Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Відпочинок в Одеській області: як, що, по чому. Пляж в Чорноморську

Літо перевалило за екватор, сонце компенсує холодні і дощові червневі дні жаркої температурою і міська задуха тягне все більше туристів на море.

Ціни на курортах Одеської області зараз перебувають на піку висоти, тому кореспондент «Пушкінській» вирішив проінспектувати Чорноморськ, Затоку і, звичайно ж, Одесу, щоб довідатися про ціни на житло та їжу.

Серію матеріалів про відпочинок в нашому регіоні ми почали з одного з найпопулярніших курортів в Одеській області - Іллічівська, або вже як півроку Чорноморська, що знаходиться в 20 км від Одеси.

Він давно зарекомендував себе як чистий, затишний, культурний, зелений, квітучий європейське містечко Він давно зарекомендував себе як чистий, затишний, культурний, зелений, квітучий європейське містечко. Бажають насолодитися морем віддають перевагу саме йому, а не Одесі. Адже від найвіддаленішій точки міста до моря йти пішки максимум 15 хвилин.

житло

Люди, що бредуть по вулицях в купальниках і з валізами, це класика літнього Чорноморська. І хоча курортний сезон там починається з травня і триває до кінця вересня, саме в кінці липня - на початку серпня містечко збільшується мінімум в 5 разів, на його дорогах набагато частіше зустрічаються автомобілі з білоруськими або молдавськими номерами, а на пляжі і в супермаркетах різноманітні діалекти української мови звучать настільки органічно, що складається враження, ніби це черноморчане масово виїхали в західну Україну.

Найчастіше відпочиваючі їдуть в колишній Іллічівськ, скажімо так, «в нікуди», тобто заздалегідь вони не бронюють житло. «Сарафанне радіо» працює краще будь-якої реклами, тому чутки, що на вулицях Чорноморська желющіх відпочити на морі зустрічають з табличками «СДАМ ЖИТЛО», поширюються дуже швидко.

Це ріелтори, у яких є бази даних фактично по всіх квартирах, що здаються в Чорноморську подобово. Вони готові запропонувати найрізноманітніші варіанти: від бюджетного без ремонту і далеко від моря (а це, як ми вже писали вище, максимум 15 хвилин пішки) до приватного будиночка. Послуги агента дорівнюють сумі добового проживання в обраній квартирі. Втім, туристів це жодним чином не бентежить.

Як розповідають ріелтори, часто самими вибагливими виявляються гості з Білорусі. Вони приїжджають в Україну на своєму авто, але жити хочуть тільки безпосередньо біля моря, щоб нікуди не треба було їхати. За це білоруси готові викладати будь-які суми.

За словами агентів, зараз в Чорноморську справжній туристичний бум, який б'є всі рекорди минулих років. Вільних квартир немає. Люди з валізами в руках готові чекати по кілька годин, поки звільниться необхідне житло.

Якщо говорити про ціни, то звичайнісінька однокімнатна квартира без ремонту на вулиці Парковій (знаходиться через дорогу від моря) обійдеться мінімум в 750 гривень добу. З ремонтом ціна буде доходити до 1000 - 1100 за добу. Ціни на двокімнатну квартиру стартують від 1100 гривень на добу. Трійка - від 1500 гривень. Кілька сімей або компаній люблять орендувати будинки в районі Бугово. Трикімнатний будиночок з усіма зручностями коштуватиме від 2500 на добу.

Раніше відпочиваючі також воліли курені, які розташовуються прямо вздовж моря. Але природа не знає жалю і від них практично нічого не залишилося. Раніше відпочиваючі також воліли курені, які розташовуються прямо вздовж моря

їжа

Ціни на житло в Чорноморську, як ви бачите, легко можуть скласти конкуренцію Одесі. З харчуванням те ж саме.

