Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Британський фунт стерлінгів (GBP)

  1. Історія валюти
  2. номінали
  3. Дизайн купюр. емісія
  4. Значимість на світовому ринку. резервна валюта
  5. Курс фунта стерлінгів
  6. Курс фунта стерлінгів до долара США (GBP / USD)
  7. Курс фунта стерлінгів до швейцарського франка (GBP / CHF)
  8. Курс фунта стерлінгів до австралійського долара (GBP / AUD)
  9. Курс фунта стерлінгів до канадського долара (GBP / CAD)
  10. Курс фунта стерлінгів до японської ієни (GBP / JPY)
  11. Зображення фунта стерлінгів (аверс і реверс)

GBP - офіційна валюта і законний засіб оплати, що діє у Великобританії і коронних землях, а також заморських землях, таких як острова Трістан-да-Кунья, Вознесіння, Святої Єлени, Фолклендські острови і Гібралтар.

Позначення: GBP і £ (₤). Код ISO 4217 - GBP (826). GBP розшифровується як Great Britain Pound.

Один фунт стерлінгів дорівнює ста пенсам.

Історія валюти

Британська валюта має насичену і багату на події історію. Вперше банкноти банку Англії були введені і використовувалися як платіжне зобов'язання ще в 1694 році. З тих пір було безліч змін пов'язаних як з монетами з дорогоцінних металів, що переважають в той час, так і з паперовими банкнотами, які власне і стали основою сучасного фунта стерлінгів.

Законним засобом платежу фунт стерлінгів став фактично тільки після Першої світової війни, коли було прийнято рішення відійти від золотого стандарту. На той момент валюта Сполученого Королівства була прив'язана до американського долара, і тільки після 1971 року фунт був переведений на вільно плаваючий курс і заодно приведений до десяткової схемою розподілу номіналів.

Власне фунт (pound) - це одиниця ваги, а слово стерлінг використовувалося для позначення проби срібла. Подібна зв'язка пішла ще з часів використання монет з дорогоцінних металів, тобто срібла і золота з певною вагою. У побуті використовують просто назва фунт, і тільки для більш точного зазначення використовують повну форму, додаючи «стерлінгів», тому що у деяких країн світу національна валюта також має позначення фунт.

На території коронних володінь і всіх заморських територіях банки емітенти випускають валюту свого зразка і називають її відповідно, наприклад, фунт Святої Єлени або Гібралтарський фунт. Всі ці варіанти прирівнюються у вартості до фунта стерлінгів і використовуються в готівковому обігу фактично тільки на своїх територіях.

номінали

У зверненні для готівкового розрахунку ходять купюри і монети таких номіналів:

  • Банкноти: 5, 10, 20, 50 фунтів;
  • Монети (пенси): 1 р, 2 р, 5 р, 10 р, 20 р, 50 р і монети в 1 і 2 фунти.

Досить рідко, але можна зустріти в обороті монети з нестандартним номіналом 25 пенсів і 5 фунтів.

Дизайн купюр. емісія

Емісією фунта стерлінгів займається не тільки банк Англії. Фактично на кожній території, що входить до складу Великої Британії, є від одного до чотирьох банків, які займаються випуском банкнот, при цьому кожен з банків емітентів значно видозмінює дизайн продукції, що випускається валюти.

В Англії та Уельсі займається емісією: Банк Англії.

В Шотландії:

  • Банк Шотландії;
  • Королівський банк Шотландії;
  • Клайдсдейл банк.

У Північній Ірландії:

  • Банк Ірландії;
  • Перший трастовий банк;
  • Північний банк;
  • Банк Ольстера.

На острові Джерсі, Мен, Фолклендських островах, Джерсі, Гернсі і Гібралтар емісією займається уряд через казначейство. У випадку з Островом Святої Єлени це Законодавчої ради Святої Єлени. На всіх цих територіях валюта називається фунтом з приставкою у вигляді назви території. Всі варіанти прирівнюються до фунта стерлінгів.

Теоритически всі варіанти фунта стерлінгів, що відрізняються по дизайну і банку емітенту, приймаються на всій території, де він вважається законним засобом оплати. Однак фунт стерлінгів, випущений в Північній Ірландії, можуть не прийняти в якості оплати в Англії або Шотландії, те ж саме стосується і фунта Шотландії, і тим більше інших земель, де є свої варіації офіційної валюти. Тільки паперові гроші випущені Банком Англії і королівським монетним двором однозначно приймаються у всіх британських коронних володіннях.

Навіть за останні 20 років дизайн купюр і монет багато разів змінювався. Останні варіанти, які знаходяться в обороті, розроблені і впроваджені вже в 2007-2011 роках. Монети змінювалися ще частіше, так до сих пір в ходу можна зустріти монети із зображенням п'яти останніх правлячих коронованих осіб.

Значимість на світовому ринку. резервна валюта

Фунт стерлінгів втратив свої позиції в якості основної резервної валюти ще на початку минулого століття ще до Другої світової війни. Станом на 2013 рік всього 4% золотовалютних запасів зберігається у вигляді фунта стерлінгів, і все ж це на даний момент вона є третьою резервною валютою.

