Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Бухти суворого режиму: морський заповідник в Примор'ї заборонив купатися на своїх пляжах

Бухта Астаф'єва. Фото: Ксенія Закурко

Сім бухт в Битва на озері районі Примор'я, розташованих в охоронній зоні Далекосхідного морського біосферного заповідника (ДМБЗ), влітку 2017 року вже не бути для туристів місцями, де їм все дозволено, повідомляє ІА PrimaMedia. По крайней мере, так заявив на прес-конференції у Владивостоці директор заповідника Микола Якушевський. По суті режим відвідування бухт Астаф'єва, Теляковского, Горшкова, Середньої, Порятунку, Орлінкі і Нерпічье залишається колишнім. Але співробітники ДМБЗ заявляють про посилення контролю за його дотриманням. Допомагати їм в цьому буде поліція.

Як роз'яснили журналістам на прес-конференції, самі по собі берега бухт не є особливо охороняється природного територією. У разі заповідника, під захистом лише водний простір. Однак 500 метрів від урізу води по суші - це, так звана, охоронна зона. Цей статус накладає обмеження на будь-яку діяльність в її межах.

Бухта Астаф'єва

Бухта Астаф'єва. Фото: Сергій Ланин, ІА PrimaMedia

Фото: Сергій Ланин, ІА PrimaMedia

Бухта Астаф'єва. Фото: Сергій Ланин, ІА PrimaMedia

Фото: Сергій Ланин, ІА PrimaMedia

Бухта Астаф'єва. Фото: Сергій Ланин, ІА PrimaMedia

Фото: Сергій Ланин, ІА PrimaMedia

Бухта Астаф'єва. Фото: Сергій Ланин, ІА PrimaMedia

- На території бухт, згідно із законодавством, заборонено рух будь-якого виду транспорту, в тому числі мотоциклів і квадроциклів. Заборонено ставити намети, розпалювати багаття, наносити будь-якої шкоди екології. Також заборонено входження в воду і купання, - розповідає Якушевський.

При цьому він зазначає, що громадянам не забороняються піші прогулянки. На території можна відпочивати, засмагати, грати, наприклад, в бадмінтон або волейбол. Але в воду вже не пустять. Передбачаючи резонне питання журналістів про те, чому ж про це заповідник так голосно заявляє тільки тепер, Якушевський послався на необхідність посилити роботу з охорони екології.

- Практика попередніх років показала, що скільки б співробітників заповідника там не знаходилося, особливо в гарячий туристичний сезон, ми не можемо гарантувати збереження екології та безпеку людей, які там. Тому в цьому році, оголошеному роком екології, ми підсилюємо роботу по контролю за дотриманням охоронного режиму. Допомагати нам у цьому, домовленість така вже є, будуть співробітники поліції. 20 липня о Хасанський район прибувають додаткові сили, - сказав директор заповідника.

Він додав, що в бухті Астаф'єва, як в переживає найбільше антропогенне навантаження, буде встановлено цілодобовий спільний пост співробітників заповідника і поліції. В першу чергу в їх завдання входитиме профілактична робота та попередження відпочиваючих. Однак в разі конфліктних ситуацій саме поліцейські допомагатимуть в охороні заповідних природних куточків.

Про те, яких збитків за останні роки туристи на автомобілях завдали бухтах, особливо бухті Астаф'єва, розповіла науковий співробітник ДМБЗ Олена Чубар.

- Я працюю в заповіднику вже багато років, більше 20, тому я знаю, в якому стані був рослинний покрив на берегах. На даний момент йде стрімка його деградація, вона наростає з кожним роком у геометричній прогресії. На деяких ділянках узбережжя відбулися вже незворотні зміни. Це пов'язано, звичайно, перш за все, з великою транспортним навантаженням на ці території, - заявила Чубар.

Це пов'язано, звичайно, перш за все, з великою транспортним навантаженням на ці території, - заявила Чубар

Туристи в бухті Астаф'єва. Фото: надано очевидцем

Фото: надано очевидцем

Туристи в бухті Астаф'єва. Фото: надано очевидцем

Фото: надано очевидцем

Туристи в бухті Астаф'єва. Фото: надано очевидцем

Вона зазначила, що вже можна говорити про зникнення багатьох масових видів рослин і навіть деяких рідкісних, які є найбільш уразливими. Тим часом, в охоронній зоні і сьогодні триває господарська діяльність туристичних та інших підприємств. Деякі з них за прохід через свою територію до води давно збирають з туристів плату. Жителі і гості Примор'я цим, звичайно, незадоволені, однак, як розповів юрист заповідника, їх діяльність цілком законна.

- Існує 500-метрова охоронна зона, в цій зоні є землекористувачі - власники або орендарі, які можуть частково займати територію бухт. Вони ведуть тут свою діяльність з дотриманням режиму охоронної зони. У них теж є права на землю. І домовлятися з ними про проході ви можете в приватному порядку, - сказав провідний юрист ДМБЗ Віктор Гулійчук.

Його слова підтвердила і начальник відділу нагляду за водними і земельними ресурсами Управління Росприроднагляду по Приморському краю Марія Іванюра. Вона нагадала, що загальне правило водного кодексу про вільний доступ до 20-метрової береговій смузі не працює на берегах заповідника.

- По водному кодексу, 20 метрів берегової смуги є місцем загального доступу і там гарантовані безумовні права кожного громадянина на перебування. Але звертаю вашу увагу, що дані водні об'єкти не є загальнодоступними, вони обмежені у використанні. Тому їх берегова смуга не є безумовною територією загального доступу. Якщо вас не пустили орендарі, то це не означає, що ви можете пройти по берегу, - сказала Іванюра.

Вона додала, що організація громадських сервітутів в таких випадках повинна здійснюватися муніципалітетом.

Нагадаємо, Микола Якушевський, ветеран ФСБ, був призначений директором Далекосхідного морського біосферного заповідника в березні 2017 року. Вступаючи на посаду, на питання, чи збирається він навести в заповіднику порядок, він відповів: "Наводити порядок там не треба, там вже є певний порядок. Зараз потрібно зробити так, щоб всі люди розуміли цей порядок".

Від ІА PrimaMedia відзначимо, що уникнути конфліктних ситуацій, в зв'язку з посиленням режиму охорони, навряд чи вдасться. У цьому впевнені і інспектори відділу охорони. Протягом уже багатьох років, незважаючи на статус цих бухт, доступ до них був фактично не обмежений. Намети, багаття, автомобілі та купання стало тут майже звичайною справою.

Вступай в групу PrimaMedia Вступай в групу "PrimaMedia. Важливе" в WhatsApp

ПОСИЛАННЯ З ТЕМИ:

Одну з найкрасивіших бухт Примор'я закрили для туристів по "екологічним мотивами"

Далекосхідний морський біосферний заповідник очолив ветеран ФСБ

З'явилося відео побиття браконьєрами інспектора в морському заповіднику в Примор'ї

Новости