Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Біля берегів Криму - небачена екологічна катастрофа - Новини України - У Чорному і Азовському морі через сильний шторм перекинулися 10 кораблів. У воду вилилося більше тисячі тонн мазуту. До початку курортного сезону на ПБК пляма можуть не встигнути ліквідувати.

  1. АВТОРИ:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

11 листопада 2007, 18:51 Переглядів: 11 листопада 2007, 18:51 Переглядів:   У неділю в Чорному морі стався 11 корабельних аварій

У неділю в Чорному морі стався 11 корабельних аварій. Шторм силою в шість-вісім балів викинув на берег мису Меганом російський суховантаж "Віра Волошина", який перевозив сільськогосподарську техніку з Румунії до Росії. Екіпажу вдалося врятуватися. У бухті Козачій, біля Севастополя, затонуть суховантаж "Хаш-Ізмаїл", який перевозив металобрухт з Маріуполя до Сирії. Врятовано двоє, доля решти 15-ти членів екіпажу невідома (вчора з'явилася інформація, що двоє людей з цього корабля загинули, проте в ЦП УМНС України в Севастополі ці дані не підтвердили).

Мазуту, що розлився. Ще чотири російських судна відправили сигнал "SOS" з Керченської протоки. Хвилі висотою в п'ять метрів розламали надвоє танкер "Волнонефть-139". Більше тисячі тонн мазуту вилилося в море. Носова частина судна залишилася стояти на якорі, а кормова, разом з 13 членами екіпажу, дрейфувала. Через кілька годин їх підібрали рятувальники.

Неподалік затонув сухогруз "Вольногорськ" з 2,6 тисяч тонн сірки. Екіпаж з восьми осіб залишив судно на рятувальному плоту і зумів висадитися на косі Тузла. У тому ж протоці затонув і суховантаж "Нахічевань" з 2 тис. Тонн сірки. МНС поки не має даних про восьми членів екіпажу. Але трьох вдалося врятувати. Зазнав лиха і суховантаж "Ковель", також з сіркою на борту. Довгий час екіпаж намагався його врятувати, але безуспішно. Зате матросів врятували.

Також в Керченській протоці дві баржі, на яких було по дві людини, сіли на мілину. Їх зняли з борта. У районі Новоросійська сіли на мілину суховантаж грецький і турецький. Терпить лихо танкер "Волганефть-123". На його борту виявлена ​​тріщина в корпусі, але витоку нафти немає. "

За даними МНС Росії, поки не відомо, чи потрапила сірка в море. За словами помічника начальника кримського Главку МНС, Володимира Іванова, нафтова пляма площею 1.5 тис кв. м. рухається в бік кримських берегів.

У МНС РФ стверджують, що причиною сьогоднішніх ПП стало те, що екіпажі суден знехтували штормовим попередженням. А за словами експертів-моряків, комерційні судна пов'язані жорстким графіком і кожен день простою на рейді обертається збитками. Тому власники суден і змушують капітанів виходити в шторм.

НА СУШІ. Стихія, що розбушувалася накоїла чимало лиха і на суші. Шквальний вітер швидкістю 20-25 метрів в секунду повалив сотні дерев і рекламних щитів, зірвав дахи. Величезна тополя впав прямо на тролейбус, наповнений пасажирами. На щастя, ніхто не постраждав. За словами сімферопольців, під деревами виявилося і безліч легковиків. На околицях міста і часом в центрі зникало електрику. Шквал розметав наметове містечко на пл. Леніна в Сімферополі і практично зірвав мітинг кримських татар в знак протесту проти боротьби влади з самозахопленнями землі.

Втім, стихія не пощадила не тільки Крим. Через штормовий вітер та сніг в Одесі практично все місто вчора був без світла. Вітер також повалив близько сотні дерев. Причому одне з дерев (старий тополя) впало на жінку. Постраждалу доставили в міську лікарню на Слобідці. За словами головного лікаря лікарні, зараз її стан нормальний, вона відбулася кількома забоями. Миколаївщині теж "дісталося" - вона залишилася абсолютно без електрики. Через шторм на Азовському морі в Бердянську підтоплено понад 80 будинків.

В ПОНЕДІЛОК ШТОРМ зусиль За словами синоптиків, сьогодні погодні умови в районі Керченської протоки будуть погіршуватися і шторм будуть посилюватися. Очікується посилення вітру до 35 метрів в секунду (при такому шквал висота хвиль може досягати 5-8 метрів, вчора вітер дув зі швидкістю 32 метри в секуду). Температура моря зараз 10 градусів, повітря + 7-10. Але, як нам розповіли моряки, вижити, перебуваючи у воді в таких умовах практично неможливо! Настає смерть від перехложденія. Проте, рятувальники продовжують пошуки і стверджують, що шанси вижіь є завжди (наприклад, перебуваючи на рятувальному плоту). 23 людини після корабельних аварій пропали без вісті.

САМА страшний екокатастрофою НА ЧОРНОМУ МОРІ

Корабельна аварія танкера може обернутися екологічною катастрофою, найстрашнішою в історії незалежної України - розлито до двох тисяч тонн мазуту (!). Нафтова пляма, що розлилося кілька років тому в бухті Ласпі, було в три рази менше за площею. У катастрофі російського танкера "Волнонефть-138" під Ейськом в 2001 році вилилося кілька тонн нафти, і їх вдалося швидко локалізувати. Зараз же боротьбі з мазутом заважає шторм. Вітер дме в бік України, і, можливо, багатометрові хвилі донесуть пляма до берегів Криму.

За словами директора Київського еколого-натуралістичного центру Володимира Борейко, Україна просто не готова до подібних ЧП: "У нас немає ні техніки для збору в море нафтопродуктів, ні фахівців, які були б компетентні в цьому питанні. На збір, очищення моря можуть піти довгі місяці. Ситуацію погіршує бурхливий шторм - немає можливості поставити плавучі загороджувальні бар'єри, які не дали б плямі допливти до кримських пляжів. Можливо, курортний сезон буде зірвано ". Найоптимістичніші прогнози екологів - до сезону море зможуть очистити "кораблі-сміттярі", до того ж біосфера Чорномор'я самоочищається, так за словами кримчан наслідки попередньої катастрофи в Ласпі вже непомітні. Але навіть за найсприятливішого результату загинуть тонни риби, сотні птахів, якщо мазут потрапить на береги - пляжі будуть безнадійно зіпсовані.

Зараз важко сказати в яку саме частину Криму занесе пляма - сьогодні буде продовжувати лютувати вітер в 25-30 метрів в секунду. А заступник голови Росприроднагляду, Олег Мітволь, передбачає, що мазуту може вилитися набагато більше. "Тріщина, по якій потім стався розлом, знаходиться посередині, між третім і четвертим танком. Є серйозні побоювання, що розлив нафти продовжиться", - сказав Мітволь. За його словами, затонула сірка представляє меншу небезпеку, так як ця речовина інертне, і є надія, що воно не буде вступати ні в які з'єднання, небезпечні для людини. Його слова підтверджують і хіміки - з морською водою сірка ні в які реакції вступати не буде.
Зараз важко сказати в яку саме частину Криму занесе пляма - сьогодні буде продовжувати лютувати вітер в 25-30 метрів в секунду


дивіться ФОТОРЕПОРТАЖ

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Біля берегів Криму - небачена екологічна катастрофа". інші Останні новини України дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОРИ:

Гришина Ксенія, Львовськи Майк, Влад Абрамов

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

Новости