Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Скільки грошей брати з собою до Туреччини?

Тури до Туреччини ось вже який рік залишаються найпопулярнішими серед білоруських туристів в літній період відпусток. Ті, хто відпочивав там неодноразово, вже дуже добре орієнтуються в питанні необхідної їм відпочинку суми, знають, скільки коштують екскурсії, як заощадити на їх вартості, скільки їм потрібно на розваги, а скільки залишити на шопінг і де краще здійснювати покупки, щоб це було не тільки приємно, але і дійсно вигідно. А що ж робити тим нашим співгромадянам, які відправляються на курорти Туреччини вперше? Скільки взяти з собою і як не пустити гроші на вітер? Давайте спробуємо разом розібратися в цих питаннях.

Відразу обмовимося, що, описуючи ваші майбутні приємні витрати, ми маємо на увазі ту суму, якої вистачить для хорошого повноцінного відпочинку. Як то кажуть, так, щоб особливо не економити, але при цьому і не розкидати грошима, а потім про це трохи шкодувати. Адже, здійснюючи тури в Туреччину, ви можете піддатися спокусі і купити все, що попадеться на очі, а потім не знати, що ж з усім цим зробити.

Для початку пара слів про місцевій валюті. Національна валюта Туреччини - турецька ліра, але турки, особливо обслуговуючий персонал в готелях, вуличні торговці і організатори екскурсій навряд чи відмовляться від ваших доларів або євро. Турецькі ліри вам знадобляться тільки при проїзді в громадському транспорті, в магазинах з фіксованими цінами, в кафе і на деяких екскурсіях, де додатково потрібно буде сплатити вхідний квиток. Однак, ми все ж радимо по прибуттю на курорт обміняти невелику суму на місцеву валюту, щоб у вас завжди була з собою дрібниця. Сума повинна бути невеликою, тому що турки найчастіше дають здачу своєї валютою, навіть якщо ви розрахувалися з ними доларами або євро, а обміняти в кінці вашого відпустки турецьку ліру знову на долари дуже проблематично.

Обмінювати валюту краще в відділеннях пошти та міських «обмінниках», курс там набагато приємніше, ніж в готелях або банках. Не здумайте зробити обмін в самому аеропорту, адже крім невигідного для вас курсу, там береться ще й комісія за валютно-обмінні операції. «Не відходячи від каси», уважно перерахуйте гроші, особливо якщо міняєте велику суму, адже турки досить часто «помиляються» і, звичайно ж, не на вашу користь. Якщо ви подорожуєте з пластиковою карткою, в залежності від умов вашого банку, можливо, ви зможете знімати гроші відразу в місцевій валюті за курсом вашого банку. За один раз краще знімати велику суму, так як за цю операцію стягується комісія.

А тепер перейдемо безпосередньо до нашого головного питання. Перш за все, варто пам'ятати, що перший платіж - це турецька віза, яку ви отримуєте після прибуття в Туреччині. Вартість візи - 20 доларів США, ця сума стягується з кожного дорослого туриста і з кожної дитини, незалежно від його віку. Так що, якщо ви летите сім'єю з маленькою дитиною (три людини), то в аеропорту вам доведеться віддати за візи 60 $.

Друга стаття витрат - це екскурсії . Якщо ви любитель «ледачого» відпочинку і всю відпустку збираєтеся провести в готелі, валяючись на пляжі, то цей абзац можете сміливо пропустити. Але, нам здається, таких туристів буде небагато, адже, відправляючись у відпустку, ми хочемо придбати не тільки бронзовий гарну засмагу, а й нові враження. Середня ціна екскурсій в Туреччині - 50-70 $ з людини, якщо ви замовляєте їх у вашого туроператора. Для дітей надаються знижки, як правило, розмір знижки - 50%. Ви можете заощадити, якщо замовте цікаві вам екскурсії у місцевих агентств або у вуличних торговців. У цьому випадку середня ціна складе від 20 до 50 $, тільки не поспішайте радіти цій економії, гарантій, що ви будете в безпеці, і вам все сподобається, немає ніяких. У будь-якому випадку вибирати вам (на нашому сайті є окрема стаття про вибір організатора екскурсій). На екскурсіях вам знадобиться дрібниця, якщо вам сподобається який-небудь сувенір на пам'ять.

Наступна стаття витрат - це харчування і напої. Якщо ваша путівка до Туреччини передбачає систему харчування «все включено», то гроші на ці витрати вам не знадобляться. Якщо все ж надумаєте вийти в місто, майте на увазі, що банку пива, чашка чаю або кави коштує 1-2 долари, бутильована питна та мінеральна вода ще дешевше, свіжовичавлений сік - 2 $, безалкогольний коктейль - в середньому 5 $, коктейль з алкоголем трохи дорожче. Кілограм фруктів в магазинах міста коштує приблизно 1 $, за містом на цю ж суму можна купити кілька кілограмів. Обід в ресторанах фаст-фуду обійдеться в 1,5-4 $, а в міському кафе з хорошим меню і обслуговуванням обід з 3-х страв коштуватиме в середньому 10 $ на одну людину, в кафе, що знаходиться в туристичній зоні, - дорожче на 50%. Чайові для офіціантів, як і в більшості країн, - 10% від рахунку.

Звичайно, подорож до Туреччини не обійдеться без відвідування хаммама (турецької лазні). Коштує це задоволення від 20 до 50 $, все залежить від готелю і від процедур, які включені у вартість. Якщо ви відвідуєте хамам за 20 $, то швидше за все, за масаж доведеться доплатити окремо (10-20 $).

Скільки взяти з собою на сувеніри та інші покупки - кожен вирішує сам. Сувеніри тут недорогі, а добре поторгувавшись можна опустити ціну в кілька разів. Якщо ви плануєте привезти тільки пару дрібничок на пам'ять, то можна вкластися в зовсім невелику суму. Але в разі, якщо ви маєте намір пройтися по магазинах і витратитися на одяг або прикраси, то краще візьміть грошей з запасом ... Чи не тому, що тут дорого, а тому, що ціни вас приємно здивують, і вам захочеться купити все!

Загалом, скільки взяти з собою, вирішуєте ви, це залежить від того, чи є в вашому готелі власний пляж або ви будете відвідувати міський пляж, за який доведеться платити, ви відпочиваєте по системі «все включено» або плануєте харчуватися в міських кафе, чи плануєте ви відвідати екскурсії або обмежитеся ледачим відпочинком, чи збираєтеся зайнятися шопінгом або задовольнитеся покупкою пари сувенірів. Деякі брали з собою лише 50-100 $ і прекрасно відпочивають, деяким не вистачає і декількох тисяч ... Тепер, знаючи основні статті витрат, вам буде простіше розрахувати свій «відпускної» бюджет.

Скільки взяти з собою і як не пустити гроші на вітер?

Новости