею якогось історичного екшену - навколо, в прибережних скелях, наді мною нависали гробниці Лікійських правителів часів IV ст. до н. е., а в воді - всю поїздку супроводжували дві величезні черепахи вимираючого виду "Каретта".


На ваших очах. Спочатку блакитного краба зловлять, а потім і зварять. Фото: А. Шкільна

До речі, якщо вам будуть пропонувати поплавати і погодувати унікальних представників Червоної книги, не втрачайте такої можливості. Як і поласувати м'ясом величезного блакитного краба, якого спіймають на ваших очах, а на зворотному шляху вже подадуть звареним з лимончиком (і, за бажанням, з пивом). До речі, такий делікатес в Європі вважається дуже дорогим. Тут же за велику порцію доведеться заплатити всього $ 10. Та й в Туреччині це єдине місце, куди запливають ці види крабів.

Ну, а який найбільше запам'ятався моментом в Дальяне (дівчата мене зрозуміють) стало відвідування природних грязьових ванн під відкритим небом. За легендою, сама богиня любові Афродіта купалася тут, щоб підтримати свою незвичайну красу, тому можете тільки уявити, який стає шкіра після цієї "процедури". Правда, з огляду на те, що б'ють з-під землі ключі з водою насичені сіркою, від специфічного запаху вдасться позбутися не відразу. Тому якщо вся ваша тур-група вирішиться на ці грязі, моя вам порада - не відмовлятися. Хоча б тому, що зворотний шлях в автобусі пройде, скажімо так, в однаковій "аурі".


Майже Афродіти. Грязьові ванни раджу приймати всією групою - запах після процедури специфічний. Фото: Е. Шовкопляс

Спостерігаючи за мальовничими красотами Дальяна, я й уявити не могла, що вже через годину буду перебувати в абсолютно іншому місті, з несхожим на "черепашачу обитель" пейзажем.

БЛИСКУЧИЙ МАРМАРИС. Місто, співзвучний зі смаком дитинства (льодяники "барбарис" всі пам'ятають?), Відомий ще з XI ст. до н. е. Правда, тоді він називався ще "несмачно" - якийсь Фіскос. Але після того як османський султан Сулейман Пишний, той самий, який чоловік Роксолани, перейменував його в Мармарис (тобто в "блискучий"), про нього щосили заговорили. Місто вважається молодіжним курортом, оскільки часто-усіяний клубами, ресторанами і забігайлівками, які так і манять юнаків і дівчат зі всієї Європи (така собі Ібіца по-турецьки, але з демократичними цінами). Ну і, зрозуміло, знамениту "Вулицю барів", я не змогла не відвідати в першу ж ніч перебування в цьому місті. Скажу чесно, враження залишилися двоякі. З одного боку, нічого такого вже надприродного в вулиці протяжністю 250 метрів (по якій, як мурахи, розкидані різні заклади), я не знайшла. З іншого - не піддатися на вмовляння офіціантів, що стоять на вході у кожного клубу (до речі, в більшості закладів, крім безкоштовного входу, на додачу подають ще і коктейль), дуже складно, а тому плануйте, що світанок ви зустрінете тут же.

До речі, щодо таксі. Нескінченні застереження моїх рідних і колег про те, що в Туреччині дівчині небезпечно гуляти однієї, а тим паче повертатися в готель під ранок в чужій машині, виявилися занадто перебільшені. Більшість таксистів в Мармарисі, зустрінутих мною, виявлялися ... вихідцями з Азербайджану, з відмінним знанням російської. Також, крім доброзичливих таксистів, Мармарис запам'ятався морем запаморочливого кольору (місто розкинулося в одній з найбільших в світі природних бухт, де зустрічаються води Егейського і Средіземномого моря), а також вузькими вуличками. Уявіть, вони настільки заплутані, що не розумієш, що тебе чекає за рогом - тупик перед входом в підвал або вихід на чийсь балкон. Тому моя вам порада: якщо не хочете загубитися в місті (хоча це теж в принципі вид пригоди) - не відставайте від вашого гіда.

продовження: Егейське узбережжя: Галикарнасский мавзолей і храм Аполлона

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Льодяники "барбарис" всі пам'ятають?

Новости