Супермаркети там такі ж, як і в Одесі: "Таврія-В", "Віртус", "Копійка". Ціни, відповідно, ідентичні одеським. Супермаркети там такі ж, як і в Одесі: Таврія-В, Віртус, Копійка Крім того, є досить багато ринків, де можна купити сезонні овочі та фрукти, а й там ціни кусаються і іноді вище, ніж на "Привозі". Наприклад, ожина на «ранковому» базарі коштує 80 гривень за кілограм, в той час як на «Привозі» її можна купити за 45-50 гривень. Місцеві жителі обурюються, що виною високими цінами великий потік туристів.

Як для невеликого містечка, в колишньому Іллічівську достатньо місць, де можна поїсти і розважитися. Там представлені ресторани з європейською, японською, італійською, американською кухнями. Також є багато кафе з різноманітними десертами. Ціни відповідають одеським закладам середнього рівня.

Ціни відповідають одеським закладам середнього рівня

Але, наприклад, в літніх клубах "Martinika" і "Togo" коктейльна карта за вартістю вище, ніж в клубах Аркадії. Але, наприклад, в літніх клубах Martinika і Togo коктейльна карта за вартістю вище, ніж в клубах Аркадії

Відпочинок на морі

На відміну від Одеси в Чорноморську берегову лінію суцільна і не розмежовується пірсами або хвилерізами. Пляж умовно поділяють на "Централки" і "Чайку". Він повністю безкоштовний, але подекуди на весь день можна орендувати шезлонг і парасолька, зрозуміло, за додаткову плату.

Він повністю безкоштовний, але подекуди на весь день можна орендувати шезлонг і парасолька, зрозуміло, за додаткову плату

Природно, там є класичні пляжні розваги. Дорослі можуть покататися на банані, плюшки, скутері або парашуті, а діти - хоч греблю гати стрибати на батуті за 50 гривень.

Дорослі можуть покататися на банані, плюшки, скутері або парашуті, а діти - хоч греблю гати стрибати на батуті за 50 гривень

На пляжі є пандуси для інвалідних колясок. На пляжі є пандуси для інвалідних колясок

Пляж обладнаний роздягальнями та рятувальними вишками з медпунктами. Через кожні 5 метрів є урни, які регулярно прибираються. Також всюди зустрічаються паркінги для велосипедів, а ось для автомобілів заїзд до моря влітку платний.

Душові і туалети також платні. Душові і туалети також платні

На пляжі є величезна кількість кав'ярень, які готові запропонувати комплексні обіди, страви з мангалу, кальяни, прохолодні напої, і ларьків з завищеними в 2,5 рази цінами. Хоча, якщо піднятися по сходах вгору на вулицю Паркову, то можна знайти всі продукти за адекватною ціною.

Любителі поїсти на море можуть покуштувати «Гарячу кукурудзу найсолодший сорт» за 15 гривень, пахлаву медову за 25 гривень, вафельні трубочки та тортики за 15 гривень, «Лящ копчений» за 40 гривень, «Мідії в білому вині від Людмили» за 60 гривень і ще багато-багато всього Любителі поїсти на море можуть покуштувати «Гарячу кукурудзу найсолодший сорт» за 15 гривень, пахлаву медову за 25 гривень, вафельні трубочки та тортики за 15 гривень, «Лящ копчений» за 40 гривень, «Мідії в білому вині від Людмили» за 60 гривень і ще багато-багато всього.

Любителі поїсти на море можуть покуштувати «Гарячу кукурудзу найсолодший сорт» за 15 гривень, пахлаву медову за 25 гривень, вафельні трубочки та тортики за 15 гривень, «Лящ копчений» за 40 гривень, «Мідії в білому вині від Людмили» за 60 гривень і ще багато-багато всього

Відгуки туристів

Багато відпочиваючих із задоволенням повертаються до Чорноморська кожен сезон, зупиняються в тих же квартирах, розповідають про це містечко своїм друзям, знайомим і родичам. А ті, хто вперше побував в гостях у молодшого брата Одеси, закохуються в затишність цього містечка.

У всякому разі всі, кого ми попросили поділитися своїми враженнями від відпочинку в Чорноморську, відгукувалися про нього тільки позитивно, з посмішкою на обличчі і запевняли, що планують повернутися сюди не тільки наступного літа, але і в "оксамитовий сезон" - у вересні.

Новости