Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Американські гірки: чому курс долара США слабшає до євро і британського фунта

  1. доля нерезидента
  2. після шуму

У середу долар США продемонстрував значне ослаблення до валют розвинених країн - в першу чергу до євро і британського фунта. Інвесторів напружує невизначеність в діях американського Федрезерву і частково радує політика європейського регулятора, який готовий до агресивних заходів по зміцненню євровалюти. При цьому цікаво, що всупереч песимістичним прогнозам, «британець» на тлі брексіта і відтоку інвестицій не здає позицій на біржі. В результаті з початку року долар США ослаб до євро на 12%, до фунта стерлінгів - на 10%. Про те, що відбувається зі світовими резервними валютами, - в матеріалі RT.

Зниження курсу долара США по відношенню до євро стартувало на ранкових торгах у середу, 15 листопада, і склало більше 0,2% (мінімальний рівень з 26 жовтня), що, за оцінками аналітиків ринку, є істотним значенням для валют розвинених країн. В цілому з початку 2017 року американська валюта ослабла до європейської на 12%.

Схожа ситуація спостерігалася і в парі долар США / британський фунт. «Американець» подешевшав на 0,3% до фунта стерлінгів з початку торгового дня середи.

Всупереч песимістичним прогнозам деяких експертів, курс фунта по відношенню до долара зміцнюється на протязі 2017 року. Після різкого падіння британської валюти, яке почалося в кінці 2014 року і було пов'язане з побоюванням відтоку Інвесткапітал на оголошенні брексіта (тоді фунт знецінився майже на 30% до долара), в 2017 році «британець» взяв курс на відновлення і з початку року зріс майже на 10%.

Ослаблення долара пов'язане з цілою низкою чинників - в першу чергу з невизначеністю щодо дій ФРС США щодо підвищення базової процентної ставки в грудні.

«На фінансовому ринку є відчуття, що темпи підвищення ставки ФРС виявляться більш помірними, ніж раніше передбачалося. Це може бути пов'язано зі зміною керівництва Федрезерву. У цих умовах може змінитися спрямованість політики ФРС в бік більшої поміркованості в підвищенні ставок і меншої активності в придушенні інфляції », - пояснив RT головний економіст Євразійського банку розвитку Ярослав Лісоволик.

За оцінкою економіста, ще одна причина зниження курсу долара до валют розвинених країн пов'язана з ситуацією в світовій економіці: у 2017 році позиції долара як «тихої гавані», в яку спрямовуються інвестори в умовах погіршення стану світової економіки, кілька слабшають.

За прогнозом Ярослава Лісоволик, до кінця 2017 можна очікувати курс євро / долар в коридорі 1,18-1,20. Надалі - в залежності політики ФРС - потенціал відновлення валюти єврозони може збільшитися до рівня понад 1,20 долара за один євро.

доля нерезидента

Зміцнення британського фунта більш ніж на 1% за останні два тижні експерти багато в чому пов'язують з підвищенням процентної ставки Банку Англії на 25 базисних пунктів до рівня 0,50%. На початку листопада Британський регулятор вперше за десять років підвищив процентну ставку, на що трейдери відреагували різкою продажем фунтів, але після курсова динаміка швидко відновилася.

Доля фунта і в 2018 році багато в чому залежить від подальшої монетарної політики Банку Англії, зокрема від очікувань інвесторів підвищення ставки, високий рівень якої залучає іноземний капітал в розрахунку на високі прибутки. При цьому аналітики розходяться в думках щодо дій Банку Англії. У Capital Economics вважають, що інвестори недооцінюють темпи, з якими регулятор буде піднімати ставку найближчим часом. Аналітики вважають, що Банк Англії буде діяти більш агресивно.

За прогнозами Capital Economics, фунт зросте по відношенню до євро, так як Євроцентробанк поки не має наміру підвищувати ставки. Згідно з прогнозами компанії, до кінця 2018 року курс фунта складе 1,23 євро (на даний момент 1,11).

Примітно, що в рядах європейських учасників ринку немає єдності щодо курсових прогнозів. Так, за оцінками другого найбільшого банку Франції BNP Paribas, в 2018 році ймовірно падіння фунта по відношенню до долара і євро. Експерти BNP Paribas вважають, що Банк Англії переоцінює темпи зростання британської економіки, тому не передбачають подальшого підвищення процентної ставки.

Інвестори очікують, що Банк Англії буде діяти агресивно і підвищувати ставку через інфляцію, підкреслюють експерти ринку.

«У Великобританії, незважаючи на уповільнення економічної активності і складності в економіці, є проблема з дефіцитом трудових ресурсів. Тобто безробіття в країні низька, а це стимулює інфляцію, яка зараз вище 2%. А це значення є Таргет для більшості світових центробанків. Таким чином, інфляційні очікування впливають на очікування інвесторів щодо дій британського регулятора. Оскільки ці очікування ринку частково підкріплюються діями і заявами Банку Англії, відповідно, фунт зміцнюється », - зазначив у розмові з RT провідний аналітик« Відкриття Private Banking »Андрій Шенк.

після шуму

Економісти вважають, що непогана динаміка ринку Європи пов'язана з істотним зменшенням політичних ризиків в регіоні. «Ті фактори, які чинили тиск на ринок (наприклад, вибори у Франції або Брексил), вже пішли на другий план. Вихід Британії з ЄС зараз оцінюється як ризик для Великобританії, а не як ризик для ЄС. Тому на цьому тлі європейський ринок щодо американського, виглядає досить дешевим », - пояснив Андрій Шенк.

Також по темі

У середу долар США продемонстрував значне ослаблення до валют розвинених країн - в першу чергу до євро і британського фунта Зустрічний курс: чого чекає фінансовий ринок від осіннього засідання ФРС США

У вівторок, 31 жовтня, стартує дводенне засідання ФРС США. Більшість учасників ринку не очікують сенсаційних рішень від ...

З точки зору інвестиційної стратегії євро виглядає привабливіше для учасників і через потенційних стратегічних дій ЄЦБ, додає Шенк. Так, якщо раніше інвестори звикли, що при підвищенні ставки ФРС ЄЦБ, навпаки, застосовує стимулюючі заходи, то зараз ситуація вирівнюється. Мало хто зі спостерігачів вірить, що Федрезерв підніме ставку вище 2%.

«У ЄЦБ можливостей для посилення досить багато: це і скорочення стимулюючої програми, і поступовий перехід до підвищення ставок ... Виходить, що в деяких моментах потенціал ЄЦБ для агресивних дій високий, тому євро і виглядає більш привабливим на стратегічному горизонті», - розповів Шенк.

Ярослав Лісоволик також додає, що зміцнення євро до долара пов'язане із загальним відновленням єврозони і зниженням головного політичного ризику останніх місяців - питання незалежності Каталонії від Іспанії.

Новости