При цьому Британська валюта - одна з найдорожчих в світі. З причини того, що Великобританія є членом Євросоюзу, але зберегла свою національну валюту. Багато в чому поведінка фунта і його значимість залежить від стану євро і економіки єврозони в цілому. Так якщо євро починає втрачати свої позиції або тим більше обсяг в золотовалютних запасах, то це місце практично відразу займає або фунт стерлінгів, або швейцарський франк. Тільки на відміну від останнього фунт не використовується в якості валюти притулку, що аргументується складною і неоднозначною ситуацією економіки Туманного Альбіону.

Курс фунта стерлінгів

Економіка Туманного Альбіону визнається однією з найбільш стабільних в світі, так і фунт стерлінгів є однією з найбільш торгованих валют. Стан економіки єврозони хоч і впливає на фунт, проте не настільки істотно, враховуючи, що Великобританія вирішила відмовитися від єдиної європейської валюти на користь національної.

Тісні відносини Великобританії і США в плані економічного соціального і військового співробітництва відображаються на курсі фунта і пояснюють той факт, що валютна пара GBP / USD найбільш агресивна на ринку форекс, якої характерні постійні різкі скачки і значні руху графіка ціни.

Основними факторами, що впливають на курс GBP, є економічні показники Великобританії і США. Крім цього внутрішніми факторами для визначення загального напрямку руху курсів фунта стерлінгів є позиції і дії Банку Англії і Комітету із грошовій політиці. З боку Банку Англії постійно можна спостерігати активність, спрямовану на стабілізацію курсу і підтримання національної валюти на противагу впливу багато в чому проблемної економічної ситуації в Європі.

Курс фунта стерлінгів до долара США (GBP / USD)

Основний торгується парою є GBP / USD. З причини агресивного характеру руху даний валютний інструмент підійде для скальпінговой торгівлі. Високі ризики вимагають від трейдера уважного прогнозування та управління, тому новачкам краще не акцентувати увагу на цій парі. Ситуація, що склалася пов'язана з тим, що основна маса зовнішньоекономічних відносин Великобританії орієнтована саме на США, тому будь-які економічні і політичні новини моментально знаходять своє відображення на графіку ціни.

На даний момент граничні екстремуми у даної пари спостерігалися з розривом всього в рік. Максимум був відзначений в 2007 році на рівні 2,11, найменший мінімум був досягнутий уже у 2008 році, визначивши нове дно для даної пари на рівні 1,35.

Тижневий графік GBP / USD:

Курс фунта стерлінгів до швейцарського франка (GBP / CHF)

Швейцарський франк по праву є однією з найбільш стабільних валют, тому як і по відношенню до всіх інших валют пара GBP / CHF може безпосередньо характеризувати стан економіки Британії.

Дана валютна пара вважається сильно волатильною, проте далеко не такою агресивною, як GBP / USD. Протягом останніх 20 років спостерігався і зростання, і падіння пари. Екстремуми в основному накладалися на такі важливі моменти для британської валюти, як спроба включити Британію в єдину європейську валюту, її відмова від євро в 1992 році, а також повторна спроба в 1999 році. На даний момент дно для пари не визначено і спостерігається стійке зниження котирувань фунта стерлінгів по відношенню до швейцарського франка.

Тижневий графік GBP / CHF:

Курс фунта стерлінгів до австралійського долара (GBP / AUD)

Основою для фундаментального аналізу даної пари є зовсім різні в підтримці обох валют. Якщо фунт стерлінгів спирається на сильну економіку, залежить від економічних показників США і схильний до тиску з боку Євросоюзу, то австралійський долар в основному йде слідом за ціною на золото і експортними напрямками Австралійського союзу.

За останні 20 років для пари GBP / AUD основою руху є досить широкий бічний канал, при виході з якого формується наступний на тривалий термін. Однак навіть з такою характеристикою відмічені екстремуми досить сильно відстоять один від одного. Максимум для пари склав 3,03 австралійських долара за фунт стерлінгів, а мінімуми до сих пір не визначені точно і знаходяться на рівні 1,4 і навколо нього.

Тижневий графік GBP / AUD:

Курс фунта стерлінгів до канадського долара (GBP / CAD)

Пара кілька схожа з поведінки з парою GBP / AUD, і все тому, що канадський долар має досить жорстку прив'язку до ціни на ресурси. Також характерні тривалі руху в широких каналах бічній спрямованості. Екстремуми для пари відзначені у вигляді максимуму 1992 року в рівні 2,67 канадських доларів за фунт і мінімуму 1.48, досягнутого в 2010 році. Однак говорити про абсолютне мінімумі ще рано, адже пара продовжує падати.

На характер руху цінового графіка даного валютного інструменту також впливає і те, що канадський долар тісно пов'язаний з економікою США.

Тижневий графік GBP / CAD:

Курс фунта стерлінгів до японської ієни (GBP / JPY)

Пара з великою волатильністю і агресивною поведінкою графіка ціни. Пояснюється це з одного боку складною ситуацією в єврозоні, що не може не відбитися на валюті Туманного Альбіону, а з іншого боку японська ієна - це валюта-притулок. Єна як валюта-притулок схильна до зміцнення, в той час як вся економіка країни, орієнтована на експорт, регулярно докладає зусиль до її ослаблення. Результат подібних відносин якраз і виливається в таке неоднозначне поведінку валютної пари.

Тижневий графік GBP / JPY:

Тижневий графік GBP / JPY:

Зображення фунта стерлінгів (аверс і реверс)

5 фунтів стерлінгів:

10 фунтів стерлінгів:

20 фунтів стерлінгів:

50 фунтів стерлінгів:

50 фунтів стерлінгів:

Новости