Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Байкал: Бухта Піщана - клімат, пам'ятки, як дістатися

  1. клімат Піщаної
  2. Пейзажі та пам'ятки
  3. околиці бухти
  4. Як дістатися

Бухта Піщана - одне з найкрасивіших і відомих місць Байкалу, знаходиться на південно-західному узбережжі

Бухта Піщана - одне з найкрасивіших і відомих місць Байкалу, знаходиться на південно-західному узбережжі. Оточена тайговими схилами Приморського хребта, бухта Піщана виділяється своєю неповторною мальовничістю серед усіх красот Байкалу. Це найтепліше і сонячне місце на узбережжі - невипадково за бухтою закріпилася назва Байкальська Рів'єра.

клімат Піщаної

По обидва боки бухту охороняють скелі-велетні Велика і Мала Дзвіниці. Обриваючись крутими стінами в глибини озера, вони закривають бухту від вітрів. Це створює свій мікроклімат в бухті Піщана. Число сонячних днів в році тут таке ж, як і на Чорноморському узбережжі. Це єдине місце в Східному Сибіру, ​​де середньорічна температура повітря позитивна (+ 0,4 ° С). Оксамитовий сезон на Піщаної - липень - серпень. В цей час в бухті досить тепла вода (14-22 ° С).

Пейзажі та пам'ятки

Чистий піщаний пляж, який має форму півкола, довжиною 750 м, шириною від 15 до 20 м, живописно обрамляють пірамідальні скелі - Велика Дзвіниця (висота 80 м над рівнем озера) і Мала Дзвіниця (60 м). Раніше на вершині Великої Дзвіниці розміщувався перший маяк на Байкалі, який підпалювали вручну і не давав старовинним судам збитися зі шляху.

З гребеня скелі Велика Дзвіниця можна побачити мальовничу панораму сусідній з Піщаної бухти Бабуся. Підніматися краще з північного боку, але підйом на саму вершину без страховки недосвідченим скелелазам не рекомендується.

Кут підводного схилу навпроти мису Велика Дзвінична становить 40-50 ° - це самий крутий схил на Байкалі. Навіть в районі Іжімея (східний берег Ольхона, найглибше місце в озері), ухил не більше 40 °.

Недалеко від Малої Дзвіниці є наскрізною грот, туди можна потрапити на човні. Арку грота можна побачити з води з боку скелі Мала Дзвіниця у напрямку до бакланів каменю.

У північній частині бухти Піщаної ростуть знамениті ходульні дерева - їх могутні корені оголені через постійні вітрів і води.

околиці бухти

Від бухти Піщаної можна відправитися на пішохідну екскурсію до Скелі огляду - вона знаходиться зверху на т / б «Бухта Піщана». Час в дорозі - 2-2.5 години, стежка йде спочатку до кедрових перевалу, потім потрібно повернути праворуч в сторону скель.

Висота Скелі огляду - 260 м., Колись на цьому місці була стоянка древніх людей. З Скелі огляду приголомшливий вид на Академічну бухту і саму бухту Піщанку. Вид на північну сторону - бухту Бабуся, Внучка і мис Дід відкривається, якщо піднятися ще вище.

За ними знаходиться бухта Сінна - від неї до Піщаної веде стежка, відстань - 4 км., Час у дорозі - 1-1.5 години, йде уздовж берега. На північ від б. Піщаної прокладена стежка, по ній можна дійти до паді Сухий і Харгіно, відстань - близько 9 км.

Також з Піщаної можна відправитися на екскурсії до сусідньої бухті Бабуся, скелі бакланів камінь, кедру Мужність життя і мису Дироватий.

Як дістатися

До бухти Піщаної можна дістатися тільки по воді або по повітрю. Відстань по воді від сел. Ліствянка до бухти Піщаної 80 км, час у дорозі на катері типу «Ярославець» 4,5 години, на теплоході «Баргузин» - 2 години. З червня по жовтень в бухту Піщану можна потрапити з п. Велике Голоустное на катері «Святий Лука».

У літню навігацію з Іркутська до бухти Піщаної 4 рази на тиждень здійснює рейси теплохід «Баргузин». Час у дорозі від Іркутська 3,5 години (160 км. По воді). Літня навігація пасажирських теплоходів по Байкалу завершується в кінці серпня.

Взимку по льоду Байкалу від сел. Велике Голоустное до бухти Піщаної прокладається зимник - 35 км. Де зупинитися Влітку в бухті Піщаної працюють дві туристичні бази - найстаріша на Байкалі «Бухта Піщана» і більш сучасна «Байкальские Дюни», яка розташована в бухті Академічна між мисом Мала Дзвіниця і скелею Жандарм.

Де зупинитися Влітку в бухті Піщаної працюють дві туристичні бази - найстаріша на Байкалі «Бухта Піщана» і більш сучасна «Байкальские Дюни», яка розташована в бухті Академічна між мисом Мала Дзвіниця і скелею Жандарм

Новости